Şimdi Ara

Kuran'daki Çelişkili Ayetler (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
12 Misafir (9 Mobil) - 3 Masaüstü9 Mobil
5 sn
51
Cevap
1
Favori
31.546
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • 112600 1 kullanıcısına yanıt
    Cevap uçtu.



    Kısa yazıyım. İlahi kudret ölümü ve kendisine isyanı bilmez. Tanım gereği böyledir. İnsan olur ve isyan eder.



    Bu oğretme olamaz. Bu bilgi verme halidir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hawk1903

    çelişkiler neden oluşmuş çünkü kuran bir insanın 20 yıllık hayatının gidişatına göre yazılmış, daha doğrusu kendisi yazmış. islam güçsüzken senin dinin sana benin dinim bana derken güçlenince kafirleri bulduğunuz yerde öldürün diyor.

    bunu sen diyorsun kitapta öyle bir şey denmiyor
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Cemal CEMİL


    quote:

    Orijinalden alıntı: hawk1903

    çelişkiler neden oluşmuş çünkü kuran bir insanın 20 yıllık hayatının gidişatına göre yazılmış, daha doğrusu kendisi yazmış. islam güçsüzken senin dinin sana benin dinim bana derken güçlenince kafirleri bulduğunuz yerde öldürün diyor.

    bunu sen diyorsun kitapta öyle bir şey denmiyor


    Arkadaş kuranı kerim den bahsediyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sırası ile yaklaşımda tanıma tanımlama denen sureçler söz konusu olabilir. Zamanla meydana gelen menfaat çatışmalarının içeriği ve boyutu tavrı değiştirir.



    ..........



    Kitabullahın beyanları arasında bir kısım boşluklar var. İnsan beynini bir ufka taşıyor ve sonra bambaşbaşka bir aleme yol tutturuyor.



    Bu nedenle ben yukseliş ve duşuş denen değerin beyni algıya yoneldiğini düşünüyorum. İnsan duşuncesini hallaç gibi inceliklerine ayırmışa benziyor.



    Her bir norona ayrı bir sesleniş oluşturulmak istenmiş gibime geliyor.



    Beynin inceliklerine bir balon gonderilmişgibi.



    ............



    Çelişki anlaştığınızı ya da anlaşmanız gerektiğini duşunduğunuz bir nesnedeki anlamsız cevaplar silsilesidir.



    Mesela yalnızım ve bir adet şizoid kişiliğim var bu kişilik yalnızlığımı gidermek için oluştuancak benimle çatışıyor derseniz bu çelişkidir.



    Kitabın bireyselliğindeki meal olarak rasulle ilişkisi çelişki olmayabilirken kitabın bizim dunyamızda çelişki olmasımumkundur.



    Emrin doğruluğu yanlışlığı değil yaşanabilir oluşu çelişkiyi tanımlar ve sorgular.



    Mesela 4 kadına kadar evlilik rasul tarafından çelişki dışı iken benim için çelişkidir çünkü mumkun değil.



    Cariye kole vs konularda uygulayıcısı bakımından çelişki değildir. Bizim için çelişkidir.



    Bu açıdan çelişkinin giderimi meselenin uygulanabilirliğine yönelik olarak çözüm bulur.



    Kitaptaki çelişki getiricisi tarafından kabul edilmemişse sizin bulduğunuz şey çelişki değil yaşam alanı bulmaya hallerin beyanı olur.





    4 kadınla evlen veya cariye kole bul bakalım demek gibi biri şeye döner. Bu durum da bu şartlarda mumkun değil. Bu durum çelişkinin asli tanımı olarak çözüm denen şeyi değiştirir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • WILDBOYS kullanıcısına yanıt
    biz neden bahsediyoruz ?
  • Sana Kitab'ı indiren O'dur. Ondaki bir kısım ayetler Kitab'ın temelini oluşturan kesin anlamlı muhkem ayetlerdir. Diğerleri ise müteşabih ayetlerdir. Kalplerinde bir eğrilik bulunanlar, bozgunculuk yapmak ve kendilerine göre yorumlamak amacıyla müteşabih olan ayetlerin üzerine düşerler. Onların yorumunu Allah'tan başka kimse bilemez. İlimde derinleşmiş olanlar ise 'Bunlara iman ettik. Hepsi Rabbimizin katındandır' derler. Şu var ki, akıl sahiplerinin dışındakiler bunlardan ibret almazlar.Ali İmran 7

    Ali imran 7 de Kuranın bir bölümünün muhkem,bir bölümünün müteşabih ayetlerden oluştuğu söylenmektedir.

    Elif, Lam, Ra.Ayetleri muhkem kılınmış, sonra hüküm ve hikmet sahibi ve her şeyden haberdar olan Allah tarafından birer birer açıklanmış bir Kitap'tır.Hud 1

    Hud 1 de ise Kuran için ayetleri muhkem kılınmış bir kitaptır,denilmektedir.Yani Hud 1 e göre Kuran ayetlerinin hepsi muhkemdir.Kuran ayetlerinin hepsi muhkem ise Kuranın içinde müteşabih ayet olmaz,yok Kuran ayetlerinin bir bölümü müteşabih ise Kuran ayetlerinin hepsi muhkem olamaz.

    Bu da Kuranın çelişkilerinden biridir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gök Gürültüsü -- 27 Temmuz 2018; 14:29:13 >




  • muhkem hukum veren ise teşbih hukme göre kıyastır. az çoğa telahuk eder karışır. çelişki olmaz. şarap haramdır. rakı ne alemdedir? muhkem yani hükmü verilmiş olana bakılarak rakı da sarhoşluk vericidir denir ve hüküm kıyasen uygulanır.

    .................

    başka açıdan kitapta bazı konular hüküm verme bakımından anlamlı iken bazı husular teşbih bazlıdır. yani hakkında hüküm verilmemiş ya da hakkında hüküm verilmesi mümkün görülmeyen ya da gerek olmayan hallerdir.

    su 100 derecede kaynar dedik. şimdi bu durum teşbih edilmiştir. zira su her derecede buharlaşır. hakkındaki kesin hüküm buharlaşma olgusudur ve biz sınır değer tespiti ile bu durumu teşbih ederiz.

    yani hükme teşbihten de gidebiliriz. bunlar telahuk eden karışan kavramlardır.

    ....................

    kitabi açıdan bazı ayetlerin anlamını insan bilemez. bu ayetler ilgilisinedir. bekar olan ve bu şekilde yaşayacak olan birisi için köle cariye evlilik miras zina vs ayetler teşbihen uygulama alanı bulur.

    zina bir kadının bir erkekle yasla olmayan ilişkisi denirse tam bekar için zina mesela yerde bu kadar adam insan varken gökte ilah ve ona bağlı olarak hüküm arama zorunluluğuna sokan her haldir.

    kişi bekar kalmak istiyor ancak anne baba zorluyor veya toplum baskı yapıyor veya toplum yaşayışı onu öngörüyor veya kişiyi mobbingliyorlar. bu esnada kişinin zinaya bakışı evlinin bakışı gibi olmaz.




  • Toplu gayrımüslim blok konusu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Anti Fanboy -- 29 Temmuz 2018; 15:56:26 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir kere konuyu inanan kişilere anlatman imkansızdır.İnanan bir kişi için çelişki yoktur.Var olduğunu görse bile ilk savunma merkezi devreye girer.Meal hatalı çevrilmiş.Aslında anlatılmak istenen o değil.Bu savunmayı yendiniz diyelim 2.ci savunma devreye girer.Vardır bi bildiğiki öyle yazılmıştır.Bu şekilde başka savunmalarda sayabilirim.En sonunda bu dinlerin inançların uydurma mitoloji olduğunu anladığında zaten önceden nasıl komik durumlara düştüğünü görmüş olacak.
  • İçinden 2 adet ayeti seçip ChatGPT ye sordum ve aynen şöyle bir cevap aldım buyrun.

    You

    Yunus/99: ''Rabbin dileseydi, yeryüzünde bulunanların hepsi inanırdı. Öyle iken insanları inanmaya sen mi zorlayacaksın?"

    Tevbe/29: "Kendilerine kitap verilenlerden Allaha ve ahiret gününe iman etmeyen, Allahın ve resûlünün haram kıldığını haram saymayan ve hak din İslamı din edinmeyen kimselerle elleriyle cizyeyi verinceye kadar savaşın." yazıyor kuranda bu kuran ayetleri çelişkide midir ?


    ChatGPT

    ChatGPT

    Her iki ayet de Kur'an'ın belirli bölümlerinden alınmıştır, ancak metinlerin anlamı ve bağlamı farklıdır.

    Yunus Suresi'nin 99. ayeti, insanların inançlarını seçme özgürlüğüne vurgu yapar ve bu özgürlüğün Allah'ın iradesiyle uyumlu olduğunu ifade eder. Bu ayet, insanların zorla inançları değiştirilmemelidir fikrini dile getirir.

    Tevbe Suresi'nin 29. ayeti ise belirli bir siyasi ve askeri bağlama dayalıdır. Bu ayet, İslam'a düşmanlık besleyenlerle mücadele edilmesi ve savaşılması gerektiğini belirtir. Ancak bu ayetin bağlamına dikkat etmek önemlidir. İslam tarihinde bu tür ayetlerin, belirli siyasi ve askeri durumlara cevap olarak indirildiği ve genellikle belirli bir döneme özgü olduğu kabul edilir. Bu tür ayetler, genellikle İslam'ın genel prensiplerinden ziyade tarihsel bağlama özeldir.

    Dolayısıyla, her iki ayet de kendi bağlamlarında doğru anlaşılmalıdır ve tek başına alınıp yorumlanmamalıdır. Ayetlerin doğru anlaşılması için dini metinlerin derinlemesine incelenmesi ve bağlamının dikkate alınması gerekmektedir.





  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.