Şimdi Ara

kuantum spin nedir

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
2.945
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • "elektronun çekirdeğin etrafındaki hareketinin yanısıra kendi etrafında dönmesine bağlı olarak belirlenen kuantum sayısı.
    elektron kendi ekseni çevresinde iki farklı şekilde dönebileceği için iki farklı değer alabilen kuantum sayısı. bu değerler +1/2 ve -1/2 dir. birisi yukarı yönlü okla, diğeri aşağı yönlü okla temsil edilir."

netteki aramada tanımlama bu şekilde açıklanıyor.

Elektron çekirdek etrafında döner
    elektron aynı zamanda kendi etrafında da döner.
    İkisi arasındaki ilişki nasıl bir sayı oluşturuyor da kuantum sayısı oluyor.

elektron kendi ekseni etrafında iki farklı şekilde dönebileceği derken kast edilen sağa veya sola dönüşleri sanırım.
    yani elektronun çekirdek etrafında yaptığı dönüşe göre kendi etrafındaki dönmesi eğer aynı yönlü ise +1/2 ters yönlü ise -1/2 bu şekilde mi anlaşılmalı.

bilen veya bilen birisine sorabilecek olan varsa memnun olurum.

saygılarımla

• tam olarak bildiğimiz anlamda eksen dönüşü olmadığını biliyorum.
    örneğin Richard Feynman bir yazısında kendisine Nobel ödülü getiren fikrin aklına nasıl düştüğünü anlatmıştı.
    üniversitenin yemekhanesinde bir öğrenci bir kenarında üniversitenin logosu olan tabağı elinden düşürüyor, tabak yere düştüğünde kendi etrafında dönmeye başlıyor (hani şu gitgide hızlanan ve en sonunda tabağın tüm kenarının yere değerek durduğu dönüş) . tabağın bu hareketini izlerken çok değişik bir şey fark ediyor.
    Tabak bir tur döndüğünde logo yarım tur dönüyor(sen de deneyebilirsin gerçekten böyle oluyor)
    İşte buradan hareketle elektronların spin hareketi fikrini geliştiriyor.
  • speedy

sana bakan yönde isminin yazmış olduğu bir tabağımız var.
    tabağın logolu kısmını merkez alıp kendi etrafında 360 derece döndürdüğü de isim ters kalacak demektir bu.
    Benmi yanlı anladım
    sen mi yanılıyorsun

Mesela şimdi önümde su şişesi var.
    logosu bana bakıyor
    kendi etrafında 360 derece dönünce logo arkadamı kalacak?
  • combaba C kullanıcısına yanıt
    hayır öyle değil
    mesela bozuk bir parayı masada döndürürüzya ve bir süre sonra paranın yüzeyi masaya yaklaşarak dönmeye devam eder, o şekilde bir dönmeden bahsediyorum. tabak bu şekilde yerde dönerken tabağın kenarındaki yazı tabakla aynı yönde ancak biraz daha yavaş döner. tabak gibi bir cisim alıp kenarına boya ile bir işaret koyup yerde çevirirsen ne demek istediğimi anlayacaksın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: speedy_

hayır öyle değil
    mesela bozuk bir parayı masada döndürürüzya ve bir süre sonra paranın yüzeyi masaya yaklaşarak dönmeye devam eder, o şekilde bir dönmeden bahsediyorum. tabak bu şekilde yerde dönerken tabağın kenarındaki yazı tabakla aynı yönde ancak biraz daha yavaş döner. tabak gibi bir cisim alıp kenarına boya ile bir işaret koyup yerde çevirirsen ne demek istediğimi anlayacaksın.

O nasıl bir dönüş yav. Madenî paranın bir kenarını boyayıp deneyelim o zaman. Ama tam-yarım dönüyor ne demek? Yarım dönüyormuş gibi olmasın?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • tabak bir tur atarken yazı bir tur atamıyor demek.
    hiç gözlemlemediniz mi böyle bir şey, ben yazıyı ilk okuduğumda önceden gözlediğim ama üzerinde durmadığım bu durumu hemen hatırlamıştım
  • speedy
    gözlem yanlış
    zan üzerine gözlem
    tabak hareketinden dolayı dönüyor gibi gözükür sadece
    hareketin tamamı tabağın dönme yönünde değildir.
    Yani dönme yönünü X olarak nitelersek ona dik yön Y olarak kabul edelim.

tabağın hareketinde X ve Y nin hareketteki payı eşittir.
    ama sen ortaya çıkan durumu, yani hareketin tamamını X e verirsen işte ortaya böyle göz yanılması olarak adlandıracağımız durum çıkar.
    Ancak elektronlarda durum nasıl olabilir biraz düşünmem lazım.
    Kaldı ki kuantum fiziğinde bir başka durumda bana geliyor
    inşallah bundan sonraki konu bu garip durum olur.
    Süper pozisyon durumu

saygılar
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    gözlem yanlış falan değil sadece benim söylediklerimi anlamadın.
    tabağa işlenmiş olan yazı tabi ki de tabaktan bağımsız farklı hızlarda dönecek değil, burada farklı bir durum var.
    tekrar anlatmaya çalışayım; tabağı boş ver bir cd nin masa üzerindeki hareketini düşün. cd masa üzerinde hareket ederken masaya sadece kenarının çok küçük bir kısmı temas eder. her bir tur dediğim cd nin kenarının tamamının masa üzerine 1 kez temas etmesidir yani tam bir çevre (2TT r)
    bu olurken cd üzerindeki bir yaz ise tam bir tur atmaz yani cd nin kendisi sana göre 1 kez dönmez ama çevresi 1 kez masa üzerine temas etmiş olur. umarım anlatabilmişimdir
  • ha şimdi oldu. Tam tur deyimi yanlış anlamaya neden oluyor.
    Peki speedy benzetme değilde işin aslında nasıl oluyor
    yani elektronların dönüşü nasıl yarım tur olabilir?
    mesela benim anladığım şu olabili rmi dersin.
    Normal şartlarda düşünürken elektronun dönmesini yanlış düşünüyor olabiliriz.
    Mesela bu dönüş tek şekilde değilde ikili olabilir.
    Dönüşün biri merkeze döndüğü merkezin (kendi merkezi değil) etrafına göre, diğeri kendi etrafında ama açılı olarak. Mesela 45 derece. İşte o zaman 1/2 veya 1/8 bile olabilir. Yani açı büyüdükçe spin sayısı artar.

Ha bu arada speedy
    İmzandaki en muhteşem olay görelelik demişsin.

Genel ve özel göreleliği kısaca yazsana. Bildiğim şeylerdir belkide ne yim ne olduğunu bilemem.
    bi kere elektronların neye benzediğini de bilmiyoruz ki, belgesellerde misket benzetimi yapıyolar ama farklı bir şekli olabilir ve bu şekil dolayısıyla bildiğimiz anlamda bir açısal dönüşü olmayabilir
    tabaktaki yazı örneğinde yazının tabaktaki yeri kesinken elektron gibi bir parçada kesin bir yeri olmayabilir ve bu sebeple farklı bir tur anlayışı olabilir

diğer soru, görelilik farklı referans sistemlerinde her türlü ölçümlerin ve hatta zamanın bile farklı olduğu durumdur.
    özel görelilik, genel göreliliğin özel halidir cisimlerin birbirlerine göre sabit hızlardaki durumlarını inceler.
    genel görelilik ise ivmeli durumları da içinde alır ki bu kütle çekim olgusunu da kapsar.
  • Elektronlar manetik kutuplara sahip. Maddelerin miknatislik ozelligi de buradan geliyor. Eskiden elektronlarin bu ozelligini degisem manyetik alanla aciklamaya calismislar ve kendi etrafinda donmesi sonucu oldugunu iddia etmisler (kim bilmiyorum).ancak sonradan hesaplayinca donme hizini (kendi etrafinda) 1544x10^8 yani isik hizinin 500 kati kadar bir deger buluyorlar.bu da acikca ozel gorelilige aykiri. Bu nedenle de kendi etrafinda donup donmedigi tam bilinmiyor. Kuantum meakniginde parcaciklar noktasal oldugu icin yuzey hiz karmasasi ortaya cikabiliyor.ancak elektronlarin spin denen ozellikleri var bu aslinda biraz gorunusle alakali. Ornegin bir tabak 360 derece donerse yine tabaktir. Veya bir yogurt kusuna baktigimizda 180 derece dondursek bile ayni sekilde gorebiliyoruz. Spinin asil kulanim anlami bu cunku donup donmedigi konusu supheli. Ancak donmuyorsa miknatislik ozelligi nereden geliyor bilmiyorum. +- olmasi da donme yonunden ziyade kuplugunu gosteriyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: speedy_

gözlem yanlış falan değil sadece benim söylediklerimi anlamadın.
    tabağa işlenmiş olan yazı tabi ki de tabaktan bağımsız farklı hızlarda dönecek değil, burada farklı bir durum var.
    tekrar anlatmaya çalışayım; tabağı boş ver bir cd nin masa üzerindeki hareketini düşün. cd masa üzerinde hareket ederken masaya sadece kenarının çok küçük bir kısmı temas eder. her bir tur dediğim cd nin kenarının tamamının masa üzerine 1 kez temas etmesidir yani tam bir çevre (2TT r)
    bu olurken cd üzerindeki bir yaz ise tam bir tur atmaz yani cd nin kendisi sana göre 1 kez dönmez ama çevresi 1 kez masa üzerine temas etmiş olur. umarım anlatabilmişimdir

Şimdi daha iyi anlaşıldı. Bir tur dönmesi deyince farklı anlaşılıyor. İlginç bir olay.

• Klasik cisimler için spin denildiğinde akla gelen,
    bir eksen etrafında dönme ve dönme yönüne göre belirlenen açısal momentum vektörünün yönüdür.
    Elektron için spin dönmeden çok bu yönü ifade eder.
  • evet bu sebeple aynı enerji seviyesinde 2 den fazla elektron bulunamıyor diye biliyorum
    bir de geçenerde yine feynmanın bir kitabında okuduğum ilginç bir yazıda bu sağ elli kavramına değiniyor ve örneğin sağ elli bir protein laboratuar ortamında sol elli de yaratılabiliyormuş ancak maalesef bizim vücutlarımız bu tür sol elli bir proteini sentezleyemiyormuş. dolayısıyla doğadaki canlıların sağ elli protein veya molekülleri sentezleyecek şekilde evrimleştiğini söylüyor.
  • büyük patlamadan sonraki madde - anti madde simetrisinin bozulması ilk örneklerden sanırım
  • başka bir konu takıldı aklıma,
    bir elektron hidrojen atomunun etrafında saniyede 6,6 x 10^15 tur atıyor çıkıyor hesapta (elektron yörünge hızı=2200km/saniye)
    doğru mu hesapladım?
    bu kadar hıza rağmen 2,7x10^27 Planck zamanında 1 tur atıyor görünüyor. 1 Planck zamanının nasıl bir şey olduğu baş döndürücü.
  • quote:

Orijinalden alıntı: savarog

Klasik cisimler için spin denildiğinde akla gelen,
    bir eksen etrafında dönme ve dönme yönüne göre belirlenen açısal momentum vektörünün yönüdür.
    Elektron için spin dönmeden çok bu yönü ifade eder.

savarog

açısal momentum vektörünün yönüdür

ne demektri lütfen beni aydınlatırmısın? Fizik okumadım birde benzetmelerle yola çıkarsak sanırım daha iyi kavrayabilirim.
    En iyi benzetme vida.
    Vida dönerken ,vidanın ilerleme yönü açısal momentum vektörünün yönüdür.
  • savarog
    en son olarak ışığın yayılmasının bu şekilde olduğu ortaya çıkmıştı.
  • speedy_ kullanıcısına yanıt
    hocam, konu ile alakasız , mesleğiniz nedir acaba?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.