Şimdi Ara

Jungle nedir ? Nasıl yapılır ? (Rehber) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
124
Cevap
19
Favori
47.471
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • quote:

Orijinalden alıntı: an4cond4

quote:

Orijinalden alıntı: Nunéth

Amumu konusunda T1 e konulmasını düşüneceğinizi önceden sezmiştim. Fakat eğer o kadar iyi bir jungler olsaydı turnuvalarda ban yada pick olurdu öyle değil mi ? Çok rahat counterjungle yapılan bir hero fakat bronze-silver-gold da elbette çok güçlü. Dolayısıyla T1 olarak düşünmenizi anlayabiliyorum.

Olaya gold ve üstü olarak bakacaksan zaten bu kişilerin rehbere ihtiyacı yok :) Buradan faydalanacak olanlar gold seviyesinin altındakilerdir.Amumu bu seviyede mükemmel bir jungle.Nocturne aynı şekilde..Hatta zorlasan khazix bile eklersin oraya :)Pek jungle oynanmasada rahatlıkla oynanabilen bir şampiyon.

Birde jungle ile nasıl daha uyumlu oynanır konusunada değinseydin keşke.İyi bir jungle oyuncusu olduğumu düşünüyorum ama en büyük derdim koridor oyuncularının uyumlu hareket edememesi.

Son olarakta yeri gelmişken yazayım.Ward almayıpta koridorunuzu kaybediyorsanız jungle oyuncusuna küfür etmeyin, kendi suçunuzu garibim oyuncuya yüklemeyin.

Daha eklenecek herolar var ve sekmeler var. Fakat henüz bitmedi. Yoksa kha'zix, diana, jax, sejuani vs bir çok jungle var. Şu an hala yapım aşamasında. Elimden geldiği kadar güncel tutup ihtiyacı olan arkadaşların yararlanmasını sağlamaya çalışacağım.

• Dostum ben Jungle Runesiz Jungle girsem hiç mi birşey yapamam ? Botlara karşı jungle yaptım Lee Sin ile oluyor da Classic girerim JUngle Ranked girmemde en kolay Jungle bana WW geliyor.Birde Resim eklersen hani gidilecek yerler lvl'lara göre gank atma noktaları falan onlarıda yazarsan sevinirim kardeşim.
  • Güzel olmuş rehber eline sağlık. Her türlü champla (metaya uygun olup, jungle dönebilen) jungle yapabiliyorum fakat gank konusunda biraz başarısızım, jungle en az oynadığım rol olduğu için olabilir. O konuda da tavsiyelerin varsa hoş olur
  • Çok güzel konu diana ve zedi de görmek isterim konunda
  • Jungle başlamak istiyorum hangi heroyu önerirsiniz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Shen: Aşırı derece yavaş jungle temizleme süresi.

Bu Shen ile bi ben hızlı temizliyorum herhalde Kırmızırlar attack speed mavi magic per lvl sarı armor büyük ad. olarak deneyen varmı?Şahsen shyvana kadar olmasada hızlı atabiliyorum.
  • Bu arada, tüm jungle yaratıklarının respawn sürelerini verebilir misiniz? golemler, mavi,kırmızı,kurtlar,wraithler,baron,drake vs.
  • Rengar'ı jungler listesine eklememiş bile. Rengar'ın pasifi jungle için birebir olmasına rağmen

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MechanicsSolid -- 13 Şubat 2013; 20:55:02 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Full Metal Mordekaiser

Güzel olmuş rehber eline sağlık. Her türlü champla (metaya uygun olup, jungle dönebilen) jungle yapabiliyorum fakat gank konusunda biraz başarısızım, jungle en az oynadığım rol olduğu için olabilir. O konuda da tavsiyelerin varsa hoş olur

Oynadığın karakter hakkında fikir sahibi ol. Kesinlikle çok işe yarıyor. En azından neler yapabileceğin hakkında fikrin oluyor. Jungle oynarken hangi şampiyonları kullanıyorsun? Yazarsan daha fazla yardımcı olabiliriz. Bazı şampiyonlarla direk lane üzerinden giderek gank atabilirsin genellikle gap closerı olan şampiyonlar ve cc si olan şampiyonlar kullanılır. Örneğin Maokai, Lee sin, skarner vb. Skarnerı koymamın sebebi iyi bir ms sinin olması. Bunun dışında bazı şampiyonlarda örneğin amumu,malphite,nunu, cho gath gibi şampiyonlarda ise çimene saklanıp doğru zamanı beklemek gerekir. Bu şampiyonlarla gank atmak tabi ki biraz daha zor skillshot falan gerekli ama bazı özellikleriyle tamamen oyun değiştirebilirler. Dediğim gibi kullandığın şampiyonları yazarsan elimden geldiğince daha fazla taktik, bilgi vermeye çalışırım.

• @jimmycool1907: Rune olmadan jungle yapmanı önermem zira zor olur. Fakat nunu, warwick, fiddlesticks gibi yüksek sustain i olan herolar ile yapabilirsin.

@fullmetalmordekaiser: Gank konusunda nasıl sıkıntı çektiğini söylersen daha iyi yardımcı olabilirim. Her attığın gankte kill alacaksın diye bir şey yok, gank attığın lane e summoner spell kullandırmak, base göndermek dahi başarılı bir ganktir.

@ozieekus: Ekleyeceğim elbette, henüz tüm herolar eklemedim.

@pikacutr: Başlarda sustain i yüksek, ve skill shot olmayan heroları tavsiye ederim. Nunu, warwick, xin gibi heroları deneyerek başlayabilirsin.

@gnymade: Bende shen ile jungle yaparken söylediğin runeleri kullanıyorum fakat karakterin damage veren tek bir skili olması ve o skillin aoe olmamasından dolayı ne yazık ki geriye kalan herolara göre çok daha yavaş kılıyor shen i.

@luckzor: Ekledim.

@jääri.. : Guide ın henüz bitmediğini dile getirdim defalarca. Okuma zahmeti gösterseydiniz görürdünüz.

• quote:

Orijinalden alıntı: Nunéth

Merhabalar arkadaşlar. Böyle bir guide hazırlama kararı aldım. Jungle yapanlara, yapmaya yeni başlayanlara yardımcı olur diye düşünüyorum. Aranızda elbet benden çok daha iyi oyuncular vardır ben sadece kendi bildiklerimi aktaracağım. Eksik/yanlış gördüğünüz bir yer olursa uyarınız.

Öncelikle kendimden bahsedeyim. Oyuna 2-2.5 sene kadar önce başladım. EU da oynuyordum doğal olarak. Serverlar ayrılınca West e geçtim. Türkiye serverı açılınca orada da bir hesap açtım ve Türkiye serverında 1750 elo civarı bir yerdeydim daha sonrasında karakteri sattım server sıkıntılı olduğu için. Şu an EU-Westte oynuyorum. An itibariyle Silver I deyim 95 puanım var. Yakında golda çıkacağım umarım. Guide ı yazarken ingilizce terimleri kullanacağım çünkü bir türlü gank yerine baskın, jungler yerine ormancı demeye alışamadım. Kusura bakmayın.

Bu guide da bulabilecekleriniz.

1-İyi jungler nasıl olunur.
    2-Jungle için rune dizilimi.
    3-Jungle için masteries dizilimi.
    4-Jungler sıralaması.
    5-İyi bir junglerın sahip olması gerekenler
    6-Jungle camp spawn ve respawn süreleri
    7-Oyun esnasında jungler olarak dikkat etmeniz gereken şeyler:
    8-Jungle itemları/buidleri ( Yapım aşamasında.)
    9-Gank yolları ( Yapım aşamasında. )

1- İyi bir jungler nasıl olunur ?

İyi bir jungler olmak için belirli başlıklar var elbette fakat hepsinin başında oyun bilgisi geliyor. Oyunu iyi bilmek gerekiyor. Bu da okuyarak değil oynayarak öğrenilebilecek bir şey. Fakat demin sözünü ettiğim başlıkları kısaca yazayım.

Sabırlı olun: Bu her konuda geçerli. Gank atarken sabırlı olun. Doğru zamanı bekleyin. Acele etmek genelde sizi fail gank atmaya, hatta bazen ölüme kadar götürebilir. Sabırlı olma konusu takımdaki kişilere karşı da geçerli. Özellikle eğer sizin gank atmadığınız lanedeki kişi ölürse. Suçlu sizsinizdir. Hele birde jungler oraya gank yaptıysa o lane in kaybedilmesinin sebebi adamın ward almaması değil, sizin gank atmamanızdır. Fakat sabırlı olun. Çünkü sizde sinirlenirseniz, hiç bir yardımı olmaz.

Map awareness: Türkçesi "harita farkındalığı" gibi bir şey olsa gerek. İyi bir jungler olmanın bir numaralı şartı diyebilirim. Olmazsa olmaz. Map te ne olup bittiğinden haberiniz olmalı. Minimap i sürekli kontrol edin. Pingleri kullanın. Missleri söyleyin. Karşıdaki heronun nereye doğru gittiğini belirtin. Sizin bir lane iniz yok diye diğer laneleri kendi haline bırakmayın.

Ward alın: Çok ciddi şekilde söylüyorum ki oyunda en çok işinize yarayacak item ward. Yukarıda bahsettiğim map awareness için gereken item. Cimrilik yapmayın. 75 zaten tanesi. Şu şekilde düşünün. Sizin 75 gold verip almadığınız ward yüzünden ölürseniz ölüyken geçirdiğiniz sürede çok daha fazla para kaybedeceksiniz. Wardları gerekirse takım arkadaşlarınız için koyun. (Top lane pushluyor ve wardı yoksa onu koruma amaçlı wardı koyun.)

Heronuzun potansiyelini bilin: Bu da ne yazık ki oynayarak öğnenilebilecek bir şey. Karakterinizin ne kadar damage vurabileceğini, tower dive yaparsanız turret ı ne kadar tanklayabileceğinizi bilmeniz gerekir. Jungle karakterlerinin gücünü bilmek karşı junglera karşı avantaj sağlayacaktır. Özellikle counter jungle konusunda.

Takımınzla irtibat halinde olun: Özellikle gankler sırasında çok önemli. Bir lane e gank e giderken gankleyeceğiniz kişiyi pingleyin. Herhangi bir cc sini kullanmasını veya rakibi baitlemesini istiyorsanız söyleyin.

Counter-gank: Bu tabir de rakip junglerın gank e gittiği lane e gank e gidip durumu 2v2 ye getirmek denilebilir. Yukarıda bahsettiğim Map awareness olmazsa counter gank yapamazsınız. Fakat karşı junglerın bir lane e doğru gittiğini gördüğünde takip edin. Onun gittiği lanedeki takım arkadaşını uyarın.

2-Jungle için rune dizilimi

Marks : Attack Speed, Flat Ad, Armor Pen., Magic Pen.
    Seals : Armor
    Glyphs : Flat MR, Scaling MR, Attack Speed, Scaling Ap
    Quintessences : Movement Speed, Flat Ad, Flat Ap, Armor Pen.

Yukarıda verdiğim runeler ile doğru olanları seçerek neredeyse tüm junglerlara uygun bir rune sayfası yapabilirsiniz.

3-Jungle için masteries dizilimi

21/9/0 : Bufflara ihtiyacı olmayan junglerlarda kullanıyorum. Utilityden buff duration ın süresini uzatmadığımız için bufflara ihtiyacı olmayan daha doğrusu diğer junglerlara göre daha az ihtiyacı olan herolarda kullanıyorum. (Warwick)

9/21/0: %70 olarak bu şekilde kullanıyorum oyunda. Çünkü defansa verdiğimiz 21 puan survivabilityimizi arttırıyor ki bu da şu an ki metada en önemli şey. Zira şu an kim daha tank kasarsa o kazanıyor genelde. (Ne yazık ki) (Lee, Jarvan, Xin)

0/21/9: Bir yukarıdakine çok benzeyen fakat damage a çok ihtiyacı olmayan junglerlarda kullanıyorum. (Maokai, Skarner)

4-Jungler Sıralaması:

Burada kendime göre bir jungler sıralaması yapacağım. Herkesi fikri ayrıdır. Buradaki tamamen kendi fikrimdir.

Tier I:

Cho Gath: Her ne kadar W suna yarım saniye kadar bir nerf gelse de hala oyundaki en iyi junglerlardan benim gözümde. Yazının başında da belirrttiğim daha çok tanklayan kazanır felsefesine birebir uyuyor. Ganklerde CC ye sahip olduğu için rahat gank atabiliyor.

Jarvan IV: Oyundaki en iyi early gank atabilen herolardan biri. Özellikle lvl 2 gankleri. İyi bir gap closer ı var. Combosu + pasifi sayesinde yüksek damage vurabiliyor early game de.

Xin Zhao: Her ne kadar sevmesemde çok çok güçlü. Early gankleri çok güçlü. Counter jungle yapması zor çünkü orta derecede bir sustain i ve yüksek damage ı var. Gap closer + slow a sahip.

Maokai: Aoe ultisi, 2 tane cc si sayesinde harika bir jungler. Gankleri çok etkili ( W sunu doğru kullanmak önemli )

Dr. Mundo: Perma slow. Skill shot ı tutturduğu sürece sonsuza kadar slowlayabilir. Late game gidildikçe öldürülmesi daha zor hale geliyor.

Lee Sin: Oynaması en keyifli hero benim gözümde. Yüksek bir early game damage ı var. Late game a doğru biraz düşüyor fakat early gamedeki yüksek damage ve yüksek mobilitysi olduğundan buraya koydum.

Hecarim: 6 lvl öncesi gankleri zayıf olsada sonrasında çok iyi bir şekilde gank atabilen ve mid gameden itibaren öldürülmesi zor olan bir hero. Ultisi ile çok iyi initiate yapabiliyor.

Shyvana: Oyundaki sanırım en hızlı jungle temizleyen hero. Damage ı ne çok kötü, ne çok iyi. Ama ultisi sayesinde çok iyi tanklayabiliyor. Late game e doğru öldürülmesi zorlaşıyor.

Vi: Early game de çok yüksek bir burst damage. Müthiş bir ulti, hızlı jungle dönebilmesi, % damage vurabilmesi sayesinde tanky kasıp aynı anda damage vurabilmesi ile Tier I de olmayı hakediyor bu arkadaş.

Tier II:

Shaco: Belki oyundaki en iyi early gank atan hero. Fakat mid game den itibaren teamfightlar başladığından ve teamfightlarda neredeyse useless olduğundan buraya koyuyorum.

Volibear: Yine aynı şey söylüyorum, kim daha fazla tanklarsa o kazanır. Ve bu ayının W su hp sinden scale olduğu için gayet iyi damage vurabiliyor. Fakat gankleri ve jungle temizleme süresi diğer junglerlara göre daha zayıf.

Shen: Aşırı derece yavaş jungle temizleme süresi. Tamam ultisi şahane, gankleri tauntu sayesinde gayet iyi fakat jungle dönme süresi çok yavaş.

Amumu: Permaban bir karakteri Tier II ye koyduğum için saçmaladığımı düşünenler olabilir. Fakat amumu counter jungle a karşı çok zayıf. Kendi jungleında kolayca öldürülebilecek bir hero. Early gankleri diğer karakterlere göre çok zayıf. Ultisi oyun çevirebilecek düzeyde olsa dahi early gamedeki güçsüzlüğü en büyük zayıflığı.

Malphite: Yukarıdaki ile benzer. 6 lvl a kadar attığınız ganklerden iyi sonuç almanız çok zor. Fakat 6 lvldan sonra attığınız ganklerde en azından bir summoner spell kullandırmanız kaçınılmaz ve teamfightların kaderini değiştirebilecek bir ulti. Jungle temizleme süresi çok iyi değil

Nocturne: Şu andaki metadan dolayı tank kasılması gerekiyor aksi takdirde çok rahat öldürülebiliyor. Ve ultisinin range i 6 lvl da bir hayli düşük. Fakat yine de çok iyi bir gap closer, fear ve spell shield a sahip.

Olaf: Top lane olaftan tamamen farklı. Jungle da Q fulleniyor ve eğer siz o Q yu kaçırırsanız gank atmanız imkansız gibi birşey. Dolayısıyla jungle olaf oynarken takımınızdaki lanelerde yeteri kadar CC olduğundan emin olun ki gank atmanız kolaylaşsın. Late game e çok iyi bir şekilde scale oluyor.

Skarner: Jungle temizleme süresi gayet iyi. Çok iyi bir ultiye sahip. İyi bir initiator.

Tier III:

Trundle: Çok zayıf bir early game. Late game e doğru iyi scale olsa da diğer opsiyonlar varken pek picklenmeyen bir karakter.

Nunu: Jungle yapması çok kolay. Sonsuz bir sustain söz konusu. Counter jungle yapması eskisi kadar kolay olmasa da ( Mavi wraith e tek attığı zamanlar) hala kolay. Gankleri iyi fakat late game e doğru diğer junglerlar kadar iyi scale olmuyor.

Warwick: 6 lvl dan önce gank yapamıyor denilebilir. Tek gap closer ı ultisi. Jungle da sustain i yüksek ama temizleme süresi çok yavaş.

Fiddlesticks: Fear ı lvllamadan önce atılan gankler çok zayıf. Sınırsız bir sustain e sahip jungle da dolayısıyla diğer junglerlarda potion a verdiğiniz parayı fiddle oynarken ward a verebilirsiniz. TF için şahane bir ultiye sahip olsa da yine aynı şeyi söylüyorum. Kim daha fazla tanklarsa o kazanır. Dolayısıyla Tier III te bu arkadaş.

5- İyi bir junglerın sahip olması gerekenler.

High damage output: Yüksek bir damage a sahip olmanız gerekiyor. Gank attığınız laneler kaçamadan öldürmeniz için en önemli şey. Örneğin Xin ve Lee Sin in early gamedeki damage ı.

CC: Crowd Control anlamına gelen kısaltma. En azından bir CC ye sahip olmalısınız. Stun/slow/fear/snare/knockup ne olursa. (Xin / Maokai / Jarvan IV)

Late game e doğru oyundan düşmemek ve team fightlar: En önemli şeylerden biri. Örneğin shaco her ne kadar early game i domine edebilecek bir hero olsa dahi lategamede, tf lerde o kadar kullanışlı bir hero olmuyor.

Tankyness: Sanırım her 2-3 satırda bir bunu yazıyorum ama bu bir mecburiyet. Natural tankyness dediğimiz, heronun base statlarından gelen bir tankyness olması önemli.

Mana hungry olmama: Bu da ayrı bir konu. Sonuçta mavi buff ı mid heronuza vereceğinizden mana hungry olmamanız yani işiniz yapabilmek için mavi buff sizin için olmazsa olmaz olmamalı.

Seçtiğini karakter bu saydıklarımdan bir yada birden fazlasına sahipse iyi bir jungler olduğunu söyleyebilirsiniz.

6-Jungle camp spawn ve respawn süreleri.

Wraithler: Spawn - 1:40 || Respawn - 0:50
    Wolflar: Spawn - 1:40 || Respawn - 1:00
    Double Golem: Spawn - 1:40 || Respawn - 1:00
    Red Lizard: Spawn - 1:55 || Respawn - 5:00
    Blue Golem: Spawn - 1:55 || Respawn - 5:00
    Dragon/Drake: Spawn 2:30 || Respawn - 6:00
    Baron Nashor: Spawn 15:00 || Respawn: - 7:00

7-Oyun esnasında jungler olarak dikkat etmeniz gereken şeyler:

-Öncelikle aldığınız/çaldığınız buffların sürelerini chat e yazın. Respawn timerları yukarıda verdim bilmeyenler için. Örneğin 7:45 te drake kesildi ise chat e 13:45 drake olarak not düşün. Z tuşunu kullanarak geçmişte yazdığınız şeyleri görebilirsiniz.
    -Gank yapacağınız lane e ward olup olmadığını, eğer ward varsa nerede olduğunu sorun, ona göre alternatif yollar kullanın.(River yerine midden girip tri-bush arkasından çıkmak gibi)
    -Pushlanan lane e gank atılmaz diye bir şey yok. Pushlanan lane e de gank atılabilir. Fakat çok lanerın ve sizin çok yüksek damage a sahip olması gerekli çünkü en fazla 3-4 saniyelik bir combat gerçekleştirebilirsiniz kule altında. Pushlanmış bir lane e gank yaparken "lane gank" diye tabir edilen kendi laneinizden bushlara girme taktiğini kullanın.
    -Haritayı iyi kontrol edin. Karşı takımın junglerı/midi/ yukarıya gittiğinde, hemen bot lane i ve mid drake e çağırıp drake i kesin. Aynı şekilde late game de yanlış pozisyon alan birini gördüğünüzde takımınızı baron için yönlendirin.
    -Gank atmalıyım diye kendinizi şartlamayın. Elbette gank atmalısınız fakat gank atacağım diye para ve experience olarak geride kalmayın. Uygun bir pozisyon gördüğünde gank atmaya çalışın.

Rivenı jungleda nasıl buluyorsun yavaş dönüyor evet kesinlikle fakat s3de saglam pulla blue smitesız alıp red alınıyor şuan moda bu yani rivenı kısaca degerlendirirmisin.

• Yararlı bir konu olmuş, eline sağlık.

• Alacakaranlıkdan daha romantik
  • güzel bir rehber olmuş eline sağlık.
  • hocam ellerine sağlık.. çok yararlı bi konu olmuş

• Çok güzel konu olmuş teşekkür ediyorum. Zamanın varsa videolarla desteklemeni tavsiye ederim. Pek jungler oynamazdım ama şu aralar merak sardım ben de. İlaç gibi geldi.
  • güzel bir konu olacak eline sağlık hocam
  • güzel bir konu. evelynn'i bekliyorum.
  • güzel rehber fakat resimlerle süslesen daha fazla ilgi çekerdi
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.