Şimdi Ara

Klasik olacak ama Nikon D600 ya da Canon 6D

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
1.352
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Görüldüğü üzere saat 06.25 olmuş ve ben hala internetten araştırıyorum. Artık başımda yoruldu. Şimdi, uzun zamandır Canon 550D / 18-55 / 55-250 ve 50 mm. f.1.8 setim var. Kullanıyorum. Şahsen 55-250 ile deneysel çekimler yaptım. 50 mm.de dar açıda kaldığı için yoğun olarak 18-55 kullandım. Resimlerde keskinlik istiyorum. Yani fotoğraf çektikten sonra %100 yakınlaştırmada baktığımda detaylar bulanık. Net değil. Önce lens almayı düşündüm ve gördümki çoğunlukla tamron 17-50 önerilmiş.

Fakat, 50 mm. objektifin FF makinede sergilediği netlik daha fazla. Daha kalite vermiş (Test sonucu).

Şimdi gelelim problemime.
    Ben gidip bi Nikon D600 ve kit lens olarak verilen 24-85'i alsam ve Canon 550D +18-55 ile yan yana koyup her iki makineyle de aynı görüntüyü çeksem D600 bana hiç mi birşey katmaz? Yani resimdeki keskinlik, renkler, arka plan ölmesi, canlılık vs. falan. Ha eğer ki cevabınız "tabiki fark eder" ise o zaman asıl sorunum şu.

Bu noktada, Nikon D600 mü yoksa Canon 6D'mi önerirsiniz.
    Ayrıca, farzı misal aldık D600'ü açtık odada, çalıştırdık. Tuttuk masadaki kaktüsün resmini çektik. Yine ISO 6400 ve 3200'lere dayanıp kumlu kumlu bulanık görüntü mü verir. Ha verirse hiçte uğraşmayayım :D Çünkü şuanki konumum itibariyle "akşam oldu hadi eve" zihniyetine girdim. Gece resim çekerken perde hızını yükseltirsem ISO'yu artırmam lazım (flaşsız çekerim genelde) o da lensten mi makineden mi bilemedim ama bulanıklaştırıyor heryeri.

Şöyle ki Wifi-GPS ile işim olmaz, akşam flaş kullanırım ama flaşı olmasada bir flaş alabilirim. Nikon D600'de sensör toz sorunu varmış mış mış, ki başıma gelmesini hiç istemem. Sonuçta bir yığın para vermiş olacağım. Tüm teknik yönleri bir kenara atarsak, gördüğümüz göz ile baktığımızda her iki makine arasında net/keskin canlı sonucu Nikon mu verir, Canon mu?

Hayrına bi arkadaş çıkıp dese ki, "kardeş git D600 ve kit lensini al, gayet süper iç çıkartır, hiç takma" ya da "git canon al, canonun kit objektifi dehşet keskin fotoğraflar verir, makinede canavar gibi zaten" falan vs..

Off

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi excellenthuman -- 1 Kasım 2013; 20:02:53 >

• D600 yada 6D ikisi de sizin sorunuzun cevabı değil. daha fazla fotoğrafçılık öğrenmelisiniz. denemeyle, tecrübeyle, takip etmekle incelemekle olur bu da.

100% yakınlaştırmadaki netliğe ekranda bakarken, gördüğünüz netliğin jilet keskinliğinde olmasını beklememek gerekir. 100% yakınlaştırmayla baskı almıyorsanız ki, 150X180cm gibi boyutlar anlamına gelir, 100% yakınlaştırmadaki netliğe takılmamanız gerekir. 150X180cm2lik bir baskıya da zaten 20-30cm'den bakılmaz.

100% yakınlaştırmada, yada %50'de kabul edilemeyecek derecede bir netlik problemi varsa, titreme, lensin netlik ayarı, lensin optik kalitesi, noise miktarı gibi noklara bakılması gerekir. elinizdeki lensler standart kit lensler olmakla birlikte, keskinlikleri, çamur gibi değildir. titretmediğinizden de eminseniz; acaba yanlış ayarlarda mı çekiyorsunuz? gereksiz yüksek ISO kullanıp noise'a mı neden oluyorsunuz gibi sorular akla gelebilir.

bu noktada, yukarıdaki sorunların cevaplarını bulmadan D600 yada 6D alırsanız; elde edeceğiniz sonuçlar değişmez.

• Şimdi, ben tripod kullanmadan, çok gerekmedikçe flaşsız çekim tercih eden biriyim. Sildiklerim hariç 12700 tane resim çekmişim. 1900 tanesi cr2 formatında. Raw yani. Hani yeterince denemişimdir herhalde.

Şimdi enstanteneyi 1/30 yapıyorum. Bakıyorum ISO almış başını yürümüş. F/ değerini düşürüyorum lensin keskinliği ölüyor. F/ artırıyorum ISO düşürüyorum, enstanteneyi de düşürünce zaten elle çekmek imkansızlaşıyor. Elde titremeyecek şekilde çekim yaparsam da ISO'dan kaynaklanan kumlanma ve lensin yetersizliğinden kaynaklanan softluk görüyorum. Birde konu hareketli olursa zorunlu olarak enstanteneyi artırınca ISO'da makine boğuluyor. Flaşta kullanmak istemiyorum. O zaman kompozisyonda gölgeler, kararmalar oluyor. Sevmiyorum. Hani ISO-100 de olsa resim bana jilet gibi keskin gelmiyor. Detaylar yok oluyor. Bende aksine %100 boyutta resim inceliyorum. Çıktı almak veya benzeri şeylerde hiç problem yokta resme pc de bakınca tatmin olmuyorum yani. Sorun bu. 12000 tane resim çıktı almam tabiki imkansız zaten :D

Örnek resimde ekleyemedimde facebook'ta falan var. Veya bir adrese yükleyeyim göstereyim diyeceğim.

Mesela saksıda çiçek çektim. Objektif 50mm. F.1.8. Keskin olan bir lens türü.

Tek tek şöyle denedim.
    F/1.8 - 1/60 sn. ISO 640 Kumlu kumlu geldi bana. Perde hızı yüksek olsun dediydik. Kaldı ki 1.8'de zaten keskin değil.

F/3.2 - 1/5 sn. ISO - 100 Keskin olsun dedik ama olmadı. Kum azaldı, netlik gelmedi. Zaten nefesimi tutup çekerken ölüyordum :D bir de konu hareketli olsa mümkün olmaz!

F/4.0 - 1/20 sn. ISO - 3200 Böyle olunca da resim aydınlık ama bu seferde sulu boya gibi her yer kumlu kumlu oldu

Hepsinde gren ve softluk var. Hani 50 mm. keskin lens diye denedim. F 4. aşağı yukarı en keskin olduğu noktalardan ama bu sefer ISO artırmak lazım. Diğer türlü de yani F.1.8'e getirince de zaten lens yumuşuyor. Haliyle fotoda ya kumlanma ya da bulanıklık ağır basıyor. Keskin olmayıp bir de kumlanma olunca şahsen güneş battıktan sonra makineyi elime almak istemiyorum. Yani kumlanma olayı 2. planda. Keskinlik alamıyorum aslında. Keskin olmayan fotoya tuz biber niyetine ISO ekiyoruz..

D600 ya da 6D dememdeki sebep ise tamamen bu. Hani, çektim ama kompozisyonu yakalayamadım değil. Keskin hatlara sahip, kendini gösteren bir resim. Ya croplu makineye çok kaliteli lens takıp keskinliği yakalamaya çalışıp ISO'ya da birşeyler bulacağız. Ama, sonuç yine aynı olursa camdan atlarım. Ya da komple elimdekileri satıp FF ye geçip fazla kafa yormayacağım. Sonuç "yuh yine aynı oldu" ya gelirse kendime kağıttan uçak hobisi edineceğim.

TAMRON 17-50 düşünmemdeki sebepte buydu. Alırım, 2.8'de ev içinde lamba ışığında KESKİN bir sonuç alırım idi. Ama, hani bu beni katiyyen kurtarmayacaksa ve sonuçlar yine benzer olacaksa boşuna masraf etmeyeyim, geçeyim FF ye bitsin bu kavga :D öyle birşeyler işte. Çok mu konuştum acep??

• Başlık yanlış olmuş .

Söylediklerinize istinaden Nikon D7100 bence size uygun bir cihaz. Çok daha fazlasını full frame ' e vermeyin derim . Tabi bütçe varsa sizin bileceğiniz iş

Ben zaten bu işten ciddi paralar kazanmadıkça , fotoğrafçı olmadıkça kimseye full frame makine almasını önermem .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Golden Gate -- 7 Ekim 2013; 1:55:25 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: excellenthuman

Tek tek şöyle denedim.
    F/1.8 - 1/60 sn. ISO 640 Kumlu kumlu geldi bana. Perde hızı yüksek olsun dediydik. Kaldı ki 1.8'de zaten keskin değil.

F/3.2 - 1/5 sn. ISO - 100 Keskin olsun dedik ama olmadı. Kum azaldı, netlik gelmedi. Zaten nefesimi tutup çekerken ölüyordum :D bir de konu hareketli olsa mümkün olmaz!

F/4.0 - 1/20 sn. ISO - 3200 Böyle olunca da resim aydınlık ama bu seferde sulu boya gibi her yer kumlu kumlu oldu

Örnek verdiğiniz ayarların tümü, özellikle de elde çekim için neredeyse netsizliğin tam tarifi.

50mm 1.8 ile ISO 100, F4 değerlerini seçin; Av moduna alın makineyi, makine 1/80'den daha düşük bir enstantane seçiyorsa, tripod kullanın yada makineyi masa, sehpa, kitap gibi sert bir yüzeye koyun; timer ile çekin.

ISO'yu ASLA Auto'da bırakmayın, makinenizin izin verdiği minimum değere set edin. (yeri gelir, mecburen ISO3200'e çıkarsınız, o zaman çekeceğiniz karenin biraz kumlu olacağını zaten baştan bilirsiniz sonuca şaşırmazsınız.)

Edit:
    ev içindeki lamba da aydınlatma için gerçekten kötü bir seçenek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xpug -- 7 Ekim 2013; 9:27:33 >

• Senin ilacın Full Frame makine ve f1.4 lens...
    Ama sırf tripod kullanmadan elde çekeyim ve net olsun diye alınır mı tartışılır.
  • Hocam dslr kullanma geçmişiniz var ama sorduğunuz sorulara bakınca da sanki hiç fotoğraf makinesi kullanmamış gibi sorular sormuşsunuz. Öncelikle sizin ihtiyacınız nedir ve ne kadar bütçeniz var onu bilmek gerekiyor. Sonuçta ne kadar üst düzey ekipman o kadar kaliteli fotoğraf diyebiliriz. (Burada sizin yaptığınız çekimlerin ve teknik bilginizin yeterli olup olmadığını işin içine katmıyorum.) Fakat öncelikli olarak kullanacağınız lensleri ve bütçenizi belirleyip ona göre bir body belirlerseniz daha iyi olur. Full frame makinenin hakkını vermek için de kaliteli lensler gerekiyor ona göre bir kez daha düşünüp karar verin. Benim elimden o kadar çok body geçti ki uzun zamandır Nikon D200 kullanıyorum ve değiştirmeyi şimdilik düşünmüyorum...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Tamam işte. Bende onu diyorum. Yani mesela kız istemeye geldiler evde söz kesilecek. Resim çekeceğim diyelim. Şimdi tripod yok. Sert bir yere makineyi koyup çekmeye çalışmak zaten olmaz. Mecburen elde tutup çekeceğim. Dolayısıyla da enstantene (kendi çekimime göre 20'den aşağısı titrek çıkıyor, 30 ve üstünde titremem olmuyor) yüksek çekiyorum. ISO'da buna dayanarak artıyor. Manuelde çok denedim. ISO'yu sırf 100'de tutup, bazen ISO-100 yapıp enstanteneyi 30-60 yaptığımda bu sefer f yetmiyor, karanlık oluyor. Şimdi, koşullar kötü. Oda ışığı, kalabalık ortam (doğum günü, toplu aile fotosu, söz kesimi vs. ) hareketli nesneler, flaşsız ve elde çekim.

Şuan. Açtım masayı. Odada 60w sarı ışık. Sehpa üzerinde duran karton çanta var. Beyaz üzerine sarımtırak ipli yazılı bir model.Bulunduğum mesafe 2,5 adım falan.
    Makine ayarı:
    P modunda merkez netleme noktası aktif. Ölçüm modu değerlendirmeli ölçüm.
    Yarım basışta çıkan pozlama değerleri şöyle:
    1-) ISO 800 - F/2.0 1/60
    2-) ISO 400 - F/1.8 1/60 (yoğun olarak verdiği değer bu)
    3-) ISO 100 (El ile) - F/1.8 1/13 ila 1/10 (bu değerde elde hareketli konuyu çekmek benim için mümkün değil.)

Hani keskin sonuç elde etmek adına abartısız 15-20 çekim yaptım. Düşük enstantedene makineyi bir yere koymak resme olumlu yansısada hareketli konuda bu mümkün olmayacak.
    Bu sorunu, yani kumlanmayı değil, keskinlik sorununu lensle çözebilir miyim? Hani D600 örnek resimlerde bir amcanın resmini çekmişler mesela Şimdi o insanı cezbediyor. Tamam, kit lensten fazla birşey beklememek lazım onu da biliyorum. Ancak, farzı misal 2000 Tl veya hadi 2500 Tl verdim bir objektif aldım. O bu sorunumu ortadan kaldırır mı? Hani bu yetersiz koşullarda başarı gösterir mi?

Bana sanki şey gibi geliyor. FF makinede ISO başarımı daha iyi olduğundan hani enazından 550D'de ISO -100 ne ise FF'de ISO-400 eş değer gibi olsa enazından düşük perde hızından kurtulurum. Ortamdaki ışıkta FF ile kit olarak gelen veya üstüne biraz daha katıp alınabilecek başka bir lensten daha keskin sonuç olarak döner gibime geliyor.

Bu nedenle de FF'ye geçeyim de ISO-100'den ve enazından bir 1/30 enstanteneden kurtulayım diyorum. Kör misali yanlış yola saptıysamda döndürün beni yani.

• Şimdi, yuvarlak rakam 6000 verelim diyelim. O da pazar fiyatındaki kit lens ile satılan D600'den esinlenerek belirlenmiş bir fiyat. Spot olarak veya çeşitli yollarla gövde alıp, aradaki farka kit lens yerine başka objektif seçimi de yapılabilir mi bakmak lazım. Tripod almayı düşündümde onu kim taşıyacak yaw. Hani birde ben böyle keyfi bir insanım. Makineyi yanıma alıp bir kare çekmeden eve dönmüşlüğüm dahi vardır. Çektiğim şeylerde işte gelen geçen yol, insanlar, çiçek, böcek, görürsem güzel manzara ama en çok eşim/ben/aile ortamı ve mekan olarakta daha çok oda, salon gibi dar alanlar veya kalabalık ortamda aradan fazla insan geçmesi sebebiyle yakın mesafeler diyelim.

Geçen Vatan bilgisayarda gördüm mesela, alsam mı diye içimden geçirdim. Araştırmadan ve bilgisizce hareket etmek istemedim. Yani nefsi hareket etmek istemedim.

Bu arada vakit ayırıp cevap verdiğiniz içinde ayrıca teşekkür ediyorum.

• Sizin genel sorununuz ışık yetersizliği bunu f1 lens ff makina ile bile zor asarsiniz . Çözüm en iyi ekipmanla bile düşük ışıkta sart olan harici Flaş

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Canon 6D'de karar kıldım diyelim. Bu makinenin yurt dışından daha ucuza alınması için hangi yolu izlemeliyim? Yani, bir alışveriş sitesine girip bakıp, nelere dikkat etmeli. Sonra diyelim sipariş verdik, nasıl yapılmalı. Yurt dışında yaşayan tanıdığa söyleyip eline para mı vermeli? Nedir bu işin raconu???
  • Jilet gibi keskin fotoğrafın birinci şartı iyi ışıktır...
  • quote:

Bu noktada, Nikon D600 mü yoksa Canon 6D'mi önerirsiniz.

Bir süredir ben de bu ikisi arasında karar vermeye çalışıyorum. Daha doğrusu 6D ile D610 arasında.

D600'deki toz ve yağ problemleri yüzünden D610 çıktı. Şanssız makineye rastlama olasılığı yüzünden şu ara D600 yerine d610 almak mana daha mantıklı geliyor.

Loş ışıkta çekim için Canon 6d oldukça önde. Yüksek ISO'da D610'deki gibi noise vermiyor. Makine daha küçük, ele iyi oturuyor, menüleri kullanmak çok daha kolay.

Ama keskinlik ve sensör konusunda D600 biraz daha iyi, dinamik aralık açısından oldukça daha iyi (özellikle kontrast isteyen manzara fotoğrafları için). D600'ün teknik opsiyonları daha iyi. Özellikle timelapse fonksiyonları ile canon'u solluyor.

Ancak tek sorun keskinlik ise, zaten ikisi de bir seviyenin üzerinde keskin makineler, tabii kullanılan lensler de çok önemli.

Ancak beni düşündüren Nikon'un satış sonrası desteği. Yabancı forumlarda da, bizdeki forumlarda da, Canon'un satış sonrası desteğinin Nikon'a göre çok daha iyi olduğu söyleniyor. Nitekim şikayetvar'daki şikayetlerden de durum hemen göze çarpıyor.

Beni 6D'nin yüksek ISO'daki görüntü kalitesi ve satış sonrası çok iyi olan desteği ile fiyatının nispeten ucuz olması çekiyor; ama D610'daki teknoloji ve nispeten daha iyi olduğu söylenen keskinliği ve DR aralığının yüksekliği de çekici.

Şu ara 6D mark II çıkar mı diye düşünüyorum, bazı söylentilere göre bir-bir buçuk yıl sonra çıkacakmış?? Ama belli de olmaz.

Flicker'daki D610 ve 6D gruplarının fotoğraflarına bakmak da karar vermekte kolaylık sağlayacaktır.

Şu gurupta 6D'nin yüksek ISO fotoğrafları var:http://www.flickr.com/groups/2117301@N20/
    Şu grupta da D610'unkiler var:http://www.flickr.com/groups/nikond600lowlightgroup/

Siz aldınız mı?

• Snapsort tabii bir fikir vermesi açısınndan önemli ama, onun hesaplamalarının otomatize olduğunu düşünüyorum. Kural olarak kabul etmek pek doğru değil. Örneğin Canon'un yeni çıkan G1X MarkII ile Nex karşılaştırmalarına bakın; compact olarak lanse edilmesine rağmen kendisinin %40'ı kadar boyutu ve ağırlığı olan Nex'e karşı özellikler ve puanlama arasındaki tutarsızlık çok belirgin. İşin ilginç tarafı, puanlamada da Nex-6, Nex-7'ye göre 7 puan ama birbirleri ile karşılaştırıldığında da iki puan farklı. :)

http://snapsort.com/compare/Canon-PowerShot-G1X-Mark-II-vs-Sony-NEX-7

http://snapsort.com/compare/Canon-PowerShot-G1X-Mark-II-vs-Sony-Alpha-NEX-6

http://snapsort.com/compare/Sony-Alpha-NEX-6-vs-Sony-NEX-7

• ariesx A kullanıcısına yanıt
    Ben daha almadım. Benim şuan için almama sebebim kararsızlıktan öte, maddi durum değişmesi oldu.

İleride inş. nasip kısmet. Böyle giderse 6D'nin muhtemelen üst modeli çıkar. Artık ona kafa yorarım.
  • quote:

Ben daha almadım. Benim şuan için almama sebebim kararsızlıktan öte, maddi durum değişmesi oldu.

İleride inş. nasip kısmet. Böyle giderse 6D'nin muhtemelen üst modeli çıkar. Artık ona kafa yorarım.

Bence alamamış olmanız isabet olmuş, olumlu açıdan bakın. Sorununuzun doğru tespitini @xpug, @madmax50 ve @megagaddar yapmış.

Sizin sorununuz yazdığınız mesajlardan da anlaşılacağı üzere ekipman değil. Kumlanmayı engellemek için ISO düşük tutuyorsunuz, ok. Daha çok ışık için diyaframı açıyorsunuz, buna da ok. Ama çekim yaptığınız ortamlar çok yetersiz ışıklı ortamlar olduğundan, pozlamada doğru değeri elde etmek için enstantane hızını çok düşük seçmek zorunda kalıyorsunuz. İşte keskinlik kaybını burda yaşıyorsunuz zaten.

Elde net/keskin çekim için genel geçer kural enstantane hızının 1/odak uzaklığı olması gerektiğidir. Yani 50mm lensle 1.5x croplu gövdede (75mm'ye denk gelir) bu minimum 1/80 enstantane hızı demektir. Bunun altındaki enstantanelerde isterseniz nefesinizi 10 dk. tutun veya makine+lensin feriştahını alın, jilet gibi netlik elde etmeniz imkansız. Kompozisyonunuz hareketliyse tripod da işe yaramaz. O yüzden ya iyi ışıklandırılmış ortam ya da iyi flaş, başka yolu yok. Boşuna paranızı ekipmana harcayıp yazık etmeyin, hayal kırıklığına uğrarsınız.

• quote:

Ihtiyac olan sey makine değil. Harici flash. Yongnuo gibi hem uygun hemde guzel ürünlere bakın siz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • BENCE NİKON D7100
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.