İki mesajına da cevap olarak yazıyorum. İlk olarak oradaki öğrencilerin %90'ı tam burslu öğrenciler. Bu öğrencilerin beş temel talebi var: 1) Tam burslu öğrencilere cep harçlığı, yurt ve kitap bursu verilmesi. Sabancı, Bilkent, Özyeğin, TOBB, Yeditepe, Medipol, Acıbadem hepsi belli bir sıralama yaparak üniversitelerine tam burslu yerleşen öğrencilere başarı bursu veriyor. Koçta böyle bir şey yok. 2) Work & Study ücretlerinin arttırılması. Şu an Koç'ta bu programla çalışan öğrenciler saatlik 12 tl alıyor. 3) Yemekhane ücretlerinin makul seviyeye çekilmesi. Geçen dönem 2'li tabldot 11,50 3'lü tabldot 14,50 4'lü tabldot 17,25 tlydi. Bu dönem 2'li tabldot kaldırıldı, 3'lü tabldot 21,50 4'lü tabldot 26 tl oldu. Yani work & study ile 2 saat çalışıp bir tane 4'lü tabldot alamıyoruz. Yemekhanedeki yemeklerin kalitesine değinmiyorum. 4) Öğrenci kulüplerine yapılan yüz yüze aktivite kısıtlamaların kaldırılması. Okul pandemiyi bahane ederek hemen hemen hiçbir etkinliğe izin vermiyor. 5) Özgür kampüs ortamı. Bu sene ortaya çıkan turnikelere, her yere koyulan kameralara, yurtlardaki ortak alanlarda kız/erkek karışık oturanlara kınama cezası verilmesine karşı çıkıyorlar. Bu okulda bu seneye kadar böyle bir kısıtlama yoktu insanlar gidip yurt mutfaklarında beraber yemek yapıyor, ortak alanlarda birlikte vakit geçiriyordu ama bu yasaklandı. Öğrenciler de doğal olarak tepki veriyor. Bu olaylara dışarıdan bakan biri olarak sana göre boş işler gibi geliyor olabilir ama bunlar bizim hayat kalitemizi büyük ölçüde etkiliyor. Zaten 5 temel talebin 3'ü ekonomik nedenlerle alakalı. Mesela Koça denk okullardan Bilkente gitseydim bana 1600 lira burs+ücretsiz yurt verilecekti internetten baktığım kadarıyla 4'lü tabldot fiyatı da 11,50 tlymiş. Work & Study programında da saatlik 13,5 tl veriyorlar. E peki Koç Bilkent'ten daha mı fakir? Cevap hayırsa öğrencilerin bunları protesto etmesinden daha doğal bir şey yok. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wilter -- 10 Mart 2022; 22:56:56 > |
Bildirim