Şimdi Ara

Kendim nasıl direnç yapabilirim ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8
Cevap
0
Favori
186
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Piyasada olmayan direnç çeşitlerine ihtiyacım var. Mesela 5.1 ohm gibi. Veya 2.1 ohm. Var mıdır kesip kesip kendi istediğimiz değerleri oluşturabilecegimiz direnç teli ?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• 5 tane 1 ohm 1 tane 0.1 ohm seri bağlasanız olmaz mı =?

yada

1 tane 4.7 ohm 4 tane 0.1 ohm seri

tabi yer sıkışıksa pek münkün değil

• Niçin böyle birşeye ihtiyaç duyduğunuzu merak ettim.

Düşük omajlı ihtiyaçlar için tel vs kullanabilirsiniz ama yüksek omajlı dirençleri bu şekilde elde etmeniz imkansız.

Düşük omajlı bir tel kestiniz 5,1 ohm olarak ayarladınız. Peki bunun toleransı ne olacak? %1, %5 ...

Ortam ısısı ve nemi değiştiğinde ayarladığınız bu değeri koruyabilecekmi?

Zaman zaman standart dışı direnç ihtiyaçları tasarımda karşımıza çıkar. Bu gibi durumlarda standart tirmpot, hassas ayar gerektiren yerlerde çok turlu trimpotlar kullanılır.

Bazende elde edebiliyorsak iki direnci seri veya paralel bağlayarak çözüm üretmeye çalışırız.

Aslında sorunuz dirençlerin toleransları ile ilgili. 100 ohm değerini referans alarak %20 tolerans ile dirençlerin üretildiğini varsayalım. Bu seride 110ohm veya 90ohm olmasını beklmezsiniz.

Çünkü 100ohm değerindeki direnç 80ohm...120ohm arasında bir değere sahip olabilir. %20 tolerasdan dolayı.

Tolerans değeri düştükçe daha çok ara değerlerde(!) veya daha çok omajda direnç üretme imkanı doğmaktadır.

------------------------------------

İlave bilgi çoğumuzun bildiği ve aşina olduğu smd direçler üzerinde direnç değerleri 3 veya 4 rakamlı olarak yazılır.

Örnek:

103 = 10K

100 = 10 ohm

1202 = 1.2K

Ve benzeri

Peki smd direnç üzerinde 69Y gibi bir ibare varsa bu ne anlama gelmektedir.

Dirençlerin alabileceği değerleri diğer ifade ile toleranslarını belirleyen EIA standartları vardır

E3   50% tolerance (uzun süredir kullanılmıyor)

E6   20% tolerance (günümüzde nadiren kullanılır)

E12  10% tolerance

E24   5% tolerance

E48   2% tolerance

E96   1% tolerance

E192  0.5, 0.25, 0.1% ve daha hassas toleranslar

69Y değeri E96 seerisi direnç kodlamasına göre 5,11ohm a karşılık gelmektedir.

Bununla ilgili şu linki inceleyebilirsiniz. http://kiloohm.info/eia96-resistor/69Y

• İkinizede teşekkür ederim.%50 toleranslı direnci görünce istemsizce güldüm o ne değermiş öyle yahu...

Aslında neden istiyorum derseniz , tamamen merak. Mesela neden bazı şeyler standarta uyarlanmış. 4.7 ohm , 2.2. ohm veya 33k gibi. Neye göre ?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • dfk24 kullanıcısına yanıt

Sorunuzun cevabı yine tolerans kavramında.

100 ile 1000 (veya 10 ile 100 oran hesabı yapıldığı için çok önemli değil) arasındaki değerler seçilen toleransa göre aralıklara bölünür. Daha sonra elde edilen değerler çeşitli katsayılar (x0.1, x1000 vb) ile çarpılarak 100ohm ve 1K üstündeki değerlerde elde edilir.

Hesap kolay olsun diye %10 üzerinden açıklayalım.

ilk değerimiz

1) 100 ohm.....90-110 ohm arasında değere sahip olabilir.

2) 120 ohm.....108-132

3) 150 ohm.....135-165

şeklinde gider. Bir önceki direnç değeri max toleransının bittiği yerde bir sonraki direnç değerinin min tolerans değerine yakın olacak şekilde değerler hesaplanır.

Dikkat ederseniz;

100 ohm max değeri 110ohm

120 ohm min değeri 108 ohm

burada iç içe geçmiş bir durum var.

Fakat bu durumu 120 ve 150 ohmda görmüyoruz.

Bu bölme işleminde elde edilen değerler aşağıdaki resimdeki gibi exponansiyel bir eğri oluşturur.

Resimdeki kırmızı alanlar tolerans sınırlarını göstermektedir. Dikkat ederseniz arada boşluk olmadığını görürsünüz.

Niye 90 ohm sorusunun cevabını grafiğe bakarsak cevaplayabiliriz. 82 ile 100 arasına 90 ı sığdırabileceğimiz bir alan yok Kendim nasıl direnç yapabilirim ? 

Edit : Niye 33K 47ohm gibi sorunuzu cevabı için grafikde sütünlar içinde koyu siyah ile yazan rakamlara bakın çok tanıdık gelecektirKendim nasıl direnç yapabilirim ? .

Kendim nasıl direnç yapabilirim ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rafet32 -- 20 Aralık 2020; 0:30:51 >

• boyut sorunun yoksa, resistans teli ile istediğin değerde direnç yapabilirsin. karbon direnç içinse, kendine ait fabrikan olması gerekiyor. ama, trimpot varken, böyle bir angaryaya ihtiyaç yok.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    HAVYA SİZCE NASIL?
    7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.