Şimdi Ara

kuran okumak icin super zeka olmakmi gerekiyor? (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
187
Cevap
2
Favori
5.976
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Bir sonraki ayette açıklanan şey ile kafir oldukları söyleniyor. Kuran indirilirken sorulursa peygambere vahiy ile cevabı bildirilebilir ama Kuran tamamlandıktan sonra peygamber de kısa sürede vefat ettiği için sorulamaz. İnsanı kafir yapabilecek durumlardan birisi dini yükümlülük olabilir. Allah'ın hüküm vermediği bir konuda hüküm isteyerek durduk yere kendisine fazladan sorumluluk olması onu üzebilir. Kitapta belirtilenler dışındakileri Allah'ın affettiği söyleniyor.

Ayetlerde Hristiyan ve Yahudiler için ''kitap ehli'' deniyor ama Müslümanlara ''iman edenler'' diye hitap ediliyor.

Bu ayette açıklama işleminin Allah tarafından Kuran aracılığıyla yapılacağı söyleniyor. Peygamber de onu duyurur.

Ayetin kastettiğini tam olarak bilmiyorum ama haram ve helal konuları olabilir.
  • Hadisleri dini kaynak olarak kabul edenler sahih kabul edilen kaynaklardaki akla, mantiga, insanliga ve dine yakismayan hadisleri nasil savunuyor acaba? Isimize geleni kabul ederiz mi diyorsunuz?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: jnic

Hadisleri dini kaynak olarak kabul edenler sahih kabul edilen kaynaklardaki akla, mantiga, insanliga ve dine yakismayan hadisleri nasil savunuyor acaba? Isimize geleni kabul ederiz mi diyorsunuz?

Kutubu Sitte dedigimiz hadislerin icinde akla mantiga dine muhalif bir hadis yok. Bazen Turkce cevirisinden dolayibazen ne amacla soylendigine bakilmadigindan tersmis gibi gorunuyor o kadar.

Bir de butun ayetler insanin mantigina uymak zorunda diye bir sey yok. Aslen hepsi mantiga uygundur. Ama kisinin yanlis bilgileri, yanlis tecrubeleri bunlari yanlis anlamasina sebeb olur. Ayni sekilde hadisler de oyledir. Dogru anlamak icin kime soylenmis ve ne amacla soylenmis bilinmesi gerekir. Yoksa yanlis anlasilmasi normaldir.

Bir de buraya sanki gunlerce hadis okuyup da mantiksiz bir sey bulmus gibi internetten hadis kopyalayip buyur bu islama ters demene gerek yok. Internette biraz arastirilma yapildiginda sahih mana bulunabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kimolaki -- 14 Nisan 2015; 7:23:25 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Kimolaki

quote:

Hadisleri dini kaynak olarak kabul edenler sahih kabul edilen kaynaklardaki akla, mantiga, insanliga ve dine yakismayan hadisleri nasil savunuyor acaba? Isimize geleni kabul ederiz mi diyorsunuz?

Kutubu Sitte dedigimiz hadislerin icinde akla mantiga dine muhalif bir hadis yok. Bazen Turkce cevirisinden dolayibazen ne amacla soylendigine bakilmadigindan tersmis gibi gorunuyor o kadar.

Bir de butun ayetler insanin mantigina uymak zorunda diye bir sey yok. Aslen hepsi mantiga uygundur. Ama kisinin yanlis bilgileri, yanlis tecrubeleri bunlari yanlis anlamasina sebeb olur. Ayni sekilde hadisler de oyledir. Dogru anlamak icin kime soylenmis ve ne amacla soylenmis bilinmesi gerekir. Yoksa yanlis anlasilmasi normaldir.

Bir de buraya sanki gunlerce hadis okuyup da mantiksiz bir sey bulmus gibi internetten hadis kopyalayip buyur bu islama ters demene gerek yok. Internette biraz arastirilma yapildiginda sahih mana bulunabilir.

Senin sahih dediğin hadislerin içinde çokça çelişkili ve kuran'a uymayan hadis vardır ama örnek verme demişsin peki öyle olsun. Bu ayetlere ne diyeceksin?

"Sana bu Kitap'ı indirdik ki herşey için ayrıntılı bir açıklayıcı, bir kılavuz, bir rahmet, Müslümanlara da bir müjde olsun."

"Allah size Kitap'ı ayrıntılı kılınmış bir halde indirmişken, Allah'ın dışında bir hakem mi arayayım?"

"Biz bu Kitap'ta, herhangi birşeyi ne eksik bıraktık ne fazla yaptık."

Kuran tek başına yetmez diyen bu ayetleri yalanlamış olur.

• Sevgili @Hümiyettin

Ayeti biraz daha arastirma firsatim oldu ve ilk mesaji editledim. Ehli imandan kasit muslimanlarmis. Ayetin inme sebebi ise bir mealde dipnot ilarak soyle gecmis ;

Resûl-i Ekrem (s.a.) "Allah size haccı farz kıldı, hac vazifenizi yapınız" dediği zaman birisi kalkarak "Her sene mi yâ Resûlallah?" demiş ve sorusunu üç kere tekrarlamıştı. Peygamberimiz bir müddet sükût ettikten sonra "Eğer evet deseydim her sene farz olurdu; eğer her sene farz olsaydı buna da gücünüz yetmezdi" buyurdu. Bu âyetin geliş sebebi budur. Allah unuttuğu için değil, affettiği, kolaylık dilediği için bazı şeyleri açıklamaz; sorular sorarak işi güçleştirmek, teşrî hikmetine aykırıdır

Mealli Kuran - 123

• quote:

quote:

quote:

Senin sahih dediğin hadislerin içinde çokça çelişkili ve kuran'a uymayan hadis vardır ama örnek verme demişsin peki öyle olsun. Bu ayetlere ne diyeceksin?

"Sana bu Kitap'ı indirdik ki herşey için ayrıntılı bir açıklayıcı, bir kılavuz, bir rahmet, Müslümanlara da bir müjde olsun."

"Allah size Kitap'ı ayrıntılı kılınmış bir halde indirmişken, Allah'ın dışında bir hakem mi arayayım?"

"Biz bu Kitap'ta, herhangi birşeyi ne eksik bıraktık ne fazla yaptık."

Kuran tek başına yetmez diyen bu ayetleri yalanlamış olur.

Ayetlerin sadece Turkce mealine bakip, oncesi ve sonrasina, neden indigine , nasil bir baglamda gectigine bakmadan onlari alip aslinda sadece bir olayi acikliga kavusturmak icin inmis bir ayeti cimbizlayip tek basina ,kimi zaman Turkce mealindeki eksiklerden de yararlanarak yaptigiz yorumda haklisiniz

Baska hakem aramaya gerek yok ayeti Enam Suresinin 114. Ayetidir.

Bu surede genel olarak musriklerin delilleri curutulmustur.

Bu ayetin gectigi kisim icinse su aciklamayi bilabilirsiniz ,

Kureyş müşriklerinin bir problemleri olduğu zaman bir kâhini hakem yapıp, hükmüne uymak âdetleri olduğu gibi Resulullah (asm)'a da: "Seninle aramızda Yahudi bilginlerinden ve istersen Hristiyan piskoposlarından bir hakem seçelim, bakalım onların kitabında sana dair bir şey varsa bize haber versinler." diye bir teklifte bulunmuşlardı ki, bu âyetle buna cevap verilmiştir.

Bazen de musrikler peygamberimize kendi hakemleriyle gelir ondan nefislerinin hosuna gidecek su dagi altin yap, bize buyuk bir sofra indir vb. mucizeler istemistir. Allah onlarin iman etmeyeceklerini bilir hem sirf nefsi isteklerini yerine getirmek Allahin izzetine yakismayacagi icin cok defa gerceklesen bu olaylarda mucize gerceklestirmemistir.

Bunun uzerine inen ayette peygamberimiz Allahi ve ayetlerin ( yine Enam suresinde musriklerin delilleri curutuldukten sonra ) kendi hakemi oldugunu, bunlar varken baska hakemlere ihtiyaci olmadigini soylemistir.

Simdi buradaki ayeti tek basina alip yorumlamak tembelliktir. Genellikle bu sekildeki ayetler de internete bir kasit amacli tek basina yazilarak tartisma cikarilir.

Cogu kisi Enam suresini okumadan bu ayeti tek basina gorup bu insanlara malesef kanmaktadir. Okuyanlar ise o ayette anlatilan kissadan oraya geldigi icin bir problem gormez.

Diger ayetlerin de aciklamalarini ayetleri buldugunuz gibi biraz daha sure harcayarak bulabilirsiniz.

Lutfen ayetleri tek basina degil nerede, hangi olay uzerine nasil bir baglamda gectigine bakarak yorum yapalim.

Ben iyi niyetiniz olduguna guvenerek bir tanesini aciklamaya kendimce calistim.

Bundan sonrasi tamamen size kalmistir. Herkes istedigine inanmakta serbesttir.

Iyi forumlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kimolaki -- 14 Nisan 2015; 8:46:58 >

• Kimolaki kullanıcısına yanıt
    Ayet cımbızlamak deyimi de moda oldu son zamanlarda. Evet ayet cımbızlayarak olmayan anlamlar çıkartılabilir ama bu her durumda geçerli değildir.

Ayetin o dönemde yaşanan bir olay üzerine indirilmesi ayeti tek o olaya özgü kılmaz. Her zaman ve emsalleri içinde her olayda geçerlidir. Hem müslümanım diyeceksiniz hem de eksiksiz indirildiğini söyleyen kitaba tek başına yetmez diyeceksiniz. Büyük çelişki görüyorum burada. Bunun yanında ayetleri sadece o anki olay için indirilmiş var sayıp geçerliliğini de sonlandırmış oluyorsunuz.

Müslüman Kur'andan sorumludur ne zaman kimin tarafından ne şekilde yazıldığı tartışmalı olan hadislerden değil. Bu peygamberi yok saymak değildir o ayrımı iyi yapmak lazım.
  • Ayetin oncesinde olayin anlatildigini soyledim. Yani Kuran yetersiz gibi bir sonuc cikarmadim.

Ayrica Kuran yeterli demek baska kaynaga ihtiyac yok demek degildir.

Dedigim gibi vicdanidir. Peygamberin hayatini , sahabelerin hayatini hatta Kurani tam okumadan, yeterli bilgi birikimine sahib olmadan yapilan yorumlar gunduzun ortasinda gozunu kapamaktir. Sahabelere guvenmeyip hadisleri ortadan kaldirdigini zannederek kendini karanlikta birakir.

Inandiginiz gibi devam edebilirsiniz. Ben uzerime duseni yaptim. Inanip inanmamak, buna gore amel etmek zaten sizin seciminize birakilmistir. @jnic

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kimolaki -- 14 Nisan 2015; 9:30:33 >
  • Size birkaç soru sormak istiyorum;

1)Kur'an eksik mi? Haşa eksikte mi biz Kur'an dışı kaynaklara gidiyoruz?
    2)Kur'an dışı helal haram olabilir mi?
    3)Hadislerle ilave ibadet eklenebilir mi?
    4)Kertenkele öldürme hadisini nasıl açıklıyorsunuz?
    5)Kur'an'a rağmen bölünmeler hakkında ne düşünüyorsunuz?
    6)Hristiyan ve Yahudi cennete girebilir mi?

Mr.Lucky tam kaynak veremeyeceğim çünkü bulamadım ama şu ayette geçen baba kelimesi dede anlamına da geliyor;

4:22 BABALARINIZIN daha önce evlenmiş olduğu kadınlarla evlenmeyin, ama geçmişte olanlar geçmişte kalmıştır. Bu, kesinlikle utanç verici bir fiildir, çirkin bir şeydir ve kötü bir yoldur.

yani dedemizin daha önce evlendiği kadınlarla da evlenemiyoruz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Maggese

Size birkaç soru sormak istiyorum;

Mr.Lucky tam kaynak veremeyeceğim çünkü bulamadım ama şu ayette geçen baba kelimesi dede anlamına da geliyor;

4:22 BABALARINIZIN daha önce evlenmiş olduğu kadınlarla evlenmeyin, ama geçmişte olanlar geçmişte kalmıştır. Bu, kesinlikle utanç verici bir fiildir, çirkin bir şeydir ve kötü bir yoldur.

Bu sorularin hepsi Musluman alimlerce cevabi verilmis yeni olmayan surekli bir yerlerde gorulen sorulardir.

O cevaplara bakip inanip inanmamak sizin akliniza havale edilmis.

Tekrar tekrar buraya yazmaya gerek duymuyorum.

• Kimolaki kullanıcısına yanıt
    ben sizin cevabınızı merak etmiştim ama cevap verip vermemekle özgürsünüz.
  • Aklınıza takılan tum soruları ve zihninizde ki tüm çelişkileri Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk'un kitaplarını okuyarak gerçek dini öğrenebilir ve öğrendiklerinizle önce şok olup daha sonra din adı altında ne dolaplar döndüğünü görebilirsiniz.

İnanın ki şuanda din diye dayatılan birçok şeyin dinle alakası bile olmadığını sadece Allah ile aldatıldigimizi öğreneceksiniz. Hoca adı altında ki şeytanların neden türkçe mealini okumamizi istemediklerinin nedeni ise toplum cahil kalsın ve bizlere muhtaç olsun bizde paramiza bakalimdir.

YouTube dan da birçok videolarını izleyebilirsiniz.

• Sorsak 3 sureyi ezbere okuyamayacak ukelalar,din konusunda fetva veriyor,tipik kamalist fukaralari iste.
    Konu sahibinin ciddi olarak sordugunu varsayarak sadece sana cevap veriyorum guzel kardesim;

Hani bende cok bilgili degilim fakat konuyu kendimce degerlendirebilirim,bak;siz kendinizde dediniz okumayi bilmiyorum bu yuzden bir fikir sormusssunuz surada bilgin gecinenlerde emin olun bilmiyorlardir,kurani kerimde esas olan birebire nakil ve kurani kerimin tahrif edilmemesidir,tahrif edilemeyisinin onundeki en buyuk etkende nesillerdir kuranin arapca olarak ogretilmesidir ki,burada yorum yazan zekalarin akil hocalarinin en buyuk derdide budur;zaten!
    Mesele birebir nakil oldugu icin,arapca meallerinde her ayetteki kelimenin her dilde karsiligi olmayacagi icin benzer kelimeler kullanilacak buda aslindan uzaklasmak anlamina gelecektir,bu yukaridaki cahil surusunun derdide budur.
    Bu yazdiklarimiz ibadet icin gecerli bir durumdur,yoksa normal okurken mealini tabikide okuyabilirsiniz fakat ibadet icin asliyla okumak zorundayiz ki;kuran okuyacak kadar arapca ogrenmek gayet beasittir,okul siralarindaki masallari unutun artik.
    Siz kendinize sunu sorun;Dinimi tamamladim diyen Allahin kuraninda,teblig ettim mi diyen efendimizin hadislerinde,canlarini ve mallarini islama adayan sahabei kiramda,islam ugruna her turlu cefayi cekmis onlarca islam alim ve evliyanin yazdiklarinda bu konu hakkinda bir gorus bildirmemiste islami nufus cuzdanindaki ibareden oteye gidememis guruh mu bunu akil etmis!
    Ve onlarada sunu sor;
    Madem okadar bilginsiniz ALLAH kelimesini turkceye cevirsinler.
    Birebir nakil ve tahrif edilememesi emrini bu soruya gelecek cevaplarda bulacaksiniz.

• melinoz M kullanıcısına yanıt
    Sen kendin gibi düşünmeyen insanlara bu kadar hakaret ettikten sonra dinden mi bahsediyorsun bir de utanmadan? Bütün insanlığa gönderildiğini söyleyen bir din için Türkçe-Arapça tartışması yapmak bile dine hakaret. İster Çince oku ister Hinduca yeter ki oku ve yobazlık yapıp din tüccarlığına soyunma, işin içine din diye hurafeleri doldurma diye kendi dilinde okuman gerekir bu kitabı. Sizin Atatürk düşmanlığınızın nedeni de bu. Hurafelerle insanlara din pazarlayan soytarılara karşı insanların gözünü açtığı için bu kadar rahatsızsınız.
  • quote:

Sen kendin gibi düşünmeyen insanlara bu kadar hakaret ettikten sonra dinden mi bahsediyorsun bir de utanmadan? Bütün insanlığa gönderildiğini söyleyen bir din için Türkçe-Arapça tartışması yapmak bile dine hakaret. İster Çince oku ister Hinduca yeter ki oku ve yobazlık yapıp din tüccarlığına soyunma, işin içine din diye hurafeleri doldurma diye kendi dilinde okuman gerekir bu kitabı. Sizin Atatürk düşmanlığınızın nedeni de bu. Hurafelerle insanlara din pazarlayan soytarılara karşı insanların gözünü açtığı için bu kadar rahatsızsınız.

Bu konu senin gibi zekalara agir gelir anlayamamanin nedeni budur yazdiklarimi,fikir yoksunu slogan insanlarisiniz,seni aziz nesinin lafiyla ugurlamakta fayda var;

Ataturku seviyorum diyen musluman ya yalan soyluyordur,yada ahmaktir.

Hangisi olduguna aen karar ver.

Kendi akli melekelerinde konustugunda dinleyeyim;aeni yoksa bos yere soz;sarfiyati yapma.

• quote:

Orijinalden alıntı: Hümiyettin

quote:

Orijinalden alıntı: Mr.Lucky

quote:

Orijinalden alıntı: Hümiyettin

quote:

Orijinalden alıntı: Mr.Lucky

"Vahyin bir kısmı Kuran'da, bir kısmı da Kuran dışındadır demek Kuran'ın eksik olduğunun açık ifadesidir. Peygamberin her söylediği Allah'ın sözü değildir. Kuran ayeti olmayan vahiyler ise bizim sorumluluğumuz değildir. Allah sadece Kuran'dan sorumlu olduğumu söylüyor. Abese suresinin ilk 10 ayetini okursanız peygamberin hatalı davrandığını görebilirsiniz. Allah tarafından eleştiriliyor. Eğer tüm sözleri Allah tarafından söyletilmiş olsaydı bu ayette Allah kendini suçlamış olurdu. Şu ayetlerde de elçiliğinden önceki yaşamında sapkın olduğu belirtiliyor:"
    Aslında konuya müdahil olmak istemiyordum fakat buraya kadar yeter.Hadis meselesini böyle sığ bir örneğe sınırlamak sadece sizin işiniz olabilir.Peygamberimizin sözlerinin tamamının Vahiy olmadığını herkes biliyor.Hadislerin sıhhatini eleştirmek için önce bir arkaplanın olması lazım.Her konuda onu okumadım,buna bakmadım,şunu görmedim diye anlatıyorsun.Arkadaşım sadece internetten video izleyerek mi öğreniyorsun bu dini? Hiçbir ilim dalına bakmıyorsun biraz biyografi,biraz dönemin tarihini oku yahu.İslamiyet nasıl yayılmış,Irak-Şam-Ortasya İslamiyet ile nasıl buluşmuş bir oku yahu.Daha oraya gelmeden Mekke-Medine dönemi İslamiyetin ilk zamanları ve Peygamberden sonrasınu oku yahu.Ashabı Suffa kimdir,necidir,ne yerler,ne yaparlar,misyonları nedir bir araştır yahu.Peygamberimizin hayatının belli dönemine SAPKIN diyorsun EDEP YA HU!!!

"Tüm fikirlerimi Kuran'a dayanarak, ayetler ile ispatladığım halde bana karşı çıkmanıza rağmen ispat ortaya koyamıyorsunuz ve tartışmak istemediğinizi söylüyorsunuz. Her insan hata yapabilir. Asıl önemli olan dürüst ve samimi olarak gerçeği aramaktır. Yanlışlardan vazgeçmek için hala geç değil. Umarım doğru yola dönersiniz. Allah hidayet versin."

Diğer yazdıklarının temeli işte bu paragraf.Az önce dedim ya oku yahu diye.Hakikaten oku.Ortadoğu'yu Peygamberimizin vefatından sonra "Haricilerden" tutta bugün IŞİD'e kadar fikirlerini Kur'an'a dayandırmayan tek bir toplum var mı git araştır bakalım.Hadi git araştır.Sanıyorsun ki ben Kur'an'a bak yazıyor diyince seni doğru mu kabul edeceğiz.Hariciler Hz.Ali'yi şehit ederken "Ben Rabbimden apaçık bir delile dayanmaktayım, siz ise onu yalanladınız. O çabuk gelmesini istediğiniz azab benim elimde değildir, hüküm ancak Allah'a aittir, gerçeği O anlatır ve O, hakkı bâtıldan ayırdedenlerin en hayırlısıdır(En'âm 57)" ayetini göstererek yola çıkmadılar mı? Geçen AKP milletvekili Nahl 90'da "....akrabaya yardım..." kısmını kanıt göstererek torpili hak saymadı mı? ve daha niceleri.Kur'an'ı yalnız bırakarak binbir türlü yorumlar ile bu dini esnetmeye,eğmeye,bükmeye kalkışmayın..
    Kur'an da Nisa 23.ayette Evlilik ile ilgili hükümler belli iken Dede-Torun evliliği neden geçmemiştir? Kur'an da bu hüküm olmadığına göre Dede(Nine)-Torun evliliğine caiz diyebilir miyiz? Helal midir? Bu sorunun cevabını senden istiyorum..

Peygamberin her söylediğinin vahiy olmadığını herkes bilmiyor. Bunu iddia eden kişilerle karşılaştığım için cevapladım. Önceki konularda da hadis derlemesi yapılan kitapları ''ana kaynağından'' okumadığımı söylemiştim. İslamiyet tarihini de pek araştırmadım. Çoğunlukla Kuran üzerine araştırma yapıyorum.

Ayetler ile ortaya koyduğum iddialarıma karşı cevap vermek yerine cehalet ile yaftalayarak dolaylı yoldan eleştiriyorsunuz. Diğer kişi de aynısını yapıyordu. O kişilerin ayetleri bir arada bulunduğu diğerler ayetler arasından cımbızlayarak çarpıtması benim görüşlerimin aksini ispatlamıyor. Hepsinin Kuran'a sıkı sıkıya bağlı olduklarını söylediklerini biliyorum ama o kişiler çoğunlukla rivayetlere dayanarak hüküm veriyor. Sadece Kuran okuyan birisi mezhep ortaya atamaz.

Asırlardır din yeterince esnetilmiş. Benim yaptığım ise asıl hacmine geri döndürmeye çalışmaktır. ''Binbir türlü yorumlar'' demişsiniz. Sadece Kuran anlayışı tek bir yorumdur. Oysa bahsettiğiniz ''binbir türlü yorum''u mezhepçilik ile yapıyorlar.

Son sorunuzda ise dede ile ilgili değil ama babaanne ilgili olarak Nisa 24'ü gösterebilirim. Dede ilgili sorduğunuz sorunun cevabını bilmiyorum. Peki Nisa 23'te kadınlar ile ilgili söylenenler erkekler için de geçerli midir ?

Matematik bilmiyorum ama fizik çalışıyorum demekten pek farkı yok.Matematik,Geometri bilmeden olmaz.Dönemin ruhunu,ayetlerin iniş koşullarını bilmeden neye göre araştırıyorsun? Eline sözlük alarak araştırma mı yapıyorsun? Hadisleri sürekli tenkid ediyorsun ama hadisler hakkında bilgin yok.Horasan da halı dokunuyor enine mi boyuna mı? Duymuşsun hadisler 200 yıl sonra veya hadis yasak meselesini aslı astarı nedir bakmamışsın.200 yılın koskoca bir çarpıtma olduğunu "hidayete erince" görürsün.
    Ayetler ile ortaya koyduğun iddialar mı? Yahu verdiğin bir çok ayeti 2. 3. yorumunu yapabilirim sana ama sen ZAHİRE takılıp kalmışsın.Eğer ayetleri saf haliyle konuşacaksak IŞİD haklı,AKP milletvekili(Mehmet Metiner di galiba) haklı veya Hariciler Hz.Ali'yi şehit ederken haklıydı.Tamamının ayetlere dayanarak verdiği hükümleri doğru mu kabul edelim? İcmaa nasıl yapılır bilgin yok galiba? Önce bir mesele duyarlar.Bunu Kur'an'a danışırlar kesin hüküm yoksa Peygambere(Hadislere) danışırlar orda da yoksa Sahabeye danışırlar orda da olmazsa İcmaa verirler.Yani uzun 4 basamak sonrası fetva verilir.İmam'ı Azam fetva verirken sizin gibi arkasına yaslanmış rahat rahat "E canım Kur'an da yok o zaman namazıda keyfinize göre kılın işte siz bilirsiniz" demiyordu.Bununla ilgili ilim meclisleri kurup tartışıyorlardı.Sorunun cevabını tatmin edecek şekilde halka veriyorlardı.Bu sadece Kur'an okuma meselesi de komik komik cümleler.Arkadaşım almışsın eline meali aklına göre hükümler çıkarıyorsun sonra da İmam'ı Azam'ı,İmam'ı Şafii'yi eleştiriyorsun
    Nisa 24'ü nasıl gösterebilirsin mesela ? Nisa 23'te kadınlar ile ilgili söylenenler erkekler için geçerli olması ne demek? Yani teyze yerine amca mı?

Benim din konusunda araştırma geçmişim uzun yıllar içermiyor. Birkaç sene önce sizinle aynı düşünceler içerisinde araştırmaya başladım. Bugüne kadar farklı görüşlerde olan birçok kişiyi dinledim. Mesela Cübbeli Ahmet Hoca, Cevat Akşit, Yusuf Kavaklı, Abdullah Yolcu, Mehmet Okuyan, Caner Taslaman, Emre Dorman, Edip Yüksek ve Y. Nuri Öztürk gibi kişilerin fikirlerini dinledim ve karşılaştırdım. Bunun dışında insanların söyledikleri hakkında araştırmalar yaptım. Hala araştırmaya devam ediyorum ama her zaman bir fikrim oluyor. Doğru veya yanlış ama konu hakkında biraz araştırma yapılsa bile fikir oluşur. Benim de fikirlerim bu yönde değişiyor. İleride nasıl olacağını da bilemem.

Hadis konusunda ise önceden temkinli davranıyordum. Konu hakkında fazla araştırmadığım için dinden çıkma konusunda tedirgin oluyordum ama araştırdıkça öğretilen çoğu şeyin gerçekleri yansıtmadığının farkına vardım. Kuran'ın tamamını olmasa da defalarca birçok ayetini okudum ve düşüncelerimin yanlış olduğunu gösteren herhangi bir ayet bilmiyorum. Eğer varsa da şu ana kadar karşılaşmadım.

Hadisler 200 yıl sonra çıkmamış da olabilir fakat ayetler sabittir. O hadisler peygamber öldükten sonraki gün yazılmış olsa bile Allah Kuran dışında başka hadise inanmamamızı söylüyor. Ayetin iniş sebebini, o dönemin ortamını araştırmamı söylerken yine hadislere yöneltiyorsunuz. Bu hadisler tarih bilimi gibi yöntemli bir şekilde ele alınmıyor. Öyle olsaydı bu kadar fırkanın ortaya çıkması mümkün olmazdı.

4 aşamalı fetva konusunda bilgim var. Onu bildiren bir rivayete dayanarak öyle yapılması gerektiği söyleniyor. O yöntemi doğru kabul edersek bu ayeti nasıl anlarsınız ?

'' Ey iman edenler! Açıklandığı zaman hoşunuza gitmeyecek şeyleri sormayınız. Eğer Kur'ân indirilirken onları sorarsanız, size açıklanır. Açıklamadığına göre Allah onları affetmiştir. Zira Allah çok bağışlayıcıdır; yumuşak davranandır.'' (Maide 101)

İmam-ı Azam bu tür düşünceleri yüzünden öldürüldü deniliyor. Namazı istediğiniz gibi kılın demedim.

Nisa 24'ü okursanız demek istediğimi anlarsınız. Nisa suresi 23. ayet için sorduğum soruda, orada kadınlar konusunda haram ediliyor. Bunun erkek tarafındaki hüküm nedir ? Yani oradaki ''kadın'' kelimesi yerine ''erkek'' koyulabilir mi ?

Ben eğitim konusunda çok detaya girmek istemiyorum ama popülerizmin ışığında ilim öğrenilmemesi gerektiğini savunurum.Öncelikle bir temel oluşturmak için temel ilim kitaplarından faydalanmak gerekir.Cübbeli veya Yaşar Nuri'yi dinlerken analiz etmen için belli bir temelin olması lazım.Dört işlem bilmeden kalkıpta rasyonel sayılarda toplama işlemini dinlemen sana kolay gelebilir ama yanlış yoldur.O yukarıda saydığın isimlerin tamamı temel aldığı birileri var.Cübbeli vs genelde Mezhep İmamlarını temel alır fakat Yaşar Nuri felan İbni Teymiye çizgisini temel alır.Cübbeli'de,Yaşar Nuri'de veya diğerleri de fikirlerini ekranlarda çok net anlatmazlar.Kitaplarını okudukça anlarsın kimin ne olduğunu.Bu yüzden bunları dinlemek yerine önce fikir babalarını okumanı öneririm.Tabi her şeyden önce temel eğitim alman lazım.
    Hadis konusunu birileri özellikle bu yöne çekiyor.Amaç? Amaç tabiki etkisizleştirmek.Peygamberin dindeki işlevini silikleştirmek.Bakın Hadis diyip hiçbir ilminiz olmadan tek seferde aklımıza uymuyor diye silip atamayız.Başlı başına bir dal bu.Bunun üstüne yıllarca eğitim alınıyor.Bir hadis her açıdan değerlendiriliyor.Bunun yanında Hadisler Peygamberimiz zamanında da yazılıyordu,ezberleniyordu.Şu meşhur yasak olayı kısa süreliktir.Sonuçta döneme indiğinizde bol bol A4'ler veya bilgisayarlar yok.Bazen derilere,bazen taşlara,bazen bezlere yazılıyor ayetler.Peygamberimizin seçtiği belli grup her gelen ayeti ezberliyor.Bu dönemi göz önüne aldığınızda Hadislerin HERKES TARAFINDAN yazılması,araya kaynaması ne kadar risklidir düşünebiliyor musunuz? Ha böyle bir yasak vardı fakat hadisler kayıt edilmiyor muydu? Ediliyordu tabiki fakat Peygamberimizin gözetiminde.Hadis ezberleyenler veya kayıt altına alınanlar arasında birden fazla isim vardır fakat bunların en bilineni Ebu Hureyre'dir.Kur'an ayetleri tamamlanınca da bu iş genele yayılmıştır.Bu sefer hadisler konusunda teşvik vardır.200 yıl meselesi de kitap halinde ortaya çıkmasıdır.Benim çarpıtma dediğim olay işte bu.HADİS YAZMA İŞİNİ BÜYÜK ÇAPTA YAPMAYI İLK DİYE YANSITMAK "SAHTEKARLIKTIR".
    Peygamberimiz Kur'anı insanlara anlatmıştır.Hadislerde işte bu anlatımlar,ayetlerin yorumları bulunmaktadır.Dini en iyi bilen Peygamber ise yorum konusunda tabiki Peygambere başvuracağım.Kur'an'dan başka hadise inanmak veya inanmamak nedir? Hadisin ne olduğunu,Peygamberin görevinin ne olduğunu ayırt eden birinin bu cümleyi kurmaması gerekir.Bu cümleyi tekrar edenler komik duruma düşmekten öteye gitmiyorlar benim gözümde.
    O ayetin nuzülüne bakarsak olay anlaşılmış olur.Peygamberimiz Hacc ile konuşurken artık size farz kılınmıştır dedi.Sonra adamın biri her yıl mı diye sorunca Peygamberimiz cevap vermemiştir.Bundan sonra böyle bir ayetin indiği alimlerce kabul edilir.Ha yok ben bunu kabul etmiyorum hikayedir diyorsan o zaman adamın biri kalkıp derse ki bu ayete göre ben şunu anlıyorum:"Artık günümüzde din hakkında soru soramazsınız,sorgulayamazsınız.Bu ayete göre sorgulamak günahtır.Hiçbir şeyi karıştırmayın.Her şey anlatılmıştır,sorgulamamak bir günah değildir ve Allah affetmiştir" derse nasıl hareket edeceğiz?
    İmam'ı Azam siyasi oyunları görmüş ve bu oyunda benim yerim yok dediği için önce çok feci işkence edilmiş sonrada şehit olmuştur.O farklı mesele.Her mezhep imamı mutlaka medrese'i yusufiye'ye uğramış,işkence görmüştür.
    Nisa 24'ü okudum ve ne demek istediğini anlamadım.Anlatırsan sevinirim.Bunun yanında Nisa 23'de kadın kelimesi yoktur ki! Size analarınız,kızlarınız,kız kardeşleriniz.. diye devam ediyor ve haram edilmiştir diyor.Parantez içleri ayetin tam anlaşılması için eklenmiştir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Maggese

Size birkaç soru sormak istiyorum;

1)Verdiğin ayet üzerinden açıklamak istiyorum.Şimdi bu ayet bir topluluğa hitap açısından gelmiştir ve bundan ötürü babalarınız derken bir kişinin birden fazla babası olamayacağı için babalarınız kelimesi kullanılmıştır.Ben bu yorumu yapıyorum sen ise dede anlamına geliyor diyorsun.Peki neden yorumluyorsun? Kur'an eksik midir veya apaçık değil midir ki baba ve dedeyi veya nineyi ayrı ayrı söylemek yerine "babalarınız veya anneleriniz" diyor? Biz babalarınız kelimesini yorumlayarak apaçık veya eksik değirmenine su taşımıyor musunuz? Bakın ben eksik veya şu bu demiyorum.Sizin mantığınızdan yola çıkacak size soru soruyorum.

2)Kur'an dışı helal-haram var mı sorusuna Kur'an'ın çerçevelerini belirlemek gerekir.Misal o zaman taşıyıcı annelik olayı var mıydı? Yoktu.Peki taşıyıcı annelik meselesi Kur'an'da BİREBİR geçiyor mu? Geçmiyor(yorum yapılarak demiyorum direk taşıyıcı annelik).Peki taşıyıcı annelik meselesine helal diyebilir miyiz? Bu sprem bankaları örnekleri ile çoğaltabiliriz.

3)İlave ibadetten kastınız nedir?

4)Kertenkele hadisinin bir çok açıklaması vardır.Her seferinde Kertenkele öldürme,bacak meselelerini temcit pilavı gibi önümüze getirmek samimi değil.Klavyenin haricinde bu konular ile ilgili bir çok kitap var açıp okuyabilirsiniz.Kertenkele öldürmeyi günümüz mantığına indirgemek ne kadar mantıklı?

5)Bize göre hak mezhepler 4tür.Diğer dinlere baktığımızda bizde ki mezhep olayı bölünme değil yorum farklılığıdır.Yorum farklılıklarıda İTİKADDA değil AMELdedir.Yani 4 mezhebin hiçbiri Allah 2'dir,Hz.Muhammed onun oğludur,Kur'an bozulmuştur,Namaz farz değildir dememiştir.Birisi Namazda Subhaneke ile başlarsın demiş diğeri farklı bir sure ile.Bu 4 hak mezheb hiçbir zaman birbiri ile savaşmamış,kan dökülmemiştir.Gerektiğinde birbirlerine uymuşlardır.Misal İmam Şafii İmam'ı Azam'ın kabrini ziyaret ettiğine o benim büyüğümdür diyerek orda 2 rekat namazı İmam'ı Azam'ın görüşleri çerçevesinde kılmıştır.İmam'ı Azam eğer benden sonra bir mesele de cevap duyarsanız ve bu gerçekten doğru ise ona uyunuz demiştir.Yorum farklılıkları dinde bölünmeyi değil yorum farklılıklarıyla rahmeti getirmiştir.

6)Hristiyanlık ve Yahudilik İslamiyet nuzül olduktan sonra geçerliliğini yitirmiştir.Bugün siz bugün 20 tl ile 200'e yakın sakız alabilirken geçmişin 20 milyonu ile gidip bir sakız alabiliyor musunuz? Hristiyanlar ve Yahudiler İslamiyete geçmedikçe,Hz.Muhammed'i Peygamber olarak kabul etmedikçe CENNET'e girmeyi bırak KOKUSUNU bile alamazlar.

• Mr.Lucky kullanıcısına yanıt
    1)Hayır dostum kelimenin Arapça anlamı dede yerine de geçebiliyormuş benim yorumum değil bu...

2)Cevabı vermişsin işte Kur'an çevresinde değerlendireceğiz, eğer haramsa haram değilse dinen haram değildir.

3)Mesela yatsı ve ikindi namazı Kur'an'a göre yok (Sakın yanlış anlama namaza karşı değilim, sadece bunun farz olması konusu merak ediyorum.Yoksa insan isterse 10 vakit namaz kılsın)

4)Bunu getirmemin sebebi bazen birine söylediğim zaman böyle bir hadis olmadığını iddia söylüyorlar bende kolaylıkla Cübbeli Hoca'nın videosunu açıp gösteriyorum.Hz. İbrahim ateşe atılırken yardım etmiş ? Bu mu açıklması ?

5)Zaten onları söylese dinden çıkar.Yapma hocam bugün ortadoğunun hali ortada

6)Bakara suresinin 62. ayetinde aslında bu konu hakkında bir açıklama getirmiş.Günümüz dünyasında bir sürü İslami terör örgütü varken bir Hristiyan veya Yahudi'nin Müslüman olması çok zor, neyse ki Allah'ın adaletine güveniyorum o en iyisini bilendir.

• quote:

Sevgili @Hümiyettin

Ayeti biraz daha arastirma firsatim oldu ve ilk mesaji editledim. Ehli imandan kasit muslimanlarmis. Ayetin inme sebebi ise bir mealde dipnot ilarak soyle gecmis ;

Resûl-i Ekrem (s.a.) "Allah size haccı farz kıldı, hac vazifenizi yapınız" dediği zaman birisi kalkarak "Her sene mi yâ Resûlallah?" demiş ve sorusunu üç kere tekrarlamıştı. Peygamberimiz bir müddet sükût ettikten sonra "Eğer evet deseydim her sene farz olurdu; eğer her sene farz olsaydı buna da gücünüz yetmezdi" buyurdu. Bu âyetin geliş sebebi budur. Allah unuttuğu için değil, affettiği, kolaylık dilediği için bazı şeyleri açıklamaz; sorular sorarak işi güçleştirmek, teşrî hikmetine aykırıdır

Mealli Kuran - 123

Bu açıklamada dediğim gibi ek olarak dini yükümlülükler koyulmasından dolayı sorumlulukların artmaması için indirilen dışında fazla hüküm istenmemesi söylenmiş olabilir.

• Kertenkele hadisinde buldugunuz kertenkeleleri oldurun sevaptir demiyor. Oldurulmesi gerektiginde mumkun olabildigince aci cektirmeden oldurmek gerektigi soylenmis.

Namazlarin hangilerinin farz olduguna ise ayet olmak zorunda degildir.

Namazinizi dosdogru kilin ayetinden anlasilacagi uzere herkesin istedigi gibi namaz kilmasi kabul edilemez.

Allah ve rasulune uyun ve benzeri ayetler Kuranda defalarca gecer. Biz peygamberimiz namazi nasil kilmizsa oyle kilmak zorundayiz.

Peygamberimiz farz , sunnet ve gunun diger vakitlerinde kilinacak namazlari anlatmis hayati boyunca kildirmistir. Namazin farzlari ve vakitleri binlerce rivayetle aynidir.

Bunlari inkar etmek minyonlarca muslumani aptal yerine koyup sahabelere yalanci iddiasinda bulunmaktir.

Namaz Islamiyette en onemli konulardan biri olup, dinin diregi olarak ifade edilmistir.

Namaz Kuranda anlatilmayip direk peygamberimize ogretilmistir. Binlerce sahabe arkasinda yillarca namaz kilmistir. 1400 yildir da ayni sekilde kilinmistir.

Lutfen Kuran Muslumanligi adi altinda kendimizi kandirmayalim. Yeterli bilgiye sahip olmadan hadisleri ve peygamberimizin dindeki rolunu ve ehemmiyetini degerden dusurmeye calismayalim.

@maggese

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kimolaki -- 14 Nisan 2015; 22:41:29 >

• 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.