Bildirim
Kök yok etme olayı

Daha Fazla 
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az 

2 Misafir - 2 Masaüstü

Giriş
-
x=3
x=-4
x=-2
değil mi işte? -
x =3 ü çıkartamıyom benim çözümde yok ettiğim için. Neden kök yok oluyor diye soruyom böyle çözdüğümde. Bazı çözümleri izledim adam bakarak anlıyor kök yok olur yok etme yapamayız diyo bazen tak yok ediyor nasıl anlıyor kökün yok olup olmıcanı
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Hocam ben bu soruları hep şu şekilde yaparım
1-) x 0 ile 3 arasında kabul eder,
9-x^2 = 3-x
x^2 - x - 6 = 0 --> x = 3 olur (-2 olmaz çünkü 0 ile 3 arasında değil)
2-) x -3 ile 0 arasında kabul eder,
9- x^2 = 3-x
Yine üstteki denklem geliyor ama bu kez -2'yi alıyorum çünkü -3 ile 0 arasında
3-) x<-3 kabul eder,
x^2 - 9 = 3-x
x^2 + x - 12 = 0 --> x = -4 olur
4-) x>3 kabul eder,
x^2 - 9 = x-3
x^2 - x - 6 = 0 ---> Kök gelmiyor
Gelen kökler 3, -2 ve -4
Toplamları -3
Reyiz dediğin şeyi anladım eskiden ben de kafaya takmıştım ama önemli değil.
Eğer iki tarafta ya da bölüm durumunda birbirini götürebilecek 2 kök varsa (ve sana başka bir kök veriyorsa) bunları götürmüyorsun, bu kadar basit.
Çünkü sana ilk başta sorulan denklemi sadeleştirmiş oluyorsun böyle yaparak. Soru senden sadeleştirilmişini istemiyor halihazırda ne kadar kök varsa söyle, topla, çarp böl herneyse onu söylüyor. O götürdüğün kök de denkleme eklediğinde doğru sonuç verebilecek bir sayıyken sen bunu es geçmiş oluyorsun.
Eğer köklerle alakalı bir soru soruyorsa götürmeyeceksin. Bunun dışında sadeleştirmen gereken bir durum olursa zaten götür gitsin sonucu etkilemez.
Daha çok soru çözerek anlayabileceğin bir şey, daha açık nasıl anlatabilirim bilmiyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Infinitum -- 16 Eylül 2017; 16:25:51 > -
-
Güzel çözüm yoluymuş
Kardeş o sadeleştirdiğin x-3 de bir kök bir şeyi sadeleştirdekten sonra kenara bi yere yazıp kökünü bul 3 verdin mi iki taraf da 0lanır
Hocam kökü yok etmeden önce (x-3)(x+3)=(x-3) denkleminde x-3 leri götürürken yana not al x=3 olabilir diye eğer 3 değerini alabiliyorsa denklemi patlatır çünkü bak şöyle düşün x=3 için denklem 0 . 3 = 0 sen sadeleştirirken 0'ı 0'a bölmüş oluyorsun.
Eğer kökü sadeleştirirken 0 yapan değeri unutursan eksik bulursun yanlış olur. Aslında en doğru yöntem x-3 ü karşıya atıp çarpanlara ayırmak paranteze almak ordan kökleri bulmaktır
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erkotiko -- 17 Eylül 2017; 12:45:3 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Sayfa:
1
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X