Şimdi Ara

Kozmonot Oleg Kononenko uzayda kalma rekorunu kırdı: 878 gün!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
177
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kozmonot Oleg Kononenko uzayda kalma rekorunu kırdı: 878 gün!
    Rus kozmonot Oleg Kononenko, 878 günden fazla ya da yaklaşık iki buçuk yıllık bir sürenin ardından Pazar günü uzayda geçirilen en uzun süre konusunda dünya rekoru kırdı. Rusya'nın uzay kurumu Roscosmos'a göre, Oleg Kononenko, vatandaşı Gennady Padalka tarafından kırılan rekoru geride bırakmayı başardı. Padalka 2017'de emekli olmadan önce beş uzay uçuşu sırasında 878 gün, 11 saat, 29 dakika ve 48 saniye kalmıştı. Bu arda Kononenko, Türkiye'nin ilk astoronotu Alper Gezeravcı'yı karşılayan ekipte yer alıyordu.



    “En sevdiğim şeyi yapmak için uçuyorum”



    Kozmonot Oleg Kononenko uzayda kalma rekorunu kırdı: 878 gün!
    59 yaşındaki Kononenko, beşinci uzay uçuşu sırasında Dünya'dan 423 km uzakta yörüngede dönerken rekoru kırdı. Devlet haber ajansı Tass'a ISS’ten verdiği bir röportajda "Uzaya en sevdiğim şeyi yapmak için uçuyorum, rekor kırmak için değil. Tüm başarılarımla gurur duyuyorum, ancak en çok uzayda toplam insan kalış süresi rekorunun hala bir Rus kozmonota ait olmasından gurur duyuyorum.” dedi. Halihazırda ISS’te bulunan Kononenko’nun uçuşu Eylül sonunda sona erecek ve o zamana kadar uzayda 1.110 gün geçirmiş olacak.



    Ayrıca Bkz.Son derece nadir bir olay: Ölmüş bir yıldızın etrafında dönen gezegenler bulundu



    Kononenko’nun ilk uzay uçuşu ise Nisan 2008'de gerçekleşmiş ve 200 gün sürmüştü. Kononenko Tass'a verdiği demeçte video görüşmeleri ve mesajlaşmanın kendisinin yerdekilerle iletişimde kalmasını sağladığını, ancak Dünya'ya döndüğünde hayatın ne kadar büyük bir kısmını kaçırdığını fark ettiğini söyledi: "Ancak eve döndüğümde, yokluğumda geçen yüzlerce gün boyunca çocukların babasız büyüdüğünü fark ettim. Kimse bana bu zamanı geri vermeyecek."



    “Uzay uçuşları giderek zorlaşıyor”



    Kozmonot Oleg Kononenko uzayda kalma rekorunu kırdı: 878 gün!
    Kononenko, beş uzay uçuşunun 16 yıla yayıldığını ve bu süre zarfında teknolojideki ilerlemelerin her uçuşa hazırlanmayı daha da zorlaştırdığını söyledi: "Kozmonotluk mesleği giderek daha karmaşık hale geliyor. Sistemler ve deneyler daha karmaşık hale geliyor. Tekrar ediyorum, hazırlık daha kolay hale gelmedi."



    ISS, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana Washington ve Moskova'nın yakın işbirliğini sürdürdüğü az sayıdaki uluslararası projeden biri olmaya devam ediyor. Roscosmos, geçtiğimiz aralık ayında NASA ile çapraz uçuş programının 2025 yılına kadar uzatıldığını açıklamıştı.




    Kaynak:https://www.theguardian.com/science/2024/feb/04/cosmonaut-oleg-kononenko-sets-world-record-for-most-time-spent-in-space







  • Bu en sevdiği şeyi yani uzayı çocuklarından daha çok sevdiğinin bir itirafı ve bundan kaynaklı bir vicdan azabının ortaya dökülmesi gibi olmuş. Trajik bir durum. Kendisi adına üzüldüm ama pekala kabahat onun. Tabiatın koşulları içinde talihimizle beraber seçimlerimiz ne olacağımızı belirler. Kononenko'nun seçimi de çocuklarının büyümesine şahit olmak değil; göğün / arşın bir sakini olmak. Memleketi Rusya'nın uzaydaki yüzü olma gururunu taşımak. Siyasi açıdan Sovyet döneminden bu yana Rusya'da böyle kozmonot kimseler propaganda değeri taşıyor ve propagandada kullanılıyor. Misal uzaya çıkan ilk insan Yuri Gagarin önüne kırmızı halılar serilen, tüm Sovyet ülkelerine ve Dünya'nın geri kalanına - sık sık vurgulanan olağanüstü karakterinin yüksek vasıflarıyla da - tanıtılan bir karakterdi. Bir stall kazasında ölene kadar her türden kapının ona açıldığı bir yıldızdı Yuri Gagarin. Kononenko gibileri çocuklarını görmeme ve vicdan yapma pahasına uzayda tutan, söz konusu kabahati işleten de bence bu duygu. Uzay veya "kainat insanı" - kozmonot - olmanın, Dünya üzerindeki vakumda süzülmenin verdiği o ayrıcalık duygusu, büyük Yuri Gagarin'in sancağını taşıma onuru...
  • quote:

    Uzaya en sevdiğim şeyi yapmak için uçuyorum, rekor kırmak için değil.


    quote:

    Kononenko’nun ilk uzay uçuşu ise Nisan 2008'de gerçekleşmiş ve 200 gün sürmüştü. Kononenko Tass'a verdiği demeçte video görüşmeleri ve mesajlaşmanın kendisinin yerdekilerle iletişimde kalmasını sağladığını, ancak Dünya'ya döndüğünde hayatın ne kadar büyük bir kısmını kaçırdığını fark ettiğini söyledi: "Ancak eve döndüğümde, yokluğumda geçen yüzlerce gün boyunca çocukların babasız büyüdüğünü fark ettim. Kimse bana bu zamanı geri vermeyecek."


    Bu en sevdiği şeyi yani uzayı çocuklarından daha çok sevdiğinin bir itirafı ve bundan kaynaklı bir vicdan azabının ortaya dökülmesi gibi olmuş. Trajik bir durum. Kendisi adına üzüldüm ama pekala kabahat onun. Tabiatın koşulları içinde talihimizle beraber seçimlerimiz ne olacağımızı belirler. Kononenko'nun seçimi de çocuklarının büyümesine şahit olmak değil; göğün / arşın bir sakini olmak. Memleketi Rusya'nın uzaydaki yüzü olma gururunu taşımak. Siyasi açıdan Sovyet döneminden bu yana Rusya'da böyle kozmonot kimseler propaganda değeri taşıyor ve propagandada kullanılıyor. Misal uzaya çıkan ilk insan Yuri Gagarin önüne kırmızı halılar serilen, tüm Sovyet ülkelerine ve Dünya'nın geri kalanına - sık sık vurgulanan olağanüstü karakterinin yüksek vasıflarıyla da - tanıtılan bir karakterdi. Bir stall kazasında ölene kadar her türden kapının ona açıldığı bir yıldızdı Yuri Gagarin. Kononenko gibileri çocuklarını görmeme ve vicdan yapma pahasına uzayda tutan, söz konusu kabahati işleten de bence bu duygu. Uzay veya "kainat insanı" - kozmonot - olmanın, Dünya üzerindeki vakumda süzülmenin verdiği o ayrıcalık duygusu, büyük Yuri Gagarin'in sancağını taşıma onuru...
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.