Şimdi Ara

Kavalalı Mehmet Ali Paşa Olayı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
283
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bu adam Mısır'ı ele geçiriyor. Yozgat'a kadar gelip Osmanlı'yı tehdit edebiliyor. Anlamadığım nokta Osmanlı böyle bir duruma nasıl müsaade ediyor? II.Mahmut döneminde gerçekleşiyor ve Fetret Devrinden sonra -bana göre- Osmanlı tarihinin en enteresan dönemlerinden ve olaylarından birisi. Anlamak güç.



  • Mısır büyük bir eyalet ve aslında eski bir devlet, uygarlık merkezi. Baharat Yolu olarak bilinen ticaret rotası Mısır'dan geçer, Mısır ticarette bir köprübaşı. Nil Deltası ve Nil'in çevresi taşkınlarla çok verimli hale gelir, ciddi miktarda hasat kaldırılır. Kavalalı Mehmet Ali Paşa Mısır'ın zengin kaynaklarına ve çevresine söz geçirecek bir otoriteye sahipti. II.Mahmud ise, Âyanlarla dahi antlaşmak - Sened-i İttifak yapmak - zorunda kalan ve merkezi otoritesi asla eskisi kadar kudretli olmayan bir sultanlığı yönetiyordu. Osmanlı o dönemde tam olarak adı konmamış türden bir feodalizme geçmiş, feodalizmi tanımış vaziyette.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Osmanlı'nın -o dönemlerde Yeniçerilerin de lağvedilmesiyle- ordu niceliği azaldı. Atsız, 30 bin askerimiz olduğunu söylüyordu.

    Edit: Ordunun azlığından ötürü Kavalalı cesaret kazandı. EU IV oynayın beyler bayanlar. Oradaki ordu sayınız, vassallarınıza göre az olursa vassallar isyana teşebbüs ediyor ve karın ağrısı yapıyorlar. Hele bir ülke isyanlarını desteklerse fenaa.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-AB1E07F87 -- 26 Şubat 2020; 0:51:34 >
  • 2.Mahmud reformcu bir padişah olarak bilinir ve üstteki üyenin deyimiyle Yeniçerileri temizleyerek Ülkenin ordusunu tasfiye etmiştir. Düzenli ordu kurulması bu döneme denk geldiği için bir toparlanma söz konusu ve asker sayısında bir azlık mevcut. Mehmet Ali Paşa ise (kendiside reformisttir) Misir'da yeni bir ordu ve ekonomik reform yapan zeki bir vali. Belki Mısır ile anlaşmazlık olmasaydı daha iyi bir gelecek olabilirdi ama Mehmet Ali Paşa bağımsızlığını ilan ederdi. Çünkü Arabistan isyanında bastıran ordu kendi ordusuydu ve bu bastırma sayesinde saygınlığı ve gücü arttı.(oglu Ibrahim Pasa, ordu komutaniydi ki onun da hakkini yemeyelim baya bir yetenekli bir askerdi) Tabi güç ve saygınlık olunca olanlarda beraberinde geldi.

    Ekleme:Sadece arabistan isyaninda degil diger bircok yerlerde Osmanli Misir ordusu ve donanmasini kullandi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Herattaa -- 25 Şubat 2020; 23:52:57 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mısır çok zengin bir bölgeydi o dönemde. Dönemin padişahıysa güçsüz ve birçok sorunla başı dertteydi. Bu durumu gören kavalalı mehmet paşa rahatlıkla osmanlıyı tehdit edebildi.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın İstanbul kapılarına kadar gelmesinin nedeni II.Mahmut'un yüzyıllarca Osmanlının ayağına pranga olan,gelişmesine mani olan ve yozlaşmış bir durumda olan Yeniçeri ocağını kaldırmasıdır.Yeniçeri Ocağı kaldırılınca Osmanlı kısa bir süreliğine ordusuz kaldı.Yeni ordu kurulma sürecindeyken Kavalalı Mehmet Ali Paşa Osmanlının bu andaki aciziyetinden faydalanarak isyan etti ve karşısında ciddi bir Osmanlı askeri gücü ile karşılaşmadan Anadolu içlerinde ilerledi.

    Peki kavalalı Mehmet Ali Paşa neden bağımsızlık ilan etmedi?Buna gücü yok muydu?Buna gücü vardı.Lakin büyük devletler o dönem Mısırın bağımsız olmasını kendi çıkarlarına ters görüyordu.Zira Kavalalı Mehmet Ali Paşa çok daha önceden Mısır'ı modernleştirmeye başlamıştı.Mısırdaki devlet kurumları,ordu ve donanma Osmanlıya göre çok daha ileri seviyedeydi.Böyle gelişmeye müsait bir bölgenin Osmanlıdan bağımsız olması büyük devletlerin işine gelmedi.Onlar Mısır vilayetinin nüfuz edebildikleri Osmanlı hakimiyetinde kalmasını çıkarlarına daha uygun gördüler.O nedenle Kavalalı'nın isyanına aktif destek vermemişler aksine II.Mahmutla anlaşmaya zorlamışlardır.Hatta büyük devletlerin baskısına direnen Kavalalı'yı direnişten vazgeçirmek için ingiliz-Rus ortak donanması İskenderiye limanında kendisini göstermiştir.Bunun üzerine Kavalalı Mehmet Ali Paşa istemeden de olsa II.Mahmut'un imtiyaz verdiği bir vali olmayı kabullenmiştir.




  • +1



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-67E984F0C -- 9 Ocak 2021; 20:22:42 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.