Şimdi Ara

Kur'an'da Dünyanın Oluşumu Hatalı (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
63
Cevap
0
Favori
1.696
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • torlofan T kullanıcısına yanıt
    Atmosfer 7 katmandan oluşmaz, 4 veya 5 ana katmandan oluşur. Bu katmanlar da kendi içlerinde ilave katmanlar içerirler. Onları da dahil edersek katman sayısı 9'u, bulur. Ben sana doğrusunu sayayım:


    Ana katmnalar:

    - Egzosfer (iyon katmanı, heterosfer)
    - Termosfer(iyon katmanı, homosfer, heterosfer)
    - Mezosfer (iyon katmanı, homosfer)
    - Stratosger (ozon katmanı, homosfer)
    - Trofosfer (homosfer, homosfer, gezegen sınır katmanı)

    Kemosfer iyonosferin alt sınırıdır, katman değildir, Katman kabul edilse bile toplam katman sayısı 10'a çıkar. Ozonosfer de keza kendi başına bir katman olmayıp, stratosferin bir parçasıdır. Katman sayarsanız ana katman olarak sayamaz<sınız, saysanız bile yine 7 olmaz altıda kalır veya toplam katman sayısına dahil olur (9 veya 10 katman)

    Bazı kaynaklar ana katmanları 4 ile sınırlandırır ve egzosferi alt katman olarak sınıflandırır.

    Görüleceği üzere atmosfer 7 katmandan oluşmaz. Bunu herhangi bir meteoroloji uzmanından veya öğrencisinden teyit edebilirsiniz. Dolayısıyla, semavi dinlerdeki 7 kat gök tanımının gerçek hayatta bir karşılığı yoktur.




  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    islam dahil semavi iddialı hatta hindu ve buda dinlerindeki 3 ve 7 sayılarına odaklanmışlığın kaynağını anlamak için sümer eserlerine bakmakta fayda var.

    belkide bize ulaşmayan önceki eserlerden sümerler de başka medeniyetlerden aşırdı..

    Kur'an'da Dünyanın Oluşumu Hatalı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sething -- 13 Mart 2019; 2:47:32 >
  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    Google a girip özetten bilgi kopyalayıp yapıştırırsan olacağı budur diyorsun yani Hatam büyük. İlk o ayeti yazmış eleman ben de gireyim bi google atmosfer kaç katman diye ilk karşıma çıkan yerde baktım 7 katman yazıyor kopyaladım buraya, salaklık ettiğimi de ispatladın.

    Ben iddia etmiyordum atmosfer olduğuna da 7 katman değilse benim bu ayetteki bakış açım tutmaz demektir. Başka bir 7 gökten bahsediyor olmalı o zaman Allah.

    Benim savunduğum şey gök/sema kelimesi ile anlatılanlar müteşabihtir yani birçok anlama gelebilir. 1400 senedir bu ayetler okunuyor herkes görüyor bu ifadelerin birbiriyle çelişir durumda göründüğünü.

    Öyle bir iddia sahibi ki inanmayanlar bizlerin kafası hiç çalışmıyor da inanmayanlar maşallah einstein.




  • Boş iş bunlar.

    Orada 852 tane anlam var. Sen 10. Anlamı almışsın. Oysa doğru cevap 78. Anlamda.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • torlofan T kullanıcısına yanıt
    Açık söylemek gerekirse inanmayanlar “bu hataları görmek için Einstein olmaya gerek yok” diyorlar. Kendiniz gibi düşünmeyenleri çok dış bir yere koyunca rahat ediyorsunuz muhtemelen, fakat olayın Einstein olmakla filan bağlantısı yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İddia ediyorum aynı kafayla tevratta doğrudur. Getirin hadi bana tevrattan veya incilden yanlış bişey hadi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • torlofan T kullanıcısına yanıt
    Hocam ben işin ilahiyat kısmına karışmam. Orada geçen sema kelimesini nerede hangi bağlamda kullanacağımız biraz da kişiye kalmış bir şey. Ben işin bilim ve doğa tarafında bir yanlışlık varsa bunu düzeltmeye çalışırım. Yani esasen bu tartışmanın içinde yer almak istemiyorum. Sadece atmosferin 7 katmandan oluşmadığını bilmenizi isterim, ötesi beni aşar.
  • Semavi dinlerdeki 3 ve 7 sayılarının kaynağının kadim olduğu kesin. Ama işin burasıyla ilgili değilim. Sadece bir süredir ortada bu "atmosferin 7 kat olduğu"na dair temelsiz-mesnetsiz bir iddia dolaşıyor, onu düzeltmek istedim.
  • Arkadaş sağolsun açıklamış yedi gök denilen şeyin bilimsel temeli olmadığını.

    Kur'an'da dünyanın oluşumu ile alakalı ayetlere yönelik yapılan açıklamaları ve bunların hiçbirinin bilimsel bulgularla tutarlı sonuçlar vermediğini, açık bir zihinle okuyan herkesin anlayabileceği şekilde yazdım. "Gök" kelimesinin neden evren olarak anlaşılamayacağını da. Bir defa Arapça'da kainat, evren kelimelerinin karşılığı olarak hiçbir zaman "sema" kelimesi kullanılmamıştır, evren kelimesinin karşılıklarına şuradan bakabilirsin:http://www.arapcasozluk.gen.tr/index.php?q=Evren

    "sema" kelimesinin anlamı gayet nettir, Türkçede de kullanılır, bildiğimiz dünya göğü anlamına gelir. Bunu evirip çeviriyorsan da hangi gerekçeyle yaptığını söylemen, altını doldurman lazım. Yaptığın şey, bilimsel çelişkiyi önlemek için kelimenin anlamını keyfi olarak değiştirmekten başka bir şey değil. Müteşabih ayetlerde bile bahsi geçen kelimenin hiç değilse bir mecaz, yan anlamı varsa ona bakılır, burda o bile yok, kelimenin içinde hiçbir şekilde olmayan bir anlam türetip istediğimizi alabiliriz diyorsun.

    Önce yerin, sonra göğün yaratılması gibi bir şey çıkmaz Kur'an'dan. Sanırım yazımı okumamışsın. Yapılan iki açıklama var, birinde ayetlerde sonralığı ifade eden "summe" kelimesinin ikincil, üçüncü anlamı olan "dahası, bununla birlikte" ifadesi alınıyor. Bu kullanımı alan tefsiri sayısı yok denecek kadar az bildiğim kadarıyla, çünkü diğer ayetlerde hep "sonra" anlamında "summe" kelimesi kullanılmış, burda farklı anlam almak tamamen keyfilik. Kaldı ki bu anlam alınsa bile elimizde Naziat suresindeki ayetler kalıyor bu ayetlere de bakarsak senin dediğinin aksine göğün, yerden önce yaratıldığı anlaşılıyor:

    quote:

    (Ey inkârcılar!) Sizi yaratmak mı daha zor, yoksa göğü yaratmak mı? Onu Allah kurmuştur.
    (Naziat, 27)

    Onu yükseltmiş ve ona düzen ve âhenk vermiştir. (Naziat, 28)

    O göğün gecesini karanlık yaptı, ışığını da çıkardı. (Naziat, 29)

    Ardından yeri düzenleyip döşedi. (Naziat, 30)

    Ondan suyunu ve merasını çıkardı. (Naziat, 31)

    Dağları sağlam bir şekilde yerleştirdi. (Naziat, 32)

    Bunları sizin için ve hayvanlarınız için bir yarar kaynağı yaptı. (Naziat, 33)


    Diğer açıklamada da dört safhalı yaratılıştan bahsediliyor ama bunun da neden doğru olmadığını yazıda anlattım zaten.

    Yani hiçbir şekilde buradan çıkış yok. Ha bu ayetlere bakıp da bilimle çelişki görmeyen hatta mucize filan çıkaran varsa ona da bir şey diyemem. İnsanların zihnine girip fikirlerini değiştiremeyiz. Herkes ne alırsa kendine, ben olabildiğince açık bir gözle bakıp anlatıyorum, aksini ispat eden buyursun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi olasılıksız238 -- 13 Mart 2019; 14:37:14 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    Sabah bir kalktım hatamı ispatlamışsın hızlıca yazdım işe bile geç kaldım o yüzden, özür dilerim ifademden seni kastederek yazmamıştım.

    İşin komiği ben bu ayetten atmosfer çıkmayacağını hatırladım sen yazınca, koca gün düşündüm ben niye oradaki atmosfer olabilir mi len deyip google a girip ilk bulduğum yazıdaki katmanları sayıp 7 olduğunu görünce kopyala yapıştır niye yaptığımı Uykuluyken yazmamayım bir daha.

    Bu levanten denizini ben aradım aradım bulamadım bu arada. Var mı bilgin tam neresi olduğuna dair?
  • olasılıksız238 kullanıcısına yanıt
    "sema" kelimesinin anlamı gayet nettir, Türkçede de kullanılır, bildiğimiz dünya göğü anlamına gelir. Bunu evirip çeviriyorsan da hangi gerekçeyle yaptığını söylemen, altını doldurman lazım. Yaptığın şey, bilimsel çelişkiyi önlemek için kelimenin anlamını keyfi olarak değiştirmekten başka bir şey değil. Müteşabih ayetlerde bile bahsi geçen kelimenin hiç değilse bir mecaz, yan anlamı varsa ona bakılır, burda o bile yok, kelimenin içinde hiçbir şekilde olmayan bir anlam türetip istediğimizi alabiliriz diyorsun.

    Bi salaklık yaptık da bu kadar da cahil sanma beni. Sema kelimesi çok farklı şekillerde kullanılır gökyüzü anlamı da vardır ancak tek anlamı bu değildir. Bir çok ayette semavat geçer yani gökler diye geçer. Kaç tane gökyüzü var dünyada da çoğul yani en az 3 gökten bahsedecek?

    600 senesindeki Arap gökler ifadesi ile neyi düşünüyordu? Yıldızları, gezegenleri, güneşi ve ayı. Bunların sadece yukarıda olduğunu biliyordu hangisinin ne kadar yakın olduğunu bilmiyordu. Sen diyorsun ki Kur'an bunların hepsini sema kelimesi ile anlatmışsa ve sema sadece bildiğimiz dünya göğü anlamına geliyor ise Arap bunların hepsinin dünyada olduğunu düşünüyordu öyle mi? Hatalısın sema kelimesinin sadece gökyüzü anlamına geldiği iddiasında.

    Diğer ayetleri de sırayla açıklamaya çalışayım ben sana zamanla. Bir daha acele etmem kulağıma küpe oldu bir kere




  • torlofan T kullanıcısına yanıt
    Var tabii. Rodos'un kuzey batısında Akdeniz ile Ege denizinin kesiştiği deniz. Ama dediğim gibi yaz fotolarını değil, kış fotolarını bulman gerek. İnternette tatil yeri olduğu için hep yaz fotoları var. Ya da kışın atlayıp gidebilirsin Rodos'a eğer imkanın varsa...
  • cemsinan kullanıcısına yanıt
    Çok fazla mesaj birikmişti seni yeni farkettim. Kendini zeki sanıp karşıdakini salak sanan adamdan hoşlanmıyorum sadece. Kimseyi dışlamam ki ben zaten buradaki çoğu adamdan zekiyim ama zekanın bir önemi olmadığını da iyi bilirim kimseye de ben senden üstünüm demem, üstün olduğunu iddia edeni de sevmem. Hepimiz etten kemikteniz, bakış açılarımız bir çok şeyde benzer bir çok şeyde farklı sadece.

    Olayın Einstein olmayla alakası yok tabi ben de onu söylüyorum zaten. Şimdi konu sahibi ne iddiasında? İnananlar salak; bu kadar açık çelişki var Kur'an da ama hala inatla inanıyorlar iddiasında. Konuyu açayım da yarın öbür gün yapıştırırım diyor bir de. Ne demek bu? Ben ateist olarak zekiyim inananlar ise salak diyor adam açık açık.

    1400 senedir inananlar görmüyor mu buradaki gök kelimelerinin tek bir anlamı olursa ayetlerin birbiriyle tutarsız olduğunu? Müteşabih/çok anlamlı kelimeyi al muhkem/kesin anlamlı kelime yap ondan sonra da ben Kur'an da çelişki buldum diye iddia et. Oh ne güzel ateistim de sonra da.

    Gök/sema/yukarıdakiler kelimesi yeryüzünden bakış açısı hem atmosferi, hem güneş sistemini, hem samanyolu galaksisini, hem de daha ötesini kapsar.

    Gökten taş yağdı, gökte yıldız kaydı, gökte ay tutuldu, gökteki yıldızların konumundan burçlar falan filan her medeniyet kendi dilinde böyle kullanır. Bizim zamanımızın bilimi yoktu neticede. Adam güneş nerede ay nerede yıldız nerede bilmiyordu. Çin tarihine de git, Sümer tarihine de git İnka tarihine git hepsi için benzer ifadeler bulursun.

    Sanki 600 senesinde güneş sistemini galaksiyi vb. bilim ile öğrenilmiş dünya dışı oluşumları kelime olarak kullanan medeniyet var da adam gök kelimesinden tek anlam çıkması gerektiğini iddia ediyor.




  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    Sağolasın. Google da aratınca hep Akdenizin doğusundan falan bahsediyor. Ben artık google a da güvenmeyeyim yanlış yönlendiriyor beni (Suçu google a atıp sıvama bölümüne geçeyim bari )

    Gelecekte gezmek istediğim yerlerden biridir Yunan adaları imkanım olursa kesin giderim bu bilgiden sonra kendim de görmek için. Tatlarını merak ediyorum ben o iki suyun. İmkanım olursa denize açılıp tam ayrıldığı yerden iki kısımdan da su almak isterim.
  • torlofan T kullanıcısına yanıt
    Yoo yanlış yönlendirmiyorlar. 2 tane levant denizi var. Biri Suriye ve İsrail'in önündeki diğeri de Rodos'un batısındaki. Bizi ilgilendiren Rodos'taki. Rodos'un batısında bulunan bir yarımada kışın sular yükselince Akdeniz ve Ege denizi birbirine karışıyor ama sanki karışmıyor gibi farklı renk ve tonda iki ayrı deniz görülüyor.

    Ekleme: Prassonisi diye aratman gerektiğini belirtmiştim yanılmıyorsam.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 13 Mart 2019; 21:24:56 >
  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    Belirttiysen de ben anlamamışım mal gibi levanten arandım durdum. Şimdi araştırdım dediğini de anladım. Yazın bildiğin bir kumsal oluşuyor. Bir tarafı Akdeniz bir tarafı Ege. Kış videosu çıkmadı şansıma, turistik yer diye yaz reklamı yapıyorlar hep. Teşekkür ederim.
  • torlofan T kullanıcısına yanıt
    Estağfurullah, unutmuşsundur, olur böyle şeyler.
  • torlofan T kullanıcısına yanıt
    Ben açıkçası bu konuda sana yazılanlarda gayet bilgilendirici, yetkin mesajlar gördüm. Bin dörtyüz yıldır kimse görmemiş mi demişsin de zaten basılı kitap sayısı, okuma yazma oranı, üstüne bunları inceleme ve değerlendirebilme yetisi açısından çok da büyük bir geçmişi olamaz. Buna bir de mürtede verilen cezaları ekle. Bir insanın ben inanmıyorum demesi zaten zor ve imkansız gibi hele ki “dinde şu şu şu hatalar var ondan inanmıyorum” demesi anaaa kan alırlar. Kitapların basımından itibaren yükseliyor işte reform ve sonrası anti kölecilik, aydınlanma, kadın hakları, insan hakları vesaire. İnsanların inançlarına temel araması bilmiyorum ne kadar mantıklı. Arayana da saygı duymak lazım. Sümer’de antik Çin’de Mısır’da böyleydi gök tasviri demişsin de onlar insan yazımı ve batıl diyorsunuz. E ne anladım ben bu işten. Bu niye farklı(bence değil zaten, gücenme ama)
    Açıklamaların için teşekkür eder, saygılar sunarım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemsinan -- 14 Mart 2019; 9:10:15 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • torlofan T kullanıcısına yanıt
    Senin inancına veya fikrine yapılan her eleştirinin "siz salaksınız ben akıllıyım" deme kaygısı güttüğünü düşünüyorsan zaten herhangi bir konuda bir şey tartışmanın manası yok. Bir dine eleştiri yapıldığında "Milyonlarca insan inanıyor biraz saygı duy" demekten farksız senin yaptığın.

    Böyle bir konu açtığımı ve bundan sonra da bu tarz konular açmaya devam edeceğimi, forumda benzer konularda dini bir tartışma olursa önceden açtığım konulara yönlendireceğimi söyledim, bundan bir art niyet çıkarman senin sorunun. Kimseye bir şey dediğim yok. Getirilen eleştiriye cevap veremeyince yapmadığı şeyler üzerinden birini yargılamaya mantıkta ne denir bilirsin herhalde. Ayrıca gene aksini ispat edemediğin bir konuda çoğunluğu dayanak göstererek argumentum ad populum yaptın.

    Kur'an'da ki ayetlerin hepsi "gök"ü dünya göğü olarak anladığımızda tutarlı oluyor, aksi durumda manasız oluyor. Hatta göğü hangi manada alırsan al, Kur'an'da bahsedilen yaratılışta bir sıra, öncelik/sonralıktan bahsediliyor ve bu da bilimsel bulgularla uyuşmuyor. Bunun aksini düşünüyorsan yazarsın ayetleri, hem konuyu okuyanlar görür hem biz görürüz. Herhangi bir cevap vermeden tutup şahısları karalamak seni haklı çıkarmaz. Binlerce Müslümanın bunu anlayamaması veya anlamak istememesi bir şeyi değiştirmez, Dünya üzerinde Müslüman sayısı kadar da dinsiz var, ben de onları mı örnek göstereyim? Cevap veremediği konuda hemen duygusallaşmak da güzel olaymış, bundan sonra ben de herhangi bir dindarın konusunda "Ya dünyada milyonlarca dinsiz var bunların hepsine gerizekalı mı diyosun sen yani .s" diyip kısa yoldan çıkayım işin içinden.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • olasılıksız238 kullanıcısına yanıt
    Sen şuna cevap ver gök ne demek? Gökyüzü mü yoksa yeryüzünden bakıldığında yukarıda olarak ifade edilen her yer mi?

    Ben sana ispatladım gök kelimesinin gökyüzü olmadığını sen hala inatla iddia mı ediyorsun? Tüm dillerde gök kelimesi aynıdır.

    Sen güneşi nerede görürsün? Gökte
    Ayı nerede görürsün? Gökte
    Yıldızları nerede görürsün? Gökte

    Hiç bir medeniyetten hiç kimse de başka şekilde cevaplamaz bunu. Tüm dillerde aynıdır kullanım. Bunun inanma ile veya inanmama ile ilgisi yoktur, geçmişten beri dil böyle gelmiştir.

    Sen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün lafını da bilmiyorsun belli ki "İstikbal göklerdedir"

    Sana kalsa Atatürk bile kafası çalışmayan bir adam herhalde çoğul gök olduğunu iddia etmiş! Bak şu Atatürk'ün yaptığına hiç gök kelimesi öyle kullanılır mı! Gök dediğin gökyüzü! Hiç çoğul olur mu!

    "Kur'an'da ki ayetlerin hepsi "gök"ü dünya göğü olarak anladığımızda tutarlı oluyor, aksi durumda manasız oluyor." diyorsun.

    Senin hocan kim? Belli ki sende bilgi yok bir yerlerden aldın kopyala yapıştır yaptın. Ben diyorum 1400 senedir Müslümanlar bu gök geçen ayetleri sadece gökyüzü olarak almamış çünkü gök yeryüzüne göre yukarıdaki tüm alan demek, sen diyorsun ki Arap gökten gökyüzü bilir sadece. Sen Arap bilimadamlarının ne dediğini öğren de öyle konuş. Farabi, İbn Rüşt öğren bakalım, Galileo mu yoksa bunlar mı tarihte önce yaşamış sonra onu da öğren.

    Diğer ayetleri de açıklayacağım ben sen merak etme. Senin için değil senin zeka seviyeni anladım ben; gök kelimesinin gökyüzü olduğuna dair hala daha inat ettiğine göre sen anlamayacaksın.

    Senin geçtiğin yollardan ben de geçtim. Ben ehli sünnet değilim. Çoğunluk hiç değilim. Ateistten bile sayıca daha azım emin ol. Sen hiç bir bilgisi olmadan, meal okuyup aaa burda çelişki var diyen adamın yazısını kopyalayan birisin sadece.




  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.