Şimdi Ara

KOÇ,BİLKENT,SABANCI'DA ÜCRETLİ OKUMAK [BAŞKANLIK SİSTEMİNDEN SONRA?] (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
104
Cevap
1
Favori
10.129
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • muhendislik okuyacaksan deger.ama emin olmamakla beraber,bazi sirketler staj aliminda ozeldeysen burs durumunu soruyor.bu da bi kriterdi diye hatirliyorum yani.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • Türkiye'deki sınav sistemini saçma bulan biri olarak konuşayım. Benim hedefim hep Galatasaray'da endüstri mühendisliği okumaktı, matematik dersim iyiydi ama fen derslerine kafam basmıyordu bir türlü. Son seneye kadar kör topal ilerledim, son sene kazanamayacağımı anlayınca kötü bir üniversitede bu bölümü okumak yerine tercümanlık okurum dedim, İngilizceden girdim ve Ege'yi kazandım, 2. senemdeyim çok mutluyum. Aynı zamanda 1.5 senedir bu işi yapıyorum.

    Bir kere kaliteli bir eğitim alacaksın bu kesin, ama yine de işin sende bittiğini unutmamalısın. "Çok iyi bir İngilizcem olacak" mantıklı bir beklenti değil, okul eğitimi verir ama, önemli olan senin ne kadarını alacağındır. Liseyi bitirdin mi, istediğin bölümde okuyan kişilerle konuştun mu hiç bilmiyorum ama, açık konuşayım, üniversite sınavına çalışıp en azından %50 burs kazanmayan birisinin o okuldaki mühendisliği hakkıyla bitirmesi zor bence. Yani o mühendisliği iyi bir derece ve birikimle bitirme hedefi olan birisi üniversite sınavına da çalışıp kazanmalı diye düşünüyorum. Tabi bunları ailenin özel üniversiteye gönderirken maddi olarak zorlanacağını göz önüne alarak söylüyorum sana. Üniversitede mühendislik okurken çalışacağın ders YGS LYS'den pek de az olmayacak, benim bütün arkadaşlarım mühendislik okuduğu için gözlemlediğim bu şekilde. Yani o yüzden, bu çalışma temposuna kendini alıştırıp üniversite sınavına da iyice çalışarak, en azından %50 burs kazanıp, 5 sene içinde yaklaşık 100 bin liralık bir ücreti ödemekten kurtulabilirsin.

    Bu üniversiteyi okuyan herkes çok iyi para kazanmayacak sonuçta. Ve genele bakarak herhalde söyleyebiliriz ki, mezuniyet sonrası en başarılı olanlar okula %100 burslu girenler olacaktır. Benim kendi kanaatim, okula 200 bin lira para vermek yerine orta - üst seviyede bir devlet üniversitesinde okuyarak özel okula verilecek parayı saklamak, yada yatırım yapmak olabilir. Eğitim elbette ki önemli ama, iyi bir devlet üniversitesinde okuyarak da gayet iyi bir eğitim alabilirsin, tabi burada kendi çabaların daha ön plana çıkacak her şekilde. O parayı özel okula vermek yerine, ailen sana bir ev alsa, insanların 10-15 yıl boyunca ayda 2-3 bin lira ödediği kredilerden kurtarmış olursun kendini, ki eminim bu krediler İstanbul'da daha bile fazladır, çünkü duyduğum kadarıyla 400-500 bin liradan aşağı adam gibi bir ev yokmuş İstanbul'da. :)

    Benim görüşüm bu, diğer türlüsüne de her türlü saygı duyarım ve mantıklı bulurum. Eğitime verilecek parayı asla çöpe atılmış para olarak görmüyorum. O okulda eğitimi hakkını vererek alırım, çok iyi çalışırım diyorsan o okula git. Şimdi o okula vereceğin bir ev parasıyla, iş hayatında sana sağladığı fırsatlar sayesinde kazandığın parayla 2-3-4 ev alırsın belki. :) Bana gelince, endüstri mühendisliği her zaman aklımın bir köşesinde kaldı. Türkiye'de kazanamayacağımı bildiğim için yurtdışında bir üniversiteye başvurdum ve kabul edildim, seneye oraya gideceğim. Dersleri hep matematik ağırlıklı, çok az fen var, onu da hallederiz. Sen benim dediğimi yap, yaptığımı yapma. :)

    Hayırlı akşamlar.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________




  • Başkent Üniversitesi'nde öğretmenlik okuyup mesleğini yapan biri olarak kesinlikle kaliteli bir vakıf üniversitesi tercih etmenizi öneririm. Meslektaşlarım kusura bakmasınlar ama Anadolu'daki üniversitelerde okumuş olanlar tam bir takoz. Ne eğitim bilimi bilirler ne bir yabancı makale okuyup kendini geliştirmeyi. Üniversite önemli.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • Ben de bilkentte computer science okumak istiyorum. Sıralamalar yüksek ve eğer kazanamazsam burssuz okur muyum bilemiyorum. Mezun olunca max 1000 dolara eş değer bir para ile başlarım. Oraya vereceğim 200.000₺ ile çok güzel yatırım yaparım. Yani okuyacaksam para kazanma amaçlı olmayacak. Amacım yurtdışına gidebilmek ve donanımlı bir insan olabilmek. Ayrıca çift vatandaşım (bulgaristan), bu şansımı yurtdışında üniversite okumak için de kullanmak istiyorum. Bu konuda bilgisi olan var mı ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
    Buralarda bir laf vardır Joe: "Bugünün hızla değişen dünyasında, asla risk almamak için uğraşan insanlar en büyük riski alanlardır"
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sochic

    30.000 tl okul icin ucuz bile.Ben ilkokul ve lisede ozeldeydim yillik 40.000e yakin verirdim.Kardesim anaokulunda ona bile 40.000 veriyoruz anaokulu bu okul dusununAnaokulunun ilkokukun 40

    000 tl oldugu yerde 30.000 tl uni icin ve ustelik koc sabanci gibi iyi uniler icin hicbirsey.

    Anaokuluna 40.000 nedir hocam derslerine profesör falan mı giriyor?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • dolar euro kuru bu seviyede iken

    lüks
    _____________________________
    Ne yapalım ? Burası Türkiye abicim !


    > > < <
  • Mühendislik ve hukuk ise evet.
    _____________________________
  • bilkentte okudum, pişman değilim bir daha olsa yine okurum.
    _____________________________
  • Ben dandik bir özeli bitirdim kendi alanımda iş bulamıyorum diye kafayı yiyorum burayı bitirip iş bulamayan adam kanımca çok olmaz ama işverenenin vereceği parayı beğenmez ben söyleyim. Ondan sonrada kafayı yer garanti. Yurtdışına gideceğim derse o ayrı. Galatasaray Üniversitesini bitiren bir tanıdık Fransa'da bir üniversitede de yüksek lisans yaptı istediği gibi bir iş bulamadığı için öyle bekliyor aylardır. Burası Türkiye en az paraya en çok iş yaptırılacak adam makbüldür işveren için. Tek bir uzmanlık alanına kimse değer vermiyor genel olarak herşeyden biraz bileceksin çünkü işveren az ücret verip birkaç işi bir elemana kitlemeye çalışıyor daha fazla kar etmek için. Hayal kurmak güzel ama tünelin ucu bombok bir yere çıkıyor ondan sonra
    _____________________________
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hide and Seek

    Olum parayı eğitime yatırmayıp da nereye yatıracaksanız ? Abi bu kafa yüzünden gelişmiyor ülke, adamın 200.000 TL'si olsa bunu kendine geliştirmek yerine gider son model araba alır. Türk toplumu bu yüzden gelişmiyor. EN İYİ YATIRIM KENDİNİZE YAPTIĞINIZ YATIRIMDIR.

    Katılıyorum Eğitime para vereceğime o parayla ev alıp kiraya verir, kira geliriyle yaşarım diyeni bile görmüştüm.
    _____________________________
  • Koç'a git hayatını kurtar.
    Olmazsa Sabancı, olmazsa Bilkent.
    _____________________________
    Türklük ve Türkçülük aleyhinde bulunanları ezeceğiz.
  • Arkadas yukarıda yıllık ücreti yazmış koç uni. Yillik 63400 tl diye. 5 yil boyunca vasat bir yerde kalsan vasat bir yasam sürsen minimum 400 bin tl harcamis olacaksin. Simdi sen mezun oldugunda sana koc Uni. den gelmis diye 7000 tl maas vereceklerse mantikli.
    Ama sana standart 2500-3000 tl muhendis maasi vereceklerse zararin var demektir.
    Simdi sen anadoludan muh. Mezunu olsan sana orta ölçekli bir firma 2500 tl verir. 400 bin tl nin aylik getirisi zaten 3500 tl ediyor. Senin maas oluyor ayda 6000 tl.
    Yani kisaca 400 bin tl turkiyede bir mühendislik diploması için çok fazla. Ama ben koc mezunuyum ne isim var burada yurt disinda 4000 -5000 avro ile muhendislik yapacagim diyorsan sen haklisin derim.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • quote:

    Orijinalden alıntı: CThirty

    Sabanci iki yil once 42.000 kusur tl idi. Bunun ustune bir de konaklama + yasam masraflari var. Bilkent cok daha ucuz kaliyor, ancak puani tabiki oldukca daha yuksek Sabanci ve Koc'a gore.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Khal Woof -- 8 Nisan 2017; 20:43:15 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • Türkiye'de üniversiteye verilen para ölü paradır. Mezun olduktan sonra asgari ücretten hallice maaş alınca neyin ne olduğunu anlarsınız. Türkiye gibi 3. Dünya ülkelerinde diplomanın değeri sıfırdır.
    _____________________________
    Soru şikayet ya da öneriler için PM atabilirsiniz.
  • Stand Alone kullanıcısına yanıt
    İnsanları umutsuzluğa düşürmekten başka bir işe yaramıyor yaptığınız yorumlar. Türkiye'de bir üniversite dünya standartlarında daha gerilerde diye üniversite mi okumayalım? Ne demek istiyorsunuz? Biz Türküz ve Türkiye'de eğitim görmek zorundayız birçoğumuz. Yurtdışında üniversite okuyacak kadar paramız yok. Böyle bir durumdayken üniversiteye para verilmez, üniversite gereksizdir imajı veren yorumlarınız sadece insanları ümitsizliğe düşürüyor. Türkiye'de üniversite okuyan vE ileride hedefleri olan bir kişi için ümitsizlik içeren mesajlar yazıyorsunuz.

    Bir çözüm öneriniz mi var? O zaman insanları aydınlatın. İnsanlar sizin söylediklerini düşünsünler, ölçsünler, tartsınlar ve sizin yaptığınız yorum için mantıklı veya mantıksız desinler. Oradan sadece bu böyledir, şu şöyledir diyerek insanlara faydalı olmuyorsunuz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi chefarcher -- 8 Nisan 2017; 21:47:57 >
    _____________________________




  • Beşeri sermayenin önemini anladığında uygulamadığın için kendine kızacaksın. Keko gibi araba alıp yarısını da devlete bayılmaktan çok çok daha mantıklı harekettir o okullara o paraları vermek.
    _____________________________
  • Gatetrans kullanıcısına yanıt
    Hocam eğitime yatırım yapmayı ve gerekirse yıllık 30.000 TL gibi bir parayı(ki bu paranın çok olduğunu tabi ki kabulleniyorum) gideceği üniversiteye vermeyi kabul etmeyip gidip arsa, araba vs gibi şeylere yatırım yapıyorlar. Bu bana çok mantıksız geliyor. Bu ülkede yaşamak zaten başlı başına ekstralarla dolu. Örneğin:

    Almanya'da yaklaşık olarak 25.000 Euro olan bir arabanın Türkiye'de 100.000 TL olmasını beklersiniz fakat orada 25.000 Euro olan araba Türkiye'de 300.000 TL'nin üstünde satılıyor. Neden? Çünkü devletimiz bizden alacağımız arabanın %180'i kadar ÖTV %20 KDV, %20 ÖTV'nin KDV'sini alıyor. Eğer siz eğitiminize yatırım yapıp da Türkiye'den yurtdışına gitmezseniz bu vergileri vermeye mahkumsunuz.
    _____________________________
  • quote:

    Orijinalden alıntı: weapon_ps3

    Arkadas yukarıda yıllık ücreti yazmış koç uni. Yillik 63400 tl diye. 5 yil boyunca vasat bir yerde kalsan vasat bir yasam sürsen minimum 400 bin tl harcamis olacaksin. Simdi sen mezun oldugunda sana koc Uni. den gelmis diye 7000 tl maas vereceklerse mantikli.
    Ama sana standart 2500-3000 tl muhendis maasi vereceklerse zararin var demektir.
    Simdi sen anadoludan muh. Mezunu olsan sana orta ölçekli bir firma 2500 tl verir. 400 bin tl nin aylik getirisi zaten 3500 tl ediyor. Senin maas oluyor ayda 6000 tl.
    Yani kisaca 400 bin tl turkiyede bir mühendislik diploması için çok fazla. Ama ben koc mezunuyum ne isim var burada yurt disinda 4000 -5000 avro ile muhendislik yapacagim diyorsan sen haklisin derim.

    Yurtdışındaki "dev" şirketler türkiyedeki okul diplomasına bakmaz.

    Varsa projene, yoksa yetkinliklerine bakarlar.

    Atıyorum general motors, general electric şirketi için itü, koç, boun, gazi sıralaması kim yapar allah aşkına. Aaa sevgili john şu okul şundan 7 puan fazla tabanla kapatmış bu okulu tercih edelimmi diyecek global devler ? Adam bakar başvuruya, kim bu adam, uyruk ne, yabancı dilde ne almış, proje yapmışmı, üniversitede proje yarışlarında bulunmuşmu, masterini abd-japon-ingiliz gibi ülkelerin üniversitelerinde bizim işimize yarayacak konular üzerine bize adam kaynağı olan bir hoca ile yapmışmı ? bunlar önemlidir.

    Bizim henüz üniversiteye girmemiş genç kardeşlerimiz bazı şeyleri fazla büyütüyorlar, ama ilk stajlarına girdiklerinde farklı üniversitelerden insanlarla kaynaştıklarında, herkes birbirinin düzeyini kavramaya başladığında kafa taşlar oturmuş oluyor.

    Bu gözler odtü de okuyup staja gelip pekçok terimin türkçesini bilmeden, ingilizce ham-pratikten uzak ezberiyle tezgah tezgah gezip çırpınan personelle ilişiki kuramayan çocukta gördü, atılımdan mezun olup koçun bir şirketinde mühendislik yapan adamda gördü.

    Bölümlere zaten başladığınızda sıralamanın önemi pek kalmıyor. Temel dersler için binlerce makale-kitap-.gif-aniamsyon-video-belgesel-bitirme tezi-y.lisans tezi-doktora tezi var. Okuduğunu anlayan ve çalışabilen her insan bu ülkede mühendislik eğitimini başarıyla tamamlar mezun olur.

    Ama mesele girişimcilik, tasarlamak, üretmek, aldığı eğitimi yüksek katma değere çevirmek konusunda gelince bu tamamen kişinin mesleğini sevmesi + üniversite dönemindede bu işler için kendine temel atmış olması + aşırı şekilde araştırma yapmasıyla alakalı.

    Hani şu "kendini geliştirmen lazım" geyiği varya işte o aslında gerçek. Ama geyik oldu ne yazıkki.

    Okulları birbirinden üstün yapan bence en önemli şey lisanstaki seçmeli ders katalogu ve dersi veren adamın sanayi ile alakası olup olmadığıdır. Öyle hocalar varki adam sadece ama sadece üniversitede kalmış. Kafası kitaptan, kağıttan kalkmamış. Piyasayı bilmez, bağlantısı yok, ilişkisi yok, test için basit bir numune bile temin edemez, öğrencisine araştırma için staj için firma kontağı kurduramaz, danışmanlık yapmamış. Bu adamlar tamamiyle çöptür. Hangi okulda olursa olsun çöptür. Mühendislik hocasının sektörle bağlantısı, ilişkisi olmalı. Ne hocalar var bitirme projesi olarak bağlantısı olduğu şirketlerin sorun yaşadığı konularla ilgili tez verip hem çocuğa iş kapısı açıp hem şirketi mutlu eden. Hey yavrum hey.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xreleave -- 8 Nisan 2017; 23:7:42 >
    _____________________________
    aziz-i kavim, aziz-i millet, aziz-i vakit idik, a'da zelil kıldı bizi...




  • Ben bu üniversitelerde hiçbir burs olmaksızın okumanın, yüksek gelire sahip olmayan kişiler için mantıklı olduğu fikrinde değilim.

    Sabancıdan biriyle tanışmadım fakat gerek stajlarda, gerek başka platform-şirketler koç-bilkent öğrenci-mezunu arkadaşlarım oldu-halen var.

    Gerçi tanıdıklarımın geneli %100 burslu şekilde kazanmış kişilerdi ve zaten gerek kültürel birikimleri gerek çalışkanlıklarıyla hangi okulda olurlarsa olsun fark yaratma potansiyeline sahip kişilerdi. Yani adam-kadın gerçekten tüm vaktini kendine fayda getiricek şeylere harcıyor, sizin-benim burun kıvıracağımız sektörel-bilimsel dergi ve forumları sıkılsa bile okuyor zihnini canlı tutuyor.

    Bu okullarda okuyunca bu holdinglere büyük ihtimal girerim diye birşeyde düşünmenizi önermiyorum. Koçun 2 firmasında staj süremde bulunmuştum ve çalışan mühendis-şef-müdür kadrolarında 1 tane dahi koç-sabancı görmedim (elbet vardır fakat ben denk gelmedim sebebini aşağıda açıkalyacağım). Sadece tüpraşta 1 tane bilkent işletme mezunu biri normal bir pozisyondaydı.

    Neden peki ?

    Zaten bu okullarda bu meblaları harcayarak okuyabilen gençlerin ailelerin genelde maddi durumu oldukça iyi oluyor. Böyle gençlerde okullarını bitirip 3-4 bin lirayla saati olan üstünüzde şefi-müdürü olan hatta belki vardiyalı olan hatta yüksek sorumluluk gerektiren pozisyonlarda başlamak yerine, aile işlerini-babalarının işini yapıyor yada aile şirketlerinde çalışıyor veya para yiyorlar.

    Bana kalsa istanbuldaki-ankarada devlet üniversiteleri itü-ytü-marmara-gazi-hacettepe gibi okullarda mühendislik okuyup yurtdışında çok kaliteli okullar için master kovalamanız, yabancı dilinizi kusurusuzlaştırmanız ve yurtdışında uzun süre vakit geçirmenizin faydası daha fazla olacaktır.

    tabi ben makine için konuştum. endüstri-kimya-mektaronik-pc gibi bölümler için okullar ve strateji biraz değiştirilebilir.

    koç makineye geçen yıl 35 k ile girilmiş burssuza. yani burssuz öğrencisi dahi başarısız değil,bence başarılı. bu ülkede 250k+ ilede mühendis olunabiliyor.

    Yurtdışında çalışmak ve orda kalmak hayali için koç-sabancı v.b. okumanıza gerekte yok. en azından müdek gibi akredite olmuş bölümler olsun, sonra kendinize bir çalışma ve kariyer alanı tercih edin ve tüm enerjinizle dilinizi kusursuzlaştırmak için çabalayın.

    Bir arkadaş networkten bahsetmiş, networkün alasını odtü-boun-itü gibi okullarda yaparsınız koçta-sabancıda değil emin olun Birde çok uç örnekler olmadıkça heleki vakıf koç bile olsa hocalar öğrenci için "network" ağını pek kolay açmaz. Yani mahçup olmak, kredi tüketmek istemezler. Öğrenciler arası oluşan network ise garip olabiliyor, çok faydasıda olabilir bir cacıkta çıkmayabilir. Atıyorum sınıf arkadaşınızın babasının otomotiv yedek parça üreten şirketi vardır, alın size network. Beklentiler önemli yani. Networkden anladığınız mezun olduğunuz gün tüpraşın proje-yatırımlar ofisine başlamaksa orda network pek öyle olmuyor.

    Hem o meblaları zaten ödemiş adamlarda o maaşları beğenmiyorlar. Asıl problem burada zaten



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xreleave -- 8 Nisan 2017; 23:4:25 >
    _____________________________
    aziz-i kavim, aziz-i millet, aziz-i vakit idik, a'da zelil kıldı bizi...




  • Merhaba,

    Söylediklerinde tamamiyle sana katılıyorum, sorun şu ki eğitimsiz olan toplum neyi seçeceğini bilemiyor. Eğitim sisteminin iyileştirilmemesi de bana kalırsa bununla ilgili. İnsanlar ne kadar cahil kalırsalar kandırılmaları o kadar kolay oluyor. Eğitim artarsa insanlar çok daha doğru seçimler neticesinde çok daha yarar sağlayacak kişilerin ülkeyi yönetmesine izin verirler, zaten sonuç olarak da ülkede refah ve kalite artar. Yani ülkede ki 300bin tl lik arabaların olmasıda üretemeyen devletin parayı halkından alması nedenidir. Devlete para vermek zorunda olan halkta daha fazla çalışmak zorundadır. Döngü oldukça basit, kurtulmanın yolu ise okumaktır. Tek bir kitap okumak bile ülkenin geleceğine inanılmaz fayda sağlıyor. 300bin tl lik arabanın satın alınmasının ülkeye faydası yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gatetrans -- 8 Nisan 2017; 23:3:9 >
    _____________________________
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.