Şimdi Ara

köprü dıyot sürekli yanıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
20
Cevap
0
Favori
5.285
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar bir devremde köprü dıyot sürekli yanıyor. Devrenin her yerine ölçü aleti ile baktım kısa devre yok devrede. Devrede akım çeken sadece 1 led ve 2 röle var. Ancak devreye elektrik verdikten sonra bikaç saniye sonra köprü dıyot gidiyor. 3 defa yaktım. Sorun ne olabilir?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: du riechst so gut

Arkadaşlar bir devremde köprü dıyot sürekli yanıyor. Devrenin her yerine ölçü aleti ile baktım kısa devre yok devrede. Devrede akım çeken sadece 1 led ve 2 röle var. Ancak devreye elektrik verdikten sonra bikaç saniye sonra köprü dıyot gidiyor. 3 defa yaktım. Sorun ne olabilir?

Devre kaç volt ve ters sağlanmadığından eminmisiniz

• Diyotun dayanabileceğinden fazla akım çekmiş olmayasın ?

• Dıyotların girişine ac 12v uyguladım. Dıyotlar bir amperlıktı. Cıkıstada bir led birkaç tanede röle vardı. Bir türlü anlayamıyorum neden yanıyor. Kısa devre falanda yok

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi du riechst so gut -- 9 Mayıs 2014; 22:36:04 >
  • Trafo kaç watt ?

Röle ilk voltaj çekildiğinde fazla akım çekiyor diye duymuştum.

Hani içindeki bobin manyetik alan oluşturuyor ya ondan.

• Besleme hattının çıkışlarına ters paralel bir avara diyodu ekleyin. Aynı diyod serisinden olabilir. Devrede yoksa küçük değerli bir elkoda eklemek iyi olur.

• quote:

Orijinalden alıntı: Sozuak

Besleme hattının çıkışlarına ters paralel bir avara diyodu ekleyin. Aynı diyod serisinden olabilir. Devrede yoksa küçük değerli bir elkoda eklemek iyi olur.

Kesin çözer mi bu?

Trafo 50 watt

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Mantık olarak evet. Trafonun wattından ziyade gerilim daha etkilidir bu konuda. Ayrıca başka çözüm yolu olarak 1N400x serisi yerine 1N540x serisi diyot kullanabilirsiniz.
  • quote:

Mantık olarak evet. Trafonun wattından ziyade gerilim daha etkilidir bu konuda. Ayrıca başka çözüm yolu olarak 1N400x serisi yerine 1N540x serisi diyot kullanabilirsiniz.

4x1n4001 ilede denedim. Hazır köprü dıyot ılede. Köprü dıyot 2w10m idi. 1000volt 2 amper mıs o da. Devreden sokup baktım mesela. Ardışık bacaklarda kısa devre kontrolü yaptım. Normalde bir yönde kısa devre diğer yönde sonsuz dırenc göstermesi lazım ama her yöne kısa devre gösteriyor. Baskı devrede yolları takip ediyorum kısa devre yok. Ölçü aletıyle kısa devre arıyorum ondada bulamıyorum kısa devre

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi du riechst so gut -- 10 Mayıs 2014; 0:07:19 >
  • quote:

Mantık olarak evet. Trafonun wattından ziyade gerilim daha etkilidir bu konuda. Ayrıca başka çözüm yolu olarak 1N400x serisi yerine 1N540x serisi diyot kullanabilirsiniz.

Bu arada devreyi kutulamadan önce gayet normal çalışıyordu ama kutuya koyunca dogrultucular kendini imha etmeye başladı. Bağlantılar aynı halbukı

• kondansatör var mı devrede. Yoksa ekleyin küçük de olsa
  • o devreyi merak ettim. Bi resmini yayınlarmısın? arıza tespitini ve önerileri daha net şekilde verebilirim resim ile.
  • rölenin bobin uçları arasına ters diyot koymuşmuydun çekme bırakma esnasında oluşan yüksek voltajı deşarj etsin diye.. o diyotu ters bağladıysan röle çekmeyip kısa devreye düşebilir devre. birde taktıktan sonra elinle hafif yokla hangi parça ısınıyor diye. şemayı görseydik daha iyi fikir yürütebilirdik
  • Bir yerlerde kısa devre var. Röle bağlantıları yanlışsa, röle çekerken ters voltajdan diyot kısa devre üzerinden yanar... Devreye sigorta takın, diyotların yanmasını engellersiniz. Bağlantı şemasını bir görseydik, iyi olacaktı...
  • Devre lambalı gitar amfısı. Sıkıntı yaşadığım bölüm 12v yazan klemense bağlı olan bölümler. Sağ alttaki drıve klemensıne swıtch bağlanıyor. Yani kocaman devrede çok küçük bir kısımda sorun yaşıyorum aslında. Dün köprü dıyotu taktıktan sonra trafoyla denemeyıp önce pille denedim. Hiç sıkıntı olmadı. Roleler normal çalıştı. Ledlerde normal yandı. Sonra trafoyu taktim elektriği verdim. Anahtar açık konumdayken Roleler çekili değil ve yeşil led yanıyordu. Buraya kadar herşey normal. Sorun anahtarı kapatınca başladı. Rolerden gürültü geldi zztzttztztztz diye. Ledlerın ikisı birlikte yarı parlaklıkta yandı. 3 sn sonra falan yanık kokusuyla beraber hersry gitti. Köprü dıyot yanmış. Dediğim gibi bacakları tek yönde kısa devre göstermesi gerekirken 2 yondede gösteriyor. Şu an pille deneyınce devre yine çalışıyor. Ancak önlem almadan yeni dıyot ve trafo ile denersem sorun cıkcak biliyorum. Devreyi hem gozle hem ölçü aletıyle kontrol ettim. Bu arada biri ısınan parçayı sormuştu. O sırada trafo çok ısınıyor. Dediğim gibi başta devreyi deneme olarak masanın üstünde denemıstım ve kusursuzdu. Ancak şimdi böyle yapıyor.
    https://store.donanimhaber.com/cb/fa/6b/cbfa6bbddfe19e0a115bda617404f585.jpg

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi du riechst so gut -- 10 Mayıs 2014; 10:48:13 >

• Resim gözükmüyor, hizliresim.com adresine hemen yükleyip doğrudan linkini image olarak burada paylaşabilirsin. Diyot hiç bir zaman kısa devre göstermez. Bir yönde 400-500 gibi rakam gösterir, diğer yönde sonsuz gösterir. AC girişleri arası sonsuz göstermesi gerekir. + - çıkışlar arası bir yönde iki diyot eşik değeri göstermesi gerekir.
  • IItwentysixII kullanıcısına yanıt
    Elimde Analog alet var. Buzzerın sinyal verip vermemesine göre söyledim onu. Resim gozukur umarım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi du riechst so gut -- 10 Mayıs 2014; 10:46:36 >
  • köprü diyotu her seferinde yanlış bağlıyor olabilirmisin? yada devrede sadece köprü diyot kalsın diğerlerini sonradan bağla. rölenin bobinleri yerine kontak uçlarını besleme hattına bağlayıp kısa devreye mi düşüyor. şu şemayı tekrar yükle de hocam bir bakalım
  • Sormak istediğim bir kaç soru var.
    1) Güç kaynağın sıradan 50Hz trafolu mu, yoksa smps güç kaynağı mı? Eğer smps ise o diyotları fast diyot olarak değiştirmen gerek.
    2) Drive yazan kısmı bağlama. Muhtemelen diyotlar bozulmayacaktır. Eğer hala bozuluyorsa diyotlarını tek tek kontrol et. Birisi yada birkaçı ters bağlanmış olabilir, ya da arızalı vardır.
    3) Rölelerin kodları ve? Her biri kaç w güce sahip ve kaç voltluk? mesela 100mA akım mı çekiyor, yada 1,2W mı?
    4) ohm metre kademesinde herhangi bir rölenin bobin uçları arasındaki direnci ölç bakalım ne çıkacak. 12R yada daha düşük ise diyotlar bu yüzden bozuluyor olabilir. Röleler zırıltı yapmıyor mu bu şekilde? Köprü çıkışına 25V 1000uF gibi bir kondansatör takarsan daha stabil olur. Hatta 2200uf tak.
  • arkadaşlar sorunum çözüldü :)
    yukarda birinin dediği gibi köprü diyottan sonra kondansatör ve paralel ters diyot ekledim. nasıl olsa hassas bir şey değil diyip köprü diyotun çıkışını direk röle ve ledlere girmiştim. neyse ders almış olduk. en azından bir kondansatör mutlaka gerekiyormuş. herkese ayrı ayrı teşekkür ederim.
    bu arada sitede sorun var sanırım. farklı yerlerden yükledim şemaları foruma. ikiside bende gözüküyor ama başkalarında gözükmüyor sanırım
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.