|
Dönüş yapmıyorum düz gidiyorum < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|

|
Dönüş yapmıyorum düz gidiyorum < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
Karayolları Trafik Yönetmeliği Madde 109. Madde 109- (Değişik: RG-02/11/2000-24218) Kavşaklarda aşağıdaki kurallar uygulanır. a)Kavşağa yaklaşan sürücüler, kavşaktaki şartlara uyacak şekilde yavaşlamak, dikkatli olmak, geçiş hakkı olan araçların önce geçmesine imkan vermek zorundadırlar. b)Trafik zabıtası veya trafik işaret levhası veya ışıklı işaret cihazları bulunmayan kavşaklarda; 1)Bütün sürücüler geçiş üstünlüğüne sahip olan araçlara, 2)Bütün sürücüler doğru geçmekte olan tramvaylara, 3)Doğru geçen tramvay hattı bulunan karayoluna çıkan sürücüler bu yoldan gelen, geçen araçlara, 4)Bölünmüş yola çıkan sürücüler bu yoldan geçen araçlara, 5)Tali yoldan ana yola çıkan sürücüler, ana yoldan gelen araçlara, 6)Dönel kavşağa gelen sürücüler, dönel kavşak içindeki araçlara, 7)Bir iz veya mülkten çıkan sürücüler, karayolundan gelen araçlara, 8)Dönüş yapan sürücüler, doğru geçmekte olan araçlara, c)Kavşak kollarının trafik yoğunluğu bakımından farklı oldukları işaretlerle belirlenmemiş ise;1)Motorsuz araç sürücüleri, motorlu araçlara, 2)Lastik tekerlekli traktör ile iş makinesi sürücüleri, diğer motorlu araçlara, 3)Motorlu araçlardan soldaki, sağdan gelen araca, geçiş hakkını vermek zorundadırlar. |
|
Otomobil %100 suclu ve hatta bu tarz trafik kazalarında sürücünün ehliyetini alıp trafikten men etmeleri gerekiyor |
|
|
|
|
|
3)Motorlu araçlardan soldaki, sağdan gelen araca, geçiş hakkını vermek zorundadırlar. bu madde iyice açıklanmamış. Yönetmelik daha anlaşılır hale getirilmeli. Şeridi belli olmayan ama çift şerit sığacak şehiriçi yolun sağından hız sınırında gidiyorum. Soldan gelen araç birden önüme kırdı. Şeridimi işgal etti. Soldaki dönüş yoluna katılmaya yeltendi. Kaza atlattık. Şimdi bu durumda: Ben şeridimi işgal ederek -kaza yaptırarak- dönecek aracın solunda oluyorum. Kaza yaptıracak araçta sağda oluyor. Yani kaza yaptıracak araç şöyle düşünecek: ‘karşıdan gelen araç solda, bende sağdayım, bana yol vermek zorunda, kaza olursa da o kusurlu.’ Geçiş üstünlüğü kendinde sanıp kazaya sebep olabilir. -ki oluyordu da. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
|
Şeridi belli olmayan ama çift şerit diye bir yol olmaz. Yol ya çift şerittir, ya tek şerittir. Köy veya ücra köşelerdeki yollardan bahsetmiyorum bu arada. Konu şehir içi yol. Hangisinin öncelikli olduğu tabela, trafik ışığı vb ile belirtilmemiş kontrolsüz kavşak, dört yollarda sağdan gelen araç düz devam edecekse öncelik onundur. Fakat sağdan gelen araç o noktada sola veya sağa dönüş yapacak ise geleni bekleyecektir. Öncelikli olan aracın hızı yüksek ise genelde %25 tali kusurlu sayılıyor. |
|
Hocam, haritadan da baktım. Daha önce kullandığım yol. Paylaştığın, google map görüntüsü tam senin çıktığın yer. Sen burdan karşıya düz de devam edebilirsin, sağa da dönebilirsin. Kamyonet ise burda düz devam ediyor. Aynı statüde yol olduğu için sağdan gelene yol verilmesi gerekir diyor yönetmelik, büyük ihtimal kamyonet 75, astra ise 25 çıkar fakat; Bence bu tarz kazalarda kusurlar eşit. Kavşak başlangıçlarına araba park ediliyor ve kavşağın içini görmek her 2 yönden gelen sürücüler için mümkün olmuyor. Kamyonetinde sağdan gelen araçlara karşı temkinli olması hız kesmesi gerekir; sizinde soldan gelen araca dikkat etmeniz, kavşağa yavaşlayarak gelmeniz, aracın burnunu gösterip duraksamanız gerekiyor. Burada şüphede kaldığım şey şu; kamyonet sokağı nerdeyse geçmiş, sizin görüş açınızda, siz ona vurmuşsunuz gibi gözüyor. (Kamyonet hız kesmediği için olabilir) Geçmiş olsun, çok büyük bir kaza değil, sürecin sonucunu paylaşırsanız herkes için referans olur. |
Güncellenenlere göre benim de görüşüm Storm Raider ve Mehmet Serdar K gibi ve "ama" larını da içeriyor. Mevzuat yönünden sokaklar da cadde olmaktan bağımsız kontrolsüz sabit kavşaklara dahil ancak sahadaki uygulama öyle olmuyor. Mevzuat bu konuda detaysız yada çok iyi yazılmamış diyelim o yüzden sokak aralarında polis olayın kendi iç durumuna göre bakıp yazıyor. Ve bunu mahkemeleşme ile bile değiştiremeyebilirsiniz, ben olsam sürdürmezdim konuyu. Burada minibüs'e %100 yada %75'e 25 (opel) yazılacağını düşünürüz ancak olayın iç değerlendirmesi öyle olmayabilir ikisine de konum nedeniyle deyip %50 yada opel'e %100 yazılabilir. Size %100 verildiği için itiraz edecekseniz bence çok uğraşmayın yada ümide girmeyin diyebilirim. Sulh aslına tevdi etmesini bekleriz ancak epeydir öyle gerçekleşmiyor. Devlet çok fazla hatalı, kafasına göreli ceza yazıyor ve itirazları direkt reddediyor sulh. Mahkmelerin yaygın olarak bunlar bize gelmesin tavrı var bu yıllarda, avukattan gelirse reddetmiyorlar ama :) eh bu da bazen konu içeriğine değmeyecek bir maliyet demek. Bir de belirteyim araç kameralarını ytube üzerinden görülenlerden çok önemli bir unsur olarak görüyor olabilirsiniz fakat bizim hukuğumuzda hukuki olarak değiller. Bunları asli ve ana yardımcı delil olarak kabul edileceğini sanabilirsiniz ancak değil, çekişmeli davalarda özellikle karşı taraf akıllıysa sizin sunduğunuz görüntü %100 durumu içeriyor olsa bile mahkeme delil dışında bırakabilir (sebebi dijital doğrulanamıyor olması) artık hiç öyle bilirkişiye gitmesine gerek yok. Fakat hızlı değerlendirilip delil alınıp geçiliyorda genellikle, demek istediğimiz asli unsur ve ana etken olarak görmeyin kesinlikle. İnsanların gördüğü şey USA ve Rusya da olanlar, bizim bu güncellenen mevzuatlar ise avrupadan alındı, EU da benzer durum var lokal sabit delil alınır denmiyor. USA üzerinden algılanan şeyin içeriği farklı orada özellikle sigortacılık sistemi için kıymete ve hızlı çözüme haiz onlar yani özel sektör, öncelikle hukuk sistemleri için değil. Oranın hukuk anlayışı ve trafik mevzuatları bam başka kasti kazalar yapılıyor o cam görüntüleri hızlıca sizin yırtmanızı sağlıyor. Bizde ki trafik işlerliği ve hukuki referanslar ise başka biçimde işliyor. Hatta şunu belirtelim kamera'nın büyük faydalı olacağına yönelik yargınıza nispetle bunları kayıt ettiğiniz için KVKK sorumluluğu çok daha büyük. Yani bunu yaparak ilgisi olmayan aracınıza bu mevzuatlara ve sorumluluğa dahil etmiş oluyorsunuz. Tavsiyem bu konuda ki fikrinizi, kendinize faydalı olacağı şekilde alın alacaksanız ve kafanıza göre bunların görüntülerini int. de paylaşmayın. Suçsuzken suçlu duruma düşebilirsiniz bizim yasalarımız nedenli. |
|
Teşekkür ederim hocam detaylı açıklamanız için < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
|
|