Şimdi Ara

KAÇAK TELEFON YASASI>>Burdan Devam (65. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2.707
Cevap
0
Favori
214.677
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Giriş
    Kutunun üstünde,faturada,garanti belgesinde yazan imei nosu için turkcell klonlu diyor,telsim hayır klonlı filan değil diyor.
    Kafayı yicem yaa böyle saçama bişi varmı?

Bu arada bu başkanmıdır nedir hep aynı şeyleri söyleyip duruyo
    Sölemiştim,anlattım,kanun şöyle diyip duruo ama rezillikten pek haberi yok galiba kendisinin...

Herşeyde olduğu gibi canım Türkiye'mde bu işte başarısızlık+eziyet+rezillikle sonuçlandı...

Hakkımızda hayırlısı olsun...

Saygılarımla,

MERTŞENER

• Telpa kendi sitesinde garantili samsunglar için açıklama yapmış.
  • Hanımın tele 5 kere mesaj geldi. Daha tele sadece Rus ve hattı ve Turkcell hattı takılmıştı. Ulen bu ne iş?Hayır yazmaktan anam ağladı. Kayıt etmelerini de istemiyoruz. Telefonu Rusya'da birine vericez zaten. Daha iyi bir model alıcaz yine oradan.

Kafayı yememek elde değil yaw. Kapatsınlar anasını satıyım hangi teli kapatacaklarsa. Millete ne bu kadar zulum yapıyorlar ki?

Zaten kaptması falan da zor. Yakın zamanda böyle birşey olacağını sanmıyorum. Roaming yapanlar var daha hali hazırda. Bunların sistemi düzene sokması daha 6 ayı bulur.
  • şu kanunu 1 OCAK 2006 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde yapsalar kimsenin başı ağrımayacaktı, kimse duymadım görmedim de diyemeyecekti, 13temmuz tarihinden sonra faturasız cihaz alanların bir çoğunun yeni kanundan haberdar oldugunu sanmıyorum..

işleri zamanında takip etmiyorlar, sonra herşeyi çok aceleye getiriyorlar
    türk halkı ne kadar sabırlı walla helal olsun
  • Turkcell'in klonlu demesinin sebebi,son rakamı dikkate almayıp ilk 14 rakama göre hareket etmesi.Eğer ilk 14 rakamı seninkiyle aynı olan klonlu telefon varsa seninkine de klonlu diyor.Benim telefon yurtdışından hediye geldiği için kayıtdışı,Avea da öyle dedi,ama Turkcell son rakamı farklı numara ile klonlu mesajı gönderdi.
    Bütün operatörler, telefondan HAYIR gib bir msg atmadığınız sürece, 5.- YTL'lik ücreti otomatik olarak kesiyorlar. Hazır kart türü kullananlardan da bir şekilde bu ücret düşülüyor.
    Benim kayıt altına alınmamış bir telefonum var. Ve ben bu telefonu 12 temmuz'dan önce iki ayrı telefonda kullanmışım. İki telefona da ayrı ayrı msg geldi. Bu telefonlardan birisi faturalı hat ve HAYIR yazmadığım için 5.-YTL kesildi.
    Diğer hattım ise kontürlü o yüzden de o da otomatik olarak kontür düştü.
    Bu yüzden de bir emei numarasına iki ayrı ücret iznim olmadan kesildi.
    tam tüketici mahkemelerini ilgilendiren konu.
    Ayıkla pirincin taşını..
    Bir avea'yı besledik ondan sonra da turkcell yoldu..iyi valla.

Orjinalden alıntı: sonix

banada mesaj geldi ama gelen mesajdaki imei nosuyla telefonumun imei numarası birbirini tutmuyor.telefonu alalı 8-9 ay oldu.acaba o eski telefonun imei numarasımı ?
    seni baglayan şu an kullandıgın tlf imei onlar yanlış veya eksik göndere bilir kontrol et...sorgula bak ne yazıyorsa odur...

Orjinalden alıntı: telesto

22 sayfa olmuş, ancak bir kısmını okuyabildim. Benim açımdan şöyle bir sorun var. Sorun varsa düzeltin lütfen,
    Bütün operatörler, telefondan HAYIR gib bir msg atmadığınız sürece, 5.- YTL'lik ücreti otomatik olarak kesiyorlar. Hazır kart türü kullananlardan da bir şekilde bu ücret düşülüyor.
    Benim kayıt altına alınmamış bir telefonum var. Ve ben bu telefonu 12 temmuz'dan önce iki ayrı telefonda kullanmışım. İki telefona da ayrı ayrı msg geldi. Bu telefonlardan birisi faturalı hat ve HAYIR yazmadığım için 5.-YTL kesildi.
    Diğer hattım ise kontürlü o yüzden de o da otomatik olarak kontür düştü.
    Bu yüzden de bir emei numarasına iki ayrı ücret iznim olmadan kesildi.
    tam tüketici mahkemelerini ilgilendiren konu.
    Ayıkla pirincin taşını..
    Bir avea'yı besledik ondan sonra da turkcell yoldu..iyi valla.
    sizdede hata var....birinden biri size iade edebilir araştırmak lazım ama sonuç 5 ytl haksız alınan bir para aslında bizler tlf kullanıcısı olarak zaten cok yüksek vergilerle konuşuyoruz ve kaçakcıdan 5 krş cıkmıyor esas zarara ugratan o bu aralar 5-10 tane yakalasalarda bizimde biraz gönlümüz olsa yoksa onuda bizemi yakalatacaklar...

• Yaptıkları insanımıza eziyetten başka bir şey değil.
    Ortak bir veritabanı kullanmadan böyle bir uygulama yaparlarsa olacağı bu!

Polatlıda bir tane abone merkezi varmış.
    400-500 kişi sırada bekliyormuş.
    Böyle bir rezalet başka hangi memlekette olabilir ki?
    Deminde TV'da izledim insanlar sıralara girmiş telefonunu ayıt ettirmeye çalışıyor.
    Ya oturdukları yerlerde ABONE MERKEZİ OLMAYAN VATANDAŞIMIZ NE YAPACAK?
    Köydekiler , kasabalardakiler ....vs

+

Yine fırsatçılara gün doğmuş.
    Ankarada necatibeyde ve Balıkçıoğlu İşhanında telefoncular ÇATIR ÇATIR SAHTE FATURA DÜZENLİYORLARMIŞ.

Diyelim elinizde 1 milyarlık telefon var.%20-%22'sine size fatura kesiyorlarmış.Sözde 18% vergi olarak geri ödeyeceklermiş.
    Sanki kestiği vergileri devlete ödeyecekmiş gibi ş....f...ler.
    Birileri yine zengin olacak.
    Bu olaylar bittiği gibi kepengi kapatıp giderler artık.

• %99 işlemler bitti deniyor ama benim tanıdıklara soruyorum ne imei ne faturası ee ne yapacagız diyenler gayet fazla ...
  • bana turkcell den de telsımden de kayıtlıdır bi işlem yapmanısa gerek yok mesajı geldi....

Orjinalden alıntı: nadii

ARKADAŞLAR BENİM TELEFONUM BİR AYLIK VE FATURALI HERKESE OLDUĞU GİBİ BANADA MESAJ GELDİ BU GÜN TÜRKCEL BAYİSİNE GİTTİM SIRADA BEKLERKEN BENDEN ÖNCEKİ ELEMANIN ELİNDE ÜÇ TELEFON VARDI İKİSİ FATURALI BİRİ FATURASIZ BUNLARI SIRASI İLE KAYIT YAPARLARKEN :
    BİRİNCİ TLF KAYIT YAPILDI VE BU TLF DA KULLANACAĞI NUMARAYI SORDULAR ELEMAN SÖYLEDİ İKİNCİYİ KAYIT YAPTI VE NUMARAYI SÖYLEDİ ELEMANIN ELİNDEKİ SON TLF NA SIRA GELDİ KAYIT YAPARKEN NUMARAYI SORDU ELEMAN ARIA NUMARASI VERMEK İSTEDİ FAKAT KABUL GÖRMEDİ ONU KAYIT YAPAMAYIZ DEDİLER VE BİR TLF NA BİR NUMARA- BİR NUMAYA BİR TLF ŞEKLİNDE İMİŞ ADAM O ZAMAN ELİNDEKİ ADİ TLF NU İPTAL EDİP KAYITSIZ KALAN SON MODEL NOKIA YI ONUN YERİNE KAYIT YAPALIM DEDİ GÖREVLİ DE ARTIK KAYIT DEĞİŞTİREMEM DEDİ ADAM O ZAMAN YENİ BİR HAT ALAYIM DEDİ GÖREVLİ HAT HEMEN AÇILMAZ HAT AÇILMAZ SA KAYIT YAPAMAM DEDİ YANİ ANLIYACAĞINIZ ADAMIN SON MODEL NOKIA GİTTİ ÇÖPE ANLADIĞIM KADARI İLE GELEN MESAJ O KADAR ÖNEMLİ DEĞİL GİDİPİ KAYIT YAPTIRIP İSİM VE TELEFON NUMARASINI DA O MAKİNE ÜZERİNE KAYIT EDİYORLAR MAKİNEDE O NUMARA DIŞINDA BAŞKA BİR NUMARA KULLANILAMIYOR....

arkadaşlar dün böyle bir olaya şahit oldum sizce böyle bir şey nasıl olabilir
    En güzel marşını vurmada mehter,
    Ya Allah Bismillah, Allahuekber!

• alıntı...ekşi sözlükden......dir

halihazırda oluşmuş karışıklığı maalesef oldukça uzun bir süre öncesinden öngörmüş bulunduğum için bugüne kadar ses etmemeyi tercih ettiğim uygulamadır.

öncelikle bu karışıklıkta tek sorumlu gsm operatörleri değil, maalesef telekomünikasyon kurumu'nun da sorumluluğu ve ihmali sözkonusu diyerek girişimizi yapalım.

baştan başlayalım. yasanın üç temel amacı vardı;

1) türkiye'ye yoğun bir şekilde sokulmakta olan kaçak cep telefonlarına engel olmak, yani kaçakçılıkla mücadele etmek ve ciddi rakamlara ulaşan vergi kaybının önüne geçmek.

2) büyük bir kısmı cep telefonuna dayalı olarak gerçekleşen kapkaç ve hırsızlık olaylarının önüne geçmek.

3) ikinci el cep telefonu piyasasını düzenlemek. bu kanundan sonra artık ikinci el telefonlar mutlaka faturalı olarak ve bir kutu içinde, ayrıca satıcının da garantisini içerecek şekilde satılacak.

görüldüğü üzere yasanın amacı çok güzel, kimsenin itiraz etmeyeceği nitelikte. zaten hükümet ve muhalefet de, nadir bir anlayış birliği sergileyerek bu yasayı meclisten el ele geçirdiler. yine enteresan bir şekilde, tüketici dernekleri ve cep telefonu satıcılarının en etkili dernekleri bu yasayı hep birlikte desteklediler. yani, bu yasa, türkiye'de bugüne kadar pek görülmemiş bir konsensüs sağlanarak ve toplumun farklı kesimlerinin desteğini arkasına alarak çıktı. ben de bu yasaya kişisel manada destek verenlerden biriydim, hala da öyleyim. yani ilk olarak varmamız gereken netice şu; yasa neredeyse dünyada hiçbir örneği olmayan, devrim niteliğinde ve doğru hedeflere yönelmiş bir yasa, bu nedenle desteklenmeli. bu yasanın çıkış süreci içinde, kaçak cep telefonu satıcıları ile işini düzgün yapmak isteyenler arasında ciddi bir mücadele de yaşandığını, çeşitli güç odaklarının, tek tek milletvekillerine varana kadar kulis yaptığını ve yasanın çıkmasını engellemeye çalıştığını da buraya not olarak düşelim.

"yasa aslında iyiydi de çevresi kötüydü" iğrenç esprisi ikinci kısmın girişi olsun. yasa çıktığında, kurum ve gsm operatörleri dahil olmak üzere hiç kimse, türkiye'de ne kadar kaçak cep telefonu olduğunu bilmiyordu, zira bugüne kadar düzgün bir kayıt sistemi oluşturulmamıştı. nedenlerinden bazıları ve başlıcaları şöyle;

1) türkiye'ye kaçak yollardan girmiş ve dolayısıyla da gümrük teşkilatının haberdar olmadığı telefonlar vardı. (bu telefonların önemli bir kısmı sonradan, imei numarası klonlanmış ve bir şekilde kayıtdışı kalmış telefon olarak karşımıza çıktı)

2) türkiye'ye yasal yollardan girdiği halde, ithalatçı firmaların gümrük girişinde, haklarında yanlış beyannameler düzenlediği telefonlar. (bunun nedeni tamamen tembellik, hadise şu şekilde gerçekleşmiş, ithalatçı önce ithal edeceği telefon cihazlarının imei numaralarını içeren listeyi gümrüğe vermiş, ancak ikinci üçüncü parti ithalatlarda yeni imei listesini düzenlemeye üşenmiş ve aynı listeyi gümrüğe teslim ederek telefonları çekmiş.)

3) yurtdışından yolcu beraberinde getirilen telefonlar.

4) imei numaraları bir şekilde değiştirilmiş (klonlanmış) -misal 0000.. yapılmış milyonlarca telefondan bahsediliyor) telefonlar.

işte bu nedenlerle ve aslında olmayan -ancak varmış gibi davranılan- kayıt sistemi nedeniyle, yasanın hazırlığının yapıldığı dönemde sayısı 4 milyon civarında tahmin edilen kayıtdışı telefon adedinin 18 milyon gibi inanılmaz bir rakama ulaşabileceği sonradan anlaşıldı. tam da bu noktada inanılmaz bir kargaşa yaşanmaya başladı.

yasa yürürlüğe girdikten sonra, bunun deadline'ının 13 aralık olduğu belli idi. bu süreç içinde telekomünikasyon kurumu, başta gsm operatörleri, cep telefonu ithalatçıları, cep telefonu satıcıları (bkz: mobisad) ve tüketici dernekleri ile görüşerek yasanın uygulamasının nasıl yapılması gerektiği yolunda görüşlerini istedi. uzun lafın kısası, gsm şirketleri, uygulamanın nasıl yapılması gerektiği konusunda bir türlü uzlaşamadılar. kurumun öncelikli tercihi, özellikle klonlanmış telefonların kayıt altına alınması işleminin, belirlenecek merkezlere telefonları çağırıp, her birine yeni imei numarası vererek kayıt altına almak şeklinde idi. kayıtdışı ancak klonlanmamış imei numaralarına sahip telefonlar ise, kanunda kararlaştırılan 5 ytl ücret karşılığında gsm operatörleri tarafından mesaj gönderilmek suretiyle kayıt altına alınacaktı. gsm operatörleri bu süreci sorunsuz olarak aşabileceklerini düşündüler ve dile getirdiler.

asıl büyük kavga, klonlanmış imei numaralarına yeni imei numarası verme işleminin naısl yapılacağı konusunda yaşandı. gsm operatörlerinden, özellikle avea tüm bu süreçte kendi abonelerinin işlemlerini kendisi yapmak istedi, ve tüm operatörlerin abonelerinin belli ve tek bir sistem içinde kayıt altına alınması talebine istikrarlı bir biçimde engel oldu. avea'nın talebi özet olarak şuydu, kayıtdışı telefonları biz kendimiz kayıt altına alırız. klonlanmış telefonlara da yeni imei numarası biz verelim ve kayıt altına alalım." türkcell bu süreçte eleştirel bir bakış açısı sergilemesine rağmen genelde olumlu idi. telsim ise zaten satış öncesi sıkıntılı bir dönemde olduğu için ciddi bir alternatif önermedi.

neticede şu anda kısmen avea'nın istediği noktaya gelindi. ancak, tüm bu çekişmeler sürerken ertelenmek zorunda kalınan kayıt altına alma süreci, ancak son haftaya girildiğine uygulamaya konabildi, o tarih aralığında ise, tüm telefonların kayıt altına alınabilmesine teknik olarak imkan bulunmamakta idi.

özet/tavsiyelerim:

sorun, kronik bir hastalığımızın nüksetmesinden ibarettir; sadece kanun çıkarmakla bütün sorunları düzelteceğimizi sanıyoruz. halbuki, yeterli teknik ve hukuki altyapı oluşturulmadan çıkarılan kanunlar, bir şekilde birilerinin elinde patlıyor. uygulama sürecinde yapılan basit ve kişisel hesaplar da kervanın yolda "düzülme"sine engel oluyor (bir başka bakış açısıyla sebep oluyor).

-telefonunuz faturalı olduğu halde size kayıtdışı olduğuna dair bir mesaj gelmiş ise; 5 ytl'i ödeyin ve telefonu aldığınız şirkete ve ithalatçısına) dava açın.

-telefonunuz faturalı değil ise, her halükarda 5 ytl'yi ödeyin ve telefonunuzu kaydettirin.

-telefonunuz faturalı ancak yurtdışından alınmış ve girişte gerekli işlemler yapılmamış ise, 5 ytl'yi paşa paşa ödeyin.

-telefonunuzla alakalı olmayan bir imei numarası hakkında size kayıtdışı mesajı gelmiş ise; büyük ihtimalle bu eskiden kullandığınız bir telefonla alakalıdır. şu anda ben de bu durumdayım, abonesi olduğum turkcell'den iki adet, telefonunuz kayıtdışıdır mesajı aldım. her iki imei numarası da şu anda kullandığım cihaza ait değildi bu nedenle de hayır yazarak söyledikleri numaraya gönderdim. akabinde, o zaman telefonunuzu çağrı merkezine giderek kaydettirin şeklinde bir mesaj daha geldi. eğer 13 aralık tarihi uzatılmaz ve telefonum bir şekilde görüşmeye kapatılır ise, yahut da hayır yazmama rağmen 5 ytl kesinti uygulanır ise, şahsen ben hem turkcell'e, hem de telekomünikasyon kurumuna dava açacağım. ancak kimseye aynısını yapmasını tavsiye edemem, çünkü özellikle telefonum kapatıldığı takdirde ben mecburen gidip yeni bir telefon almak zorunda kalacağım. herkes böyle bir riski göze almak zorunda değil.

son sözüm de gsm operatörleri ve telekomünikasyon kurumuna; ey güzelim yasayı uygulamada bok eden ve tüm prosedürü çorbaya çeviren etkili ve yetkili insanlar. yasa çıktığından beri aylar geçti. bu süreçte neyin kavgasını yaptınız da, oturup yasanın sağlıklı bir şekildeuygulanabilmesi için gerekli altyapı hazırlığı ve yatırımları yapmak yerine toplantı üstüne toplantı düzenleyerek birbirinizin başının etini yediniz? yarın türkiye'deki 5 milyon gsm abonesinin telefonları kesilir ise hanginiz sorumluluğu üstlenecek bakalım?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cinman -- 13 Aralık 2005, 16:12:42 >

• ekşi sözlükden alıntıdır

12 temmuzdan sonra yurtdışından satın alınmış olan telefonumu kaydettirmek için yaptığım çalışmalar boşa gitmiş ve nihayetinde sempati kanalıyla sorun çözülmüştür *.

elimizde telefonumuz turkcell bayisine gittim * kayıt işlemi için 5 ytl ödedim ancak sistem yoğunluğu nedeniyle işlem gerçekleşmedi ve bayinin telefon numarasını alarak ve işlemin sonradan gerçekleştirileceğini teyit ettirerek ayrıldım. bayi ile yapılan görüşmede telefonumun kayıt altına alınamadığını çünkü 12 temmuzdan sonra satın alındığını öğrendim.
    fatura ile birlikte gelinmesi durumunda kayıt altına alınabileceği belirttiler. tesadüf o ki ertesi akşam türkiye ye gelen abimden telefonun faturasını istedim *.
    elime geçen fatura ile tekrar aynı bayiye ulaştım ve buyrun fatura, buyrun telefon dedim. cevap olarak bu faturada imei numarası yok, imei numarası olmadığı için kabul edemeyiz oldu. peki dedim imei numarasını faturaya elle yazsam ve sonrasında getirsem olurmu ? olmaz dedi görevli tabiki. bende yanımdaki elemandan faturasını * ödünç istedim ve görevliye gösterdim. al bak dedim bu da elle yazılmış. görevli mırın kırın etti ama kabul etmedi.
    peki diyerek oradan çıktık. sonrasında ilk iş faturaya imei numarasını elle * yazmak oldu. sonra başka bir bayiye gidildi ve telefonu kayıt altına almak istediğimi ve faturasınında yanımda olduğunu söyledim.
    telefonumun klonlu olduğunu ve turkcell extralara gitmem gerektiğini söylediler.

neyse sonrasında kozyatağında bir turkcell extra buldum ve oraya gittim. tabi gitmeden önce mevzuatın * bir çıktısını da yanıma aldım.
    sırada beklerken pek de sıkılmadım oradan oraya koşanları izlerken güzelde bir bayan ile tanıştım ancak biraz sonra içerisine gireceğim ruh halini bilsem hemen kızın telefon numarasını alır ve işlemi unutup bayiden çıkardım ama eşeklik bende telefon kaydettireceğim ya.

neyse sonrasında sıra bize geldi, kızda * tam arkamda. görevliye telefonu uzattım, faturayı uzattım ve cevap olarak bu faturaya elle yazılmış o nedenle kabul edemeyiz . faturanın kaşelenmesi lazım. tabi sinirden kuduran ben * * nasıl olur hanım efendi işte fatura işte telefon, işte mevzuat. siz bu faturanın doğruluğunu sorgulamak durumunda değilsiniz.
    görevl siz bana bunu kendinizin yazmadığını ispat edin demezmi? işte o an arkamda duran kız uzaklaştı zaten. bende ona siz bana bunu benim yazdığımı ispat edebilirmisiniz dedim. ayrıca bu sizin sorunuz değil. bakın bu faturada bir tane kaşe varmı, adamlar dünyalı ne kaşesi bastıracağım ben buna eklinde kudurdum.
    kadında ben bunu alamam gidin başa yerden yaptırın demezmi ? siz alacaksınız bunu dedim yok almam dedi. göreviniz bu alacaksınız dedim mevzuatı uzattım. siz devlettenmisiniz dedi. hayır dedim. 5 ytl dedi. ya benim derdim 5 ytl değil dedim ben bu telefonu kayıt altına almak istiyorum dedim. ödeyin 5 ytl olur dedi.
    sonunda ikinci 5 ytl'yi de ödedim ve extra'dan * çıktım. tabi kız mız yok meydanlarda. benim de kıza bakacak halimmi kalmış.

ertesi gün turkcell'den mesaj telefonunuz kayıt dışı kayıt altına alınız. hay senin ile başlaya özlü sözlerden sonra bir arkadaşın müdahelesi ile operasyon tamamlanmıştır.
    ek olarak,
    dallama görevlilerden uzak durun,
    sempati kanalını kullanın,
    kendini padişah sanan görevlilerden ayrıca uzak durun,
    tanıştığınız kızların yanında sinirli olmayın,
    faturaya bilgisayar ile müdahele edin daha resmi olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cinman -- 13 Aralık 2005, 16:14:34 >

• Arkadaslar telefonuma gelen telefonunuz kacaktır kayd ettirin ve turkcell sizin adınıza ............. imei nolu cihazı kayd etmistir diye gelen msj az oncekiyle beraber 4 oldu.Kendi dogru olan imei no mu cumartesi gunu kayd ettirdi ve pazar gunu kontu kesilerek msj geldi ^^imei numaranız tcell tafından kayd ettirilmisttir^^diye.Az once gelen msj da yine baska numara ve tcell sizin adınıza kayd ettirecek istemiyorsanız hayır yazın içerikli 3. msj .Artık kayafı sıyıracam kacıncı oldu musteri hizmetlerini arayıp kendi imei no mu verdigim.Hala daha msj gelio ve verdikleri cvp ^^sistemdeki aksaklık nedeniyle sadece size degin 1 milyon gibi kullanıcıya gonderildi^^ .Alt yapı yok kalkıstıkları işe bak...

• yaw durmadan mesaj geliyor arıyorum tamam diyorlar işi gücü bıraktık telefonla turkcell le uğraşıyorum bend ekızdım sizin de telefonunda hattında kaldırdım attım hepsini kullanmıyorum oh be dün ya varmış be kardeşim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.