Şimdi Ara

kullandığınız yazılım illegal mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
70
Cevap
0
Favori
2.446
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki

kullandığınız yazılım illegal mi?

(En Son Oy Tarihi: 23.4.2012)
Giriş
  • evet arkadaşlar lisanslımı yoksa korsanmı kullanıyoruz

bu arada ben lisaslı kullanıyom

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hussein Genghis -- 10 Ocak 2007; 0:50:11 >

• walla dizüstündeki yedek alabilcek yerim olmadıından mecburen lisanslı home kullanıyotum ama masaüstünde lisanssız pro war.usb hdd mi alim ilk işim bunada pro sp2 yle pardus 2007 kurmak olcak
  • XP lisansi bana ait, ama diger programlar icin calistigim kurulusun lisanslarini kullaniyorum.

Bizim admin ev bilgisayarlarimiza program yuklememize izin veriyor ama yasalligi tartismaya acik. Site lisanslarinin limitlerini bilmedigim icin yorum yapamam, ama kendi bilgisayarimi calismak icin kullandigimdan yasal oldugunu varsayiyorum....
  • arkadaşlar bu kadarmıyız yawwwwwwwww
  • Türkiyedeki ekonomik şartları ve insanların aylık kazancını göz önünde bulundurursak normal olarak pek kimse lisanslı ürün kullanmıyor.ayda 400 lira maaş alan bi insan kalkıpta internette bedava sürümü olan bir programa yüzlerce ytl vermez.ne yani adam lisanslı kullanacak diye bilgisayarı kullanamasın mı ? :)

bana sorarsanız eğer çok iyi gelirim olsa lisanslı yazılıma para ayırabilecek gücüm olsa hiç sakınmam sadece crack olayları ile uğraşmamak için gider lisanslı ürün alırım.ama dediğim gibi maddi imkanlarım el verdikten sonra.
  • bnm kendi felsefeme göre o programdan para kazanıyorsam ve kazandığım para o programın değerinden daha fazla ise o programı satın alırım. tabi bu şahsi işlerim içn geçerli... şirket için tamamen yasal durumdayız. hiç bir illegal yazılım kullanmıyoruz..
  • ben bugüne kadar hiçbir programın orjinalini gidip direk satın almadım, alırım kırarım kullanırım, işe yarıyorsa satın alırım yaramıyorsa siler atarım, ama ilk başta parasını ödemem, bu yüzden bazen yasadışı programlar oluyor bilgisayarımda.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Tabiki lisanslı kullanmakta yarar var windowsu update edemiyorsun yoksa
  • quote:

Orjinalden alıntı: Full_Time_Hacker

Tabiki lisanslı kullanmakta yarar var windowsu update edemiyorsun yoksa

sorun update ise mümkün
  • hepsi lisanlı ama GPL.
  • quote:

tazboys007:

bnm kendi felsefeme göre o programdan para kazanıyorsam ve kazandığım para o programın değerinden daha fazla ise o programı satın alırım. tabi bu şahsi işlerim içn geçerli... şirket için tamamen yasal durumdayız. hiç bir illegal yazılım kullanmıyoruz..

guzel bir felsefe, ama 1-2 soru sorayim, maksat muhabet olsun...

1. bu felsefeye gore, normal bir kullanici ev bilgisayarindan para kazanmiyorsa lisansa ihtiyaci yok? evdeki elektronik esyalardan da para kazanmiyoruz, ama odedigimiz fiyatin icerisinde patent, Ar&Ge, reklam, vs ucretleri de var, degil mi? O zaman gidip elektronik dukkanlarindan mallari bedava alalim, nasil olsa para kazanmiyoruz.

2. programlarin birer arac oldugunu dusunursek, bir isi becermeniz icin o araclara ihtiyaciniz vardir. Bu araclarin ucretini cikartamiyorsaniz, tarifenizi ona gore ayarlamaniz yada iflas etmeniz gerekmiyor mu?

quote:

yamyam_şerif:

ben bugüne kadar hiçbir programın orjinalini gidip direk satın almadım, alırım kırarım kullanırım, işe yarıyorsa satın alırım yaramıyorsa siler atarım, ama ilk başta parasını ödemem, bu yüzden bazen yasadışı programlar oluyor bilgisayarımda.

bu guzel fikir. zaten programlarin cogu 15 gun deneme veriyor sanirim. XP'nin 64 bitini boyle test etmistim...

Turkiye'deki AB kanunlari ne asamada bilmiyorum, ama ABde satilan mallarin 14 gun geri verilebilme garantisi var. Aldiniz, hosunuza gitmedi geri veriyorsunuz. CD, DVD icin de gecerli bu.

• quote:

Orjinalden alıntı: Ali_7

guzel bir felsefe, ama 1-2 soru sorayim, maksat muhabet olsun...

1. bu felsefeye gore, normal bir kullanici ev bilgisayarindan para kazanmiyorsa lisansa ihtiyaci yok? evdeki elektronik esyalardan da para kazanmiyoruz, ama odedigimiz fiyatin icerisinde patent, Ar&Ge, reklam, vs ucretleri de var, degil mi? O zaman gidip elektronik dukkanlarindan mallari bedava alalim, nasil olsa para kazanmiyoruz.

2. programlarin birer arac oldugunu dusunursek, bir isi becermeniz icin o araclara ihtiyaciniz vardir. Bu araclarin ucretini cikartamiyorsaniz, tarifenizi ona gore ayarlamaniz yada iflas etmeniz gerekmiyor mu?

Ancak olayın bir başka boyutu var. Yazılımların çoğu iş dünyası düşünülerek ücretlendiriliyor. Örneğin bir AutoCAD yazılımı binlerce dolar tutabiliyor. Şimdi AutoCAD öğrenmek isteyen bir öğrenci gidip de çalışmadığı, okuduğu halde nereden para bulacak da bu yazılımı öğrenecek? Bu durum düşünülerek Autodesk 100 küsür dolarlık öğrenci sürümünü çıkarmış. Ancak birçok firma son derece pahalı yazılımlarının öğrenci sürümlerini ArchiCAD örneğinde olduğu gibi zaten bedava veriyor. Tabii bu olayın sadece iş yazılımları kısmı. Ev kullanıcıları için hazırlanmış yazılımlara gelince iş değişiyor. Bunların çoğu başta oyunlar olmak üzere eğlence amaçlı. Bu yazılımları yukarıda vermşi olduğum örnek kapsamında değerlendiremeyiz. Bazı dükkanlarda gözünüze çarpmıştır: "eğlencenin veresiyesi olmaz." Ancak yine de ister iş yazılımları ister ev yazılımları olsun hepsinin fiyatlandırması gelişmiş ülkeler düşünülerek yapılıyor. Yani Amerika'da Windows Vista ne kadar tutuyorsa biz de burada yaklaşık aynı fiyatı vermek sorunda kalıyoruz (hatta bazıları için ek vergiler, vb ile daha da fazla). Dolayısıyla haksız bir durumla karşı karşıya kalıyoruz. Aslında üzülmemiz gereken bir örnek ama hiç unutmam bir ev yazılımını kurarken kurulum sihirbazı yaşadığım ülkeyi sormuştu, ben de Türkiye'yi seçtim ve sonraki ekranda bana yazılımı bedava kullanabileceğim yazılıydı. Yazılım firması kullanıcılara destek amacıyla yazılımını gelişmiş ülkelerde parayla satarken, gelişmekte olan ülkelerde lisans ücreti almadan dağıtıyordu. Kısaca, ortada hem yazılımcıların hem de kullanıcıların hem iyi hem de kötü niyetli tutumları var. Olaya sadece kullanıcıların korsan kullanımları olarak yaklaşmamak lazım.

• quote:

Ancak yine de ister iş yazılımları ister ev yazılımları olsun hepsinin fiyatlandırması gelişmiş ülkeler düşünülerek yapılıyor. Yani Amerika'da Windows Vista ne kadar tutuyorsa biz de burada yaklaşık aynı fiyatı vermek sorunda kalıyoruz (hatta bazıları için ek vergiler, vb ile daha da fazla). Dolayısıyla haksız bir durumla karşı karşıya kalıyoruz.

Evet haklisiniz, ekonomik gucumuzu zorlayan cok faktorler var...

Ama bunlar yine de lisanssiz urun kullanmamiza sebep olacak kadar gecerli nedenler mi? Ulkemizde elektronik esyalar genel olarak batidan daha ucuz degil ama tam parasini verip aliyoruz. Araba ucretlerimiz yuksek ama tam parasini verip aliyoruz. Benzin dunyanin en pahalisi ama parasini verip aliyoruz. Demek ki fiyatlandirma politikasi tek basina lisanssiz urun kullanmamiza bir sebep degil.
  • quote:

Orjinalden alıntı: ferdcasx

hepsi lisanlı ama GPL.

• quote:

Orjinalden alıntı: Ali_7

quote:

Ancak yine de ister iş yazılımları ister ev yazılımları olsun hepsinin fiyatlandırması gelişmiş ülkeler düşünülerek yapılıyor. Yani Amerika'da Windows Vista ne kadar tutuyorsa biz de burada yaklaşık aynı fiyatı vermek sorunda kalıyoruz (hatta bazıları için ek vergiler, vb ile daha da fazla). Dolayısıyla haksız bir durumla karşı karşıya kalıyoruz.

Evet haklisiniz, ekonomik gucumuzu zorlayan cok faktorler var...

Ama bunlar yine de lisanssiz urun kullanmamiza sebep olacak kadar gecerli nedenler mi? Ulkemizde elektronik esyalar genel olarak batidan daha ucuz degil ama tam parasini verip aliyoruz. Araba ucretlerimiz yuksek ama tam parasini verip aliyoruz. Benzin dunyanin en pahalisi ama parasini verip aliyoruz. Demek ki fiyatlandirma politikasi tek basina lisanssiz urun kullanmamiza bir sebep degil.

Ekonomi maalesef hayatımızı etkileyen en önemli etken (en azından ülkemizde). Evet, birçok şeyi diğer ülkelere oranla fazla ücret ödeyerek alıyoruz (başta interneti) ancak şu da bir gerçek ki benzini kaçak ya da açık lisanslı olarak alma imkanımız olsaydı kaçımız bu yüksek fiyatlı yakıta para verirdi? Bir başka nokta ise yüksek fiyatın asıl kaynağının tekelcilik olmasıdır. Tekelciliğin olduğu her yerde ondan etkilenen insanların onu aşma arayışına girmesi normaldir. Elektronik eşyalardarda tekelcilik olmadığı için 2000 YTL'ye de ürün var, 200 YTL'ye de, parası olmayan kimse gidip de 2000 YTL'lük ürünü almıyor, parası yettiği malı alma özgürlüğüne sahip. Ancak yazılım dünyasında tekelci şirketlerin rakibinin olmaması yazılımlarda yüksek fiyatları da tetikliyor. Bugün Windows'un karşında gerçekten rakip bir işletim sistemi olsaydı (pazar payları % 50-50 gibi) o zaman MS, Vista gibi bir işletim sistemi için bugünkü icretlendirmeyi yapabilir miydi? Kesinlikle hayır. Tabii Office yazılımında olduğu üzere ortada kullanıcılardan kaynaklanan garip durumlar da sözkonusu. Bugün Office serisinin Open Office adlı bedava bir rakibi var ama kullancılar nedense Open Office'i çoğunlukla BSA şehirlerini ziyarete geleceği zaman hatırlıyorlar. Bu firmaların çoğu da giriş seviyesi Word, Excel kullanıyor. Bunu da anlayabilmiş değilim. Sanırım Adem ve Havva'dan kalma yasak elmanın tadına bakma isteği olabilir.

• quote:

Tekelciliğin olduğu her yerde ondan etkilenen insanların onu aşma arayışına girmesi normaldir.

quote:

ancak şu da bir gerçek ki benzini kaçak ya da açık lisanslı olarak alma imkanımız olsaydı kaçımız bu yüksek fiyatlı yakıta para verirdi?

evet, yazilimda da bedava olan linux var ama yine insanlar bunu kullanmiyor. Belki cocuklarin sevdigi oyunlarin hepsi linux altinda calismiyor ama normal bir kullanicinin ihtiyaci olan hersey linux altinda var.

linux dagilimlarinin en buyuk derdi piyasa paylarinin az olmasidir. XP yada vista'ya para vermek istemeyenler illegal yonteme basvurmak yerine linux tercih etseler linux altinda daha profesyonel programlar da gelistirilir.

illegal kopya kullanarak tekelden etkilenmeyi azaltmiyoruz, sadece 2-3 sene ile lisans parasi odemesini geciktiriyoruz. sonucta tekele olan bagimliligimiz artarak devam ediyor.

linux pazar payina sahip olsa oyun sirketleri oyunlarini linux icin de uyarlarlar ve windows altinda calisan her program linux altinda da calisir, ama su an oyun sirketleri %3-5 gibi bir kullanici potansiyeli ile ugrasmiyorlar.

anlayacaginiz kacak kullanmak tekele cozum degil...

quote:

Sanırım Adem ve Havva'dan kalma yasak elmanın tadına bakma isteği olabilir.

boyle birsey... kullanici aliskanligindan kaynaklanan gariplikler var.

• quote:

Orjinalden alıntı: emptyrean
    Ekonomi maalesef hayatımızı etkileyen en önemli etken (en azından ülkemizde). Evet, birçok şeyi diğer ülkelere oranla fazla ücret ödeyerek alıyoruz (başta interneti) ancak şu da bir gerçek ki benzini kaçak ya da açık lisanslı olarak alma imkanımız olsaydı kaçımız bu yüksek fiyatlı yakıta para verirdi? Bir başka nokta ise yüksek fiyatın asıl kaynağının tekelcilik olmasıdır. Tekelciliğin olduğu her yerde ondan etkilenen insanların onu aşma arayışına girmesi normaldir. Elektronik eşyalardarda tekelcilik olmadığı için 2000 YTL'ye de ürün var, 200 YTL'ye de, parası olmayan kimse gidip de 2000 YTL'lük ürünü almıyor, parası yettiği malı alma özgürlüğüne sahip. Ancak yazılım dünyasında tekelci şirketlerin rakibinin olmaması yazılımlarda yüksek fiyatları da tetikliyor. Bugün Windows'un karşında gerçekten rakip bir işletim sistemi olsaydı (pazar payları % 50-50 gibi) o zaman MS, Vista gibi bir işletim sistemi için bugünkü icretlendirmeyi yapabilir miydi? Kesinlikle hayır. Tabii Office yazılımında olduğu üzere ortada kullanıcılardan kaynaklanan garip durumlar da sözkonusu. Bugün Office serisinin Open Office adlı bedava bir rakibi var ama kullancılar nedense Open Office'i çoğunlukla BSA şehirlerini ziyarete geleceği zaman hatırlıyorlar. Bu firmaların çoğu da giriş seviyesi Word, Excel kullanıyor. Bunu da anlayabilmiş değilim. Sanırım Adem ve Havva'dan kalma yasak elmanın tadına bakma isteği olabilir.

Evet bazen bu tekelcilik davası çok can yakıyor, nasıl olsa elimdesin diye vur beline yapıyorlar, bilişim sektöründe meslek ahlakı yok icab edince dibine kadar kırıp icap edince tavana kadar çıkartıyorlar bir kişide çıkıp malımın değeri bu bundan satayım demiyor

Aslında bir diğer noktada tekelcilik kullanıcıların yararına oluyor, çok uzağa gitmeyelim, yıl 1996 o zaman ne directx var ne opengl, herkesin kendi kafasına göre ekran kartı yaptığı yıllar, bir oyun çıkıyor a,b ve c kartlarına destek veriyorum diyor, sizde var z, gidip c alıyorsunuz, bu sefer öteki oyun f,g, ve y kartlarına destek veririm diyor, bu sefer yine ortada kalıyorsunuz, mesela piyasada 10 tane pazarpayları %10 olan iletim sistemi olsa firmalar hangisine göre program yazacak? kimi a'ya kimi b'ye kimide e'ye göre, bu noktada biri tekelcilik yapınca hiç olmazsa al tekelcilik yapanın malını gerisini dert etme oluyor, misal linuxu düşünün, birinde brşey çalışır, diğerinde çalışmaz, hepsi bir yerden, yarım yamalak 10 tane. Bu açıdan bakınca tekelcilik iyi gözüküyor, tabi gönül isterki tekelciliği yapan türk olsun para bize gelsin, teknoloji bizde olsun, fiyatlar benim insanımında kaldırabileceği düzeyde olsun...

• yamyam_serif, yapmis oldugun yorumlarda haklisin...

mesela VHS ve beta videolari vardi eskiden, birinde calisan teyp digerinde calismiyordu (literaturde en cok kullanilan orneklerden biri bu). DVD+/-ROM filan cikti, gunumuzde DVDler hepsini calistiriyor ama ilk gunlerde calismiyordu. Bu ornekleri cogaltmak cok kolay.... HDDVD ve blue-ray cikacak, orada da ayni sorun olacak...

Bilisim sektorunde standartlar var, ama buyuk sirketler uymuyor yada uymak istemiyorlar. Sonucta guclu olan kendi standartlarini yaratiyor, ve onlarin yarattigi standartlar endustri standardi oluveriyor.

MS tekeline karsi Sun Java'yi cikardi her platformda calisan dil olarak, ama Java kadar anti-standart baska bir dil yok. Tamam her platformda calisiyor ama Sun'in urettigi JRE kullandigin surece.

ISO C/C++ cikti, MS C# yaratti.

GNU grubu gcc ve POSIX uzerine israr etti, UNIX dunyasi da destek oldu ve MS urunleri haricinde POSIX gunumuzde standart. gcc GNUdan once de vardi, ama sanirim POSIX GNU sayesinde standartlasti.

Yazilim dunyasindaki sirketlerin hepsi bu konuda suclu. Zamaninda standartlar konusunda anlasip iyi calismalar yapsalardi, gunumuzde MS ve digerleri diye iki kamp olmazdi.

Bence programlar her platformda degisiklik gerektirmeden calismali. Bunu yapmadiklari surece de tekel suclamalari devam eder.

Haberlesme sektoru bunu GSM, IP, Ethernet, WLAN, vs, vs gibi standartlarla yaratabiliyorsa, yazilim sektoru, ozellikle de isletim sistemleri de bu tarz standartlar yaratmak zorunda, ve standartlara uymayanin da satilmasi yasaklansin.

• konu çok iyi gidiyor aslında yukarı almak lazım
  • şirketimin corporate lisanslı office ve windows'u kullanıyorum bu sebeple ne aktivasyon nede update problemim oluyor.

sizce bu etik mi?
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.