Şimdi Ara

Koşu Bandının Zararları Nelerdir,Koşu Bantlarının Zararı Varmıdır?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
5
Cevap
0
Favori
28.014
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Koşu Bandının Zararları Nelerdir,Koşu Bantlarının Zararı Varmıdır?
    Bugüne kadar koşu bantlarının yararlarından bahsettik sizlere.Bu yazımızda ise sizlere koşu bandının zararlarından, daha doğrusu zararı olabilecek koşu bantlarından bahsedeceğiz.

    Bildiğiniz üzere ülkemizde zayıflama,sağlık ve cardio cihazları dendiği zaman ilk akla gelen cihaz koşu bandıdır.Hep bu cihazların faydaları hakkında söz edilir.Zararları hakkında internette çok fazla bir bilgiye rastlayamazsınız.Koşu bandı rehberi olarak bu cihazların faydaları hakkında nasıl ki bilgi veriyorsak zararları hakkında da bilgi vermeyi aynı şekilde görev bildik.

    Yazmıza hangi koşu bantları (yürüyüş bantları) zarar verir sorusuna cevap vererek başlamamız en doğrusu olur.Piyasada bir çok koşu bandı modeli ve koşu bandı markasına rast gelmişinizdir.Artık gezdiğiniz tüm fırsat siteleri,tüm grup alışveriş siteler,tüm e-ticaret sitelerinde bu ürünleri rahatlıkla bulabiliyor ve satın alabiliyorsunuz.Nasıl ki üzerimize bir kıyafet alırken bedenini,rengini,rahatlığını,uzunluğunu,kısalığını,kumaşını inceliyorsak,koşu bantlarında da aynı şeyi yapmamız gerekiyor.Çünkü yanlış alacağınız bir koşu bandı sizde ciddi eklem rahatsızlarına sebebiyet verebilir.

    Peki hangi koşu bantları sağlığımıza zarar verir?
    Koşu bantları zemin türlerine göre 2 ye ayrılmaktadır.Birincisi normal zemine sahip cihazlar,diğeri esnek zemine yani tartan zemine sahip cihazlardır. (Bknz Tartan Zemin) Peki esnek zeminli bir cihazı nasıl tanımlayabiliriz?Size bir örnekle açıklayalım...

    Normal asfalt bir zeminde tempolu bir şekilde koştuğunuzu düşünün...belli bir süre sonra bileklerinize,bacaklarınıza,diz kapağınıza kadar ağrı girer, ve kramp girecekmiş gibi hissedersiniz.Bunun nedeni sizin zemine uyguladığınız baskının aynı kuvvette bacaklarınıza geri dönmesidir.Yani ayağınızı yere vurdukça asfaltın sert tepkisiyle karşılaşacaksınız.Bu durumu uygulamalı olarak anlamanız için evinizde kolay ve basit bir test yapabilirsiniz.Evinizde fayans veya mermer olan bir yerde ayağınızı hızlıca yere vurun...Ayağınız acıdı değil mi...Diz kapağınıza kadar bir titreşim hissettiniz...Şimdi aynı testi altında esnek lastik veya esneyen bir malzeme bulunan herhangi bir sunta üzerinde deneyiniz.Ayağınız çok daha az acı hissettmiş ve diz kapağınızda hissedilebilir bir etki olmadığını gözlemleyebilmişinizdir.

     Koşu Bandının Zararları Nelerdir,Koşu Bantlarının Zararı Varmıdır?


    Günlük hayatta esnek zeminli koşu bantlarının yapısına örnek verecek olursak buna toprakta koşmak,çimde koşmak,esnek bir tahta üzerinde koşmak gibi örnekler verebiliriz.Futbol maçlarının neden çim sahalarda oynandığını merak ettiniz mi? Koşu bandı çiminin altına neden kum veya ince mıcır serildiğini incelediniz mi?
    Nedeni saha üzerinde koşan futbolcuların sakatlanma,çabuk yorulma,eklem rahatsızlığı geçirme risklerini minimuma indirmektir.Futbolcular düz asfalt veya beton bir zeminde top oynasalardı maçlar 90 dk yerine 45 dk oynanıyor,her sene sakatlanan oyuncu sayısı bir 11 daha kurmaya yetecek kadar olurdu.

    Bu nedenle koşu bandı alacak kişilerin mutlaka esnek zemine sahip cihazları tercih etmeleri gerekiyor.Esnek zemine sahip olmayan cihazlar eklemlerinize zarar verir,kalıcı rahatsızlıklara sebebiyet verebilir.

    Esnek zemin ve sağlığınıza uygun olmayan bir koşu bandı satın alırsanız;

    -Ayak rahatsızlıkları yaşayabilirsiniz.
    -Bilek ve kıkırdak rahatsızlıkları yaşayabilirsiniz.
    -Kas rahatsızlıkları yaşayabilirsiniz.
    -Omurilik rahatsızlıkları yaşayabilirsiniz.
    -Kalça rahatsızlıkları yaşayabilirsiniz.
    -Sırt ağrıları yaşayabilirsiniz.

    Peki eklemlere sadece sert zeminler mi zarar verir?
    Hayır.Esnek zeminli bir cihazda alsanız alttaki maddelere dikkat etmezseniz yine aynı problemleri yaşama riskiniz var.Esnek zemin sahip bir modelle birlikte alttaki saymış olduğumuzu maddelere harfiyen uyarsanız eklem rahatsızlığı yaşamanız minimum seviyeye iner.

     Koşu Bandının Zararları Nelerdir,Koşu Bantlarının Zararı Varmıdır?


    Koşu bandı üzerinde ayakkabısız koşmayın....
    Koşu bandı üzerine terlik,çorap veya çıplak ayakla çıkmayınız.

    Koşu süresini abartmayın...
    (2 günde bir yarım saat yürüyüş ve koşunun üzerine çıkmayın...Yani 15 dk yürüyüş 15 dk koşu,20 dk yürüyüş 10 dk koşu gibi...)

    Koşu bandına binmeden önce ısının..
    Koşu bandına çıkmadan önce esneme,germe ve ısınma hareketleri yapmalısınız.Spor yapılırken oluşan bir çok sakatlığın sebebi ısınmadan egzersizlere başlanmasıdır.

    Düşük hızlarda başlayın,hızı çok fazla arttırmayın...
    Koşu bandı zerinde ne kadar hızlı koşarsanız sakatlanma ve rahatsızlık riskiniz de aynı ölçüde artar.Bu nedenle düşük hızlarda daha uzun süreli yürüyüşler veya koşular yapın...

    Kaynak:http://www.kosubandirehberi.com/2013/09/kosu-bandinin-zararlari-nelerdir-kosu-bantlarinin-zarari-varmidir.html



  • Yıllarca kullandım ama şimdi acısı çıkıyor eklemlerim dizlerim ayaklarım mahvoldu !!!
  • 2 ay düzenli koştum diz kapağım yamulduğu ortaya çıktı,çıkın dışarda yürüyün terleyin illede koşu bandında koşacaksanda incline basma

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • zararlı oldugunu bılmıyordum yuh
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.