bir arkadaşıma kürenin yüzey alan bağıntısı hakkında bilgiler lazım. Bu bilgiler ilkokul ya da lise düzeyi değil üniversite düzeyi olacak. Kendisi üniversiteye gidiyor ve sunum yapacak.
kürenin yüzey alan bağıntısı ve bu bağıntıların nerden geldiği konusunda bilgilere ihtiyacım var. İnternette bulamadım, arkadaşımda araştırıyor, lakin burada bu konularla ilgili bilgi sahibi olan arkadaşların olacağını düşünerek buraya konu açtım.
Siz değerli bilgili arkadaşlarımın bu kardeşinizin derdine çare bulacağını ümit ederek, bilgi paylaşımında bulunan herkese teşekkür ederim
Merkezi orijinde olan bir küresel kabuğun integral yöntemi ile yüzey alanı kolayca bulunur. Zaten hazır formüllerin hepsi buradan gelmiştir. Ne kadar ayrıntılı anlatılabilir ki?
şimdi konu bana ait değil, bu formüllerin gelişi falan. Sunum yapacakmış o yüzden bana sordu, netle aram iyi olduğu için bende buraya yazdım
Bölümü ne? Matematik kitabında, statik kitabında falan bulabilir. Okul kütüphanesine gitsin, mat 1, mat 2, Temel geometri kitaplarına baksın. Geometi içinde katı cisimler konusunu arıyacak.
Birde, konuyla alakalı olarak, pappus-guildinus teoremleri, bir yayın bir eksen etrafında döndürülmesi ile ortaya çıkan yüzeyin hesaplanmasını sağlıyor.
Burdada küre nin alanı hacmi, vsvs yazıyor.Gerçi sayfa ingilizce ama matematik dili evrenseldir, anlaması zor değil. Arkadaşın 1. sınıf 2. dönem öğrencisi olduğu için artık Türev, İntegral biliyordur.
V=Volume => Hacim
A=Area => Alan
Eğer yurtta kalıyorsa matematik bölümünden bir arkadaşıda baya yardımcı olur.
Şimdiden kolay gelsin.
2 yoldan ispat edebilir;
1)İntegrasyon yöntemiyle (Burası biraz zorlayabilir.Bence 2 seçenek daha iyi) 2)Pappus Guldinus yöntemiyle (ancak ilk önce yarım çemberin ağırlık merkezinin ispatını integral ile yapmalı)
teşekkür ederim arkadaşlar. Bölümü matematik öğretmenliği. Bunu sunum yaparak anlatacakmış. Kendisine bu konunun linkini gönderdim.