Merhabalar. Kömürlü stokerli kalorifer ile ısınan iki katlı bir eve taşındık. Bizden önce yaklaşık bir yıl kalorifer sistemi kullanılmamış. Kazan zemin katta evin dışında. Evin tavanarasında tahliye borulu imbisat deposu var (membranlı değil, açık sistem). Şu linkteki Şekil 3'teki gibi tesisat planı:http://www.teknolojikarastirmalar.com/e-egitim/isitma/isitmasistemleri.htm
Problem şu: kazana aşağıda şehir şebekesinden su bastığımızda imbisat deposundan inen tahliye borusundan su aynen tahliye oluyor. Doldururken hidrometre bir yükseliyor, daha sonra su basmayı bırakınca hidrometre sıfıra iniyor. Yani su tamamen boşalıyor.
Suyun boşaldığını şöyle doğruladım: tahliye borusunu kör tapa ile tıkadım ve içeriye su bastım. Hidrometre 10 metre civarını gösteriyordu. Daha sonra ikinci kattaki peteklerin havasını aldım ve peteklerden su gelir oldu. Daha sonra tahliye borusundan kör tapayı çıkardım ve hidrometre sıfıra indi. İkinci kattaki peteklerin hava alma yerini açınca artık su gelmez oldu.
İmbisat deposuna giden üç boru var. Birisi tahliye borusu. Tahliye borusu haricindeki iki boru kalorifer tesisatına bağlı. Bu iki borunun üzerinde birer vana var (ikinci katta banyoda duvardan çıkarmışlar, tam hizasında olduğundan boruların üstünde olduğunu düşünüyorum). Bu borulardan aşağıda su basılan boruya bağlı olan değil de imbisattan tesisata giden diğerinin vanası kapalı idi. Ben onu açtıktan sonra dan dun ses geldi ve imbisat su tutar olmuştu. Hidrometre yaklaşık 4'ü gösteriyordu ve tahliye borusu kör tapa ile tıkalı değildi.
Bir süre kazanı öyle çalıştırdık. Daha sonra dün kazana biraz su basayım belki eksilmiştir dedim. Demez olaydım... Biraz su basınca tahliye borusundan su geldi, daha sonra normalde 4'te duran hidrometre sıfıra indi. Ben su basınca içerideki su kaçtı...
Ne yaptıysam imbisatta su durmasını beceremedim. Bu banyodaki iki vanayı kapattığımda bile bastığım su direkt olarak tahliye borusundan çıkıyor. İmbisata gidiş geliş tamamen kapalı iken basılan suyun imbisatın tahliye borusundan çıkması hiç mantıklı gelmedi...
Aklımda birkaç ihtimal var. Birisi bu vanaların bozuk olması. Ama bozuk olsa bile yukarı giden boruya su dolduğunda hidrometrenin o kadar metre su göstermesi lazım değil mi? İmbisatın tahliye borusu yukarıdan çıkıyor. Ben ise aşağıdan imbisata gidiş borusuna su dolduruyorum. Bu gidiş borusundaki su niye yerinde durmuyor da daha yüksekteki tahliye borusundan tahliye oluyor??
Bir başka ihtimal su pompasının sürekli çalışıyor olması ve suyu onun ittiriyor olması. İmbisattan dönüş vanası bozuk ve hep kapalı ise, pompa bu gidiş borusundan suyu ittirip imbisat üzerinden boşaltıyor olabilir belki.
Problem ilk yaşandıktan sonra birkaç gün tahliye borusu kör tapa ile tıkalı çalıştırmıştık. Daha sonra ben banyodaki vanayı açınca durum düzelmişti. Şimdi problemi tekrar yaşayınca dün yine tahliye borusunu tıkayarak çalıştırdım. Fakat bunu yapmamam gerektiği yazıyor her yerde, içim rahat değil.
Bu duruma mantıklı bir açıklama getirebilecek var mı? Veya tavsiyesi olan? İzmir Urla'da yaşıyorum, iyi bir kalorifer tesisatçısı tavsiyeniz varsa o da çok faydalı olur. Şimdiye kadar gelen iki arkadaş zır cahil çıktı...
Teşekkürler.
15 gündür cevap veren olmamış. Başka bir şey ararken buraya geldim. Yardımcı olmaya çalışayım. Belki sorunu çözmüşsünüzdür ama başkalarına bir şekilde faydası dokunur umarım.
Öncelikle anlattığınız durum biraz karışık. Yani yazı ile tam manasıyla anlaşılabilecek bir şey değil. Durum: Tahliye borusundan su geldiğini belirtmişsiniz. Bu tahliye borusu da olabilir haberci de olabilir. Arada sırada da yukarı çıkan vanaları kapattım demişsiniz. Muhtemelen kazan imbisat arası gidiş-dönüş emniyet borularının üzerine vana koymuşlar ve siz bunu kapatmışsınızdır veya su dolum borusu da olabilir.
Şimdi ilk akla gelen tesisata devamlı su basıldığıdır. Tesisata sürekli su bastığınız için haberciden devamlı su gelmekte. Ancak bu durumda da hidrometre sıfıra kadar inmez. Hemen akla ikinci bir durum geliyor. Haberci (veya boşaltma/taşma) açık imbisat deposuna yukarıdan bağlanacak yere alt kısımdan bağlanmıştır. Bu durumda su akar gider ve tesisat susuz kalır. Bir şekilde borular karıştırılmış olabilir. Nitekim emniyet gidiş-dönüş borusu ile taşma borusu çapları birbirine yakın olabilir. Ancak haberci 1/2" olacağından karıştırılmaması lazım. Şimdi ilk akla gelen bu. Borular imbisata yanlış bağlanmıştır.
İkinci olarak aklıma gelen bir başka şey ise pompadır. Pompa yanlış seçilmiştir veya pompa arızalandığı zaman sizden önceki ev sahibi yanlış bir pompa almıştır. Pompanın yanlış olması nedeni ile tesisatta gereksiz bir sirkülasyon oluşturacağından imbisat deposundan taşma yapabilir. Ancak bu durumda hidrometre sıfıra inmez.
Üçüncü olarak ise hidrometrenin bozuk oluşudur. Hidrometreyi kontrol etmek veya değiştirmek gerekebilir. Tesisatta su olup olmadığını imbisat deposundan gözle/elle kontrol edebilirsiniz.
Dördüncü olarak ise imbisat deponuzun kapasitesi yanlış olabilir. Genleşen su yetersiz tanktan taşma yapabilir ve su azaltır. Ancak bu durumda da hidrometre sıfıra inmez.
Genel notlar:
Kazan emniyet gidiş-dönüş borusu üzerine
Emniyet gidiş-dönüş boruları en kısa yoldan açık imbisat deposuna bağlanmalıdır
Pompa-imbisat ve boru çapları doğru seçilmelidir.
Eğer sorunu çözdüyseniz paylaşmanızı rica ederim.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme