Şimdi Ara

kimya kafama takılan sorular

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
32
Cevap
0
Favori
5.272
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • -demir paslanınca kütlesi neden artıyor? kütlenin korunumu yok mu
    -basıncın kaynamaya etkisi ne mesala kaynayan suyun kapagını kapatınca daha çabuk kaynar diye biliyorum fakat düdüklü tencere de farklı bi durum var bunu açıklayabilirmisinz
    -birde kaynayan sıvıya tuz şeker vs. atınca kaynamayı nasıl etkiler ?

teşekkürler

• Demirin paslanması demirin oksijenle tepkimesidir (bildiğin oksitlenme) bu nedenle dediğin kütle korunumundan dolayı kütlesi artar. Sanırım oluşan madde Fe2O3idi

son sorun için kaynayan bi su düşünürsek (sıcaklık 100C) ve içine 1M olacak şekilde tuz atsak suyun kaynama noktası 104,5C(atıyorum) olacak eğer sıcaklık sabit 100C ise kaynama durur, şeker atsaydık 102,2C(buda sallama) olacak ve yine kaynama duracak bence

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mtntk -- 13 Temmuz 2011; 18:42:57 >
  •  kimya kafama takılan sorular

güzel cevap bide şu soruya bakın
  • her maddenin atomu farklı mıdır yoksa atomlar aynı olup farklı şekillerde birleşerek mi farklı maddeleri oluştururlar ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mtntk

Demirin paslanması demirin oksijenle tepkimesidir (bildiğin oksitlenme) bu nedenle dediğin kütle korunumundan dolayı kütlesi artar. Sanırım oluşan madde Fe2O3idi

son sorun için kaynayan bi su düşünürsek (sıcaklık 100C) ve içine 1M olacak şekilde tuz atsak suyun kaynama noktası 104,5C(atıyorum) olacak eğer sıcaklık sabit 100C ise kaynama durur, şeker atsaydık 102,2C(buda sallama) olacak ve yine kaynama duracak bence

şekerde 101 olur tuzda NaCl 2 iyi oldugundan muhtemelen 102 C olurdu
  • quote:

Orijinalden alıntı: trabzonfalcon

-demir paslanınca kütlesi neden artıyor? kütlenin korunumu yok mu
    -basıncın kaynamaya etkisi ne mesala kaynayan suyun kapagını kapatınca daha çabuk kaynar diye biliyorum fakat düdüklü tencere de farklı bi durum var bunu açıklayabilirmisinz

teşekkürler

düdüklü tencerede basınç fazla olduğu için kaynama noktası artar daha yüksek sıcaklıkta kaynamaya başlar bu nedenle yemekler daha iyi pişer
  • Arkadaşımız nedeni istiyor galiba ben yapıyım maddeler ısındıkça kinetik enerji kazanırlar ama basınçla biz bu kinetik enerjiyi kısıtlarız o yüzden kaynama noktası artar veya basınçla moleküller arası boşluk kapanır ısı ile açılır.

Soru 11-4= 7 gram x D doğru

En fazla 11gram XY oluşur doğru çünkü 6 gram Y varkende 11 gram XY var 4 gram Y varkende aynı sonuç.(6g varken 2g artar B de doğru)

E şıkkı yanlış tam tersi olacak
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Kafamdaki Sorular
    7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

her maddenin atomu farklı mıdır yoksa atomlar aynı olup farklı şekillerde birleşerek mi farklı maddeleri oluştururlar ?

Bazı maddeler, tek cins atomlardan meydana gelir. Bunlara ELEMENT denir. Örneğin; Fe, Na, O, N, Cu, He vs
    Bazı maddeler, farklı cins atomların çeşitli atom içi bağlar yaparak birleşmesinden meydana gelir bunlara da BİLEŞİK denir. Örneğin; H2O, SO2, CO2, H2SO4 vs vs...

Bazı maddeler ise farklı cins maddelerin aralarında kimyasal bir etkileşim olmaksızın bir araya gelmesiyle oluşur. Oluşum homojense homojen KARIŞIM(çözelti) değilse heterojen KARIŞIM denir.

Homojen karışıma örnek: tuz-su ( NaCl-H2O), alaşım vs işte

Heterojen karışıma örnek: Demir tozu - kum, su-kum, su-talaş, su-yağ .. vs vs işte

Herhangi bir kitapta yazabilecek şeyler. Konu anlatımlı kitaplara bi' bak derim :)

• teşekkürler arkadaşlar bu simyacılar harbi işi çok karıştırmış.
  • düdüklü tencerede basınç arttıkça kaynama noktası artar.sıcaklığı 100 derecede sabit kalan su sıcaklığını 120-130 belki 150 dereceye çıkarabilir.
  • şimdi 1A gurubunda veya 2A gurubunda aşşağıya doğru inildikçe atom numarası arttığı için e.n -k.n azalır diye biliyorum doğru mu yine aşşağıya doğru inildikçe sertlik ve yoğunluk nolur?
    bir de meb kitabında şöyle bir ifade kullanmış ''Alkali metallere göre tepkimelere girme eğilimleri daha azdır.Erime ve kaynama sıcaklıkları da daha düşüktür''hemen üst kısımda da
    ''Alkali metallerin erime ve kaynama noktaları civa ve galyum hariç diğer bütün metallerden düşüktür'' demiş burda bi yanlışlık yok mu lütfen yardım kafam karıştı
  • birkaç soru daha HCOOH da ki C nin yükseltegenme basamağı HCN de C nin yükseltgenme basamağı burda ki CN kök değil mi ?
  • Düdüklü tencerede basınç arttıkça kaynama noktası yükselir. Kaynamanın tanımında sıvının buhar basıncının dış basınca eşit olması gerektiği söylenir. Buhar basıncı yetersiz kalınca buhar basıncının artması için suyun sıcaklığı da artacak. Yüksek sıcaklıkta da yemekler daha çabuk pişer. Su kaynamaya başladığı anda sıcaklık artmayacağından yemeklerin sıcaklığı da sabit kalır.
    Kapak kapatılınca basınç mantığıyla kaynama zorlaşır, kolaylaşmaz.

Evet CN köktür. Kök olması yükseltgenme basamağı kavramının kulanılmasına engel değildir.
  • quote:

şimdi 1A gurubunda veya 2A gurubunda aşşağıya doğru inildikçe atom numarası arttığı için e.n -k.n azalır diye biliyorum doğru mu yine aşşağıya doğru inildikçe sertlik ve yoğunluk nolur?
    bir de meb kitabında şöyle bir ifade kullanmış ''Alkali metallere göre tepkimelere girme eğilimleri daha azdır.Erime ve kaynama sıcaklıkları da daha düşüktür''hemen üst kısımda da
    ''Alkali metallerin erime ve kaynama noktaları civa ve galyum hariç diğer bütün metallerden düşüktür'' demiş burda bi yanlışlık yok mu lütfen yardım kafam karıştı

Şimdi duvardaki periyodik cetvelden baktım aşağı inince (1a ve 2a da diğerlerine bakmaya üşendim) yoğunluk ve KN noktası değişken ne artıyo ne azalıyo istersen sende internetten yazıp bakabilirsin

• quote:

-demir paslanınca kütlesi neden artıyor? kütlenin korunumu yok mu

teşekkürler

- Demir paslanınca kendi kütlesinden azalıpta pas oluşmaz.Pas ekstradan oluşur.Demire ağırlık biner.Bir çubugu reçele batırdıgını düşün çubugun kütlesi artmazmı ? buda öyle birşey.Böyle şeyleri basit düşünerekde halledebilirisn.Pas siliniyor sonuçta yani demirden birşey gitmiyor.Sadece ekstradan kimyasal bir olayla cisimin etrafı kaplanıyor ve ağırlaşıyor.

- Bir deniz seviyesindeki sumu daha çabuk kaynak yoksa dağın zirvesindeki sumu misali ? Dış basınçla ilişkisini kestigin için çabuk kaynıyor.Aynı zamanda ısınan havayı içeride tutmus oluyorsun dışarıya sızmadıgındanda çabuk kaynama olayı oluyor.

- Şeker kaynamayı etkilemez diye biliyorum ama tuz kaynamayı geçiktirir.

Bunlarda alıntı olanlar....

Şu bilgiye rastladım bir bak istersen ;

Bir çözücüde, uçucu olmayan bir maddenin çözünmesi, onun buhar basıncını düşürür.

Çünkü; çözünen madde tanecikleri birim yüzeydeki çözücü taneciklerinin sayısını azaltır.( Google dan alıntıdır )

Bu durum çözücünün zor buharlaşmasına neden olur. Buhar basıncının düşmesi de kaynama noktasının yükselmesine sebep olur. Yani çözelti saf çözücünün normal kaynama noktasında kaynamaz. Çözeltinin buhar basıncını bir atmosfere çıkarmak için sıcaklığının çözücünün normal kaynama sıcaklığının üstüne çıkarılması gerekir. Şu halde uçucu olmayan maddelerin çözülmesiyle hazırlanan çözeltilerin kaynama noktaları saf çözücülerinkinden daha yüksektir. Örneğin tuzlu suyun donma noktası saf suyun donma noktasından büyüktür. %10'luk tuz çözeltisinin donma noktası -6 °C iken %20'lik tuz çözeltisinin donma noktası -16 °C'ye düşer. ( Google dan alıntıdır.)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rashta -- 15 Temmuz 2011; 3:05:44 >

• @Rashta
    Kankeyto kimya bilgin ya hiç yok ya da yüksek lisans düzeyinde, aşmış biz anlayamıyoruz. Ama emin olduğum bir şey var ki verdiğin bilgiler kesinlikle lise müfredatına göre yanlış. Hangisini düzeltsem bilemedim. Kafa karıştırmak için yazmışsın sanırım. Bari en son okuduğumu düzelteyim. Tuzlu suyun donma noktası saf sudan düşüktür. :). Hatta karlar erisin diye onun için yollara tuz dökerler kışın. Verdiğin örnek doğru ancak tanım yanlış. Saf su 273 kelvinde donuyorsa, tuzlu su 250 kelvinde donar.
    Rakip mi eliyosun anlamadım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: mertjonathan

@Rashta
    Kankeyto kimya bilgin ya hiç yok ya da yüksek lisans düzeyinde, aşmış biz anlayamıyoruz. Ama emin olduğum bir şey var ki verdiğin bilgiler kesinlikle lise müfredatına göre yanlış. Hangisini düzeltsem bilemedim. Kafa karıştırmak için yazmışsın sanırım. Bari en son okuduğumu düzelteyim. Tuzlu suyun donma noktası saf sudan düşüktür. :). Hatta karlar erisin diye onun için yollara tuz dökerler kışın. Verdiğin örnek doğru ancak tanım yanlış. Saf su 273 kelvinde donuyorsa, tuzlu su 250 kelvinde donar.

O bilgiyi googledan hazır yapıştırdım ben yazmadım.Kendı yazdıklarımın basına - yazdım.Artistlik yapma.Şu bilgiye bir göz at yazmısım görmüyormsun allahım ya.

Senin gibi anlama zorlugu çekenler için koyu renge çevirdim.Gözünün içine soka soka okursun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rashta -- 15 Temmuz 2011; 3:02:52 >

• quote:

şimdi 1A gurubunda veya 2A gurubunda aşşağıya doğru inildikçe atom numarası arttığı için e.n -k.n azalır diye biliyorum doğru mu yine aşşağıya doğru inildikçe sertlik ve yoğunluk nolur?

Kaynama noktası, sağlamlık vb. metale ametale göre değişiyor. Müfredat değişti mi bilmiyorum ancak 12.sınıfta kimyasal bağlar konusunda tekrar göreceksiniz bunları nerede daha sağlam olur diye.
    Metalik bağın kuvvetliğine göre tepkimeye girme eilimi değişir. Şimdi bunları hangisi için söyledğini bilmediğimden bir şey diyemiyorum.
    Çok iyi hatırlamıyorum bilgilerin çoğunu sınavdan sonra sildim ama yoğunluğu felan karşılaştıramıyorduk sanıyorum. Çünkü en ağır metal abuk sabuk bi yerindeydi peridyodik tablonun (galiba). Tabi meb bu konuda bir genelleme yapmış da olabilir. Zira Metal aktiflik sol-aşağıya doğru artar der(muğlaya doğru) ama en aktif metal Lityumdur.

Dip Not. Dediğim gibi sınavdan sonra her şeyi unutmak için kendimi programladığımdan bunların hepsini emin olmadan yazıyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: Rashta

quote:

@Rashta

O bilgiyi googledan hazır yapıştırdım ben yazmadım.Kendı yazdıklarımın basına - yazdım.Artistlik yapma.Şu bilgiye bir göz at yazmısım görmüyormsun allahım ya.

Senin gibi anlama zorlugu çekenler için koyu renge çevirdim.Gözünün içine soka soka okursun.

Bu mesajı kimseyi kırmak için yazmadım. Sadece soru soran kişi konuya yeni olduğu için kafasında yanlış bilgi kalmasın diye düzelttim. Terslemek zorunda değilsiniz.
    Google'dan bulmuş olmanız doğru olduğu anlamına gelmez. Zaten yazıda bir tuhaflık olduğu ortada. Diyor ki daha yoğun tuz çözeltisi -6 dan -16 ya düşer. Ondan önce ise tuzlu suyun donma noktası daha yüksektir demiş. Bu sene arkadaşlarım da yapıyordu aynı hatayı donma noktası karşılaştırmasını mutlak değerce yapıyorlardı. Bunu okuyan öss adayları, siz bu hatayı yapmayın.

İlla ben şunları yazdım diyorsan onları da düzelteyim bari.
    -şekerli su suyun kaynama noktası değiştirir tabiki.
    Şeker suda moleküler çözündüğünden formülü ne olursa olsun 1mol şeker 1litrede çözününce çözeltide 1M madde bulunur. NaCl için aynı değerlerde(1mol,1litre) Na+ ve Cl- olduğundan 2M, Al2O3 için ise 5M vb. Ve yanlış hatırlamıyorsam 1Molar madde suyun kaynama sıcaklığını 1,82 C yükseltiyordu (düzeltiyorum 0,52 imiş, donmayı 1,86 düşürürmüş). Kısaca şeker suyun kaynama noktasını arttırır.
    -Demirle oksijen tepkimeye girdiği için saf demir çubuğun kütlesi azalır ama tartıldığında çubuğun kütlesi artar. Apayrı bir maddeyle kaplanmıyor demir. Yukarıda bir arkadaş söylemiş zaten bunu. Demirin pasını silince normal demiri pürüzsüz görebilirsin belki. Bunun sebebi çok az bir demir aynı derinlikten tepkimeye girdiği içindir. Gözle veya dokunarak farkedilemeyebilir.
    -Dış basınç kavramıyla ilgili bir yanlışlık var. Tencerenin kapağını kapatınca dış basınçla ilişki kesilmez tam tersine tencere sonsuz dayanıklıkta ise dış basınçta sonsuzdur. Su sürekli buharlaşır tencerenin metaline baskı yapar sürekli. Su için dış basınç sadece havanın ağırlığıyla olan bir şey değil. Havanın ısısının da o kadar büyük bir etkisi olacağını sanmıyorum. Sebepleri çok.

Dediğim gibi artistik yapmak, kimseyi aşağılamak için yazdığım bir cevap değildi bu. Lütfen alınganlık yapmayın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mertjonathan -- 16 Temmuz 2011; 18:33:29 >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Rashta

quote:

@Rashta

Bu mesajı kimseyi kırmak için yazmadım. Sadece soru soran kişi konuya yeni olduğu için kafasında yanlış bilgi kalmasın diye düzelttim. Terslemek zorunda değilsiniz.
    Google'dan bulmuş olmanız doğru olduğu anlamına gelmez. Zaten yazıda bir tuhaflık olduğu ortada. Diyor ki daha yoğun tuz çözeltisi -6 dan -16 ya düşer. Ondan önce ise tuzlu suyun donma noktası daha yüksektir demiş. Bu sene arkadaşlarım da yapıyordu aynı hatayı donma noktası karşılaştırmasını mutlak değerce yapıyorlardı. Bunu okuyan öss adayları, siz bu hatayı yapmayın.

İlla ben şunları yazdım diyorsan onları da düzelteyim bari.
    -şekerli su suyun kaynama noktası değiştirir tabiki.
    Şeker suda moleküler çözündüğünden formülü ne olursa olsun 1mol şeker 1litrede çözününce çözeltide 1M madde bulunur. NaCl için aynı değerlerde(1mol,1litre) Na+ ve Cl- olduğundan 2M, Al2O3 için ise 5M vb. Ve yanlış hatırlamıyorsam 1Molar madde suyun sıcaklığını 1,82 C yükseltiyordu. Kısaca şeker suyun kaynama noktasını arttırır.
    -Demirle oksijen tepkimeye girdiği için saf demir çubuğun kütlesi azalır ama tartıldığında çubuğun kütlesi artar. Apayrı bir maddeyle kaplanmıyor demir. Yukarıda bir arkadaş söylemiş zaten bunu. Demirin pasını silince normal demiri pürüzsüz görebilirsin belki. Bunun sebebi çok az bir demir aynı derinlikten tepkimeye girdiği içindir. Gözle veya dokunarak farkedilemeyebilir.
    -Dış basınç kavramıyla ilgili bir yanlışlık var. Tencerenin kapağını kapatınca dış basınçla ilişki kesilmez tam tersine tencere sonsuz dayanıklıkta ise dış basınçta sonsuzdur. Su sürekli buharlaşır tencerenin metaline baskı yapar sürekli. Su için dış basınç sadece havanın ağırlığıyla olan bir şey değil. Havanın ısısının da o kadar büyük bir etkisi olacağını sanmıyorum. Sebepleri çok.

Dediğim gibi artistik yapmak, kimseyi aşağılamak için yazdığım bir cevap değildi bu. Lütfen alınganlık yapmayın.

Bak kardeşim tartışmalarla konuyu uplamak istemiyorum benımle dikleşip durma.OKADAR KİMYA BİLGİN VARSA BAY BİLMİŞ OKADARDA TÜRKÇE BİLGİN OLMASI GEREKİR.MADEM OKADAR BİLGİLİSİN TÜRKÇEYİ DÜZGÜN KULLAN.Çelişkili 2 cümleyi aynı anda kullanarak büyük bir anlatım bozuklugu yaratmışsın.Hem diyorsunki Kafa karıştırmak için yazmışsın sanırım , Rakip mi eliyorsun anlamadım yazmışsın hemde diyorsunki kimyeyi kırmak için yazmadım.

Eğer bir yanlıslık varsa ve bunu üstlendiysen o zaman içinde insanın sinirlerini germeyen , içinden sana yazı yazmanın dışında yatana kadar sövmeyeceği cümleler kurup yanlısı düzeltebilirsi değilmi ?

Madem kimseyi kırmak istemiyorsun kardeşim ozaman bilgiyi benım yazdıgımı kasıt etme.Herkeşeyi önce bir anla ondan sonra konuya atla.Bu sitenin cogu üyesi böyle alışmış ha seslenme ha seslenme ya direk ilk cevapta terslerler , ya alakasız yorum yazarlar yada konuyu dalgaya baglarlar.

Dahada alıntı yapıp cevap yazma bana işim gücüm var gerginim zaten dahada kırıcı konusmuyum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rashta -- 15 Temmuz 2011; 9:57:18 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.