kar lastiğim olmadığı için, arabamı hiç kullanmıyorum. olsa çıkar mıyım ona da emin değilim, yolda bakıyorum da araçların büyük çocuğunluğunda kar lastiği yok canımı ve arabamı tehlikeye atamam.
Nissan pickup 4x2 ile yokustan inerken kontrolu kaybettim aklima burda okuduklarim geldi hepsini denedim ama nafile :) kaldirima carptim durdu, ucuz atlattim.
quote:
Orijinalden alıntı: osmanlı13
quote:
Orijinalden alıntı: Ac Schnitzer.
Frene basılmaz tamamda durulması gerekiyorsa ne yapsın kayan araç karda.
Günümüzdeki çoğu aracın abs sistemine sahip olarak bi çıkarım yapmaya başlar isek, 10km ve altında benim aracım kullandığım bi çok araç direk kitliyor lastikleri bunun için yavaş iken rampa aşşağı kilitlenmiş lastikler ile aşşağı inmek yerine frenden ayağınızı çekip aracın azcık hızlandıktan sonra tekrar dibine kadar basmak gerekir keza ankarada ben böyle kullanıyorum en azından abs ile rampa aşşağı inerken direksiyon hakimiyeti elimizde oluyor.
bu çok önemli abs li araç sürücüleri normal şartlardaki gibi, "frene tüm gücümle basmalıyım" zannediyor. ancak karda, 10km hızlarda ayak pompası şart ki, araca yön verebilelim. 1 vites hızı bile yüksek gelebiliyor bazı inişlerde.
quote:
Orijinalden alıntı: werty_tr
böyle bir yola kar yağdığında kimse rampa çıkmayı cesaret edemez heralde
altımda golf mk5 r32 ve 4 tekerindede zincir olsa,hiç teretdüt etmeden çıkarım orayı zincir olmasa bile karda sürmesi çok zevkli
sabah karacabey ve kemalpaşa tarafları kötüydü, tuzlama yapıldıktan sonra daha iyi oldu. Ancak balıkesir tarafları nasıldır bilmyorum. Yarın anlarız. Araçta kış lastiği bile olsa acemiler kesinlikle yola çıkmamalı.
frene basılmaz diye birşey yok, 1. viteste araç dik bir rampada 40-50 km. sürate de çıkabilir. frenajı kontrollü yapmak önemli, aracın kontrollü kaymasını/kızaklamasını da tercih edebilirsiniz.
burada özellikle zincir/kış lastiği yoksa bir çok dik yokuştan inemeyeceğinizi bilmek önemli.
haberlerde en korkunç görüntüler, bence, kamikaze gibi dik yokuştan kayan araçlar. en çok da personel/okul minibüslerini görüyoruz. daha yokuşa burnunu sokarken aracın üstünde yanıp sönmeye başlıyor, afedersiniz "dikkat şoför gerizekalı" diye. görmüyor musunuz ?
quote:
Her belediyeyi bizim belediyeler ile her sürücüyü de bizim sürücüler ile karıştırmamak lazım. Orada belediye'de,sürücüler'de üzerine düşeni yapar,çok şiddetli bir yağışta bile korkulacak bir durum oalcağını sanmıyorum.
Yarin Sakarya, Düzce,Bolu'ya gitmek zorundayım :(
Var mi bugün o yollardan geçen?
Ben kuzuluk taraflarindayim. Sakarya anayolunda kar var.
Sabah sahit oldugum olay...
Herkes arabasini garajda birakmis servis bekliyor.... sitenin kapisinda bir 3 serisi belirdi bu arada 40 santim kar var.. daha sitenin kapisindan cikamadi, cikis biraz rampa burnunu cikarirken araba durmaya basladi.. Dedim cok gaza basmayin bu halde de zaten gidemessiniz . ..... ve evet o cevap AMA BUNLAR KAR LASTIGI...dedim o kadar da degil ..
Ittirelim dedik ahali olarak bayan: bu araba cok agir ittiremessiniz dedi... cok karizmaydi iddidjdhcyv :D..
Sonra uzandim baktim camdan ASC kapali ..dedim acsaniz ya bunu...yok dedi devreye giriyo arac gitmiyo dedii :)...halbuki lastigin biri biraz gidebilse edl sayesinde arac hareket edebilecek...
Sonra zar zor kapinin onune park etti ve evine geri dondu...
Muhtemelen hic tecrube etmemisti ama bundan sonra sanmiyorum ki karda ciksin ;)
bugün, evden yazlık lastiklerle çıktım. uzunca karlı bir yokuşu aşağıdan kaptırmam sayesinde esp ışığı yana yana çıktım, dursam kalırdım. sonra ana yollar karsız ve bomboşdu, istinye gittim, kar yağıyor ancak yerler yağmurlu gibi ıslak. normal zemin. bu gazla beşiktaşa geldim, iş yerimin sokağı dik bir iniş. unuttum kar şartlarında olduğumuzu :)
frene bastım durmuyor, hemen manuel 1 e aldım freni bıraktım, Allah ne verdiyse motor freni ile indim. sokak tek yöndü. aşağısı düz idi. kazasız atlattım ama 1 saat kadar dizlerim titredi :)
quote:
Orijinalden alıntı: INTRUDERTR
kar yağmasını çok seviyorum hatta dua bile ettim geçende çok zevkli oluyor bomboş yollar ayrıca kar lastiklerini test etme fırsatı oluyor.
ben ankarada yaşıyorum ve dediğinin aynısını yapıyorum yollar boş oluyor. kış lastiğinin sınırlarını öğrenmem için güzel bir fırsat oluyor. konuya cevap olarakta kayan araç artık kontrolden çıkmış araçtır. aracı kontrol edebilmek için kızaklamayı önlemek gerekir. bu da vites küçültme motor freni ile frenleri desteklerek aracın lastikleri dönmesini sağlayarak durma ve kontrolden çıkmaması içinde çok fazla frene yüklenmemektir. ancak fizik kuralları kişiden kişiye değişmez eğer sürtünme katsayısı çok az ise yani kabak kış lastiği veya yaz lastiği varsa aracı durduramazsın aksi yönde bir kuvvet uygulamadan başka bir deyişle çarpmadan
quote:
Tam yokuşun ortasına kırmızı ışık koymuşlar . Öndeki kaldıramasa arkaya dogru bi sıralama olur
aslında ehliyet kurslarında bu konular da öğretilse iyi olcak.
Kış lastiklerinin gereksiz olduğunu düşünen arkadaşlar; Yazlık lastiklerle hem kendinizi hem de aracınızı riske atıyorsunuz. Sonuçta bir kaza olursa çok fazla masraf çıkacak, ki bu en iyi ihtimal maddi hasar, canınıza da zarar gelebiliri.
600 lira masrafla kış lastiği aldım. Yolda çok daha rahat ilerliyorum, içim de rahat. En kötü kış lastiği bile yaz lastiğinden iyidir. Zira yaz lastikleriyle donuk kauçuk üzerinde yol alıyorsunuz şu an. Fren mesafesi çok uzuyor, ani frenaj bu tip koşullarda çok oluyor. Bu noktada da sizi kazadan koruyacak olan lastiklerdir.
izmit'ten kandıra'ya gidenler bilir, cezaevine varmadan tepeden aşağı salınırsınız ve S çizerek inersiniz. çarşamba akşamı güneş yeni batmışken kar başladı ve biz o bölgeye gelene kadar buz tutmaya başlamış. Önümde de bir tane broadway gidiyordu. Temkinli temkinli giderken tam o yokuşun başında, broadway kontrolü kaybetti, sağ-sol yaparak yandaki karla kaplı bariyere vurarak durdu. Broadway sağ-sol yamaya başlayınca mecbur vurmamak için hamle yapmam gerekti, el frenini çektim ve arka kaymaya başladı, direksiyonu kayma yönüne çevirip, hafif frene bastım mecburen. kontrol altına aldım ama yokuş aşağı araba gidiyor gene de. Frene kökledim artık, ABS devreye girdi, biraz endişeli birkaç saniye sonrasında araba durdu. Arabayı tekrar hareket ettirmeye çekindim, aşağı yokuş bir de viraj. Bekledik öyle. İleride de arabalar görünüyor kimi çıkamamış yokuşu. On-on beş dakika sonra tuzlama aracı geldi de rahatladık. Bu arada kış lastiğim yok. Kafama vurduğum bir andı. Yaza kesin alırım artık (arabayı satmazsam)
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme