Şimdi Ara

Kulaklıklarda neden R ve L harfleri var?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
26.013
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • R ve L yani sağ ve sol neden ayrı ayrı üretiliyor.Niye R ve L yazılıyor?Sağ yazanı sağa takıncada aynı sesi veriyor sola takınca da aynı sesi veriyor.Hiçbir fark yok.Ucuz veya pahalı kulaklık farketmiyor her iki kulaklıkta birbirinin aynısı.Counterda ayak sesi dinlerdik bir o işe yarıyor , başka da bir işe yaradığını görmedim.

Kulaklıklarda R ve L Harflerinin Anlamı

Kulaklıklardaki "R" ve "L" harfleri, "sağ" (right) ve "sol" (left) kelimelerinin kısaltmalarıdır. Bu harfler, kulaklıkları takarken hangi kulaklığın hangisine takılması gerektiğini gösterir.

Kulaklıkların doğru şekilde takılması önemlidir, çünkü sesin doğru şekilde yönlendirilmesini sağlar. Sağ kulağa takılması gereken kulaklık, genellikle "R" harfiyle işaretlenir ve sağ kanal sesini iletir. Sol kulağa takılması gereken kulaklık ise "L" harfiyle işaretlenir ve sol kanal sesini iletir.

Eğer kulaklıklar yanlış takılırsa, ses kalitesi veya denge bozulabilir. Bazı durumlarda, stereo sesin düzgün bir şekilde duyulması mümkün olmayabilir.

Kulaklıkların doğru şekilde takılmasını sağlamak için aşağıdaki ipuçlarını izleyebilirsin:

• Kulaklığın üzerinde veya kablosunda "R" veya "L" harfini bul.
    • "R" işaretli kulaklığı sağ kulağına, "L" işaretli kulaklığı sol kulağına tak.
    • Kulaklıkların kulağına rahatça oturduğundan ve sesin doğru şekilde yönlendirildiğinden emin ol.

"R" ve "L" harflerinin kullanımının amacı, kulaklıklarını yanlış takmamanı ve en iyi ses deneyimini alman içindir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Bazı müziklerde enstürmanlar sağa sola gidip gelebiliyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    İki rayı gibiyiz bir tren yolunun,
    Yakın Olması neyi değiştirir son istanyonun..
  • Kulaklığın şekli de önemli tabi ki. Sağ kulaklıkla sol kulaklık birbirinin aynı şekle sahip değiller çoğu zaman. Sol yazanı sağa taktığınızda kulak kepçenize oturmuyor vs..
    Ryzen 5 3600 - MSI B450 TOMAHAWK MAX - Corsair Vengeance 16GB 3200CL16 @3600CL18 - Sapphire RX590 - Adata XPG Gammix nVme - Samsung Evo 860 SSD - Cooler Master Haf 912 - Arctic Freezer Esports Duo Cpu Cooler - BeQuite PureWings X4 -

Donanım Haber Bilgisayar Mühendisleri Odası
  • Dinle anlarsın nedenini

http://www.youtube.com/watch?v=sleEXSU34cA

O simbiyansı verebilmek için. Eskiden mono müzik vardı şimdi ise stereo müzik var (son 40-50 yıl) Stereo yani çift kanal demek bunu da yapabilmek için 2 ayrı hoparlör veya kulaklığın olması lazım ve bunların birinin sağda diğerinin solda olması gerek. Counter falan gibi oyunlarda sağ ve solun yerinin doğru olması önemlidir ama müzik dinlerken sol sesin sağdan, sağ sesinde soldan gelmesinin bir önemi yoktur tabi sizin için fark eder mi bilmem ayrıca kulaklığın,o müziğin ve ses sisteminin stereo sesi desteklemesi yani o sesi çözmesi ve ayrı çıkışlara yollaması gerekir. Ayrıca daha daha yeni olan DTS ses sitemleri 5-6 farklı kanaldan ses yollayarak 5-6 hoparlöre birden farklı sesleri iletiyor. Mesela bende DTS ses sistemi var belgesel izlerken odanın ayrı noktalarına koyduğum hoparlörlerden birinden kuş sesi, diğerinden su sesi, ötekinden şimşeğin çakması vs. gibi sanki o ortamdaymışsın gibi oluyor daha gerçekçi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cyraz -- 7 Mayıs 2013; 12:01:05 >

• amma abartmışım ne alakaysa artık bu kadar ayrıntıya girmişim :D:D:D (iki saat önceki haline bile şaşıran ben:D)

Orijinalden alıntı: FrontLiner

Kulaklığın şekli de önemli tabi ki. Sağ kulaklıkla sol kulaklık birbirinin aynı şekle sahip değiller çoğu zaman. Sol yazanı sağa taktığınızda kulak kepçenize oturmuyor vs..

Bu en mantiklisi oldu bence.

Vede su arkadasinki dogru olmus: cyraz

Orijinalden alıntı: Sorma Kalbim Sorma

R ve L yani sağ ve sol neden ayrı ayrı üretiliyor.Niye R ve L yazılıyor?Sağ yazanı sağa takıncada aynı sesi veriyor sola takınca da aynı sesi veriyor.Hiçbir fark yok.Ucuz veya pahalı kulaklık farketmiyor her iki kulaklıkta birbirinin aynısı.Counterda ayak sesi dinlerdik bir o işe yarıyor , başka da bir işe yaradığını görmedim.

Yani şöyle anlatayım sen şimdi bu kulaklıkla fps oynuyorsun diyelim, R'yi sol kulağa L'yide sağ kulağa takarsan aynen şöyle olur.
    Sağdan gelen adamın ayak sesi soldan gelir ve yanlış yöne gidersin
    Yada soldan gelen adamın ayak sesi sağdan gelir yine yanlış yöne gidersin ve sonuç olarak daha çok ölürsün

Umarım anlatabilmişimdir.
    İyi forumlar...

• quote:

Orijinalden alıntı: freezyslot

quote:

R ve L yani sağ ve sol neden ayrı ayrı üretiliyor.Niye R ve L yazılıyor?Sağ yazanı sağa takıncada aynı sesi veriyor sola takınca da aynı sesi veriyor.Hiçbir fark yok.Ucuz veya pahalı kulaklık farketmiyor her iki kulaklıkta birbirinin aynısı.Counterda ayak sesi dinlerdik bir o işe yarıyor , başka da bir işe yaradığını görmedim.

Yani şöyle anlatayım sen şimdi bu kulaklıkla fps oynuyorsun diyelim, R'yi sol kulağa L'yide sağ kulağa takarsan aynen şöyle olur.
    Yada soldan gelen adamın ayak sesi sağdan gelir yine yanlış yöne gidersin ve sonuç olarak daha çok ölürsün

İyi forumlar...

Oyun oynamıyorum.Ayrıca bu fps oyunlar çıkmadan öncede yine kulaklıklar R ve L olarak üretilmiştir diye tahmin ediyorum.

quote:

Orijinalden alıntı: oguzhan

Bazı müziklerde enstürmanlar sağa sola gidip gelebiliyor.

Nasıl enstrüman yer mi değiştiriyor?Ben böyle bir müzik hiç duymadım.Değiştirse bile birşey fark etmezki.

quote:

Orijinalden alıntı: Vagabond Warrior

Stereo icin gerekli. Bazen bir sarkida bir ses soldan baslayip sagdan bitebilir. Bu sana bir ortam yaratmak, daha gerkcekci olmasi icin yapiliyor.

Stereo diyorsunda her kulaklıkta R ve L var.2-3 liralık kulaklıkta bile var.Ben böyle bir şarkı hiç dinlemedim , bunun için böyle üretilmesi bana mantıklı gelmedi.

quote:

Orijinalden alıntı: cyraz

Dinle anlarsın nedenini

O simbiyansı verebilmek için. Eskiden mono müzik vardı şimdi ise stereo müzik var (son 40-50 yıl) Stereo yani çift kanal demek bunu da yapabilmek için 2 ayrı hoparlör veya kulaklığın olması lazım ve bunların birinin sağda diğerinin solda olması gerek. Counter falan gibi oyunlarda sağ ve solun yerinin doğru olması önemlidir ama müzik dinlerken sol sesin sağdan, sağ sesinde soldan gelmesinin bir önemi yoktur tabi sizin için fark eder mi bilmem ayrıca kulaklığın,o müziğin ve ses sisteminin stereo sesi desteklemesi yani o sesi çözmesi ve ayrı çıkışlara yollaması gerekir. Ayrıca daha daha yeni olan DTS ses sitemleri 5-6 farklı kanaldan ses yollayarak 5-6 hoparlöre birden farklı sesleri iletiyor. Mesela bende DTS ses sistemi var belgesel izlerken odanın ayrı noktalarına koyduğum hoparlörlerden birinden kuş sesi, diğerinden su sesi, ötekinden şimşeğin çakması vs. gibi sanki o ortamdaymışsın gibi oluyor daha gerçekçi.

Hopörlöre cevap vermişsin.DTS müzik sistemi güzel işe yarar ama müzik dinlerken enstrümanların sesinin sağdan veya soldan gelmesinin bir önemi yokki.Gitar sesi sol kulaklıktan gelse ne fark eder sağdan gelse ne fark eder.Oyun zaten oynamıyorum.Yani neden bütün kulaklıklar R ve L olarak olarak üretiliyor yeterli bir cevap hala yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek Kural Ahmet Kural -- 8 Mayıs 2013; 20:28:11 >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: freezyslot

quote:

İyi forumlar...

Oyun oynamıyorum.Ayrıca bu fps oyunlar çıkmadan öncede yine kulaklıklar R ve L olarak üretilmiştir diye tahmin ediyorum.

quote:

Orijinalden alıntı: oguzhan

Bazı müziklerde enstürmanlar sağa sola gidip gelebiliyor.

Nasıl enstrüman yer mi değiştiriyor?Ben böyle bir müzik hiç duymadım.Değiştirse bile birşey fark etmezki.

quote:

Orijinalden alıntı: Vagabond Warrior

Stereo icin gerekli. Bazen bir sarkida bir ses soldan baslayip sagdan bitebilir. Bu sana bir ortam yaratmak, daha gerkcekci olmasi icin yapiliyor.

Stereo diyorsunda her kulaklıkta R ve L var.2-3 liralık kulaklıkta bile var.Ben böyle bir şarkı hiç dinlemedim , bunun için böyle üretilmesi bana mantıklı gelmedi.

quote:

Orijinalden alıntı: cyraz

Dinle anlarsın nedenini

Hopörlöre cevap vermişsin.DTS müzik sistemi güzel işe yarar ama müzik dinlerken enstrümanların sesinin sağdan veya soldan gelmesinin bir önemi yokki.Gitar sesi sol kulaklıktan gelse ne fark eder sağdan gelse ne fark eder.Oyun zaten oynamıyorum.Yani neden bütün kulaklıklar R ve L olarak olarak üretiliyor yeterli bir cevap hala yok.

Nasıl sağdan yada soldan geldiğinin önemi yok hocam?

Büyük ihtimal 10 liralık kulaklıkla 128 kbpslik mp3ler falan dinliyorsunuz.

Mesela Metallica'nın S&M albümünü 320 kbps olarak kaliteli bir kulaklık ile dinleyin. Kirk Hammett'ın solunuzdan başlayıp arkanızdan sağınıza geçtiğini hissedeceksiniz. Diyeceksiniz ki sağımdan soluma gelse ne farkedicek?

E ona da bişey diyemeyiz siz kulaklığı ters takın o zaman. Biraz da sesi en gerçekci kanallardan alabilmeniz, karışıklık olmasın yanlış takılmasın diye yazılıyor R ve L. Bir de kulağa oturma olayı oluyor bazı kulaklıklarda

• Arkadaşa katılıyorum şu şunu ekliyorum:

"şu anda sol arkamdan bir telli inceden ritim atıyor. Bir mikrofona yakın üflemeli klavye var. Derken biraz uzaktan bir gitar çıkıyor ve yerinden hiç kımıldamadan soloya başlıyor; bu esnada 3-4 enstrüman seçebiliyorum. Ve bir de vokal var!!)
    Ardından parça 0400 civarında atağa kalkıyor ve tam da 70'lerin havasına kavuşuyor (önce o bas vuruşları ve o Doors'tan aşina olduğumuz klavye notaları. Dinleyiciyi merkezde tutup sol arkaya bu sefer bir gitar geçmiş sağ arkayı da klavye almış. Ama mesafeli biraz.)
    Derken parçanın ilk molası geliyor 0510'da ve o fırtına diniyor. Sol arkadaki gitarist biraz öne yürüyor ve açısını kapatıyor...Ama yukarıdaki zenginlik devam ediyor aynen"

Bir kulaklık için bunu yazabilmişsem, kulaklıklarda L-R ve 3 boyut özelliği var diyedir.

Ama dümdüz ses versin yeter diyorsanız, 5-10 liralık herhangi bir kulaklıkla 5-10 liralık bir mp3 çalarda dinleyin yeter. Ayrıca lütfen provoke edici başlıklar açmayın.

• Ulasates ; Müziği genelde hopörlörden dinliyorum , metal müzikde dinlemem.
    Kirk Hammet sağdan sola geçince ne oluyor yani , geçmese ne olur geçse ne olur.Müzik aynı müzik.Bunda hayranlık duyalacak birşey yok bence.Ben neden kulaklarından böyle üretildiğini soruyorum , kaç tane şarkıda gitarist yer değiştiriyordur sence?Sırf metalica için mi üretiliyor yani bu kulaklıklar?

Mair ; müdür sen uçmuşsun.İzlediğin bir filmi anlat desem bu kadar abartarak anlatamazsın.Sende diğer arkadaş gibi sorumu tam anlayamamışsın herhalde.Konunun üretimle ilgili olan kısmını soruyorum.Neden bütün kulaklıklar böyle üretilmeye başlanmış?Amaç nedir.Sadece counterda ayak sesi dinlemek için mi veya enstrümanların yerini değiştiren birkaç sanatçıyı dinlemek için mi?

Neyi proveke etmişim acaba onu da çok merak ettim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek Kural Ahmet Kural -- 9 Mayıs 2013; 20:33:19 >

Ulasates ; Müziği genelde hopörlörden dinliyorum , metal müzikde dinlemem.
    Kirk Hammet sağdan sola geçince ne oluyor yani , geçmese ne olur geçse ne olur.Müzik aynı müzik.Bunda hayranlık duyalacak birşey yok bence.Ben neden kulaklarından böyle üretildiğini soruyorum , kaç tane şarkıda gitarist yer değiştiriyordur sence?Sırf metalica için mi üretiliyor yani bu kulaklıklar?

Mair ; müdür sen uçmuşsun.İzlediğin bir filmi anlat desem bu kadar abartarak anlatamazsın.Sende diğer arkadaş gibi sorumu tam anlayamamışsın herhalde.Konunun üretimle ilgili olan kısmını soruyorum.Neden bütün kulaklıklar böyle üretilmeye başlanmış?Amaç nedir.Sadece counterda ayak sesi dinlemek için mi veya enstrümanların yerini değiştiren birkaç sanatçıyı dinlemek için mi?

Metallica sadece bir ornekti. Dinlediginiz tum muzikler binlerce dolarlik studyolarda kaydediliyor birakin sagi solu bilmem kac kanalli kayit yapiliyor. Ve muzik ayni muzik degil. Ayni zevki alamazsiniz. Bu kayitlar hep boyleydi sadece eskiden teknoloji gelismedigi icin mono olarak dinleyebiliyordunuz. Yoksa yeni uretim degil l ve r olayi. Ilk cikan walkmanlere bakin 10-15 sene onceki. Onlarin da kulakliklarinda gorursunuz l ve r yazilarini.

Ayrica bunun belli bir aciklamasini da bulmaniz imkansiz. Cunku kendinizi cevaba kapatmissiniz zaten, birisi de cikip harbi cok gereksiz kulaklik teknolojisi gelismeyi biraksin demesini bekliyorsunuz.

Insanlarin milyon dolarlik ugraslarla yaptigi albumleri, yuzlerce dolarlik en gercekci sesleri veren kulakliklari, artik sadece 10 yasinda cocuklarin oynadigi bir oyunla ve 5 lira etmeyecek kulakliklarla kiyasliyorsaniz; cok net bir sekilde soyluyorum muzik zevkiniz yoktur, muzik dinlemeyin. Hoparlorden gelen ayak sesleri de size yeter.

• quote:

Orijinalden alıntı: ulasates

quote:

Metallica sadece bir ornekti. Dinlediginiz tum muzikler binlerce dolarlik studyolarda kaydediliyor birakin sagi solu bilmem kac kanalli kayit yapiliyor. Ve muzik ayni muzik degil. Ayni zevki alamazsiniz. Bu kayitlar hep boyleydi sadece eskiden teknoloji gelismedigi icin mono olarak dinleyebiliyordunuz. Yoksa yeni uretim degil l ve r olayi. Ilk cikan walkmanlere bakin 10-15 sene onceki. Onlarin da kulakliklarinda gorursunuz l ve r yazilarini.

Ayrica bunun belli bir aciklamasini da bulmaniz imkansiz. Cunku kendinizi cevaba kapatmissiniz zaten, birisi de cikip harbi cok gereksiz kulaklik teknolojisi gelismeyi biraksin demesini bekliyorsunuz.

Insanlarin milyon dolarlik ugraslarla yaptigi albumleri, yuzlerce dolarlik en gercekci sesleri veren kulakliklari, artik sadece 10 yasinda cocuklarin oynadigi bir oyunla ve 5 lira etmeyecek kulakliklarla kiyasliyorsaniz; cok net bir sekilde soyluyorum muzik zevkiniz yoktur, muzik dinlemeyin. Hoparlorden gelen ayak sesleri de size yeter.

İşte bende tam bunu soruyordum , mono kulaklıklarda bile R ve L var.Tasarım olarakda birbirlerinin aynısı , eee o zaman niye R ve L üretiliyor?Diye üretenlere sormak lazım doğru cevap için sanırım.Şuanki teknoloji için sebep var ama öncesi için sebep neydi.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: ulasates

quote:

İşte bende tam bunu soruyordum , mono kulaklıklarda bile R ve L var.Tasarım olarakda birbirlerinin aynısı , eee o zaman niye R ve L üretiliyor?Diye üretenlere sormak lazım doğru cevap için sanırım.Şuanki teknoloji için sebep var ama öncesi için sebep neydi.

Kulakliklar hep stereo idi hocam. Hatta eskiden kocaman yazarlardi ustune stereo kulaklik diye. Fakat kullanilan walkmanler yada ses dosyalari stereo degildi.
    Mono olursa eger kulaklik, sag ve sol olarak 2 tane olmaz. Mesela buna ornek olarak, bildigim kadariyla tabiki yanlis biliyor olabilirim, telefonlar icin kablosuz kulakliklar var tek kulaga takiliyor bilirsiniz, onlar mono diye biliyorum. Kulakliklar mono oldugu ve sesi sag sol olarak ayirmadigi icin 2 kulagi da kapatma geregi olmuyor.

(Not: mono olmayabilirler yanlis biliyor olabilirim oyle okudugumu hatirliyorum sadece)

• 1. şarkılar kayıt esnasında mixlenirken, ambians, efekt vs. yaratması için enstrümanlar farklı yönlere (sağ,sol) olarak Panlanır. Stereo latince 2 demektir olay bu, yani 2 kanal.

2. ses mono da olsa, bazı kulak içi olmayan ASİMETRİK şekilli kulaklıklar da da RL olur çünkü kulağın anatomik yapısına uymalıdır; zira uyum olmazsa kulaklık da kulakta durmaz düşer.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.