Şimdi Ara

Kitap Okumak Hakkında (Lütfen Bakın)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
638
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar yıllardır aklıma takılan birtakım sorular var ve bunları aşağıya madde madde yazacağım. Lütfen kitap kurdu olan ya da kitaplar hakkında bilgisi olan arkadaşlarım bu sorulara cevap versin. Sırf bu sorulara düzgün cevaplar bulamadığım için tüm lise hayatım boyunca kitap okumayı ertelemiştim.


    1) Öncelikle liseden önce gerçekten çok kitap okudum ancak lisede sadece 2 kitap okudum. Şu an 19 yaşındayım. 19 yaşındaki birisi kitap okumaya tekrardan nereden başlamalı?


    • Bu konuda birçok kişi Türk Klasikleri, Modern Klasikler, Dünya Klasikleri, Bilim Kurgu Klasikleri gibi serileri okuyarak önce yazarları tanımamı önerirken, bir kesim de seri okumaktansa yazar okumamı tavsiye ediyor.


    2) Bu seri kitaplara mesela Modern Klasiklere şöyle bir baktım. Tabi birçoğu geçmişte okuyup şu an hatırlamadığım kitaplar. Bunlardan önce Çocuk Klasikleri mi okunmalı? Çünkü çevremde okuma eksiği çok olduğu için önce hemen Çocuk Klasiklerini gömüp diğer serilerle devam edenler var.


    3) Aranızda İş Bankası'ndan okuyan varsa bu yayınevinin Çocuk Klasikleri ve Gençlik Klasikleri serileri arasındaki fark nedir? Çocuk Klasiklerindeki bazı kitaplar diğerinde de var çünkü.


    4) Ve son olarak nasıl bir sıralamayla kitap okunmalı? Mesela diyelim İş Bankası Modern Klasiklere başladık. Bu seriyi tamamlayıncaya kadar başka bir seriye ya da yazara bulaşmamalı mıyım?








  • Bir seri bulup tamamlamaya takılmayın. İlginizi ne çekiyorsa onu okuyun. Yoksa kitaplardan soğursunuz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba, kitap okumak bu kadar karmaşık bir durum değil bence. Tabi ki belirli bir yaşta okumamız gereken birtakım kitaplar olabilir ama şunları bitirmeden bunları okumamalıyım düşüncesi sizi kitap okumaktan soğutabilir. Çok fazla kitap var, içlerinden çok seveceğin, bir solukta okuyacağın kitaplar mutlaka olacaktır. Konularına bak hangisini canın istiyorsa al, oku. Alışkanlık olduktan sonra hangi kitapları okuman gerektiğine kendin karar vereceksin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam sevdiğin türe yönel. O tür kitaplar ile okumaya başla.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kitap okumanın bir kuralı yoktur. Yeri gelir çok övülen bir seriye başlarsınız, ilginizi çekmez bırakırsınız. Bazen de kenarda unutulan bir kitabı elinizden bırakamazsınız. Çocuk veya yetişkin kitabı diye de ayrım yoktur her romanı okuyabilirsiniz.
    Kararsız biri gibisiniz. Kitapları alın, önünüze yayın. Gözünüzü kapatıp elinize geleni okuyun. Böyle devam ederek bitirin hepsini :)
  • ben sizin gibi ara verdiğim dönemden sonra


    tarih ve aktüel kültür dergileri okuyarak ısınmıştım kitaplara halada iki dergiye üyeliğim vardır.


    1- ben yabancı klasikleri karanfil yayınlarından okuyorum özellikle sevdiklerim ise ölü canlar, donkişot,savunma


    2-.cocuk kitaplarını okuma bence


    3-


    4-


    iş bankası yayınlarından sadece Kazım Karabekir Paşanın kitaplarını almıştım



    başlangıç için tavsiye edeceklerim

    1-mesnevi (kesinlikle okumalısın)

    2-ibni fazlan seyahatnamesi

    3-evliya çelebi seyahatnamesi

    4-efendimizin hayatı

    5-türk büyüklerinin hayatları

    6-istanbulun sırları

    7-türkler.

    8-istanbulda yaşama sanatı


    okuma alanında geliştiğinde tarih alanına meyletmeni umarım :D ben tarihi çok severim insana olumlu birçok şey katar.

  • Cevaplar için teşekkürler arkadaşlar bu konuda haklısınız. Plan yapmak yerine işin bi yerinden tutmak lazım. Birkaç sipariş edicem gelecek hafta zaten dediğinizi gibi gerisi gelir.

  • TRajikomik kullanıcısına yanıt

    Hocam tarihe gerçekten ilgi duyuyorum. Aslına bakarsanız liseye kadarki dönemde ben neredeyse tamamen tarih, jeoloji, felsefe, evrim vs. konulara odaklanmış birisiydim. Durmadan da ansiklopedi okur, sözlük karıştırır, hikayeler yazardım. Liseye geçeceğim yaz da kendime dedim bu yıl çok çalıştım abi bu yaz elime kitap almıycam. Almıyınca da alışkanlık oldu işte. 4 yıl boyunca hiç kitap okumadım. Üniversite sınavına hazırlanırken paragraf sorularını çözdükçe isteğim tekrardan yerine geldi. Ama bu sefer de kararsız ve takıntılı biri olduğum için bir türlü başlayamadım. Ama sanırım bunu artık çözdüm. Teşekkürler tavsiyeleriniz için bu arada.

  • Ben de lisede çok okumadım pandemi döneminde okumaya başladım. İlgimi çekecek konulardan başladım devam ediyorum. Polisiye,bilim-kurgu romanları ve evrim hakkında kitap okudum, %80'ini beğendim okuduklarımın. Sevdiğin türden başlaman daha iyi olur diye düşünüyorum.

    Kitap almak yerine kütüphaneden ödünç alabilirsin bu sayede begenmezsen götürüp hemen bırakır başka bir kitap alırsın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HeavenlyBlue -- 10 Ocak 2021; 17:42:6 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evet yeni okur adayı olarak çok yanlış yerden girip çok yanlış tavsiyeler almışsınız.


    1. soruya cevap vereceğim zaten bu cevap sonrası diğer sorular boşa çıkacak.


    Yeni okurun kesinlik ve kesinlikle yapacağı en büyük hata, klasik/modern klasik tarzı kitaplarla bu işe başlamasıdır. Klasiklerin edebi yönden zengin, dili ağır ve ağdalı, anlatılmak istenen direk değil dolaylı, duylara hitap eden vs. yönlerinden dolayı okuyucuya büyük hazlar verirken, bir yandan da okuyucuyu yorar. Okuması zordur. Betimlemelerin o zamanlarda fazla olması nedeniyle okuma hızı düşer. Bu da yeni okuyucuyu çok çabuk biçimde sıkacaktır.


    Yeni okuyucu edebi yönü zayıf, tempolu, okuma hızını düşüren tekniklerden muaf, beyni fazla yormayan, dili açık, olayı kurgusunda fazla dolaylı yollara sapmamış eserleri okumalıdır. Yeni nesil polisiye, macera, kısmen bilim kurgu, eğer severse doğaüstü ögelerin zayıf olduğu fantastik türünde kitaplara yönelmelidir. Okuma olayı bir alışkanlık kazandıktan sonra klasiklere geçiş yapılabilir.





  • İş bankası sağlam yayınları basar. Ama bu yayınlar kimi zaman insanı sıkar ya da yorar. Seni yormayacak yani başından kalkmadan tek seferde oturup bitirebileceğin kitaplarla başla. Sonra klasiklere gir. Bunaltabilir seni..

  • ben kürk mantolu madonnayı aldım, sonrası çorap söküğü gibi geldi.

  • szmania kullanıcısına yanıt

    hocam arkadaş ne 60 yaşında yaşlı bir amca ne de iqsu 75'te seyreden bir insan. tek tavsiye oku demektir. zaten alışır o okumaya devam ederse ve zevk alırsa. kendine güvenemeyerek bu kadar fazla düşünmekten epey vakit kaybetmiş zaten arkadaşımız.


    klasik deyince herkes öcü sanıyor bu yolla. yazardan yazara ve çevirmene de değişir ama klasikler okuması en rahat kitaplardandır zaten.


    gelişmeye hazır genç bir beynin macera ve çikolata kokulu hikayeler kitaplarıyla vakit kaybetmesini istemezdim açıkçası.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Papaz Yahnisi -- 9 Eylül 2021; 2:9:52 >
  • İlginizi çeken kitapları okuyun hocam.

  • Kesinlikle katılıyorum.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.