Şimdi Ara

Kedilerin adı neden nanköre çıktı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
4.064
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Zoolog Doç. Dr. Fatih Aksoy, kedilerin nankör davranışlarına ilişkin, “Kediler 3 bin yıldır, köpekler ise 13 bin yıldır insan hayatının içinde. Aslında nankör değillerdir, diğer evcil hayvanlara göre daha özgür ve yabanilerdir” dedi.

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Aksoy, kedilerin halk arasında “nankör hayvan” diye nitelendirilmesinin yanlış bir değerlendirme olduğunu belirtti. Aksoy, “Kediler nankör hayvan değildir, diğer evcil hayvanlara göre daha ‘özgür ve yabani’ davranışları vardır” dedi. Bir kedinin köpekle kıyaslandığında sadık olmadığı görüntüsü doğurduğunu ifade eden Aksoy, bu durumun kedinin insanlarla iç içe yaşama serüvenin köpekler kadar geçmişinin olmamasından kaynaklandığını savundu. Köpeklerin tamamen insana bağımlı bir yaşam tarzını içine sindirerek benimsediğini dile getiren Aksoy, kedilerin ise yaban hayatın getirdiği reflekslerden hala kendini kurtaramadığını anlattı.

Kedilerin doğada rekabet halinde, daha içgüdüsel hareketler sergilediğine dikkat çeken Aksoy, şunları kaydetti:
    “Kedilerin halk arasında nankör hayvan diye nitelenmesi yanlış bir değerlendirmedir. Kediler nankör hayvan değildir. Köpekler 13 bin yıldır, kediler ise 3 bin yıldır insan hayatına ve ev yaşamına girdikleri için kedilerin ‘tam evcil’ olduğunu söyleyemeyiz. Kedi bulduğu besini en kısa sürede tüketir ve bir köpek gibi onu saklama güdüsüyle hareket etmez. Anlık içgüdüleri ile yaptığı hareketlerde, agresif tavır sergilediğinde, bazı kişiler tarafından nankörlükle suçlanır. Kedinin doğasında olan bazı davranışlar gereği yaptığı tavırlar da nankörlük olarak görülemez.”

BALIK VE KUŞTAN SONRA EN ÇOK TERCİH EDİLEN HAYVAN
    Evcil hayvan satıcıları ise kedilerin, balık ve kuş türlerinden sonra en çok tercih edilen evcil hayvanlar arasında yer aldığını belirttiler. Günay Petshop Limited Şirketi yetkilisi Muharrem Aktan mağazasında aralarında Siyam ve İran kedisinin bulunduğu çeşitli türleri sattıklarını ifade ederek, müşterilerden gelen taleplerden memnun olduklarını söyledi.

KEDİ ÇOCUKLU AİLELERİN TERCİHİKedilerin en çok çocuklu aileler tarafından tercih edildiğine dikkat çeken Aktan, “Aileler çocuklara paylaşımı öğrenmeleri ve bazı kıskançlık duygusundan kurtulması için kedi satın alıyorlar. Kediler özellikle çocuk yaş grubuyla en iyi anlaşan ve uysal olan evcil hayvanlar arasında yer alıyor” dedi.

• 3nin yılda da evcilleşememişse mezarda evcillik yasasına tabi tutulsun
  • ben kedilerin adlarının nanköre çıkmasını hiç bir zaman kabullenmedim. zira bu hayvanlar nankör değil, gayet uyanıktırlar. mekana bağlıdırlar yani avantaları nerede ise oraya. köpek gibi sahibinin peşinden körükörüne gitmezler avantaları nerede ise orada kalırlar, bu da onlara nankör yakıştırması yapılmasına sebeptir.
  • Aslında son dönemlerdeki köpeklerin sahiplerine olan öfkelerinin ve saldırganlıklarının ibreyi ters çevirebileceğini düşünüyorum. Bende kedilerin nankör olduklarına hiç ihtimal vermek istemedim ve şuan yanımda olmayan kediminde bunda payı olduğunu söylemek isterim. Söz konusu nankörlük ise bütün hayvanlar faunasının toplamının ,insanlardaki nankörlük seviyesine yaklaşabileceğinide bütün içteliğimle zannetmiyorum.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Ice Cube

Aslında son dönemlerdeki köpeklerin sahiplerine olan öfkelerinin ve saldırganlıklarının ibreyi ters çevirebileceğini düşünüyorum. Bende kedilerin nankör olduklarına hiç ihtimal vermek istemedim ve şuan yanımda olmayan kediminde bunda payı olduğunu söylemek isterim. Söz konusu nankörlük ise bütün hayvanlar faunasının toplamının ,insanlardaki nankörlük seviyesine yaklaşabileceğinide bütün içteliğimle zannetmiyorum.

Ayrıca kediler uyanıktanda ötedir :) yapmak istediklerini eninde sonunda yaparlar,bir anlık gafletinizi beklerler.Nedense hatunlarıda hep kedilere benzetmişimdir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sse -- 2 Mayıs 2008; 18:19:07 >

• Biraz daha konu dışına çıkabilitesi fazla bir konuya değinmek isterim. Kediler çok çok çok meraklı hayvanlardır. Ben onlardaki merakmıdır (yada başka bir şeymidir) olayını çözemedim ... Örneğin ; benim kedim çatıda pencere önündeki mermer boşluğunda gezinmeyi inanılmaz severdi...Küçücük bir geçiş alanı vardı ve onca geniş yer olmasına rağmen o hep zoru tercih ederdi ve ordan çıkar yapışa yapışa dikkatli dikkatli yan tarafa geçerdi. Benim yüreğim ağzıma gelirdi aşağıya düşecek diye ama o gayet rahattı ve bundanda çok zevk alıyor gibiydi . Artık benim kedidemi mazoşizm duyguları vardı bilemiyeceğim Kısacası kedilerdeki bu merak duygusu gibi şeyi ben hep ilginç ve gizemli bulmuşumdur..Aslında kediler başlı başına bir gizem.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    bu kızın adı ne ??
    11 yıl önce açıldı
    BENİM KUŞUN KAFASI NEDEN BÖYLE?
    17 yıl önce açıldı
    Bu kızın adı NE?
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Aldığım duyumlara göre Köpekler karınlarını sizin doyurduğunuz için sadık olurlar. Kediler ise doyuran kişiyi Allah olarak gördükleri için sizi iplemezler...

Ne kadar doğru bilemem

@sse Kedi sevmeyen kız bulabilirsin ama kediye benzemeyen zor dimi ama

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BlooDyLoVe -- 2 Mayıs 2008; 18:51:59 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: BlooDyLoVe

Aldığım duyumlara göre Köpekler karınlarını sizin doyurduğunuz için sadık olurlar. Kediler ise doyuran kişiyi Allah olarak gördükleri için sizi iplemezler...

Ne kadar doğru bilemem

@sse Kedi sevmeyen kız bulabilirsin ama kediye benzemeyen zor dimi ama

O öyle değil;

Köpekleri beslediğinizde köpek; "Beni besliyor, seviyor bu Tanrı olmalı" diye düşünür.
    Kedileri beslediğinizde kedi; "Beni besliyor, seviyor ben Tanrı olmalıyım" diye düşünür.

• Kediler derken çok genel bir kavram oluşuyor. Kaplanlar da bir kedidir mesela.
    En beğendiğim canlılardan biri, kılıçdişli kaplan, bilimsel adıyla, smilodon fatalis. Şu anda kendileri dünya üzerinde değiller.
    Bu yalnızca kişisel bir zevk tabi. Benim için hiçbir zaman köpeklerin yerini alamazlar. Sadakate çok fazla önem veren biriyim.

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • Dost değil köle arayan insanların tercihidir köpek, ancak yine de çok sevimliler.
  • Yok canım, köle arama derdinde değilim. Yalnızca sadakat duygusu çok hoşuma gidiyor.
    Köle olarak görseydim, köpeklere karşı bir sevgi beslemezdim sanıyorum.

Sibirya Kurdu diye anılan, Siberian Husky türü çok hoşuma gidiyor. Gözleri özellikle...
    Kangalların sadakatine ve güçlerine hayranım. (Hatta bence ayı ile köpek arası bir yaşam formu kendileri...)
    Arkadaşımda Alman Kurdu diye anılan, German Shepherd, yani Alman çoban köpeği var. Gördüğüm kadarıyla gayet tembel bir kişilik. Bir de çok sık kızana çıkıyor. Genelde de yaralı ve bitkin bir şekilde dönüyor.
  • Benim favorim ölümsüz Bal Porsuk.
    NGC de belgeselini izledikten sonra hayran kalmıştım. Kobra ısırdığı halde 2*3 saat komada kalarak kurtulmuştu.
  • quote:

Orjinalden alıntı: EagleWING

Dost değil köle arayan insanların tercihidir köpek, ancak yine de çok sevimliler.

Yok canım ne kölesi.

Köpekten çok güzel hayat arkadaşı olur.

Kişilikli, karakterlidirler.
    Kızdınız mı anlar kırılır gider minderine küser, uyur gibi yapar. Kaşlarını kaldırıp bir gözüyle adınızı söylemenizi bekler filan. :)

O değil çokta zeki hayvanlar.
    Bir arkadaşımın Beagle tarzı bir köpeği var.

Ufaklığından beri biliyoruz, seviyoruz kendisini. Her gittiğimizde yalanmadık yerimiz kalmaz. :D
    Neyse efendim;
    Tam bir av köpeği olduğundan :D son gittiğimizde bu sevimli itle sopasını atıp oynuyorum filan.
    Bir ara elimden sopaı kaptığı gibi kaçıp belli bir mesafe gidip durdu.
    Sonra sopayı yere koyup, oturup başında beklemeye başladı.
    Ben tam yaklaşıp alacakken tekrar ağzına alıp kaçıyor yine belli bir mesafe uzaklaşınca tekrardan aynısını yapıyor.
    Yere koyup başında oturup bekliyor.

O an düşünüyorsunuz köpek filan ama sizinle oyun oynuyor şerefsiz.
    Hani hep sizin kurguladığınız bir oyunu oynamaktan sıkılıp o da sizinle oynuyor.

Ne yazık ki kediyle bunları yaşıyamıyorsunuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huhukomsu -- 3 Mayıs 2008; 0:55:41 >

• quote:

Dost değil köle arayan insanların tercihidir köpek, ancak yine de çok sevimliler.

Sonuna kadar haklısınız.Sibirya kurtları için de aynı şeyleri düşünüyordum ben de.
  •  Kedilerin adı neden nanköre çıktı?

Şundan bulsam beslicem, ama yok piyasada.
  • @ß.m.Ø

Şüphesizki kedigillerin en çekici en karizmatik türlerinden biriside Vaşak. Fakat vahşi bir hayvan ve şehre inmesi mazallah pek hayırlı olmayabilir.Fakat ne yazıkki şerefsiz avcılar aracılığıyla postu yüzünden dünyada soyu tükenmeye yüz tutmuştur.
  • quote:

Bende alıcam ama köle durumu aklıma bile gelmemişti:)
  • Ben 2 tane kedi besliyorum. Eski oturduğum 1. kattaki evimde de dışarıda beslemiştim uzun süre. Kedilerin çok bencil olduğunu söyleyebilirim. Sadece kendilerini düşünüyorlar başkalarının dediklerini kendi işine geliyorsa yapıyor gelmiyorsa yapmıyorlar, işine gelmiyorsa kafasını bile çevirip bakmıyorlar. Kendi istiyorsa yanınıza gelir kendini sevdirir ama siz isterseniz o istemezse asla sevemezsiniz. Ona yapması ya da yapmaması gereken bişey öğretebilirsiniz ama buna uyup uymıycağına o karar verir. Eğer onun istediği bişeyi fedakarlık gösterip yapmaktaysanız o bir anda sizi satıp başka bişey için başka bir yere gidebilir
  • Kedi var kedi var;

══════════════════════════════════════════
    Yüzmeyi seven koca kedi.
    ══════════════════════════════════════════

Kedisine banyo yaptırmayı deneyenlerin de bildiği gibi, aslında çoğu kedi ıslanmayı pek sevmez. Fakat resimdeki bu dev beyaz Bengal kaplanı, ‘kediler suyu sevmez’ kuralını yıktı.

San Francisco yakınlarındaki, Six Flags Discovery Kingdom hayvanat bahçesinde yaşayan 6 yaşındaki Odin, diğer kedigillerin aksine çok iyi bir yüzücü.

Doğada vahşi hayat süren, hayvanat bahçelerinde ise sayılı sayıda olan beyaz kaplanın rengi sıradışı genetik özelliklerinden kaynaklanıyor.

İngiliz yetiştiricisi Lee Munro tarafından keşfedilen Odin, havuza atılan et parçasının peşinden suya büyük bir keyifle atlıyor.

Hayvanat bahçesi ziyaretçileri de kenarları cam dev havuz içinde yüzen Odin’i seyretmenin keyfini yaşıyor.

Aslında büyük kediler sudan hoşlanmaz. Su kaynaklarının kenarına avlanmak amacıyla gelen aslanlar için av sırasındaki ıslanmak, onlar için yeter de artar...

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.