Şimdi Ara

Klarnet çalan arkadaşlara bir sorum var... [BEK & BARİL]

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
4
Cevap
0
Favori
14.508
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar ben klarnet çalmayı amatör olarak devam ettiren , yaklaşık 3 yıldır da bu serüveninin içinde olan birisiyim. Bakalit orta düzey Alman sistem bir klarnetim var. Ses tonu çok iyi değil çok kötü de değil. İlk aldığım zaman ki bekiyle kullanıyorum. 1,5 numara kamış kulllanıyorum ihtiyaca göre zımparayla inceltip istediğim gibi yapıyorum.

BEN bu bakalit klarnete sağlam bir bek alsam ses tonunda ne gibi bir değişiklik görürüm ? Yani vanderon bir bek alsam ses kalitesini 2 ye katlayabilirmiyim ? Amati klarnet alacak kadar durumum yok şuan ama sanırım bir bek veya baril alabilirim. Sizin tavsiyelerinize ihtiyacım var klarnetim pek iyi sayılmaz ama yeni bir bek veya baril alarak ses kalitesini arttırabilirmiyim ?

Teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serhat-sari -- 12 Temmuz 2015; 4:34:41 >

• Hocam ben de aynı durumdayım şu anda. Klarnet üzerinde gelen bek büyük ihtimalle kapalıdır. Okuduğum kadarıyla Türk müziğine açık bek gerekiyor diyorlar ve herkesin önerdiği vandoren 5jb diye bir bek var. Serkan çağrı da zaman zaman kullanıyormuş. Orta açıklıkta bir bek. Deneme imkanım olmadı ama tona etkisi çok büyük diyorlar. Alanlar çok memnun. Selahattin kuşgöz hoca alacağınız bek illa açık olmamalı hangisinde rahat ederseniz onu kullanın diyor. Koma sesleri kapalıda da verilebilir diyor. Bir de tavsiye edilen remsey bekler var. Onlar da Türk yapımı ve her açıklığa göre bek bulunabiliyor. Yani istediğin açıklığı yazıyorsun, onlar sana o açıklıkta bek gönderiyorlar. Kusura bakmayın istediğiniz cevabı aldınız mı bilmiyorum ama ben de bu ara hangi beki alsam diye çok ikilemdeyim. Araştırmalarıma göre çıkardığım sonuçlar bunlar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Can't Touch This

Hocam ben de aynı durumdayım şu anda. Klarnet üzerinde gelen bek büyük ihtimalle kapalıdır. Okuduğum kadarıyla Türk müziğine açık bek gerekiyor diyorlar ve herkesin önerdiği vandoren 5jb diye bir bek var. Serkan çağrı da zaman zaman kullanıyormuş. Orta açıklıkta bir bek. Deneme imkanım olmadı ama tona etkisi çok büyük diyorlar. Alanlar çok memnun. Selahattin kuşgöz hoca alacağınız bek illa açık olmamalı hangisinde rahat ederseniz onu kullanın diyor. Koma sesleri kapalıda da verilebilir diyor. Bir de tavsiye edilen remsey bekler var. Onlar da Türk yapımı ve her açıklığa göre bek bulunabiliyor. Yani istediğin açıklığı yazıyorsun, onlar sana o açıklıkta bek gönderiyorlar. Kusura bakmayın istediğiniz cevabı aldınız mı bilmiyorum ama ben de bu ara hangi beki alsam diye çok ikilemdeyim. Araştırmalarıma göre çıkardığım sonuçlar bunlar.

Yanıtınız için teşekkür ederim , Hocam marka olarak önerebileceğiniz 1 adet bek ve 1 adet baril varmı acaba ? Ve bu alınan baril ve bekler sol klarnetime olucaktır değilmi ? yani boyut farkları oluyormu. Denemek istiyorum ses iyileştirmesine ihtiyacım var.

Şu aşağıdaki gibi çıkmasada yarısı kadar ses tonu alabilsem yeterli :)

• serhat-sari S kullanıcısına yanıt
    Rica ederim. Hocam baril hakkında pek bilgim yok ama onda da okuduğum kadarıyla aydın akineri öneriyorlar. Bek olarak da en çok tavsiye edilen bek şu anda 5jb. Tona çok etkisi olduğunu söylüyorlar. Serkan Çağrı ve Hüsnü Şenlendirici de bazen bu beki kullanıyormuş. Bir siteden alıntılayarak açıklayayım vandoren beki:

'' Klasik batı müziğinde genelde 125-135 gibi açıklıklarda bek kullanılır. Bu beklere bizim tabirimizde kapalı bek denir.

Fakat sol klarnet ile türk müziği icrasında genelde 155 - 195 arası açıklıkta bekler kullanılır. 5JB bek ise 145 açıklığa sahip bir bektir. Yani kapalı bek sayılır aslında. ''

Bir de bu vandorenin 5jb profile 88 olanı var onun açıklığı iste 147 imiş. Yani biraz daha açık. Açık olmasındaki amaç komaların rahat verilebilmesi deniyor ama bazı ustalar da bekin açık olmasına gerek yok kapalı bekle de koma verilir diyorlar.

Videodaki bek de remsey king tone mavi bek . Hüsnü şenlendirici bu ara remsey kullanıyormuş. Bazıları tona 5jb kadar etkisi yok diyor. Ama genel anlamda çoğu kişi memnun. Pişman olan duymadım. Remsey beklerde ise açıklıklar numaraya göre gidiyor. 6,7,8,9,10 gibi. Numara büyüdükçe açıklık artıyor ama bir yandan da kamış kontrolü zorlaşıyor ve nefes gereksinimi artıyor. Hüsnü Şenlendirici 10 numara kullanıyor mesela. Bu senin kullanımına, dudak yapına ve üfleme şekline bağlı. Mesela benim dudaklar kalın olduğu için çok açık bir bek düşünmüyorum. En güzeli eğer imkanın varsa deneyerek alman. Hocam bir de facebookta klarnet çalmayı öğreniyorum diye kapalı bir grup var. Baya aktif bir grup. Pek çok profesyonel arkadaş var. Oraya yazıp daha sağlıklı cevaplar alabilirsin. Direkt üreticiler de var grupta yardımcı oluyorlar. Benim edindiğim bilgiler bunlar. Umarım faydalı olmuştur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Michael Fenix -- 13 Temmuz 2015; 0:22:42 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.