Şimdi Ara

Kablo alışma süreci (burn-in)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.020
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Hi-Fi mesajlarında insanların bir kabloya 100 lerce hatta 1000 lerce $ verilebilip verilmemesini tartışmasından sonra bu burn-in in gerçekten olup olmadığı konusunda sizlerin de görüşlerinizi bekliyorum. Özellikle yabancı forumlarda okuduğum kadarı ile bir kısım kullanıcı, gerçekten 100 saat çalışma sonrası kablonun çok daha başarılı bir performans verdiğini söylerken, diğer kısım kablonun çapını genişlemedikçe ya da boyu kısalmadıkça seste farkedilebilir bir değişiklik olmadığını yazmışlar.

Siz ne diyorsunuz?

• Kablo mekanik bir yapı değil. Alaşımı ve çapı önemli bence. Örneğin tiz ve midler için gümüş veya kalay iyi sonuç verirken baslar için bakırın ideal olduğundan bahsediliyor. Açıkçası saf bakır 2x2,5 kablo, kalay/gümüş/bakır alaşımı 2x1,5 kablo ve harcıalem 2x0,75 (metresi 1 YTL!) kabloyu sırayla ve aynı parçalarda dinledim. Aralarında herhangi bir fark duyumsamadım. Hatta iddia edebilirim ki bi-wiring le single wiring arasında da çok belirgin bir fark algılamadım, belki tiz ve midlerde detay artışı oldu ama çok çok belirgin değil.
    Diğer yandan kablonun burn in olması demek bakırın karbonlaşma sürecine girmesi demektir. Yani adı üstünde yanması! Karbonun iletkenlik katsayısı bakıra göre çok çok düşüktür. Bence burn in olduktan sonra iletkenliği düşeceğinden performansı da düşecektir. Bu kastediliyor olabilir.
    Pratik ve bilimsel düşünelim: Evimin tesisatındaki 2,5mm2 lik TTR kablolar en azından 10 yıldır çalışıyor, üzerinden 220v ve zaman zaman 25A akım geçiyor. Ben herhangi bir burn in vakası olduğunu sanmıyorum. Kaldı ki normal bir dinleyici kanal başına 20W güç harcar, bu da 8 ohm hoparlör için 13v RMS gerilim ve yaklaşık 1,3A akıma tekabül eder. Bu şartlar altında 2,5 veya 1,5 mm2 kesite sahip bir iletkeni karbonlaştırmanız ne kadar zaman alır bunu tahmin etmek bile imkansız bence.

Açıkçası odyofil tayfasının ilginç şehir efsaneleri vardır ve çoğu şu binlerce dolara kablo satan hi-end ciler tarafından uydurulur. Bence burn in efsanesi de öyle bişey. Hoparlör için rodaj süreci olduğuna katılırım çünkü sonuça elekromekanik parçalardan oluşuyor, ve bu parçalar daha çok yumuaşk malzemeler. Dolayısıyla doğal aşınma ve şekillenme sürecinden geçmeleri gerekir. Ama KABLO ???????????

• Çok doyurucu gelmedi bana! Neden pişme eniliyor o zaman? Mesela de-staticisation felan denebilir... Olayı tam ifade etmiyor. Bence EFSANE...
  • quote:

Orjinalden alıntı: drhardware

Çok doyurucu gelmedi bana! Neden pişme eniliyor o zaman? Mesela de-staticisation felan denebilir... Olayı tam ifade etmiyor. Bence EFSANE...

Bilirsin Odyofil dunyasında oyle ayrıntılarla, oyle sınırlarda islerle ugrasıyorlarki akıl mantık almamaya baslıyor bazen. Gulmelimi, aglamalımı gibi bir tablo cıkıyor. Yakın zamanda hifi ve hiend ciler toplanıp kör testi yapmak icin girisimde bulunduk ama devamı gelmedi malesef. Cok can yakacagı belli aslında.

Gectigimiz haftalarda profigoldun tek ve cok damarın bir arada kullanıldıgı speaker bakır kablomu degistim.
    Hamanın Alman malı olan 4 mm lik Gumus kabloya gectim. Bakırdaki o yumusak agır bas performansı biraz azaldı ve genel manada uste dogru bir acılma oldu bunu cok net anladım mesela. Simdi pisme surecini bekliyorum. Bu bekleme asamasında tabi kulagın sese alısma durumuda yok degil. Kulagın yeni sese alısıp refeans almaya baslayınca tamam kablom pisti durumuda olabilir. Bu noktalarda psikolojik yonde isin icine karısıyor. Bunları test eden somutca ortaya doken bir cihazda yok. En guzeli kör testi aslında.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 22 Haziran 2007; 10:48:32 >

• Kesinlikle!
    İşin psikolojik yönü oldukça ağır basıyor gibime geliyor. Kabloya 5,000$ verdikten sonra %1 lik bir performans artışı olduğunu görmek yıkıcı bir etki yaratır insanda. Örneğin şu T-Amp meselesi var halen kafamda. Gerçi çok bahsettim ama; sitesini hatırlamıyorum adam tutmuş e-bay dan 130$ lık bir T-Amp almış, yine kaynağını hatırlamadığım bir yerden 250$ lık bir iki yollu hoparlör kiti alıp projesine uygun toplamış, ardından da bildiğin 2x1,5 TTR tesisat kablosuyla bağlantı yapmış bu hoparlörlere. Ve çok güvendiği sekiz on odyofile KÖR test yaptırmış. Hilafsız hepsi en az 10,000$ lık hi-end sistemle aralarında herhangi bir fark algılayamamış ya da algıladıkları fark nüans seviyesinde kalmış. Bunu sanırım geçen yıl okuyup şaşırmıştım. Bu sistemin maliyeti yaklaşık 350-400$! Adam hatta daha ucuza da yapılabileceğini iddia ediyor. Ki bende yarı fiyatına da yapılabilir. Çünkü T-Amp kitleri 40$ a satılıyor ve bir kaç sağlam marka hoparlör kiti neredeyse 150$ ın altında... Bu şartlar altında şöyle bir önerme daha uygun düşmez mi?

Ne kadar para harcadıysan o kadar tatmin olursun! Ama bu bir başkası için geçerli değildir, çünkü O ne kadar para harcadığını bilmez!

Tabii benim fikrim.

• belirli bir fiyatın üstündeki sistemlerde bencde çok çok az farklar var.olay tamaen piskolojik.ben birçok deneme yaptım bu konuda .

drhardware hocam inanırmısın bende tam bu sıralar diy hoparlör kitlerine bakıyorum.aradığım orta güçte yüksek hassasiyetli kabin için gerekenleri rahatlıkla bulabileceğim sürücüler.bookshelf v 2 sürücülü olması gayet iyi olur.bunuda muhtemelen 10w a class amfi ile sürmeyi düşünüyourm.ama malesef internette baya aradım uygun bişeyler bulamadım.bazı sürücüler var ama alıcak bir site bulamadım yani yardıma muhtacım
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Dostum şunları tavsiye edebilirim.
    http://www.lautsprechershop.de/deutsch/index_hifi.htm
    Bu linkte pek çok kit var ilgini çekebilecek. Ben geçen yıl mivoc XSB250 dinlemiştim. Ne yalan söyleyim şu ana kadar dinlediğim en iyi HOPARLÖRDÜ. Dikkat kitti demiyorum çünkü o zaman onun kit olduğunu bilmiyordum. Fiyatı sanırım 350€ civarındaydır. Ancak SB180 ve SB180-II de oldukça kaliteli kitler. Crossoverleri hi-end malzemeyle yapılmış (180 serisinde opsiyonel).
    Diğer markalar hakkında çok fazla bilgim yok (Monacor hariç) ama mivoc u tavsiye edebilirim. SB180 serisi sanırım 200€ civarında, burada yapacağin işçilikle bvirlikte 300€ yu geçmez ve kesinlikle o fiyata o kalitede bir hazır ürün alamazsın.

Kolay gelsin.

• insanlarımız hoparlör alamazken kabloya hiç dikkat etceklerini zannetmiyorum..
    Sistemde genelde kalın kablo kullanırım her ne kadar Hi-Fi bir sistemim olmasada..
  • Oldukça mantıklı...
    Özellikle bakır ve bakır/kalay alaşımlı ve en az 1,5mm2 net kesitli bir kablo çok rahatlıkla iş görecektir. Ama 2,5mm2 olursa daha iyi olur.
  • kullandığım kablo bakır galiba..çok kalın zaten sistemde hep subwoofer var..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.