Şimdi Ara

Kuran'da Beyin Yerine Kalpten Bahsedilir (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
192
Cevap
1
Favori
5.940
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Özetleyim o zaman hocam. Şimdi bu arkadaş diyor ki ''aklı hindistan cevizi kadar birşeyde yani beyinde zannediyorlar. Beyinde değil, kaç defa örnek verdim. Konuşurken bir an gelir unutursun sonra hatrıma gelince söylerim dersin. Peki nereye gitti nerden gelecek? Aklıma geldi denir peki soruyorum babanın evinden mi geliyor, nerden geliyor? Beyinde olduğunu söylerler, o halde göster bana. Yani tabiri caizse sayfa numarasını söyle bakalım. Sayfa numarasını söyle yok. O konuşurken cümlenin içerisinde unuttuğunun beyninden aklından hatıratından nereye gittiğini ve nerden geldiğini ve ne zaman gelceğini bilemezsin. Ondan sonra gelmiş bana beyinden bahsedersin. Mesela bir hafta sonra aklına gelir. Bir hafta boyunca nereye gizlendi? Neden şimdi hatırına geldi? Beynin neresinde ? sayfa numarsıyla gösteen bir TIP ilerlemesi göster vandidat beyinde olduğunu ispat et vandidat ! (vandidat denilen kişi bir üyenin kullanıcı adı) Beyinde değil kardeşim. Hem bak telepati deneyleri göstermiştir, insanın beynine başka bir yerden mesaj geliyor. Sen beyninde zannediyorsun. Ama başka bir insan sana mesaj yolladı beynine geldi Vandidat ! bazı göz önüne bile göremez bazı göz 1 km öteyi görür ! şimdi ben 1 metreyi bile zor göüyorum nasıl 100 metreyi görebilir insan böyle şey olmaz denir mi ? İşte insanların kabiliyetleri de böyle kısım kısımdır. Bazı insan hiç yorulmadan kmlerce bir insana hayalini nakleder. Bazısı onun kadar yapamaz, yanındakine nakleder. Bazı insan rekor kırar, diğerleri onu geçemez. Bunlarda bu işler böyledir. Bazı telepati verici ve alıcı insanlar da böyledir.''

Yani aklın sadece beyne indirgenemeyeceğini ve manevi bir kalbi savunuyor. O yüzden ayetlerin yanlış olmadığını söylüyor. Kendisi burada olsa çok daha iyi olurdu, arapça da biliyor. Meseleyi çok güzel izah ederdi fakat kendisine ulaşmak mümkün değil. O sitenin sunucularında sorun var, siteye hiçbirşekilde girilmiyor ve girsen bile bu üyeyi banladılar. Yıllar önceki mesajını bulabildim.

• Beyinde düşünceleri gösterilemeyeceğini iddia edip eleştirirken hiç ispatlanamayan bir şeyi savunması çelişkili olmuş.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Bill Russell

quote:

Orijinalden alıntı: Save The Day

quote:

Orijinalden alıntı: Bill Russell

İşin özü aşağıda fakat yorum yapınca olay çıkıyor.

Kuran'da Beyin Yerine Kalpten Bahsedilir

Yani insan sözü olduğunu mu iddia ediyorsunuz?

Kuran'da geçen bir çok tıbbi bilgi Bergamalı Galen'in yazdıklarıyla paraleldir. Kalbin düşünce organı olması olsun, kitapta geçen embriyolojik bilgiler (ki bunlar da yanlıştır) olsun.

Muhammed'in yakınında bulunanlardan bir kişinin Galen'in teorileriyle direk bağlantısı bulunmaktadır.

Hümiyettin'in yazdığı açıklamayı okudunuz mu?

• quote:

Orijinalden alıntı: Hümiyettin

Beyinde düşünceleri gösterilemeyeceğini iddia edip eleştirirken hiç ispatlanamayan bir şeyi savunması çelişkili olmuş.

Nobel ödüllü bilim adamlarının parapsikoloji deneylerinden bahsediyordu. Birsürü bilim adamı ismi vardı. Beyne başka yerden mesaj geldiğini söylüyor.
  • quote:

quote:

Beyinde düşünceleri gösterilemeyeceğini iddia edip eleştirirken hiç ispatlanamayan bir şeyi savunması çelişkili olmuş.

Nobel ödüllü bilim adamlarının parapsikoloji deneylerinden bahsediyordu. Birsürü bilim adamı ismi vardı. Beyne başka yerden mesaj geldiğini söylüyor.

Bu önemli gelişmeyi neden o kişi dışında kimse gündeme getirmiyor ?
  • quote:

quote:

quote:

Beyne başka yerden mesaj gelmesi mi hocam?

• quote:

quote:

quote:

quote:

Manevi kalp ve telepati gibi ispatı olmayan şeyleri kastettim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hümiyettin -- 10 Temmuz 2016; 5:27:46 >

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Manevi kalp ve telepati gibi ispatı olmayan şeyleri kastettim.

Türk toplumu bilim toplumu olmadığından bunları duymamak normal. Bilimsel gelişmeleri takip etmiyor ki insanlar. Mesela evrim konusunda anket yapsanız ülkemizin çok büyük bir kısmı evrimi reddedecektir. Oysaki evrim bilim dünyasında reddedilmez ki. Vikipediye bile baksanız evrimin bilimsel bir gerçek olduğu yazar.

• Evet, 'duymak' normaldir. Hiçbir alanda gelişmiş olmadığımız için bilimde geride olmamız şaşırtıcı değil.
  • quote:

Evet, 'duymak' normaldir. Hiçbir alanda gelişmiş olmadığımız için bilimde geride olmamız şaşırtıcı değil.

Hocam siteye erişim mümkün olsa idi o parapsikoloji deneyleri, nobelli bilim adamları vs hepsini oradan bulup buraya aktarabilirdim. Yani konuya bir açıklık gelmiş olurdu fakat site kapalı şu an. Site ateist sitesiydi yani ateist forum gibi. Devletin kapattırdığını düşünüyorum. Eğer gerçekten öyleyse düşünce özgürlüğü kalmamış demektir.
  • Tamam, önemli değil. O konu hakkında bilgim yok.
  • sadece bu değilki birsürü bilimsel çelişki var. tanrı bilimsel çelişkiye düşebilir mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: hawk1903

sadece bu değilki birsürü bilimsel çelişki var. tanrı bilimsel çelişkiye düşebilir mi?

Hümiyettin'in açıklamasını okudun mu? Oku ondan sonra konuşalım. Ben yine de buraya yazacağım. Önce bu açıklamayı oku sonra konuşalım.

İddia şu :

Hac 46: (Sana karşı çıkanlar) hiç yeryüzünde dolaşmadılar mı? Zira dolaşsalardı elbette düşünecek kalpleri ve işitecek kulakları olurdu. Ama gerçek şu ki, gözler kör olmaz; lakin göğüsler içindeki kalpler kör olur.

“Kuran’da kalp kelimesi düşünme organı olarak vurgulanmıştır. Çünkü eski insanlar “beyin” denilen organın işlevlerini bilmiyorlardı. Bu yüzden düşünme organını “kalp” sanıyorlardı. Kuran insan sözü olduğu için düşünme organının “kalp” olduğunu varsaymıştır. Bu yüzden duygular ve düşünceler hep kalp organına yüklenmiştir. Dolayısı ile ilgili tüm ayetler bilimdışıdır.”

Cevap:

Bu iddianın sahipleri öncelikle Kuranda geçen “kalp” kelimesinin vücuda kan pompalayan organ olarak geçtiğini ispatlamalılar.

“İnsan vücudunda bir et parçası vardır o düzelirse bütün vücut düzelir, o bozuk olduğunda bütün vücut ifsat olur,İyi bilin ki, işte o et parçası kalptir” (Buhârî, İmân, 39; Müslim,Musâkât, 107)

Yukarıdaki satırlar Buhari’de ve Müslim’de geçen bir hadis. Biliyorsunuz hadisler rivayet edilerek kitaplaştırıldığı için Peygamberimizin ağzından tıpatıp bu şekilde mi çıktı emin olamayız. (05.07.2015 edit : Hatta Resulullah’a mı ait ondan bile emin olamayız, hadis demek Resulullah’a isnad edilen sözler demektir) Ama sonuç olarak bu bir insan sözü. İşte biz Kuran’da “kalp” ten bu şekilde “et parçası” şeklinde bir kullanımda bulunulduğuna şahit olamayız.

Bu konuda pek çok şey söylenebilir. Fakat ben kestirmeden, Kuran’da geçen “kalp” kelimesinin “organ olan kalp” olmadığını yine Kuran’dan ispatlamayı denemek istiyorum:

Öncelikle şu cümle üzerinde biraz kafa yoralım:

Ayşe çay ve kek ………………..

Yukarıdaki cümleyi “yedi” veya “içti” kelimeleri ile tamamlarsak bir anlatım bozukluğuna sebep olur.

Ancak kullanma ihtimalimiz olan “yedi” ve “içti” kelimelerinin yerini tutabilecek bir üst kavram bulabilirsek hem vermek istediğimiz anlamı veririz hem de anlatım bozukluğuna sebep olamayız.

Ayşe çay ve kek TÜKETTİ.

Şimdi de aşağıdaki mantık problemi üzerinde biraz çalışalım:

A bir robottur.

A algılar.

B bir robot değildir.

B algılar.

Yukarıdaki bilgilere göre aşağıdaki cümlede boşluk kısmına gelebilecek kelimenin kullanımı için aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri kesin doğrudur? (sorunun birden fazla doğru cevabı olabilir)

“A ile B ………………………..’leri/ları ile algılarlar.”

I- B’nin ne olduğundan kesin emin olmalıyız.

II- A’nın ve B’nin algılama organlarının ne olduğunu bilmeliyiz.

III- A’nın algılama organının ne olduğunu bilmeliyiz.

IV- Boşluktaki yerde hem A’nın hem de B’nin algılama kabiliyetini sekteye uğratmayacak başka bir kavram kullanabiliriz.

V- A ve B’nin algılama organları aynı ise boşluğa yazılabilir.

Şimdi tek tek şıkları inceleyelim:

I) B’nin ne olduğundan kesin emin olmalıyız.

Eğer B’in ne olduğundan kesin eminsek bu bizim için çözüm oluyor mu bakalım:

Burada B’nin ne olduğunu bildiğimizde onun algılama organını da bildiğimizi varsayıyoruz. Şimdi bu şıkkı test edelim bakalım bizi kesin doğruya götürüyor mu?

Diyelim ki insan burnu ile algılar…

“Robot ve insan BURNU ile algılar.”

Bakın olmadı… Çünkü buraya BURUN kelimesini koyarsak robotun da insan gibi bir buruna sahip olduğunu varsaymış oluruz…

II- A’nın ve B’nin algılama organlarının ne olduğunu bilmeliyiz.

Test edelim.

B insan ve algılama organı burun.

A bir robot ve algılama organı sensör.

Şimdi iki farklı organı aynı cümle içerisinde kullanamayacağımıza göre ve soru bize “ve” bağlacı ile iki ayrı kelimeyi yan yana koyma hakkı tanımadığına göre bu şık da kesin doğru olmamış oluyor.

III- A’nın algılama organının ne olduğunu bilmeliyiz.

Yukarıdaki şıklara uyguladığımız mantık bu şık için de geçerlidir, dolayısı ile bu şıkkı da eliyoruz.

IV- Boşluktaki yerde hem A’nın hem de B’nin algılama kabiliyetini sekteye uğratmayacak başka bir kavram kullanabiliriz.

A sensörü ile B ise Burnu ile algılar dedik. Peki bu iki kavramı kullanmasak da bu iki kelimeyi içerisine alacak bir üst kavram kullansak nasıl olur, bakalım.

Robot ve insan ORGAN ları ile algılar.

Sensör= Robottaki algılama organı

Burun= İnsandaki algılama organı

Eğer A ve B ayrı ayrı algılama işini ne ile yapıyorlarsa, bu iki “şey”i içine alacak ortak bir kavram bulmayı başardığımız her durumda bu şık kesin doğrudur.

V- A ve B’nin algılama organları aynı ise boşluğa yazılabilir.

Bu şık da her halükarda doğrudur.

Fakat burada ince bir nokta var. Şu cümleyi inceleyelim:

“İnsan ve robot beyinleri ile algılar”

Bu cümle için cevap IV mü geçerlidir yoksa cevap V mi?

İlk bakışta cevap V geçerli gibi gözükse de, aslında biz burada cevap IV’ün sınırları içerisindeyizdir. Cümleyi çözümlersek burada insanın algılama organının “beyin” olduğunu çıkarırız fakat buradan robotun da bir beyine sahip olduğunu çıkaramayız. Daha doğrusu bu çıkarımı yaparsak bilmeden hataya düşmüş oluruz. Çünkü biz makineler için de “beyin” kelimesini kullansak da ( kullanışta : bu cihazın beyni arızalanmış değişmesi lazım gibi) bu kelime aslında kullanımdan dolayı ortak bir üst kelime konumundadır. yani cevap IV’ün sınırları içerisindeyizdir.

Sonuç olarak sorumuzun iki doğru cevabı bulunmaktadır. IV ve V…

Umarım örneğimi yeterince detaylı olarak ve mantık hatasına düşmeden ortaya koyabilmişimdir.

Şimdi bir ayet paylaşmak istiyorum:

Araf 179:

Andolsun, biz cinler ve insanlardan birçoğunu cehennem için yaratmışızdır. Onların kalpleri vardır, onlarla kavramazlar; gözleri vardır, onlarla görmezler; kulakları vardır, onlarla işitmezler. İşte onlar hayvanlar gibidir; hatta daha da şaşkındırlar. İşte asıl gafiller onlardır.

Ayetten alacağımız cümle:

İnsanlar ve cinlerin kalbi vardır.

Yukarıdaki mantık problemlerinden edindiğimiz mantığı uygulamanın tam sırası.

İnsan = Topraktan yaratılmış, kanı vücuda pompalamakla görevli et parçası olan bir kalp organına sahip

Cin= Ateşsiz dumandan yaratılmış. Nasıl bir vücut yapısı var bilmiyoruz.

Hatırlayalım:

“İnsan ve robot beyinleri ile algılar”

Bu örnekte “beyin” kelimesinin kullanılmış olması bu iki algılama organının aynı olduğunu göstermiyor ve aslında bir üst kavram olduğunu ifade ediyor idiyse,

Kuran’da insan-cin ve kalp kelimelerinin aynı cümle içerisinde kullanılmış olmasının sebebinin bize Kuran’da “kalp” kelimesinin “organ olan kalp” olarak değil bir üst kavram olarak verildiğini düşünüyorum.

Dolayısı ile “kalp ile düşünmek” ten kasıt organ olan kalp ile düşünmek değil, insanın cismani olmayan bir yönüne atıf olarak kullanıldığını düşünüyorum.

Aslında “beyin” kelimesi kullanılmış olsa idi bile burada aynı durum geçerli olmuş olacaktı.

Tartışmaya gayret gösterdiğim tüm argümanlar üzerinde hep beraber kafa yormak dileği ile…

• yeterli bir açıklama değil. anlam saptırma da denebilir.

Ve işte Biz onu (Kur'an'ı) böyle apaçık ayetler olarak indirdik. Çünkü Allah istediğine hidayet eder. hacc-16

bu ayetten anlaşılacağı üzere ayetlerin arkasında farklı anlamlar aramaya gerek yok.

üstelik allah beyin diyemiyor mu? neden açıklamasını size bıraksın?

dediğim gibi sadece bu da değil o kadar çok varki. şu an aklıma gelen mesela:

Zariyat-49. Düşünüp ibret alasınız diye her şeyden (erkekli dişili) iki eş yarattık.

bakterilerin cinsiyetsiz olduğu bilinmiyor mu?
  • quote:

Orijinalden alıntı: hawk1903

yeterli bir açıklama değil. anlam saptırma da denebilir.

Ve işte Biz onu (Kur'an'ı) böyle apaçık ayetler olarak indirdik. Çünkü Allah istediğine hidayet eder. hacc-16

bu ayetten anlaşılacağı üzere ayetlerin arkasında farklı anlamlar aramaya gerek yok.

üstelik allah beyin diyemiyor mu? neden açıklamasını size bıraksın?

dediğim gibi sadece bu da değil o kadar çok varki. şu an aklıma gelen mesela:

Zariyat-49. Düşünüp ibret alasınız diye her şeyden (erkekli dişili) iki eş yarattık.

bakterilerin cinsiyetsiz olduğu bilinmiyor mu?

Her dönemde anlaşılabilecek ifadeler kullanılmış. Ayrıca o ayette parantez içindeki kelimeler yer almıyor.

''Düşünüp öğüt alasınız diye, her şeyi çift yarattık.'' (Zariyat 49)

• Kardeşim evrim bilimsel bir gerçektir .

Parapiskoloji ise eski cinci hoca hikayelerinin bilimsel bir kılıfa sokulma cabalaridir. Şarlatanlıktır bilimin adinin kullanilarak ç~kar saglamayi amaclar.

Parapsikolojinin adi bilimsel gibi gozukse de bilimle ilgili hicbir tarafi yoktur.

Telekinezi , ruhlarin oldugu yerlerde dedektorlerle enerji arama bu gibi unsurlar modern dunyada insanlari eglendirmek icin gelistirdigimiz yeni oyuncaklar ama her zamanki gibi somut gercek disinda birsey yoktur.

Bu tarz parapsikoloji olaylari defalarca bilimsel olarak arastirilmasina ragmen hicbir zaman modern kanitlara ulasilamamistir

. Hanfi siteen okudun bilmiyorum ama oaradaki bilgilsr buyuk olcude sahte olmali. Parapsikolojinin varligi kanitlansaydi emin ol dunya sarsilirdi. Higs bozonunun varligindan burada ki kingman gibi sahsiyetler bile haberdar olabiliyorsa parapsikolojinin varligindan emin ol köydeki Ahmet amca 'Nin bile haberi olurdu bir sekilde.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Hümiyettin kullanıcısına yanıt
    Hocam senin aciklaman daha cok bir anlam karmasasi yaratarak beyin yerine yanlis olarak kalp kullanilmasi gerceginin ustunun ortulmesi gibi geldi bana.

Yukaridaki arkadasin dedigi gibi Kuran da biz herseyi apacik indirdik diyorsa ve ardindan kalpleri var dusunmezler diyorsa bu cok ciddi bir error verme durumudur.

Düşünme olayının tamamen beynin bir islevi oldugu bugun kanitlanmis dueumda. Ama o gunlerde beynin dusunme islevi bilinmedigi icin bu islevi kalbin yaptigi dusunuldugu icin dusunmekten akildan ciddi bir sekilde bahseden bir kitapta bir kez bile beyinden bahsedilmemesi cok anlamli bana gore bunlar Kuran acisindan gercek anlamda epic fail olusturuyor.

Sadece bu degil ay yarilmasi , peygambere özel ayet , dinin cok yerel bir bunyayi anlatmasi , bilinwn peygamberlerin neredeyse tumunun Yahudi olmasi. Kisacasi ust uste eklenmis ciddi miktarda gedik var ve bunlari kapaanin tek yolu islami idrolojide laf kalabaligi yapip bir anlam kargasasi ile durumu kurtarmak.

• Sen ne düşünüyorsun hocam?
    Böyle bir Demogoji yok. Nerden nereye bağlamış.
    Ilk paylaştığın yazıdan bahsediyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lokomatif Portakal -- 10 Temmuz 2016; 12:34:20 >
    Farklı anlam çıkartıyorsun olmayan şeyi kabul etmek yerine kuranı değiştiriyorsun.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.