Şimdi Ara

KADER NEDIR? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
127
Cevap
0
Favori
7.326
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: kaotika

junay, kalbimi kırıyorsun. Tek suçum bilimsel ve rasyonel olmaya çalışmam mı?

niye kaotika ben senin inanclarinla kisiligini yargilamiyorum ki.
    sadece ataistende ataist oldugunu dile getirdim
    ataisten de atais neyse?
    sana bisey dedigim yok inancinada saygisizlik yapmiyorum
    eger yaptiysam kusura bakma
    neyse duzeyli bir tartisma yapmaya calisiyoruz bazen biraz ileri gitsekte.

dünya bana doğru eğildiğinde...
  • doğmadan önce tanrı tarafından başına geleceklerinin karar verilmesi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seldaakin -- 18 Haziran 2005, 20:36:37 >

Orjinalden alıntı: nofrost

quote:

Orjinalden alıntı: .nnaazzoo.

İnsanların kaderi önceden belli değildir Allah sadece olacakları bilir.

Mesela KADER MAHKUMU diyi bir laf vardır. Bu aslında insanların kendilerini masum pozisyona düşürmek için kullandığı saçma sapan bir tabirdir. Ne yani (örneğin)Allah mı önceden yazmış "sen kulum şu gün şurada şunu öldüreceksin" diye de bu suç kader oluyor. Kesinlikle çok saçma.

Zaten insanların doğru ya da yanlış davranışları önceden belli olsaydı CENNET diye bir ödül ve CEHENNEM diye bir ceza olmazdı. Dünya da bir imtihan yeri olmazdı. Allah insanlara İRADE vermiştir. İnsanlar iradeleriyle doğru veya yanlış yapar. Allah bunu önceden bilir.

işte bundan dolayı bence insanların kaderi diye bir şey yok.

ama elbet insanın başına gelecekleri Allah bilir.

BURADAN KADER YOKTUR ANLAMI ÇIKMAZ AMA. SEDECE BENİM ÖRNEĞİMDEKİ İNSANIN KADERİNDE OLAN DEĞİLDİR. ŞÖYLE AÇIKLAMAYA ÇALIŞAYIM. ÖRNEĞİN BİR İNSANIN FAKİR BİR AİLENİN ÇOCUĞU OLARAK DÜNYAYA GELMESİ. BU KADERDİR. FAKAT O KİŞİNİN KARŞILAŞACAĞI MADDİ İMKANSIZLIKLAR YAŞAMINDAKİ ZORLUKLARA KARŞI İSYAN ETMESİ VEYE HERŞEYE RAĞMEN ALLAH'A ŞÜKRETMESİ ONUN KADERİ DEĞİLDİR.YANİ DAVRANIŞLARIMIZ BİZİM KADERİMİZ DEĞİLDİR. ORADA İNSANIN İRADESİ GEÇERLİDİR.
    BİLMEM ANLATABİLDİM Mİ

• quote:

Orjinalden alıntı: junayerturk

quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

junay, kalbimi kırıyorsun. Tek suçum bilimsel ve rasyonel olmaya çalışmam mı?

niye kaotika ben senin inanclarinla kisiligini yargilamiyorum ki.
    sadece ataistende ataist oldugunu dile getirdim
    ataisten de atais neyse?
    sana bisey dedigim yok inancinada saygisizlik yapmiyorum
    eger yaptiysam kusura bakma
    neyse duzeyli bir tartisma yapmaya calisiyoruz bazen biraz ileri gitsekte.

Kalbimi kırıyorsun dediğim mecazdı, şaka yani.
    -----------------------------------------------------

.nnaazzoo. arkadaşımız şöyle demiş
    quote:

Zaten insanların doğru ya da yanlış davranışları önceden belli olsaydı CENNET diye bir ödül ve CEHENNEM diye bir ceza olmazdı. Dünya da bir imtihan yeri olmazdı. Allah insanlara İRADE vermiştir. İnsanlar iradeleriyle doğru veya yanlış yapar. Allah bunu önceden bilir.

Dikkat ettiyseniz aynı paragraf içerisinde insanların davranışların önceden bilinemeyeceğini ve de bilindiğini yazmış.
    Bilemiyorum yani

• Kader konusu dinin en önemli konularından ve imani meselelerden bir tanesidir.

Allah a Peygamberlerine Meleklerin Kitabına ahiret gününe ve Kadere Hayır ve Şerrin Allah dan olduğuna inanma şeklindedir.

Kader hakkında yorum yapabilmek için Allah ı çok iyi tanıyabilmek gerekir.

Allah ın azameti hakkında bilgi sahibi olmadıktan sonra haşa Allah geleceği görmez gibi yorum yapmak çok yanlıştır.

Kader İslamın iman şartlarından 6 adetinden bir tanesidir. Buna da her müslümanın inanması gerekir. İnanmada sorunu varsa arayıp araştırması gerekir.

İnsan hayatının yüzde 99 undan fazlasına kendisi karar veremez. Kaderin ne demek olduğunu bilmeyen arkadaşlar var. İşte hayatın yüzde 99 u kaderdir diyebiliriz.
    Kişi anne babasını kardeşlerini doğum yerini ve tarihini
    gibi pek çok konuda karar veremez.

Tüm bununla birlikte insanın fiiliyatlarının sorumlusu olabilmesi için cüz i iradesi vardır. Kısaca kadere sorular iradeye de cevaplar diyebiliriz bana göre.

Hayatta karşına çıkan kader suallerine senin davranışların cevap olacaktır. Bu sualleri de Allah cc belirlemiştir.

Ayrıca Kader değişmez diye bir şey yok. Kader değişebilir. Buna da Ata denir. Kaderin de kader de yazıldığı gibi vuku bulmasına da kaza denir.

tüm bu bilgiler ışığında kaderi yorumlamak bilmediğimiz konularda da araştırmak gereklidir.

bazı arkadaşlarımız gibi o yok bu yok şu yok ruh yok kader yok demek problemi çözmek demek değil,problem ile yüzleşmemektir.

• quote:

Orjinalden alıntı: Deep Impact

bazı arkadaşlarımız gibi o yok bu yok şu yok ruh yok kader yok demek problemi çözmek demek değil,problem ile yüzleşmemektir.

Bana biraz kendi kendize problemler yaratıp onları çözmeye çalışıyomuşunuz gibi geldi.. Ne önemi var ki bunların ??.

Herşey Ondan ama hiçbirşey O değil.....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cengiz571 -- 20 Haziran 2005, 11:44:45 >

.nnaazzoo. arkadaşımız şöyle demiş
    quote:

Dikkat ettiyseniz aynı paragraf içerisinde insanların davranışların önceden bilinemeyeceğini ve de bilindiğini yazmış.
    Bilemiyorum yani

Benim kader hakkında yazdıklarım bundan ibaret değil ama .Neyse anlayan anlamıştır ne demek istediğimi.Sen de dilediğin gibi algılayabilirsin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .nnaazzoo. -- 20 Haziran 2005, 20:45:05 >

• SELAMLAR....

KADER NEDİR?

Allah'ın geçmiş ve gelecek tüm olayları "tek bir an" içinde yaratmış olmasıdır. Bu da, Allah katında evrenin yaratılış anından kıyamete kadar olan her olayın yaşanmış ve bitmiş olması demektir.

İnsanların önemli bir bölümü, Allah'ın henüz yaşanmamış olayları önceden nasıl bildiğini, Allah katında geçmiş ve gelecek tüm olayların nasıl yaşanıp bittiğini ve kaderin gerçekliğini bir türlü kavrayamazlar.

Oysa "yaşanmamış olaylar" bizim açımızdan yaşanmamış olaylardır. Çünkü biz Allah'ın yarattığı zamana bağlı olarak yaşamımızı sürdürürüz ve hafızamıza verilen bilgiler olmadan hiçbir şey bilemeyiz.

Allah, dünyadaki imtihan ortamı gereği "gelecek" olarak isimlendirdiğimiz olayları hafızamıza vermediği için, gelecekte ne olacağını da bilemeyiz.

Allah ise zamana ve mekana bağlı değildir, zaten bunların tümünü yoktan yaratan Kendisidir. Bu nedenle Allah için geçmiş, gelecek ve şu an hepsi birdir ve hepsi olup bitmiştir.
    Allah bir olayın sonunu görmek için beklemez.
    Zaten bir olayın başı da sonu da O'nun katında tek bir anda yaşanır.

Bir insan tüm hayatını bir film şeridi olarak düşünürse, biz bu şeridi video kasetten seyreder gibi seyrederiz ve kasedi ileri almak gibi bir imkanımız yoktur.
    Allah ise, bu film şeridinin tamamını aynı anda görür ve bilir. Zaten bu filmi tüm detaylarıyla tespit etmiş ve yaratmış olan O'dur.

Biz nasıl bir cetvelin başını, ortasını ve sonunu bir kerede görebiliyorsak, Allah bizim bağlı olduğumuz zamanı başından sonuna kadar tek bir an olarak sarıp kuşatmıştır.
    İnsanlar ise sadece zamanı gelince bu olayları yaşayıp, Allah'ın onlar için yarattığı kadere tanık olurlar.
    Bu, dünya üzerindeki bütün insanların kaderleri için bu şekildedir. Bugüne kadar yaratılmış ve bugünden sonra da yaratılacak olan bütün insanların dünya ve ahiretteki hayatları, her anları ile Allah'ın katında hazır ve yaşanmış olarak bulunmaktadır.

BİLİNÇLİ DİZAYN

• quote:

Orjinalden alıntı: betul_17

Kader; Arapça’da uygun olay,ölçü ve hüküm anlamlarına gelmektedir. [1]

Kader konusu, İslam kelamında mayınlı bir tarla gibidir.Bu konuda ifrat ve tefrite varan görüşler serd edilmiş ve meydana gelen ihtilaflardan dolayı bir çok itikadi mezhep ortaya çıkmıştır. Cebriyye,kaderi önceden planlanmış olaylar,insanı da programlanmış bir robot gibi görmüş,buna mukabil Kaderiyye, insanın fiillerinde Allah’ın hiç etkisi olmadığını ileri sürmüştür. Ehl-i sünnet, kader konusunda orta yolu takip etmiştir fakat,ehl-i sünnetin önemli ekollerinden Eşariler,Allah ile kul arasındaki durumu tespit eden ve düzenleyen bazı konularda Cebriyyeye yaklaşmış ve kendileri kabul etmese de ulema tarafından Orta Cebriyye (cebr-i evsat) suçlamasına maruz kalmıştır. Maturidiler ise, cüz-i irade ile insana nispi bir özgürlük alanı açmıştır. İradenin mahluk olup olmadığı hususunda ehl-i sünnetin iki önemli ekolü (Maturidi-Eşari) bile ayrı düşmektedirler. Kur’an ve sünnetle sabit olmayan,ulemanın üzerinde ittifak etmediği hususlara iman etme mecburiyetinde olmadığımızı objektif her ilim adamı kabul eder.

Kader konusunda fazla konuşulmasını Peygamberimizin ve ulemanın uygun görmediği söylenir.[2]El hak doğrudur, yetkisiz kimselerin böylesine önemli bir konuda ileri geri konuşması tabi ki kaosa yol açar. Fakat rehberlik ve aydınlatma görevi ile yükümlü kimselerin de bu konuda susması,düşünmemesi ve ikna edici açıklamalar yapmaması daha büyük bir zihni bulanıklığa ve vebale sebebiyet vermektedir. İnsanlar samimi olarak geliyorlar,soruyorlar,ikna olmak ve bu konuda art niyetli kimselere cevap yetiştirmek istiyorlar.Başkalarını ikna etmek için argüman arayanların başta kendileri ikna olamıyor ve kendince bir cevap geliştirerek evine ve işine dönüyorlar. Demek ki günümüzde insanların daha kolay kavrayacağı ve ikna olacağı yeni yorumlar yapmak, İslam alimleri üzerinde acilen yerine getirilmesi gereken bir görevdir.

Gelenekçiler, kader konusunda ehl-i sünnetin yaptığı açıklamaların yeterli olduğunu ve yapılacak yeni yorumların sapmalara yol açacağını söyleyeceklerdir. Şunu unutmamak gerekir ki İslam aleminin içinde bulunduğu perişanlığın en önemli sebeplerinden biri de; yeterli makul ve meşru bir dünya görüşü-felsefesi- ve medeniyet projesi olmamasıdır.Bu düşünsel gerilikte yanlış (cebriyeci) kader anlayışının belirleyici bir yeri vardır. Mükemmel bir dinin, taraftarlarını da mükemmel hale getirmesi gerekirdi. Dinin yüceliğine mukabil İslam aleminin perişanlığı çok yaman bir çelişkidir. Bizce kusur, dinin yanlış anlaşılmasındadır ve bu yanlış anlamada cebriyeci kader anlayışının önemli bir payı vardır. Üzülerek ifade edelim ki Maturidilerin avam kısmı da fiiliyatta kendilerini cebriyeci yaklaşımın etkisinden kurtaramamıştır. Mevcut kader anlayışını sorgulamayanlar, dini koruduklarını sanıyorlar ama aslında korudukları şey,mevcut durumdan başkası değildir. R.Garudy’nin de dediği gibi külleri korumak İslam’a hizmet değildir en azından yüce dine karşı yapılmış büyük bir kusurdur.

ellerine sağlık betül kardeşim... ben de bu cebriyye fırkasını duyan var mı diyordum içimden. bazıları gerçekten ifrat derecesine varmışlardır. hatta bunlardan bazıları kadercilikte o kadar ileri gitmişlerdir ki mesela hırsız olan kişinin hırsızlığı ezelden takdir edildiği için hesaba çekilemez çünkü bu onun kaderinde yazılıdır demişlerdir. Ama insanda irade-i cüziyye denen bir olgu vardır. Bu ALLAH'ın insanlara sunduğu seçenek hakkıdır. Bu seçeneklerden kendin için faydalı olan ya da zararlı olanı tercih edersen ona göre yaşar ve ona göre hüküm giyersin....

• kaderin insanların elinde olduğuna inanıyorum!!!

kaderin insanların elinde olduğuna inanıyorum!!!

kaderin ne demek olduğunu bilmede fayda var...

şu an benim karşında yazı yazıyor olmam kaderindedir.

fakat benim senin karşında yazı yazmam senin elinde değildir.

tıpkı ne zaman hasta olacağın öleceğin nerede doğacağın nerede öleceğin elinde olmadığı gibi...

kader insana sorulan sorulardır , cüzi irade de verdiğimiz cevaplardır dersek inşaallah yanılmış olmayız ...
  • benimbu kader hakkinda kafama takilan bisey var. uc buyuk dine gore allahin gucunun siniri yoktur ve gecmisi, gelecegi fln gorebilir. o zaman benim hayatim boyunca nerde ne yapacaimi bilir. o zaman ben yaptiklarimdan ne diye sorumlu olayim ki. yapacaklarim zaten ben dogmadan once allah tarafindan biliniyor. eger ki bu konu da bir belirsizlik varsa bence allah taniminin yeniden yapilmasi gerekir ve herseye kadir oldugu soylenmemelidir. diger taraftan da onceden allah tarafindan belirlenmis bir olayi ben degistirebiliyosam o zaman ben de allaha karsi gelmis olmaz miyyim, ayrica buna gucum yetiyorsa benim de tanrisal guclerim olmus olmaz mi?

sadece ogrenmek icin soruyorum. amacim hicbiseyi karalamak fln degil. bu gune kadar hangi dini butun insana sorduysam tatmin edici bi cevap veremediler.

Orjinalden alıntı: Deep Impact

quote:

kaderin insanların elinde olduğuna inanıyorum!!!

kaderin ne demek olduğunu bilmede fayda var...

şu an benim karşında yazı yazıyor olmam kaderindedir.

fakat benim senin karşında yazı yazmam senin elinde değildir.

tıpkı ne zaman hasta olacağın öleceğin nerede doğacağın nerede öleceğin elinde olmadığı gibi...

kader insana sorulan sorulardır , cüzi irade de verdiğimiz cevaplardır dersek inşaallah yanılmış olmayız ...

her görüşü saygım var ama ne benim görüşüm değişir ne de senin görüşün kardeşim!! bence insanın nerde ne zmaan ve nasıl öleceği insanın elindedir!!

• quote:

Orjinalden alıntı: _ShineOn_

benimbu kader hakkinda kafama takilan bisey var. uc buyuk dine gore allahin gucunun siniri yoktur ve gecmisi, gelecegi fln gorebilir. o zaman benim hayatim boyunca nerde ne yapacaimi bilir. o zaman ben yaptiklarimdan ne diye sorumlu olayim ki. yapacaklarim zaten ben dogmadan once allah tarafindan biliniyor. eger ki bu konu da bir belirsizlik varsa bence allah taniminin yeniden yapilmasi gerekir ve herseye kadir oldugu soylenmemelidir. diger taraftan da onceden allah tarafindan belirlenmis bir olayi ben degistirebiliyosam o zaman ben de allaha karsi gelmis olmaz miyyim, ayrica buna gucum yetiyorsa benim de tanrisal guclerim olmus olmaz mi?

sadece ogrenmek icin soruyorum. amacim hicbiseyi karalamak fln degil. bu gune kadar hangi dini butun insana sorduysam tatmin edici bi cevap veremediler.

Evrendeki tüm olaylar Allah tarafından yaratılmıştır.Bize sadece bunlar arasında seçim yapmak kalıyor.Yani yaptığımız tercihlerin bir kısmında hürüz ama evrendeki sonsuz sayıdaki ihtimaller/olasılıklar yaratılmış durumda...Bizler bu olasılıklar arasında seçim yapmak durumundayız.Arkadaşların belirttiği gibi zamansızlık ve mekansızlık kavramını bizler algılayamadığımız için ve bir neden-sonuç kurgusu içinde yaşadığımız için ALLAH'ın herşeyi önceden bilmesini anlamakta zorlanıyoruz.Bırak zorlanmayı ne olduğu hakkında en ufak bir zihinsel yaklaşımda dahi bulunamıyoruz.

Evrende olaylar birbirine bizim anlayamayacağımız bir örgüyle birbirine bağlı durumda.
    Başımıza gelen olaylar,yaşantımız ALLAH'ın takdir ettiği o büyük senaryonun dışında olamaz.Çok verilen bir örnektir.Bizler yaşam denilen tiyatro sahnesinin birer oyuncusuyuz ve bizler bu senaryoyu en iyi şekilde oynamak durumundayız.Olaylar karşısında aldığımız tavır konusunda tamamen serbestiz.Ama bunun her anında onun iradesi devam ediyor.

Elimizde bir tabanca ve karşımızda bir hasmımız.Bize bu şartlar tamamen kontrolümüz dışında yaratılmış durumdadır.Olaylar zinciri bizi böyle bir tercihle başbaşa bırakmıştır.Şimdi iki ihtimal var.Ya tetiği çekip hasmımızı yere indireceğiz ya da vazgeçeceğiz.ALLAH her iki ihtimalide evrende varetmiştir ve biz bu ihtimaller arasında bir tercih yapmalıyız.Diyelimki biz son anda bir seçim yapıp tetiği çekmekten vazgeçtik.Ama o büyük "senaryoya" göre hasmımızın ölmesi gerekiyor ve bu nedenle düşmanımız şaşırtıcı bir hamle yaparak üsütümüze saldırıyor ve kazayla silah ateşleniyor.Düşmanımızı öldürüyoruz
    Şimdi bu olayda biz doğru bir seçim yapıp tetiği çekmediğimiz için büyük bir günahtan kurtuluyoruz.Ama yaptığımız bu seçim, "sonucu"yani düşmanımızın ölmesini engellemiyor.Katil olsakta bu bilinçli bir seçim değildir Yani tüm ameller niyete göre prensibini düşündüğümüz zaman burada sadece niyetimiz,seçimimiz nedeniyle cezadan kurtuluyoruz.
    Tüm bu olayda bize sadece kısa bir "an" seçim hakkı verilmiştir ve burada tüm olaylar ALLAH'ın iradesindedir.Yaptığımız bu seçimi ALLAH'ın önceden bilmesi bizim bir iradeye sahip olmadığımızı göstermez.Bahsettiğim gibi Nedenselliğe şartlandığımızdan bunu algılamakta zorlanıyoruz.
    İslam hukukunda bir insanı öldürdüğünüz için ceza almazsınız,böyle bir niyete sahip olduğunuz için suçlusunuzdur.Bu olayda bize bir seçim hakkı verilmesi ALLAH'ın iradesi dışında gelişmez tamamen onun kontrolündedir.O bizim sakladığımız tüm niyetleri,dilekleri,istekleri bilendir ve hangi seçimi yapacağımızı bilir.Kötü ve iyi,hayır ve şer,haram ve helal bunların hepsi önümüze getirilen yaratılmış kavramlardır ve biz bu tercihlerden sorumluyuzdur.O tercih gücüne sahip olmamız,onun iradesi dışında olmadığı için ALLAH'a karşı gelmek gibi bir durum söz konusu olamaz.
    ALLAH'ın herşeyi bilmesi,bize verilen bu seçme özgürlüğünü,küçük iradeyi,ceza ve mükafatı engellemez...
    Allah istemedikçe biz dileyemeyiz,isteyemeyiz.Bizlerin tercih hakkını yaratan da O'dur.

Ayetlerde kendilerini tanrılaştıran,artık tamamen kendi nefsi için yaşayan,kötülük dolu insanların isteme,dileme ve tercih etme yetilerinin ellerinden alındığını ve iradelerinin tamamen ALLAH'ın istediği gibi bir sona doğru kontrol edildiği anlatılır.Firavun kıssalarında bu çok anlatılır.Onların artık "kalpleri mühürlenmiştir" ki bu işin püf noktasıdır yani o tercihte bulunma durumu tamamen kapatılmıştır.Bundan sonra bir kayalıktan aşağı yuvarlanırcasına geri dönüşsüz bir biçimde sadece şerre hizmet ederler ve o büyük tuzağın içine düşerler.
    Başımıza gelen olaylar karşısında aldığımız tavırlar işin püf noktasını oluşturuyor.Bir felaket sonucunda sabretmemiz veya isyan etmemiz bizim elimizde ama bunlar arasında seçim yani o kısa an bizim elimizde.
    Örnekler çoğaltılabilir,belki hala tam olarak anlatmak istediklerimi aktaramadım ama kabaca bu şekilde yanıtlayabilirim.

• @feylesof
    saolasin. ama hala biseyin cevabini tam olarak olusturamadim kafamda. o verdigin ornekte elimizde silah olmasina kadar olan kisimi gecelim. oraya kadar zaten hersey planlandigi gibi gidiyor. ama is tetigi cekip cekmemeye gelince bu is bizim secimimize bagli diyorsunuz. ama allah ne secim yapacagimizi bilmiyor mu? bunun iki cevabi var. ya bilir ya bilmez. bilmemesi kabul edilemez islamiyet tarafindan. bilmesi durumunda ise zaten o secim belki de "evrenin yaratiolisinda" yapilmistir ve biz aslinda bir secim yapmayiz. onceden verilmis bir karari harekete ceviririz. eger ki ucuncu bir cevap varsa bu ikisinin disinda, o zaman bu isler bana harbiden de cok uzak demektir. belki benim zekam yetmiyor bu seyi algilamak icin (iq manasindaki zeka degil, matematiksel zeka, sanatsal zeka gibi).

bunun uzerinde dusunmedim de degil. bana bu gune kadar anlatilan sey, eger bir benzetme yapmak gerekirse, ara sira ayrimlari olan bir cizgi oldugu. ayrimlara gelince de hangisinin izlenecegine bizim karar verdigimiz ve bu kararimizdan da sorumlu olduigumuz. ama dusununce tanirnin hangi yolu sececegimizi bilmesi gerekmekte. o zaman da o diger yollar aslinda gercek birer yol degil de ayni sehriler arasi yollardaki polsi arabasi maketleri gibi gostermelik olan ve bizim asla ve asla secemeyecek oldugumuz tercih maketleri oldugu sonucuna variyorum.

yazdikalrin icin tesekkurler tekrardan

• quote:

Orjinalden alıntı: 17_Ocak

kardeş bu konu çok derin kısacası şu:

Allah katında zaman mefhumu olmadığı için o bütün zamanları görür yani şimdiki zamanı da geçmişi de geleceği de , işte bu yüzden senin bilgisayarda yazı yazdığını gördüğü için kader kitabına yazmış

yani o yazdığı için sen bilgisayar başında değilsin , sen bilgisayar başında olduğun için o yazmış

çünki o zaman ve mekandan münezzehtir ,bilmem anlatabildim mi ?

benim mantigima bu cok yatti.
    ben bu cevabi tuttum.
    ve bu konuda aydinlandim.

dünya bana doğru eğildiğinde...
  • quote:

Orjinalden alıntı: junayerturk

quote:

Orjinalden alıntı: 17_Ocak

kardeş bu konu çok derin kısacası şu:

Allah katında zaman mefhumu olmadığı için o bütün zamanları görür yani şimdiki zamanı da geçmişi de geleceği de , işte bu yüzden senin bilgisayarda yazı yazdığını gördüğü için kader kitabına yazmış

yani o yazdığı için sen bilgisayar başında değilsin , sen bilgisayar başında olduğun için o yazmış

çünki o zaman ve mekandan münezzehtir ,bilmem anlatabildim mi ?

benim mantigima bu cok yatti.
    ben bu cevabi tuttum.
    ve bu konuda aydinlandim.

yaw ben de aydinlanmak istiyorum
    simdi benim bilgisayarin basinda olmam benim iradem ile mi oldu? eger oyleyse allah bunu daha onceden bilmiyor muydu? buna karar veren ben miyim? yoksa allah bizim hareketlerimize bakip bakip kopya mi cekiyor (biliyorum bu sizin icin agir oldu ama dayanamadim :)

bakiniz soyle yapalim.. teker teker soru-cevap seklinde.. ilk soru: evreni ilk yarattigi andan itibaren (hatta taaa ezelden beri) allah gelecekte ne olacagini bilmiyor muydu? ta her bir atomun hatta quarkin hatta ve hatta diger ve her atomalti parcacigin ne zaman nerede ne yapacagini dahi bilmiyor muydu?

• quote:

bakiniz soyle yapalim.. teker teker soru-cevap seklinde.. ilk soru: evreni ilk yarattigi andan itibaren (hatta taaa ezelden beri) allah gelecekte ne olacagini bilmiyor muydu? ta her bir atomun hatta quarkin hatta ve hatta diger ve her atomalti parcacigin ne zaman nerede ne yapacagini dahi bilmiyor muydu?

bilmediğin meselede hem de dalga geçerek hem de dini konuda böyle konuşuyorsun.

en kibar ifade ile ayıp ediyorsun !!!
    İslamiyet ise Sadece ALLAH var başka hiç bir şey yok diyor
    Eğer sizde bir ben var birde Allah diyorsanız şirktesiniz
    şirkte olanın Kaderi anlaması mümkün değil
    Ayet; Allah dilediğini yapar Ona sual sorulmaz (soramazsın) değil
    Hadis; fakrımla (yokluk) iftahar ederim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cengiz571 -- 5 Temmuz 2005, 12:19:02 >
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.