Arkadaşlar ingilizcede haberleri okuyabilmek için, filmleri orjinal izleyebilmek için ve bir yabancıyla konuşabilmek için aşağı yukarı kaç kelime bilmemiz gerekir ?
Oncelikle kelime bilmekle hersey tam olarak bitmis sayilmaz:) temel grammer'i bilirsen ve CEFR'de B1 seviyesine gelirsen halledersin. Haberleri okuyabilmek isin B2 seviyesinde yapilmasi gereken birseydir bana gore cunku cok fazla idiom ve proverb kullanilir. Kelime bilgisi de genistir. Seviyeni bilmiyorum ama eger iyi kelime ogrenmek istiyorsan An International Approach adi verilen bir kitap var Oxford Press'ten dort cilt, eger seviyen Upper elementary ila Intermediate gibi ise kitabin birincisini al, eger Upper intermediate ise ikincisini bir de fiyati biraz tuzludur ne yazik ki. Onun disinda bir de Practice and Progress diye bir kitap var Metin iceriyor her metnin arkasinda da vocabulary ve sentence structure bolumleri var ama bu kitap Upper intermediate isen ise yarar. Kac kelime bilmek bana gore dogmatik degildir. Her haberin dili farklidir ve bazilarini elementary bile okur. Yabanci biri ila konusmak apayri bir konudur, bircok kisiye gore de en zor kismidir dilin. Bugun en kabadayi ingiliz bile 5000-6000 kelime bilir. Sen onla konusurken fazla kelimeye ihtiyac duymassin. Ve aksan burda cok onemlidir. Benim iskoc bir ogretmenim var muhtesem bir aksani var bir de amerikan bir ogretmenim var ikisinin konusmasi o kadar farkli ki bizdeki lazca ila istanbul turkcesine benziyor. Eger egzantrik kelimeler kullanmak istiyorsan Shakespeare oku ama cok agirdir.
Haberler demeyeyim ama bir yabancı ile genel hatlar ile muhabbet edebilmek ve altyazısız film izleyebilmek için 2500 kelime bile yeterli olabiliyor.