Şimdi Ara

Kulaktan Keman Problem

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
2.467
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar hiçbir müzik bilgim yok kulaktan piyano ve flütü çok rahat çalıyorum geçen bağlama ve gitarlada biraz uğraştım melodileri rahat çıkarabiliyorum bende bundan dolayı gittim keman aldım , kemanda da aynı şekilde melodileri çıkarmaya başladım karayip korsanları felan pek çok melodiyi çalabiliyorum ama sesde sıkıntı var kemandan ses sanki gazino kemanı gibi çıkıyor ayrıca mesela karayip korsanlarını en üstteki sol telinden çalıyorum ilk notalardan sonra bildiğiniz üzere inceliyor ben sol telinde ince notaya doğru geçerken ses iğrenç bi şekilde inceliyor bu sesi bilirisiniz nası net nota geçişleri yaparım ? Ayrıca nasıl düzgün tek notadan ses alırım piyonodaki do notosı gibi titremeyen düzgün bi ses almak istiyorum kemandan roman havası sesi geliyor ? Acaba yanlış noktalara mı basıyorum çünkü sabah ezanının tonunu bilirsiniz biraz onun gibi çıkıyor sol telinden yoksa piyonodaki siyah notalara mı basmış oluyorum nedeni bu olabilir mi ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yfy1 -- 25 Ağustos 2014; 17:03:12 >

• Aman diyim hocam, kemanda uğraşma öyle. Müzik bilgin, tecrüben yoksa kemanı hoca olmadan öğrenemezsin. Kemanı çalmak sana artı değil eksi olur. Kulağının ayarını bozar. Perdesiz bir enstrüman olduğu için parmağın 1mm oynasa ses değişir. Kemanda öyle sol telinde karayip korsanları falan çalabilecek düzeye gelmek için uzun yıllar eğitim alman gerek. Çalacaksan da alt telleri de kullanarak çal. Yani ilk başta; Sol telinde sadece Sol, La, Si, Do, Re notalarını, Re telinde sadece Re, Mi, Fa, Sol, La notalarını, La telinde sadece La, Si, Do, Re, Mi notalarını, Mi telinde ise sadece Mi, Fa, Sol, La, Si notalarını çalman lazım (Diyezleri, bemolleri dahil tabi). Yani önce birinci pozisyonda iyice komforlu çalabilmen lazım. Sonra daha ilerlere geçeceksin. Sol telinde ilerledikçe sesin kötü gelmesinin sebebi ilerde notaları doğru basmanın daha da zorlaşması, notalar doğru çıkmadığı için kulağını çok tırmalar, ayrıca yay çekişin de sesin güzel çıkmasında çok önemlidir. Yayı tellere tam dik çekmen gerekir, ayrıca ortadan çekmen gerekir ki güzel ses çıksın. Bu yüzden sabah ezanının tonu gibi çıkıyor ses, Türk müziğinde koma diye bir olay vardır, yani batı müziğinin aksine (batı müziğinde bir tam ses sadece ikiye bölünür) Türk müziğinde bir tam ses dokuza bölünür, yani sen o bastığın notaları tam basmayarak, doğru sesle arasında yarım sesten az bir fark olacak şekilde basarak Türk müziği esintileri duyarsın çaldığın şeyde. Bir de hep öyle çalmayan devam edersen mazallah kulakların ona alışır, sonra doğruyu yanlışı ayırt edemez hale gelirsin. Yani sözün özü, ders almayacaksan, yanında hata yapınca düzeltecek birisi olmayacaksa perdesiz enstrüman çalma, çalarsan sana zararı olur, hele kemanı hiç çalma, çünkü yay çekmeye, seslere vs. yanlış alışırsan ileride düzeltmen zor olur.

• Annem keman öğretmeni oradan biliyorum. Kemanda ses değil kaliteli ses çıkarmak zordur. Ayrıca yanlış tutuş ve teknikler oturursa ileride sıkıntı çıkarabiliyor, yenemeyebiliyorsun. Bu nedenle gitara benzemez(ki ben de klasik gitar çalıyorum) bir hoca ile çalışmalısın. Başka istediğin bir şey varsa sorabilirsin

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar ilk defa bi enstruman aldim ondan dolayi calmak istiyorum evde nasil calabilirim ne onerirsiniz notalari nasil duzgun cikaririm

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Enstrumana iyice hakim olunur, hangi nota nedir? nasıl basılır? öğrenilir ondan sonra kulaktan parça çıkarılır. Hiçbirşey bilmeden kulaktan çalıyorum ben diye diye kulağınız yanlış eğitirseniz veya normalde yapılmaması gereken bi şey alışkanlık haline gelirse bunun dönüşü olmaz. 1 2 tane kolay parçayı yarım yamalak tıngırdatırsın o kadar. Bi süre sonra tıkanır kalır atarsın enstrumanı bi köşeye. 2+2=4 se buda böyledir...

Kendi kendime keman öğrenicem diye boşuna vakit kaybetmeyin. Öğrenmeye hevesin varken adam gibi bir hoca bulup ders alın. Başka türlü olmaz o keman işi. yokas hem para kaybedersin hem zaman kaybedersin hemde çalma hevesini kaybedersin...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.