bugün kafede pc başında bi çocuk uyuya kalmış diğer müşteriler söyledi gittim baktım uyuyor uyandırmaya çalıştım uyanmadı bile neyse bıraktım öyle uyusun diye...
bi kaç saat sonra sarışın başka bi çocuk geldi abi arkadaşım pc başında uyuya kalmış pcyi kapat dedi ücretini ödedi.
dün de gelmişlerdi normal oturup gitmişlerdi bu ikisi.
sonradan gelen çocukla konuştum biraz. bu uyuyan arkadaşının durumu nedir dedim. yurtta kalıyordu yurttan atıldı. annesi babası ölmüş. kimsesi yok dedi. 18 19 yaşlarında. dışarda yaşıyor dedi.
şarısın olana, sen ne yapıyorsun dedim. benim de annem üvey babam üvey anlaşamıyorum ya da beni istemiyorlar gibi birşey dedi, eve gitmiyorum bu yüzden dedi.heralde iki taraf da gitmiş başkasıyla evlenmiş. bu arkadaşımla da 1 ay önce hastanede tanıştım dedi. hastanede yatıyordum geceleri ben de dedi. sonra kovmuşlar mı ne.
sonra uyuyan uyanıp geldi. babannesi sağmış. bakmıyor bana dedi.
çalışmıyormusunuz dedim. sarışın olan ben çalışıyordum işden çıkardılar unutkanlık var bende dedi. diğerine sordum ben şizofrenim dedi çalışamıyorum yasak bana dedi.
buraya kadar çocukları 1 akşam evde misafir edebilirim diye düşünüyordum. şizofrenim istemediğim hareketler yapabiliyorum diyince biraz tırstım. 2 arkadaş kalıyoruz biz de evde. sorun olmazdı 1 akşam falan kalırlardı diye düşünmüştüm sonra vazgeçtim.
masa ücretini önemli değil zaten uyuyordu pc kullanmadı dedim geri verdim. yemek söyleyeyim size dedim. dürüm falan. şizofren olan ben et yiyemiyorum hastalığımı tetikliyor gibi bişeyler dedi. ne yiyorsun peki dedim. çorba içebilirim abi dedi. çorba parası verdim hadi gidin bişeyler yiyin dedim gittiler.
şizofren olan için tedavisi yok mu dedim hastaneye gitmedin mi falan. 18 den büyük olduğu için sigorta vs yok. ailesinden ya da babannesinden falan da faydalanamıyordur. yok dedi tedavi etmiyorlar olamıyorum imkan yok.
bunlara benzer bi çocuk daha var ailesi dağılmış babasıyla yaşıyor o da. anlaşamıyoruz babamla diyordu. çalışıyor kazandığını da kafeye veriyordu. başka yapacak birşeyi yok çocuğun. bazen hastanede kalıyorum diyordu o da.
ne olacak bu çocukların hali. yardım etmek istedim ama bi yere kadar. birkaçı bi araya gelip hayat kurabilirler. işe girip çalışırlar vs diye düşündüm. ön ayak da olurduk. ama hastalar vs çalışamıyorlar. devlet bunlar için ne yapabilir ? resmi yerlere başvursalar başvursak.