Şimdi Ara

Klima Seçim Uygulaması, Fiyatlar, COP/EER Değişim Oranları (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
85
Cevap
6
Favori
12.635
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar bir cihaz kendini ne kadar kıssamı az elektrik tüketir yoksa eer-cop değerlerinin yüksek olmasımı elektrik tüketimini azaltır ?
    Benim 18'lik mitsubishi cihaz eer:3,85,cop:4,44 hem ısıtmada hemde soğutmada yaklaşık 2300 btulara kadar düşüyor.
    Aynı cihazın 12'lik olanı eer:4,14 cop:4,48 olanı ise 3070 btu'lara kadar kısıyor kendini 18'lik olan 2300 ..12'lik olan 3070 btu hangisi az tüketir..?
    Aşağıda dikkat ederseniz her iki cihazın cop değerleri çok yakın.

    SRK50ZJX-S olan cihaz..
    Soğutma Kapasitesi : 17.060 (2.388 - 21.154) Btu/h
    Isıtma Kapasitesi: 20.470 (2.388 - 30.026) Btu/h
    Soğutma Sarfiyatı : 1.3 (0.20-2.20)kW
    Isıtma Sarfiyatı : 1.35 (0.20-2.26)kW
    Çalışma Akımı (Soğutma): 5.5 A
    Çalışma Akımı (Isıtma): 5.7 A
    EER : 3.85 W/W.h
    COP : 4.44 W/W.h

    SRK35ZJX-S olan cihaz..
    Soğutma Kapasitesi : 11.940 (3.070 - 13.990) Btu/h
    Isıtma Kapasitesi: 14.670 (3.070 - 17.401) Btu/h
    Soğutma Sarfiyatı : 0.84 (0.19-1.01)kW
    Isıtma Sarfiyatı : 0.96 (0.23-1.35)kW
    Çalışma Akımı (Soğutma): 3.6 A
    Çalışma Akımı (Isıtma): 4.2 A
    EER : 4.14 W/W.h
    COP : 4.48 W/W.h




  • Sn.kocausta, siz kullanıcı adınız gibi gerçekten bu konunun ustasısınız. Daha önce paylaştığım listeler bu konuda fazla bilgisi olmayan arkadaşlar tarafından eleştirildi. Herkesin her konuyu bilmesinin mümkün olmadığını düşünerek kapasiteleri 1kw= 3412 BTU eşitliğinden hareketle herkesin alışık olduğu birimden vermeye başladım.

    Listede bu eşitliğe uygun olmayan kapasiteler olduğunun farkındayım. Bunların çoğunluğu klima broşürlerinde yapılan yuvarlamalardan meydana geliyor. Ayrıca veri girişinde benim de hatalarım olabilir. Mümkün olan düzeltmeleri zamanla yapmaya çalışacağım.

    Önemli olan önerdiğiniz (-ki ben çok önemli bir husus olduğunu düşünüyorum) teknik özellikleri irdeleme prensibinde anlaşabilmek. Bu konuda bilgisi olan arkadaşların katılımını sağlayabilmek üzere konuyu açık ve net olarak belirttiğiniz yazınızı aşağıya ekliyorum.

    "Bir inverterde nominal güçteki değerden daha çok, alt kapasitelerdeki verimlilik önemli.
    Son zamanlarda birçok firma maliyet nedeniyle invereterleri "light"laştırdılar, yani çoğu inverter artık nominalde makul bir COP/EER sağlamasına karşın alt kapasitelerde verimlilik ya artmıyor, bazılarında düşüyor bile.
    Bu durumda bu klimanın sadece devamlı çalışabilmesi avantaj oluyor.
    Hatta ters bir durum da çıkabiliyor:
    Önceleri belli bir mekana nominal gücü %20-30 yüksek bir inverter kurulurdu, alet içeriyi ısıttıktan/soğuttuktan sonra idame çalışması süresince düşük kapasite bölgesinde çok daha yüksek COP değeriyle devam ederdi ve asıl tasarruf zaten buradaydı.
    Şimdiki birçok klimada artık bu yok.
    Hatta bazılarında idame (koruma-devam ettirme) durumunda çalıştığı kapasitelerde verimlilik düşebiliyor bile.

    Sizin bu inceleme başlıklarının birinde bir arkadaş yazmış, afişe (nominal) COP değerlerine göre F/P gördüğü bir Arçelik inverter almış.
    Ve tabii çok yanlış yapmış.
    Çünkü o Arçeliklerde nominaldeki COP 4.2 civarı görünüyor, ama içerisi ısınıp idame aşamasına geçtiğinde COP 3 ve daha aşağısına da iniyor.
    ......... "bu paraya bunların malı acep ne derece düzgün bir şeydir" diye de meraktaydım.
    Nitekim ilk ölçümler sonrası (ki alet daha tertemizdi) iş meydana çıktı.
    ...... hatalı olabileceğini düşünerek başka bir Arçelik inverter sahibiyle tanışıp onunkini de ölçümledim, sonuç aynı.
    Benzer şartlardaki ölçtüğüm AC, Toshiba, MHI, hatta Sigma inverter bile altlara düştükçe daha yüksek verimli olabiliyorken Arçeliklerde tam tersi.
    Ben bu durumda o klimayı mümkün olduğunca nominal civarında çalıştırıyorum, zaman zaman da kapatıyorum, yani neredeyse düz tip gibi kullanıyorum.

    Şimdilerde birçok markanın genellikle ucuz malları da bu şekilde.
    Tek keramet, alet durmadan çalışabiliyor, dur-kalk sesleri, çıtırtılar yok, ama enerji verimliliği olarak kullanımda sonuç kötü.

    O nedenle, verilerde sadece nominaldeki değerler gösterilen inverterlere şüphe ile bakıyorum. Ve bizzat ölçüp görmüş değilsem de önermiyorum."


    Şüphenize aynen katılıyorum. Şöyle ki kullandığım General ASHA07LGC aynı durumda. Broşüründe EER 4,47, COP 4,55 olarak gösterildiği ve minumum ile maksimum kapasitesi belirtildiği halde minumum ve maksimum tüketim miktarı yazılı değil. Service manual'ini bulup inceledim. Minumum kapasiteki EER ve COP:2 Maksimum kapasitedeki EER:2.52, COP:2.81. Kısacası alet'in gerçek enerji sınıfı C, D civarında.

    Ancak bu değerlendirme yönteminin doğruluğunda da şüphelerim yok değil. Örneğin; General ASHA24LCC modelinde broşüründe verilen min ve max değerlere göre hesaplanan EER ve COP 8'in üzerine çıkıyor. Böyle birşey olsa Fujitsu-General'in Toshibacıların ampul reklamının alasını yapıp yaygara kopartmaları gerekir. Bu durumda vardığım sonuç ya biz bir yerde hata yapıyoruz ya da Eurovent'in min ve max değerleri yayınlamamasından istifade ederek firma bu değerleri üfürmüş.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi testereci -- 3 Şubat 2013; 13:45:24 >




  • Öncelikle belirteyim, klima ustası ya da teknisyeni değilim.
    Kocausta lakabı kendi asıl işimle, otomotiv (arabacılık) ve makina imalatıyla ilgili.
    Ama mühendislik eğitimini okulda öğretilen biçimde bırakmadığım için yeni teknolojileri de daha kolay çözebiliyorum.

    Isıtma soğutma işinde fiilen çalışmışlığım 20 küsur yıl öncesine kadar uğraştığımız soğuk hava tesisi türü şeylerle sınırlı.
    O zamanlar ev tipi klimalar çoklukla soğutma içindi, ısıtması olanlar da rezistanslıydı, bildiğimiz eletrik sobasının pencere klimaya eklenmesi yani.

    O aralar piyasada yeni olan heat-pump klimalar da hem çok basitti, hem de verimlilik düşüktü.
    Son 10 yılda çıkanlar, hele inverterler çok daha verimli ve komplike.
    O zamanlar kullanılan mekanik sensör ve rölelerin-swiçlerin yerine şimdi çok daha hassas şeyler kullanılıyor, ve çok ucuzlayan işlemcilerle bunlar çok daha hassas ve verimli yönetilebiliyor.
    Hatta adamlar aynı ekipmanı sırf yazılım değiştirerek daha verimli hale sokabiliyorlar.

    Eskiden kullandığımız genleşme valfleri şimdi çok biçim değiştirip bambaşka hale getirilmiş, ayrıntılarını tam olarak bilemiyorum.
    Ama şimdiki yeni nesil klimalarda verimlilik kompresör teknolojisi ile beraber ağırlıklı olarak kısma-kılcal teknolojisinde.
    Bunu en düzgün biçimde uygulayabilenler çok iyi verimlilik değerlerine ulaşıyorlar, tabii bedeli de var.

    *Özellikle kısılma adımları çok küçük olan inverterlerde min kapasitedeki COP değerinin bozulmuş görünmesinin başka nedenleri de var.
    O bölgede kompresör çok az akım çekiyor, ve gaz da en optimal biçimde sıkıştırılıp en iyi ısı kazanılıyor olsa dahi; klimadaki fan ve eklenmiş diğer özelliklerin/aparatların tükettiği sabit seviyedeki tüketim mikarı buradaki COP değerini etkileyip bozabiliyor.
    Mesela sizin bahsettiğiniz General'de kısılma adımı 2000 küsur BTU; kompresör 70 watt bile çekse, diğer ıvırzıvırlar ile beraber bu güç 150 watta çıkıyorsa COP değeri tepeüstü olur.
    Aslında klimanın üreticisinden tüm verileri alıp görmek gerekir ama orası çok zor.
    Zaten bir de firma sırrı hikayesi girer.

    Dolayısıyla, sadece katalog verilerini incelemekle tam sağlıklı bir sonuç elde etmek zor.
    Yanılgı bazen büyük olabiliyor.

    Ben en garantilisini uyguluyorum.
    Ulaşabildiğim klimaların fiiliyattaki çektiği ceryanı/verdiği ısıyı ölçüyorum imkanım ölçüsünde.
    Bu hiç şaşmaz bir metod, üretici isterse kendi klimasını arşı alâya çıkarsın, Halep oradaysa arşın burada
    Çok az hata payıyla aletin ne olduğunu bu şekilde anlamak mümkün.

    Aylak bir emekli olduğum için vaktim de var, bir yerde görmediğim-bilmediğim bir şey olduğunda bir şekilde ulaşıp ne olduğunu görmeye çalışıyorum.




  • Sn.Serhat,
    Elektrik tüketim miktarı ile tüketimdeki verimlilik oranı (COP/EER) birbiri ile ilgili olmakla birlikte aynı şey değil. Şöyle ki;

    Sizin klimanız yani SRK50ZJX-S normal koşullarda bir saat ısıtma modunda çalıştığında 1.35 kilowatt elektrik tüketip, karşılığında 20470 BTU kilowatt cinsinden (20470 / 3412)= 6 kilowatt enerji üretiyor. Bu nedenle COP değeri 6kw / 1.35kw = 4.44 . Diğer bir ifadeyle bir birim elektrik harcayarak 4.44 misli güç üretiyor.

    SRK35ZJX-S ise normal koşullarda ısıtma modunda 0,96kw elektrik tüketip 4.3kw güç üretiyor. COP değeri 4,3/0,96= 4.48

    Aynı hesabı sizin ifadenizle kısık çalışma (minimum) değerler üzerinden yaptığımızda
    SRK50ZJX-S bir saatte 0,2kw elektrik tüketip 2388/3412 = 0,7 kw güç üretiyor. COP değeri:3,5
    SRK35ZJX-S 1 saatte 0,23kw elektrik tüketip 3070/3412 = 0,9 kw güç üretiyor. COP değeri:3,91

    Dolayısıyla her iki klimanın kısık çalışma esnasındaki verimlilik oranı nominal değerlerden hesaplanarak afişe edilen COP değerinden düşük.

    Sn.kocaustanın üzerinde durduğu konu, iki klimayı karşılaştırmaktan öte bir klimanın teknik özelliklerini incelerken nominal değerlerden hesaplanarak afişe edilen COP değerinin yüksekliğine aldanmadan kısık çalışma sırasındaki verimlilik oranının düşüp düşmediğine dikkat edilmesiyle ilgili. Bu nedenle sorunuzu tam olarak yanıtlayamamış olabilirim




  • Sn. Kocaustam afişe edilen COP/EER değerlerine aldanmamak konusunda uyuştuğumuz gibi bilgi ve tecrübe konusundaki bakış açımızda da paralellik var. Ben de 25 yıl denetim elemanı olarak yüzlerce her çeşit büyük yapım onarım işini detaylı olarak inceleme imkanı buldum. Hatta halen kullanılan hakediş raporlarının formlarını düzenleyip bunların elektronik ortamda denetlenebilmesini teminen program da yazmıştım. Meslek alışkanlığı olarak göz boyacılığı hissettiğim anda doğruyu araştırmadan duramıyorum. Üstelik mal da yalan, mülk de yalan, var biraz oyalan düşüncesine ulaştıktan sonra attığım taş kurbağaya değmese de uğraştığım işler beni motive ediyor.
    Kullanıcı adınızdan hareket ederek usta nitelemem de artniyet taşımadığımı bildiğinize eminim. Aksi bir etki yarattıysam affınızı dilerim.
  • sayın ustalara bir sorum var.

    bölge akdeniz.

    arçelik 12062 model inverter klimayı 75m3 bir alada kullanıyorum.

    devresine sayaç bağlayarak 14 gün denedim, kullandım.

    14 günde 220 saat kullanımda 166kw enerji tüketti,

    bu klimanın verimlilik değeri ısıtmada cop 4.17 olarak verilmiş. verimlilik doğrumu?

    veya

    bu alanı ısıtmada, kullanılan elektriğe göre klimamın cop değeri nedir.

    evin yalıtımını otanın biraz üstü olarak farzedip hesabı ona göre kabaca bir hesap yapabilirmisiniz. teşekkürler..
  • Usta değilim ama arkadaşınız olarak sorunuzu yanıtlıyorum.
    Akdeniz bölgesinde yalıtımı iyi sayılabilecek yerde 1 m3 yerin ısıtma ihtiyacı 40watt varsayımı ile 75 m3 hacimli mekanın ihtiyacı 3kw. Saatlik tüketiminiz 166kw/220 saat =0,754kw. Bu rakamlara göre 14 günlük test sonucu hesaplanan reel COP değeri: 3kw/0,75kw = 3.98 (Hemen şakasını yapayım. Kaynana onayı alan klimanızın 1'e 4 vererek başarı ile verimli olarak çalıştığı tarafımdan da onaylanmıştır.)

    Şaka bir yana önemli olan bilinçli tüketicilerin klima almadan önce yazılı değerlere göre bu hesapları yapabilmelerine imkan sağlayabilmek. Siz işi her yönüyle inceleyip klimanızı aldınız şimdi testini yapıp yanılmamış olmanın verdiği memnuniyeti yaşıyorsunuz. İyi günlerde kullanmanız dileğimi tekrarlıyorum.




  • sayın testerci,

    airfel as12-0933 (soğutma 12.000btu ısıtma 14.500 btu nominal)inverter klima kullanmaktayım-modeli yanlış yazmadım umarım-

    kuzey cephe yalıtım yok 6.kat(7 katlı ap.)
    23 metrekare yer
    klima takılmadan gelen fatura 70 tl(günlük tüketim ort.7,22 kw)
    klima takıldıktan sonra gelen ilk fat.222,50 tl (günlük tük.herşey dahil 22,13 kw)
    04.01.2013-04.02.2013 arası tam 1 ay 24 saat full çalıştı(genelde 23 derece ve auto fan)
    acaba hesap doğrumu:22,13-7,22=14,91 kw/24=0,621 kw saatlik tüketim ortalama ile.
    sıcaklık genelde gece -4 ila 3 derece arası gündüz ise 8-12 derece arası.
    eer 3,21 cop 3,61 yazıyor katalog bilgilerinde.
    bu klimanın verimliliği nasıldır acaba(oda olçüsü 4mt*5,75mt yükseklik 3 mt hacim nasıl hesaplanır bilmiyorum da




  • Broşüründe belirtilen değerlere göre Airfel AS12-0933, saatte minimum 220, nominal 1175, maksimum 1550 watt elektrik tüketiyor. Hesapladığınız 621 watt saatlik tüketim klimanızın, eşdeğer standart klimaya göre %50 oranında tasarruflu çalıştığına işaret ediyor.

    Esasında inverter klimaların ilan edilen değerleri belli test koşullarında belirleniyor ve aynı test koşullarında 500 saatlik çalışma süresince tükettiği elektrik miktarı yıllık tüketim adı altında ilan ediliyor. Ancak test koşulları değiştiğinde özellikle inverter klimaların kapasite ve tüketim değerlerinin önceden tahmin edilmesi neredeyse olanaksız gibi.

    Verdiğiniz bilgilere göre 69 m3'lük alan için ısıtma ihtiyacınız yaklaşık 4.5kw(15300 BTU). Airfel AS12-0933'ün nominal ısıtma kapasitesi 14500 BTU olduğu için kapasite açısından kifayetsizlik var gibi görünüyor. (İnverter klimaların kapasite ölçümlerinin genelde +7ila +10 derece dış +20 iç sıcaklıkta yapıldığını zannediyorum. Daha düşük sıcaklıklarda modele göre %50 lere varan oranlarda kapasite kayıpları oluyor) Saatlik ortalama tüketimin biraz daha düşük çıkmamasının nedenini bu hususa bağlamak mümkün olabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi testereci -- 4 Şubat 2013; 14:20:43 >




  • COP testi ha,hayrola yahu labratuar mı kurdunuz.COP yi test etmek o kadar kolay değil.Bu tarz verilerle sadece ortalama tüketim hesaplanabilir.Nominal kapasitenin %70 i ve altı ise ortalama tüketim,başarılıdır demektir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mbirol

    COP testi ha,hayrola yahu labratuar mı kurdunuz.COP yi test etmek o kadar kolay değil.Bu tarz verilerle sadece ortalama tüketim hesaplanabilir.Nominal kapasitenin %70 i ve altı ise ortalama tüketim,başarılıdır demektir.

    Sn.mbirol mesajınızdaki smile'ler hoşuma gittiği için yer israfını gözardı edip alıntı yapıyorum.

    Klimaları yazılı teknik özellikleri itibariyle karşılaştırabilmek için yola çıktık. Doğru bilgiye ulaşabilmek için Eurovent dosyalarına baktık. Yeterli bilgiye ulaşamadık. Nominal değerlerden hesaplanan COP değerlerinin inverter klimalar için gerçeği tam olarak yansıtmadığı kanaatine varınca Sn. Kocaustanın;

    "Dolayısıyla, sadece katalog verilerini incelemekle tam sağlıklı bir sonuç elde etmek zor. Yanılgı bazen büyük olabiliyor.
    Ben en garantilisini uyguluyorum. Ulaşabildiğim klimaların fiiliyattaki çektiği ceryanı/verdiği ısıyı ölçüyorum imkanım ölçüsünde. Bu hiç şaşmaz bir metod, üretici isterse kendi klimasını arşı alâya çıkarsın, Halep oradaysa arşın burada. Çok az hata payıyla aletin ne olduğunu bu şekilde anlamak mümkün. "


    Şeklindeki görüşüne uygun olarak spontane şekilde tabiri caizse Halk Labaratuvarı oluşmaya başladı. Belli koşullarda belirlendikleri için tüketici merakına tam cevap vermeyen kapasite, verimlilik ve tüketim miktarı değerlerinin doğrudan kullanıcılar tarafından test edilerek rakamsal veriler ile ifade edilmesinin hem eğlenceli hem de forum amacına daha uygun olacağını düşünüyor, özellikle bu konuya deneyiminizle katkıda bulunmanızı rica ediyorum...




  • Siz bu şekilde COP yi hesaplayamazsınız.Sadece karşılaştırma yapabilirsiniz.

    Tabi aynı binanın,aynı cephesinde,aynı derecede,aynı şartlarda,aynı ısıl kazançlarla bulursanız karşılaştırın,???

    Bulursanız bana da haber verin.
  • testereci arkadaşım. teşekkürler. benim klima kaynana onayından sonra usta onaylarınıda alsın istedim.
    bu arada, yaptığım ölçümler de klimanın en az tüketimi 450 wat ve en yüksek tüketimini 1200 wat olduğunu görmüştüm. mecburiyetten bu klimayı aldım. yoksa bende ME almak isterdim amma fiyatı beni çook aşıyordu.

    birol ustam. baktık her kafadan bir ses çıkıyor, katolok değerlerinede bakıp inanmadık, herkes elindeki klimanın testini kendi yapsın istedik. ben devresine sayaç bağladığım için benim verdiğim değerlerin doğruluğundan şüpheniz olmasın.

    kullandığım klima inverter, inverter klimalar durmaz olabildiğince kendini kısar deniyor. fakat benim klima bazen kendini kapatıyor. dış ünite duruyor, iç üniteninde flapı biraz aralık kalacak şekilde kapanıyor ve fan belirli belirsiz dönüyor. demekki içerinin ısısı ayarlanan ısıya geldiğinde kendini ne kadar kısabiliyorsa kısıp,fakat daha fazla kısamadığı için kapatıyor. elimde piriz watmetre olmadığı için ne kadar kıstığını bilemiyorum. burada sorduğum birkaç yerde piriz watmerte bulamadım. bu aletten edinebilirsem test edip yine buradan paylaşacağım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi stunc63 -- 4 Şubat 2013; 20:19:15 >




  • Tabiki hesapladığımız COP değil. Hesaplamaya çalıştığımız Klimanın çalıştığı ortamdaki verimlilik durumu. Buradan elde edilen değerler ile klimaları birbirleri ile karşılaştırmak mümkün değil. Bulunan değer ile sadece kişisel kullanım ile kullanılan klimanın kapasite aralığının yeterliliği, idame tüketimi ve verimliliği vb. hususlar hakkında bilgi edinilebilir. En önemli husus beğeni ve şikayetlerin forumda rakamsal olarak ifade edilebilmesini sağlamak.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: stunc63

    testereci arkadaşım. teşekkürler. benim klima kaynana onayından sonra usta onaylarınıda alsın istedim.
    bu arada, yaptığım ölçümler de klimanın en az tüketimi 500 wat ve en yüksek tüketimini 1200 wat olduğunu görmüştüm. mecburiyetten bu klimayı aldım. yoksa bende ME almak isterdim amma fiyatı beni çook aşıyordu.

    birol ustam. baktık her kafadan bir ses çıkıyor, katolok değerlerinede bakıp inanmadık, herkes elindeki klimanın testini kendi yapsın istedik. ben devresine sayaç bağladığım için benim verdiğim değerlerin doğruluğundan şüpheniz olmasın.

    kullandığım klima inverter, inverter klimalar durmaz olabildiğince kendini kısar deniyor. fakat benim klima bazen kendini kapatıyor. dış ünite duruyor, iç üniteninde flapı biraz aralık kalacak şekilde kapanıyor ve fan belirli belirsiz dönüyor. demekki içerinin ısısı ayarlanan ısıya geldiğinde kendini ne kadar kısabiliyorsa kısıp,fakat daha fazla kısamadığı için kapatıyor. elimde piriz watmetre olmadığı için ne kadar kıstığını bilemiyorum. burada sorduğum birkaç yerde piriz watmerte bulamadım. bu aletten edinebilirsem test edip yine buradan paylaşacağım.


    Anlık tüketimi pens ampermetre ile görebilirsiniz.

    Bende de sizinkinin benzeri bir alet var, sizin de gözlemlediğiniz gibi en az 500 w civarı bir yere inebiliyor, daha inmek zorunda kalınca tümden stop ediyor.
    Bu minimum kapasitesindeki ısı verimi de çok düşük, tahminen 1-1.2 kWatt gibi.
    Yani bunları gerçek inverterler gibi 7/24 çalışır bırakmak iyi değil.

    Ama nominal civarında çalıştığında bayağı verimli görünüyor.
    Bu yüzden ben artık daha çok düz klima gibi kullanıyorum.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: kocausta*

    quote:

    Orijinalden alıntı: stunc63

    testereci arkadaşım. teşekkürler. benim klima kaynana onayından sonra usta onaylarınıda alsın istedim.
    bu arada, yaptığım ölçümler de klimanın en az tüketimi 500 wat ve en yüksek tüketimini 1200 wat olduğunu görmüştüm. mecburiyetten bu klimayı aldım. yoksa bende ME almak isterdim amma fiyatı beni çook aşıyordu.

    birol ustam. baktık her kafadan bir ses çıkıyor, katolok değerlerinede bakıp inanmadık, herkes elindeki klimanın testini kendi yapsın istedik. ben devresine sayaç bağladığım için benim verdiğim değerlerin doğruluğundan şüpheniz olmasın.

    kullandığım klima inverter, inverter klimalar durmaz olabildiğince kendini kısar deniyor. fakat benim klima bazen kendini kapatıyor. dış ünite duruyor, iç üniteninde flapı biraz aralık kalacak şekilde kapanıyor ve fan belirli belirsiz dönüyor. demekki içerinin ısısı ayarlanan ısıya geldiğinde kendini ne kadar kısabiliyorsa kısıp,fakat daha fazla kısamadığı için kapatıyor. elimde piriz watmetre olmadığı için ne kadar kıstığını bilemiyorum. burada sorduğum birkaç yerde piriz watmerte bulamadım. bu aletten edinebilirsem test edip yine buradan paylaşacağım.


    Anlık tüketimi pens ampermetre ile görebilirsiniz.

    Bende de sizinkinin benzeri bir alet var, sizin de gözlemlediğiniz gibi en az 500 w civarı bir yere inebiliyor, daha inmek zorunda kalınca tümden stop ediyor.
    Bu minimum kapasitesindeki ısı verimi de çok düşük, tahminen 1-1.2 kWatt gibi.
    Yani bunları gerçek inverterler gibi 7/24 çalışır bırakmak iyi değil.

    Ama nominal civarında çalıştığında bayağı verimli görünüyor.
    Bu yüzden ben artık daha çok düz klima gibi kullanıyorum.

    evet ustam, bende 7/24 kullanmıyorum. ilk zamanlar deneme amaçlı birkaç gün ara ile 2 gün 24 saat olarak çalıştırdım. genelde günde kullanım saatim 10 ila 15 saat arasında değişiyor.




  • Arçelik 12062'nin kullanma kılavuzuna bile bakıp minumum kapasite deki güç sarfiyatını bulamamıştım. Ölçtüğünüz en düşük değer olan 450watt'ı esas aldığımızda minumum kapasitedeki verimlilik oranı 0,9kw/0,45kw= 2.0 çıkıyor. Aynı benim asya07LG gibi. Nominal değerden hesaplanan COP 4 küsur olduğu halde esas tasarrufu sağlayacak idame kapasitesinde verimlilik G enerji sınıfındaki klimadan bile düşük çıkıyor. Üretici firmalarda yoğurdum kara dememek için broşürlerine minumum güç tüketimi bilgisini eklemedikleri anlaşılıyor. Sn.Kocausta yerden göğe kadar haklı. Ancak fiyatlara bakınca ikimizde beraat ediyoruz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: testereci

    Arçelik 12062'nin kullanma kılavuzuna bile bakıp minumum kapasite deki güç sarfiyatını bulamamıştım. Ölçtüğünüz en düşük değer olan 450watt'ı esas aldığımızda minumum kapasitedeki verimlilik oranı 0,9kw/0,45kw= 2.0 çıkıyor. Aynı benim asya07LG gibi. Nominal değerden hesaplanan COP 4 küsur olduğu halde esas tasarrufu sağlayacak idame kapasitesinde verimlilik G enerji sınıfındaki klimadan bile düşük çıkıyor. Üretici firmalarda yoğurdum kara dememek için broşürlerine minumum güç tüketimi bilgisini eklemedikleri anlaşılıyor. Sn.Kocausta yerden göğe kadar haklı. Ancak fiyatlara bakınca ikimizde beraat ediyoruz.


    Birkaç sene öncesine kadar ben de genellikle afişe/nominal verilere bakıyordum.

    O zamana kadar ölçüm yaptığım farklı inverter de hep düzgün aletlerdi, ben de "inverter" diye satılanların hepsinin öyle olduğunu düşünüyordum.
    Fiyat/marka farklılığını da genellikle malzeme kalitesi, sessizlik, tanınmışlık ile eşleştiriyordum.
    Dandik inverterin nasıl olduğunu ilk defa kendi aldığım Beko'da farkettim.
    O aralar birkaç tanesini ölçüp beğendiğim AC'lerden almayı düşünüyordum, ama her nasılsa 2 bin liradan aşağı denk getiremedim 35'liğini.
    Bunun neredeyse yarı fiyatına bir Beko inverter buldum, bunun ikizi olan Arçelik markalısı da bu forumda çok methedilince ondan aldım.
    Ama asıl tercih nedeni alım fiyatıydı
    "Tüketimde %10 fark olsa da alım fiyat farkı kapatır" diye düşündüydüm açıkçası, kaldı ki katalog değerleri de iyi, forumdaki kullanıcılar da yere göğe sığdıramıyorlar...
    Kullanmaya başlayıp inverterliğinin hikaye olduğunu gördükten sonra bir ara iade etmeyi de düşündüm, ama yukardaki hesap daha makul geldiğinden vazgeçtim.

    Halen o aletlerin (Arçelik-Beko tayfasının) çok hesaplı fiyatlara düştüğünü gördüğümde öneriyorum, tabii kalite farkını da belirterek.
    Ama artık Airfel bile onlardan daha aşağılara mal satarken bundan sonra Arçelik inverterlerin hesaplı olabileceğini hiç sanmam.
    Üstelik Airfel'ler onlardan çok daha düzgün.

    *Sizin elinizdeki General'i sadece min kapasitede değil, değişik yüklerde de ölçün.
    Birkaç yıl önce onlardan bir 14'lüğe bakmıştık, altlara indikçe verimliliğin arttığını görmüştük, artış oldukça da iyiydi.

    Mekanınızı bilmiyorum ama en uzun süre kullanılacağı kapasite bölgesi minimum değildir herhalde.
    Kaldı ki, iki tanesini beraber çalıştırdığınıza göre en verimli bölgeleri tesbit ettikten sonra, bazen birini kapatıp diğerini en rantabl bölgede çalıştırmayı deneyebilirsiniz.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: testereci

    Sn.kocausta, siz kullanıcı adınız gibi gerçekten bu konunun ustasısınız. Daha önce paylaştığım listeler bu konuda fazla bilgisi olmayan arkadaşlar tarafından eleştirildi. Herkesin her konuyu bilmesinin mümkün olmadığını düşünerek kapasiteleri 1kw= 3412 BTU eşitliğinden hareketle herkesin alışık olduğu birimden vermeye başladım.

    Listede bu eşitliğe uygun olmayan kapasiteler olduğunun farkındayım. Bunların çoğunluğu klima broşürlerinde yapılan yuvarlamalardan meydana geliyor. Ayrıca veri girişinde benim de hatalarım olabilir. Mümkün olan düzeltmeleri zamanla yapmaya çalışacağım.

    Önemli olan önerdiğiniz (-ki ben çok önemli bir husus olduğunu düşünüyorum) teknik özellikleri irdeleme prensibinde anlaşabilmek. Bu konuda bilgisi olan arkadaşların katılımını sağlayabilmek üzere konuyu açık ve net olarak belirttiğiniz yazınızı aşağıya ekliyorum.

    "Bir inverterde nominal güçteki değerden daha çok, alt kapasitelerdeki verimlilik önemli.
    Son zamanlarda birçok firma maliyet nedeniyle invereterleri "light"laştırdılar, yani çoğu inverter artık nominalde makul bir COP/EER sağlamasına karşın alt kapasitelerde verimlilik ya artmıyor, bazılarında düşüyor bile.
    Bu durumda bu klimanın sadece devamlı çalışabilmesi avantaj oluyor.
    Hatta ters bir durum da çıkabiliyor:
    Önceleri belli bir mekana nominal gücü %20-30 yüksek bir inverter kurulurdu, alet içeriyi ısıttıktan/soğuttuktan sonra idame çalışması süresince düşük kapasite bölgesinde çok daha yüksek COP değeriyle devam ederdi ve asıl tasarruf zaten buradaydı.
    Şimdiki birçok klimada artık bu yok.
    Hatta bazılarında idame (koruma-devam ettirme) durumunda çalıştığı kapasitelerde verimlilik düşebiliyor bile.

    Sizin bu inceleme başlıklarının birinde bir arkadaş yazmış, afişe (nominal) COP değerlerine göre F/P gördüğü bir Arçelik inverter almış.
    Ve tabii çok yanlış yapmış.
    Çünkü o Arçeliklerde nominaldeki COP 4.2 civarı görünüyor, ama içerisi ısınıp idame aşamasına geçtiğinde COP 3 ve daha aşağısına da iniyor.
    ......... "bu paraya bunların malı acep ne derece düzgün bir şeydir" diye de meraktaydım.
    Nitekim ilk ölçümler sonrası (ki alet daha tertemizdi) iş meydana çıktı.
    ...... hatalı olabileceğini düşünerek başka bir Arçelik inverter sahibiyle tanışıp onunkini de ölçümledim, sonuç aynı.
    Benzer şartlardaki ölçtüğüm AC, Toshiba, MHI, hatta Sigma inverter bile altlara düştükçe daha yüksek verimli olabiliyorken Arçeliklerde tam tersi.
    Ben bu durumda o klimayı mümkün olduğunca nominal civarında çalıştırıyorum, zaman zaman da kapatıyorum, yani neredeyse düz tip gibi kullanıyorum.

    Şimdilerde birçok markanın genellikle ucuz malları da bu şekilde.
    Tek keramet, alet durmadan çalışabiliyor, dur-kalk sesleri, çıtırtılar yok, ama enerji verimliliği olarak kullanımda sonuç kötü.

    O nedenle, verilerde sadece nominaldeki değerler gösterilen inverterlere şüphe ile bakıyorum. Ve bizzat ölçüp görmüş değilsem de önermiyorum."


    Şüphenize aynen katılıyorum. Şöyle ki kullandığım General ASHA07LGC aynı durumda. Broşüründe EER 4,47, COP 4,55 olarak gösterildiği ve minumum ile maksimum kapasitesi belirtildiği halde minumum ve maksimum tüketim miktarı yazılı değil. Service manual'ini bulup inceledim. Minumum kapasiteki EER ve COP:2 Maksimum kapasitedeki EER:2.52, COP:2.81. Kısacası alet'in gerçek enerji sınıfı C, D civarında.

    Ancak bu değerlendirme yönteminin doğruluğunda da şüphelerim yok değil. Örneğin; General ASHA24LCC modelinde broşüründe verilen min ve max değerlere göre hesaplanan EER ve COP 8'in üzerine çıkıyor. Böyle birşey olsa Fujitsu-General'in Toshibacıların ampul reklamının alasını yapıp yaygara kopartmaları gerekir. Bu durumda vardığım sonuç ya biz bir yerde hata yapıyoruz ya da Eurovent'in min ve max değerleri yayınlamamasından istifade ederek firma bu değerleri üfürmüş.




    sevgili arkadaşlar bende sizler kadar olmasada dilim döndüğünce takıldığım konular hakkında birşeyler sormak istiyorum. bu arada sn testereci arkadaşımıza çalışmalarından dolayı başarılarının devamını diliyorum. gerçekten zor bir çalışma ama sizin için bir zevk olduğunu anlıyorum ve sizi tebrik ediyorum.

    şu ortak alıntıdaki bazı maddeleri merak ediyorum krımızı renkle yazının arasına soru ve görüşlerimi eklamek istiyorum bu arada mbirol usta kaçak güreşmemenizi rica ediyorum. tüm klimacılarla birlikte:)) mailinize baktım öncelikle teşekkrü ederim ama sona canınızı okuycem onuda untmayınız bu arada ltf ama hemen yazamam bu konu çok ilgimi çekti önce buraya yazıcam:)) zaten ilaveten sorcaklarımı düşünmem lazım sana.


    testereci

    Sn.kocausta, siz kullanıcı adınız gibi gerçekten bu konunun ustasısınız.


    alakası yoktur millete hep arçelik dd aldırdı sonada sensör yeri değiştirmeyi öğretiyor vaay abim merhabalar olsun şimdide millete gene ucuz klimalar tavsiye ederken dikkatli ol gene arç.- dd. gibi olmasın bu işin sonu. sen ille ucuz olsun diyonda yeri gelince daikin maikin me şu bu dinlemiyon ezip geçiyon pahalı diye.

    Daha önce paylaştığım listeler bu konuda fazla bilgisi olmayan arkadaşlar tarafından eleştirildi. Herkesin her konuyu bilmesinin mümkün olmadığını düşünerek kapasiteleri 1kw= 3412 BTU eşitliğinden hareketle herkesin alışık olduğu birimden vermeye başladım.

    böylesi daha güzel olmuş zira bende bu hesaplardan hemen hemen hiç anlamam desem yeridir. birazda bu yaştan sonra anlaması zor oluyor eğitim düzeyi sınırlı ve farklı olunca sahsım adına demiş olayım son sözlerimi.


    Listede bu eşitliğe uygun olmayan kapasiteler olduğunun farkındayım. Bunların çoğunluğu klima broşürlerinde yapılan yuvarlamalardan meydana geliyor. Ayrıca veri girişinde benim de hatalarım olabilir. Mümkün olan düzeltmeleri zamanla yapmaya çalışacağım.

    Önemli olan önerdiğiniz (-ki ben çok önemli bir husus olduğunu düşünüyorum) teknik özellikleri irdeleme prensibinde anlaşabilmek. Bu konuda bilgisi olan arkadaşların katılımını sağlayabilmek üzere konuyu açık ve net olarak belirttiğiniz yazınızı aşağıya ekliyorum.

    "Bir inverterde nominal güçteki değerden daha çok, alt kapasitelerdeki verimlilik önemli.
    Son zamanlarda birçok firma maliyet nedeniyle invereterleri "light"laştırdılar, yani çoğu inverter artık nominalde makul bir COP/EER sağlamasına karşın alt kapasitelerde verimlilik ya artmıyor, bazılarında düşüyor bile.

    kocaustam süper dananın kuyruğunun koptuğu yer burası zaten.. çünkü bu olaydan itibaren sizde mbirol gibi tam yarım inverter meselerine gaz verdiniz iyice. önceden sadece eina dostumuzun mitsubishi electric hc serisi için kademeli inverter sözleri vardı.

    sonrasındada panasonicteki bu değerleri siz pansonic ci arkadaşa ve birol ustaya sordunuz ne birol ustadan nede onadan cevap geldi düzgünce hatta birol usta boşverin bunları vs dedi.

    daha sonraları ise şirket satışları fiyat artması vs benide konuya çekti ve inverter konusu açtım. ama aslında bu yarım inverter vs sözleri bana ait değil ama sağolunuzki hep birlikte bana kapakladınız




    Bu durumda bu klimanın sadece devamlı çalışabilmesi avantaj oluyor.

    hocam çalışıyorsa iyi budurumda


    Hatta ters bir durum da çıkabiliyor:
    Önceleri belli bir mekana nominal gücü %20-30 yüksek bir inverter kurulurdu, alet içeriyi ısıttıktan/soğuttuktan sonra idame çalışması süresince düşük kapasite bölgesinde çok daha yüksek COP değeriyle devam ederdi ve asıl tasarruf zaten buradaydı.



    inanın ben öyle bir klima görmedim. bunun manası birçok markanın inverter açıklamasında inverter klima durmaz devamlı çalışır demek benim anladığımca. ama hepside duruyor. mesela baya üst sınıf inverter kullanan arkadaşalrımız var forumda fde serileri var zjxler var daiseikai kullananlar var. bu arkadaşlarda katılsınlar klimaları durmuyormu.




    Şimdiki birçok klimada artık bu yok.
    Hatta bazılarında idame (koruma-devam ettirme) durumunda çalıştığı kapasitelerde verimlilik düşebiliyor bile.

    Sizin bu inceleme başlıklarının birinde bir arkadaş yazmış, afişe (nominal) COP değerlerine göre F/P gördüğü bir Arçelik inverter almış.
    Ve tabii çok yanlış yapmış.
    Çünkü o Arçeliklerde nominaldeki COP 4.2 civarı görünüyor, ama içerisi ısınıp idame aşamasına geçtiğinde COP 3 ve daha aşağısına da iniyor.
    ......... "bu paraya bunların malı acep ne derece düzgün bir şeydir" diye de meraktaydım.
    Nitekim ilk ölçümler sonrası (ki alet daha tertemizdi) iş meydana çıktı.
    ...... hatalı olabileceğini düşünerek başka bir Arçelik inverter sahibiyle tanışıp onunkini de ölçümledim, sonuç aynı.
    Benzer şartlardaki ölçtüğüm AC, Toshiba, MHI, hatta Sigma inverter bile altlara düştükçe daha yüksek verimli olabiliyorken Arçeliklerde tam tersi.
    Ben bu durumda o klimayı mümkün olduğunca nominal civarında çalıştırıyorum, zaman zaman da kapatıyorum, yani neredeyse düz tip gibi kullanıyorum.

    Şimdilerde birçok markanın genellikle ucuz malları da bu şekilde.
    Tek keramet, alet durmadan çalışabiliyor, dur-kalk sesleri, çıtırtılar yok,

    hocam duruyor bendeki basit inverter MIDEA ZIBRO. ME de duruyor nasıl yani sizin arçelik durmuyormu?



    ama enerji verimliliği olarak kullanımda sonuç kötü.

    O nedenle, verilerde sadece nominaldeki değerler gösterilen inverterlere şüphe ile bakıyorum. Ve bizzat ölçüp görmüş değilsem de önermiyorum."


    Şüphenize aynen katılıyorum. Şöyle ki kullandığım General ASHA07LGC aynı durumda. Broşüründe EER 4,47, COP 4,55 olarak gösterildiği ve minumum ile maksimum kapasitesi belirtildiği halde minumum ve maksimum tüketim miktarı yazılı değil. Service manual'ini bulup inceledim. Minumum kapasiteki EER ve COP:2 Maksimum kapasitedeki EER:2.52, COP:2.81. Kısacası alet'in gerçek enerji sınıfı C, D civarında.

    testereci hocam birde mistsubishi electric msz ge serisinin 12000 btu kısma değerlerini inceleyebilirmisiniz. gerçi bendeki eski GC serisi onu sanırım bulamazsınız. xpower gold bölümünde broşür basmıştım hızlı resimden yüklediğimden dolayı silinmiş.. şöyle çabuk tarafından bir link vereyim daha fazla arayamadım şuan. ama bulunabilirde servis manueline kadar.

    bu klimanın cop değerleri çok yüksek değil hatta sınırda desek doğrudur. standart inverter bir klimadır ama öyle yarım veya light felan değildir tam inverterdir. ama 3Dsi felan yohtur:)) siyanürüzasyon pardon iyonizer felan yoktur. sanırm eer 3.30 larde cop 3,70lerde olabilir.

    hocam bu klimayı, kocaustam gene kızcekte ben 2 yazdır defalarca 24C de denedim videolarını yayınladım klima 20m2 alanda holde kurulu evin oda kapıları hepsi hole açılyor bu kapıları açarak 100 m2 alana vurdum tüketim ortalama 250 wattlara kadar kısıyor klima kendini. son bahara doğru ise geceleri 2011de 180 wattlara kadar kıstığını gördüm. ama foto çekmeyi ozamlar akıl edemedim bu yaz aynı değerleri yakalayamdım 220 leri gördümve fotoladım. kış aylarında ise çok soğuk havalarda salon ve yatak odası kapısını kapatıyorum ayrıca oturma odasının kapısınıda kapalı sayarsak çünkü orası 16m2 9000 btu inverter çalışıyor. yani 40 veya 43m2 alana hükmediyor. 26-27C lerde çalışıyor 550 watt çekiyor. normal havalarda 25-26m2 salon ve 13-14m2 yatak odasını açıyorum 80m2 çıkıyor inanın gene aynı wattlarda çalışıyor 50-60 watt ya ekliyor yada aynı görüyorum değerleri.. e tabiki çok soğuklarda defrost sayısı artıyor sonuçta ısıtma ve soğutma durumu farklı. ve ben zaten her zaman söylüyorum soğutmada daha başarılı. ve kimsede benim gibi kullanmasın her odaya ayrı klima en doğrusudur. bizler ekonomik durum açısından zorlasakta doğru değil bu durumlar.

    yani hocam oldukça basit gözüken bir klima ile çok güzel değerler yakalıyorum. bundamutlaka evin orta derecede izolasyonlu olmasınında etkisi büyüktür mutlaka.

    burdan yola çıkarsak bence ne firmalar budurumların içini doldurabiliyor nede bizler. altatki genral durumunada değinmeyeyim artık. demek ondanda çalmışlar ev aynen kıyameti kopratmalrı gerekirdi en azından hadi genrale fujistsu kadar olamaz densede fujitsudada aynı değerler var onalr kıyameti kopartmalılar.

    geçenlerde daikin türkiye ceosu hasan önder beyefendinin güzel bir yazısını okudum yazımı bitirmeden bulursam aynı sayfayı eklerim. fotolamıştım


    kesinlikle A ve B sınıfı durumlarının dahi gerçekleri yansıtmadığını söylüyor sizlerin demiş olduğu gibi çünkü bu ölçümler tek değer üzerinden yapıldığından dolayı esas olan mevsimsel sınıflamaya geçilmesiymiş. galiba 2014ten itibaren bu uygulmaya ülkemizin geçmesi olasıymış. bencede hele heel klasik klimalrda Asınıfı değer diye bir durum belirlenmesi dahda saçma oluyor. ok mantık olarak doğru söz gelimi ısıtmada 1090watt çeker 12000 btu A sınıfı klima. e şimdi bendeki klima hemde verilen ölçülerden daha büyük alanda 550 watt çekyorsa ve inverterse buna artı kaç megaplus vs demek lazım.

    diyoruz iyiikide gene az çok eurovent varda bizimkilere kalmıyor bu işler yoksa şok şok flash flash şeklinde bu durumları şişirirler zaten şişiryorlarda tüm evdeki buzolabı vs A sınıfı olması gibi devletle işbirliklerimi ararsınız neyse. bu iş dünyadada aynı hemen hemende, affedin onlar bacağını açarsa biz hemen k.mızı açıyoruz.. hatta anadan üryan soyunuyoruz ama tek suç bizdede değil gene işin arkası ana üretici yabancı firmalar. sonuçta sizde fujştsunun değerlerini japon sitesinden bulmuşsunuzdur.

    kocaustam diyor dolu light peynir gibi klimalar çıktı diyor hangisini hangisinden ayırd edicez şimdi. bence bundan 15 sene önceki klimalr bile şimdikilerden çok çok kaliteli kimse demesin yok daha geri teknoloji vs. bence ses durumlarından vs olabilir ama bakarsak ses durumlarındada kaliteli klimalarda değişen yoktur. hatta eski klaiskler bile çok güzel baba klimalarmış gerçekten.. şuanki makinelere uyku modu ve düşük fan gibi durumlar eklenmiştir. klimanın ana işlevine bence zarardan başka bir etkisi yoktur iddia eden varsa buyursun kanıtlasın düşük fanda klima daha çok tüketim yapıyor vede yakından emişle daha çok otomatiğe geçiyor ve böyleliklede özellikle ısıtmada sorunlar yaşanıyor. yani durum tam alışacakken öldüye gidiyor gibi insanı teknolojidende soğutuyorlar. birde nekadar fonksiyon okadarda arıza riski var dah çok yazarımda yeter bukadar. bir dolu harf hatalrım olmuştur affola.

    herkeze selamlar.





    Ancak bu değerlendirme yönteminin doğruluğunda da şüphelerim yok değil. Örneğin; General ASHA24LCC modelinde broşüründe verilen min ve max değerlere göre hesaplanan EER ve COP 8'in üzerine çıkıyor. Böyle birşey olsa Fujitsu-General'in Toshibacıların ampul reklamının alasını yapıp yaygara kopartmaları gerekir. Bu durumda vardığım sonuç ya biz bir yerde hata yapıyoruz ya da Eurovent'in min ve max değerleri yayınlamamasından istifade ederek firma bu değerleri üfürmüş.




  • Yahu köylü, nerelerdeydin kaç gündür? Kaçak mısın, umreye falan mı gittiydin

    Ama bir geldin pir geldin.
    Önce bana kuvvetli bir tokat sallamışsın, arada Birol da biraz nasibini almış gibi ama ona ayrıca dalacağın belli


    Şaka bir yana da, yukarıda bahsettiğin Daikin'cilerin itelemeye çalıştığı mevsimsel verimlilik (SEER) hikayesi artık başka yerlerde bile itibar görmezken burada standart olarak kabul edilmeliymiş, ki bence gereksiz bir göz boyamacılık olur.
    Bu işin ölçümleri Eurovent olsun TS 14511 olsun, SEER'den çok daha objektif ve anlaşılır.
    Tek istediğimiz, öyle yılda-sezonda bu kadar tüketir biçiminde afaki rakamlar yerine açıkça belli şartlardaki değişik yük durumlarındaki verileri versinler, tabii işlerine geliyorsa.
    Ya da daha iyisi, Arçelik-Vestel gibi bissürü anlamlı-anlamsız özellikler yazıp karşılarına "var" desinler, öyle daha havalı oluyor, "vay be herbişey de varmış" diye milleti daha güzel keklerler artık.

    Artık dünya bölgesel geçerliliği olan birimleri bile bırakıp Watt olarak ortak ölçüye geçmiş, arkadaşlar hala BTU ile wattı aynı hesaplamada kullanıp işten pek anlamayan sıradan kullanıcıyı iyice karşılaştırma yapamaz hale getirmeye çalışıyorlar diye düşünüyorum.
    Bence Daikin'ciler o meşhur "light" serilerini şimdi de SEER rakamlarıyla kamufle ederek ittirmeyi planlıyorlar.
    Gerçekten düzgün serileri zaten neredeyse 2. el araba fiyatı.
    Yersen...
    Kolay mı, dünya markası getirmişler bu memlekete, lütfetmişler.
    Tabii biz de körüz, başka dünya markalarını da bilmiyoruz ya...




  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.