Şimdi Ara

Jungle nedir ? Nasıl yapılır ? (Rehber)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
124
Cevap
19
Favori
47.440
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Merhabalar arkadaşlar. Böyle bir guide hazırlama kararı aldım. Jungle yapanlara, yapmaya yeni başlayanlara yardımcı olur diye düşünüyorum. Aranızda elbet benden çok daha iyi oyuncular vardır ben sadece kendi bildiklerimi aktaracağım. Eksik/yanlış gördüğünüz bir yer olursa uyarınız.

Öncelikle kendimden bahsedeyim. Oyuna 2-2.5 sene kadar önce başladım. EU da oynuyordum doğal olarak. Serverlar ayrılınca West e geçtim. Türkiye serverı açılınca orada da bir hesap açtım ve Türkiye serverında 1750 elo civarı bir yerdeydim daha sonrasında karakteri sattım server sıkıntılı olduğu için. Şu an EU-Westte oynuyorum. An itibariyle Silver I deyim 95 puanım var. Yakında golda çıkacağım umarım. **An itibariyle Plat 3 teyim Diamond olmaya bakıyorum fakat zaman yetmeyecek gibi sezon bitiyor.** Guide ı yazarken ingilizce terimleri kullanacağım çünkü bir türlü gank yerine baskın, jungler yerine ormancı demeye alışamadım. Kusura bakmayın.

Bu guide da bulabilecekleriniz.

1-İyi jungler nasıl olunur.
    2-Jungle için rune dizilimi.
    3-Jungle için masteries dizilimi.
    4-Jungler sıralaması.
    5-İyi bir junglerın sahip olması gerekenler
    6-Jungle camp spawn ve respawn süreleri
    7-Oyun esnasında jungler olarak dikkat etmeniz gereken şeyler:
    8-Jungle itemları/buidleri
    9-Gank yolları
    10-Map awareness

1- İyi bir jungler nasıl olunur ?

İyi bir jungler olmak için belirli başlıklar var elbette fakat hepsinin başında oyun bilgisi geliyor. Oyunu iyi bilmek gerekiyor. Bu da okuyarak değil oynayarak öğrenilebilecek bir şey. Fakat demin sözünü ettiğim başlıkları kısaca yazayım.

Sabırlı olun: Bu her konuda geçerli. Gank atarken sabırlı olun. Doğru zamanı bekleyin. Acele etmek genelde sizi fail gank atmaya, hatta bazen ölüme kadar götürebilir. Sabırlı olma konusu takımdaki kişilere karşı da geçerli. Özellikle eğer sizin gank atmadığınız lanedeki kişi ölürse. Suçlu sizsinizdir. Hele birde jungler oraya gank yaptıysa o lane in kaybedilmesinin sebebi adamın ward almaması değil, sizin gank atmamanızdır. Fakat sabırlı olun. Çünkü sizde sinirlenirseniz, hiç bir yardımı olmaz.

Map awareness: Türkçesi "harita farkındalığı" gibi bir şey olsa gerek. İyi bir jungler olmanın bir numaralı şartı diyebilirim. Olmazsa olmaz. Map te ne olup bittiğinden haberiniz olmalı. Minimap i sürekli kontrol edin. Pingleri kullanın. Missleri söyleyin. Karşıdaki heronun nereye doğru gittiğini belirtin. Sizin bir lane iniz yok diye diğer laneleri kendi haline bırakmayın.

Ward alın: Çok ciddi şekilde söylüyorum ki oyunda en çok işinize yarayacak item ward. Yukarıda bahsettiğim map awareness için gereken item. Cimrilik yapmayın. 75 zaten tanesi. Şu şekilde düşünün. Sizin 75 gold verip almadığınız ward yüzünden ölürseniz ölüyken geçirdiğiniz sürede çok daha fazla para kaybedeceksiniz. Wardları gerekirse takım arkadaşlarınız için koyun. (Top lane pushluyor ve wardı yoksa onu koruma amaçlı wardı koyun.)

Heronuzun potansiyelini bilin: Bu da ne yazık ki oynayarak öğnenilebilecek bir şey. Karakterinizin ne kadar damage vurabileceğini, tower dive yaparsanız turret ı ne kadar tanklayabileceğinizi bilmeniz gerekir. Jungle karakterlerinin gücünü bilmek karşı junglera karşı avantaj sağlayacaktır. Özellikle counter jungle konusunda.

Takımınzla irtibat halinde olun: Özellikle gankler sırasında çok önemli. Bir lane e gank e giderken gankleyeceğiniz kişiyi pingleyin. Herhangi bir cc sini kullanmasını veya rakibi baitlemesini istiyorsanız söyleyin.

Counter-gank: Bu tabir de rakip junglerın gank e gittiği lane e gank e gidip durumu 2v2 ye getirmek denilebilir. Yukarıda bahsettiğim Map awareness olmazsa counter gank yapamazsınız. Fakat karşı junglerın bir lane e doğru gittiğini gördüğünde takip edin. Onun gittiği lanedeki takım arkadaşını uyarın.

2-Jungle için rune dizilimi

Marks : Attack Speed, Flat Ad, Armor Pen., Magic Pen.
    Seals : Armor
    Glyphs : Flat MR, Scaling MR, Attack Speed, Scaling Ap
    Quintessences : Movement Speed, Flat Ad, Flat Ap, Armor Pen.

Yukarıda verdiğim runeler ile doğru olanları seçerek neredeyse tüm junglerlara uygun bir rune sayfası yapabilirsiniz.

3-Jungle için masteries dizilimi

21/9/0 :Early game damage ı yüksek olan ve main frontline olmayan karakterlerde kullanıyorum. ( Lee - Xin - Vi)

9/21/0: Frontline - Initiator karakterlerde kullanıyorum daha çok. ( J4 - Vi- Volibear)

0/21/9: Bir yukarıdakine çok benzeyen fakat damage a çok ihtiyacı olmayan junglerlarda kullanıyorum. (Maokai, Skarner)

4-Jungler Sıralaması:

Burada KENDİ FİKRİME göre bir jungler sıralaması yapacağım. Herkesi fikri ayrıdır. Buradaki tamamen KENDİ fikrimdir.

Tier I:
    Aatrox: Belki de şu an en yararlı junglerlardan. Yüksek bir sustain, engage etmek / kaçmak için bir zıplama skilli, slow u ve yeterli bir damage ı var. Ayrıca pasifi çoğu zaman 2v2 savaşlarda hayatınızı kurtarıp size ve takım arkadaşınıza yarar sağlıyor.

Nocturne: Şu andaki metadan dolayı tank kasılması gerekiyor aksi takdirde çok rahat öldürülebiliyor. Ve ultisinin range i 6 lvl da bir hayli düşük. Fakat yine de çok iyi bir gap closer, fear ve spell shield a sahip. Takımla koordineli oynandığında "play" lere çok açık bir hero. Özellikle shen-orianna gibi karakterlerle ultileri ile güzel kombinasyon oluşturabiliyor.

Jarvan IV: Oyundaki en iyi early gank atabilen herolardan biri. Özellikle lvl 2 gankleri. İyi bir gap closer ı var. Combosu + pasifi sayesinde yüksek damage vurabiliyor early game de.

Xin Zhao: Her ne kadar sevmesemde çok çok güçlü. Early gankleri çok güçlü. Counter jungle yapması zor çünkü orta derecede bir sustain i ve yüksek damage ı var. Gap closer + slow a sahip.

Lee Sin: Oynaması en keyifli hero benim gözümde. Yüksek bir early game damage ı var. Late game a doğru biraz düşüyor fakat early gamedeki yüksek damage ve yüksek mobilitysi olduğundan buraya koydum.

Hecarim: 6 lvl öncesi gankleri zayıf olsada sonrasında çok iyi bir şekilde gank atabilen ve mid gameden itibaren öldürülmesi zor olan bir hero. Ultisi ile çok iyi initiate yapabiliyor.

Volibear: Yine aynı şey söylüyorum, kim daha fazla tanklarsa o kazanır. Ve bu ayının W su hp sinden scale olduğu için gayet iyi damage vurabiliyor. Jungle temizleme süresi diğer junglerlara göre daha zayıf fakat gankleri etkili.

Nasus: Armor düşüren aoe skilli, late de inanılmaz derecede scale olan Q su ve perma slow ile tier I de olmayı hakediyor köpecik.

Nautilus: Çok tanky ve çok iyi bir ganker. Late game e doğru da iyi scale oluyor. Fakat oyun başında amumu gibi çok rahat counter jungle yapılabilecek bir karakter. Aynı zamanda jungledaki ilk 1-2 turu çok yavaş. Full efektifliğini gösterebilmesi için CDR a ihtiyacı var.

Zac: Initiate için harika bir gap closer ı var tf de çok etkili bir ultisi var. Clearing time ve sustaini de oldukça iyi.

Sejuani: Sürekli bir slowa sahip ve lvl 6 gankleri gayet iyi. İlk levellarda zorlansada ilerledikçe jungle temizleme süresi azalıyor ve efektifiliği artıyor.

Elise: Çok az varolan AP junglerlardan. 6 skillinin olması büyük avantaj. Stun / çok iyi bir gapcloser ve aynı zamanda kaçma mekanizması olarak kullanılacak bir skill e sahip. Ayrıca kiti sayesinde tank kasılsa dahi damage vuran bir karakter zira Q skill i iki formunda
    da % ye göre damage vuruyor.

Evelynn: Çok hızlı bir temizleme süresi ve çok hızlı gank atabilme potansiyeline sahip. Gankler için şahane bir pasifi var. Fakat çok squishy. Sight wardların hiçbir işe yaramaması da cok rahat lane gank atılmasına da yardımcı oluyor. Soloq da gayet iyi iş yapabilecek bir jungler.

Vi: Early game de çok yüksek bir burst damage. Müthiş bir ulti, hızlı jungle dönebilmesi, % damage vurabilmesi sayesinde tanky kasıp aynı anda damage vurabilmesi ile Tier I de olmayı hakediyor bu arkadaş.

Tier II:

Rammus: Sadece boots of mobility ile dahi iyi işler yapabilen bir karakter. Sadece AD olan takımlara karşı gayet iyi bir seçim ayrıca, Q su sayesinde çok hızlı hareket edebiliyor haritada.

Jax: Jungle temizleme süresi gayet iyi ve E skill i sayesinde rahat bir şekilde jungle dönebiliyor. Q su sayesinde iyi bir mobility e aynı zamanda gap closer a sahip. Ultisi sayesinde tanky ve late game e doğru çok iyi bir şekilde scale oluyor. Fakat top lane oynamak varken jungleda oynama taraftarı değilim zira Jax item dependant bir hero ve gold kasması için top lane bariz bir şekilde jungle a göre daha iyi.

Maokai: Aoe ultisi, 2 tane cc si sayesinde orta derecede bir jungler. Gankleri çok etkili ( W sunu doğru kullanmak önemli ) Fakat şu andaki metada yeri yok. Mana sıkıntısı çekebiliyor oyun başlarında.

Cho'gath: Stun, slow, silence, sustain herşeyi var bu arkadaşın. Gayet iyi bir CC ye sahip fakat early game i biraz sıkıntılı ve skillshot tutturmaya dayalı.

Nunu: Consume a gelen nerflerle beraber Tier 1 den düştü bu arkadaş. Hala tanky/initiate edebilen bir toplanerla beraber iyi bir jungler. Counter jungle yapması rahat.

Kha'zix: Yüksek sustain, yüksek burst damage, skilleri geliştirdiğinizde resetlenen bir gap closer. Fakat yeni gelen değişikliklerden dolayı biraz sıkıntılı şu sıralar. Dolayısıyla tier II ye alıyorum bu arkadaşı.

Dr. Mundo: Perma slow. Skill shot ı tutturduğu sürece sonsuza kadar slowlayabilir. Late game gidildikçe öldürülmesi daha zor hale geliyor. Fakat pek tercih edilmiyor.

Shaco: Belki oyundaki en iyi early gank atan hero. Fakat mid game den itibaren teamfightlar başladığından ve teamfightlarda neredeyse useless olduğundan buraya koyuyorum.

Shen: Aşırı derece yavaş jungle temizleme süresi. Tamam ultisi şahane, gankleri tauntu sayesinde gayet iyi fakat jungle dönme süresi çok yavaş.

Amumu: Permaban bir karakteri Tier II ye koyduğum için saçmaladığımı düşünenler olabilir. Fakat amumu counter jungle a karşı çok zayıf. Kendi jungleında kolayca öldürülebilecek bir hero. Early gankleri diğer karakterlere göre çok zayıf. Ultisi oyun çevirebilecek düzeyde olsa dahi early gamedeki güçsüzlüğü en büyük zayıflığı. Kabul edin yada etmeyin fakat S3 itibari ile Amumu top tier bir jungler değildir.

Malphite: Yukarıdaki ile benzer. 6 lvl a kadar attığınız ganklerden iyi sonuç almanız çok zor. Fakat 6 lvldan sonra attığınız ganklerde en azından bir summoner spell kullandırmanız kaçınılmaz ve teamfightların kaderini değiştirebilecek bir ulti. Jungle temizleme süresi çok iyi değil

Olaf: Top lane olaftan tamamen farklı. Jungle da Q fulleniyor ve eğer siz o Q yu kaçırırsanız gank atmanız imkansız gibi birşey. Dolayısıyla jungle olaf oynarken takımınızdaki lanelerde yeteri kadar CC olduğundan emin olun ki gank atmanız kolaylaşsın. Late game e çok iyi bir şekilde scale oluyor.

Skarner: Jungle temizleme süresi gayet iyi. Çok iyi bir ultiye sahip. İyi bir initiator.

Alistar: Season 2 de her ne kadar rehabet görse de jungle itemlarının değişmesi ile alistar eskisi kadar jungle da oynanmıyor. Early gankleri iyi fakat W-Q combosunu yapamayan bir oyuncu zor zamanlar yaşayacaktır. Çok tanky olmasına rağmen jungle temizleme süresi normalin altında olduğundan bu arkadaşı buraya ekliyorum.

Diana: Çok iyi bir jungle temizleme hızı ve sustaini var. Fakat 6 lvl öncesi gankleri etkisiz gap closer olmadığından. Early game de gayet etkili fakat late e doğru etkisi biraz azalıyor. Snowball champion olduğundan mid oynanmasının daha iyi olacağını düşünüyorum. Fakat AD caster mid olunca jungle için iyi bir tercih olacaktır.

Master Yi. Çok iyi bir gap closer, ve çok hızlı bir jungle temizleme süresine sahip. Çok rahat split push yapabiliyor. Fakat teamfightlarda takıma cc olarak hiçbir katkısı yok. Ve genelde damage kasıldığından bu arkadaşı buraya ekledim.

Rengar: Nerf üstüne nerf yedikten sonra yine pek tercih edilmeyen karakterlerden biri. Fakat iyi bir jungle temizleme süresine ve iyi bir sustain e sahip. Bush lar sayesinde gap closer ı var. Late game de squishy targetlara tek atabilecek potansiyel hala sahip fakat bunun için farm a ihtiyacı var ve bir jungler olarak o kadar farm yapmak mümkün olmuyor.

Udyr: Tiger ı da Phoneix i de viable. Müthiş bir tower diver. Late e doğru ilerledikçe çok tanky bir hal oluyor. Aslında Tier 1 e geçirecektim fakat Udyr daha çok karşı takımın picklerine bağlı ve bazen ağır CC complara karşı kullanışsız kalıyor dolayısıyla Tier 2 de bıraktım.

Trundle: Zayıf bir early game. Late game e doğru iyi scale oluyor ve reworkten sonra gayet iyi durumda

Shyvana: Oyundaki sanırım en hızlı jungle temizleyen hero. Damage ı ne çok kötü, ne çok iyi. Ama ultisi sayesinde çok iyi tanklayabiliyor. Late game e doğru öldürülmesi zorlaşıyor.

Fiddlesticks: Fear ı lvllamadan önce atılan gankler çok zayıf. Sınırsız bir sustain e sahip jungle da dolayısıyla diğer junglerlarda potion a verdiğiniz parayı fiddle oynarken ward a daha fazla para yatırabilirsiniz. Draini fullemek yerine 2-3 puan verdikten sonra Fear ı fullemeyi daha etkili görüyorum ve oynadığım maçlarda da bunun böyle olduğunu gördüm. Doğru bir takım ile beraber oynandığın gayet etkili olabildiğini gördüm ve tier II ye aldım bu kargayı.
    Tier III:

Riven: Early game damage eğer her skill arasında auto attack yaparak pasifi proclatabilirseniz gayet yüksek. Temizleme süresi ve shield ile gelen sustain i iyi fakat Q ve E yi gap closer olarak kullanmak zorunda kalınacağından gankleri pek etkili değil. Ayrıca riven farm a dayalı bir karakter (ne kadar farm o kadar carryleme potansiyeli) fakat jungler olarak farmda geri kalınacağından jungle oynanmasının pek tavsiye etmiyorum.

Warwick: 6 lvl dan önce gank yapamıyor denilebilir. Tek gap closer ı ultisi. Jungle da sustain i yüksek ama temizleme süresi çok yavaş.

Gangplank: Şu an metanın dışında kalmış bir karakter. Q ile farm yapması gerekiyor fakat jungleda buna pek vakit olmuyor. Damage veren tek bir skill i var jungle ı temizlerken ve bu aoe değil. Dolayısıyla temizleme süresi yavaş. Gap closer ı yok.

5- İyi bir junglerın sahip olması gerekenler.

High damage output: Yüksek bir damage a sahip olmanız gerekiyor. Gank attığınız laneler kaçamadan öldürmeniz için en önemli şey. Örneğin Xin ve Lee Sin in early gamedeki damage ı.

CC: Crowd Control anlamına gelen kısaltma. En azından bir CC ye sahip olmalısınız. Stun/slow/fear/snare/knockup ne olursa. (Xin / Maokai / Jarvan IV)

Late game e doğru oyundan düşmemek ve team fightlar: En önemli şeylerden biri. Örneğin shaco her ne kadar early game i domine edebilecek bir hero olsa dahi lategamede, tf lerde o kadar kullanışlı bir hero olmuyor.

Tankyness: Sanırım her 2-3 satırda bir bunu yazıyorum ama bu bir mecburiyet. Natural tankyness dediğimiz, heronun base statlarından gelen bir tankyness olması önemli.

Mana hungry olmama: Bu da ayrı bir konu. Sonuçta mavi buff ı mid heronuza vereceğinizden mana hungry olmamanız yani işiniz yapabilmek için mavi buff sizin için olmazsa olmaz olmamalı.

Natural Sustain:: Karakterin skillsetinden gelen bir sustain kaynağına sahip olması gerekiyor. Böylelikle jungle dönerken daha az hp kaybedersiniz.

Seçtiğiniz karakter bu saydıklarımdan bir yada birden fazlasına sahipse iyi bir jungler olduğunu söyleyebilirsiniz.

6-Jungle camp spawn ve respawn süreleri.

Wraithler: Spawn - 1:55 || Respawn - 0:50
    Wolflar: Spawn - 1:55 || Respawn - 0:50
    Double Golem: Spawn - 1:55 || Respawn - 0:50
    Red Lizard: Spawn - 1:55 || Respawn - 5:00
    Blue Golem: Spawn - 1:55 || Respawn - 5:00
    Dragon/Drake: Spawn 2:30 || Respawn - 6:00
    Baron Nashor: Spawn 15:00 || Respawn: - 7:00

7-Oyun esnasında jungler olarak dikkat etmeniz gereken şeyler:

-Öncelikle aldığınız/çaldığınız buffların sürelerini chat e yazın. Respawn timerları yukarıda verdim bilmeyenler için. Örneğin 7:45 te drake kesildi ise chat e 13:45 drake olarak not düşün. Z tuşunu kullanarak geçmişte yazdığınız şeyleri görebilirsiniz.
    -Gank yapacağınız lane e ward olup olmadığını, eğer ward varsa nerede olduğunu sorun, ona göre alternatif yollar kullanın.(River yerine midden girip tri-bush arkasından çıkmak gibi)
    -Pushlanan lane e gank atılmaz diye bir şey yok. Pushlanan lane e de gank atılabilir. Fakat lanerın ve sizin çok yüksek damage a sahip olması gerekli çünkü en fazla 3-4 saniyelik bir combat gerçekleştirebilirsiniz kule altında. Pushlanmış bir lane e gank yaparken "lane gank" diye tabir edilen kendi laneinizden bushlara girme taktiğini kullanın.
    -Haritayı iyi kontrol edin. Karşı takımın junglerı/midi/ yukarıya gittiğinde, hemen bot lane i ve mid drake e çağırıp drake i kesin. Aynı şekilde late game de yanlış pozisyon alan birini gördüğünüzde takımınızı baron için yönlendirin.
    -Gank atmalıyım diye kendinizi şartlamayın. Elbette gank atmalısınız fakat gank atacağım diye para ve experience olarak geride kalmayın. Uygun bir pozisyon gördüğünde gank atmaya çalışın.

8-Jungler itemları/buidleri

Başlangıç itemları

Jungle nedir ? Nasıl yapılır ? (Rehber) +  Jungle nedir ? Nasıl yapılır ? (Rehber) x5

Season 3 ten itibaren bir kaç istisna hariç bu itemlar ile başlıyoruz. Eğer natural sustain i yüksek hero oynuyorsanız(fiddle/warwick/nunu) pot almak yerine ward tercih edebilirsiniz.

------------------------------------------------------------------

Lee Sin/Udyr/Aatrox/Elise gibi karakterlerde başlangıç itemı olarak tercih edilebilir.

İlk base yapıldığında alınacak item/lar

Jungle nedir ? Nasıl yapılır ? (Rehber) /  Jungle nedir ? Nasıl yapılır ? (Rehber)

Buradaki yapılacak tercih oynadığınız karaktere göre değişiyor. Genelde manası olan karakterlere Spirit Stone, olmayan karakterlere Madred's Razors alıyorum. (Bazı istisnalar var, Xin e Madred kullanmak gibi)

Bu iki item arasındaki farklara gelecek olursak

Madred's Razor:

- +25 armor veriyor
    - Passive inden gelen özellikten dolayı ekstra damage ise jungle campleri bir hayli hızlı dönebilmenizi sağlıyor.
    - Sadece Wriggle's Lantern a dönüştürülebiliyor.

Not: S3 te yapılan değişikliklerden sonra Wriggle yapmayı KESİNLİKLE önermiyorum. Çok az bir natural sustain bile yeterli sizin için, zira Vampiric scepter a verilecek 800 gold sadece para kaybı olacaktır.

Spirit Stone

- 16 Hp / 7 Mp gibi bir regen veriyor. Gayet kullanışlı bir sustain.
    - Dönüştürülebilecek 3 alternatifi var.
    - Mana regen verdiği için blue buff a olan ihtiyacınız bir nebze azalacak.

Oyunlarımın 90% ında Spirit stone alıp onu jungle itemına dönüştürüyorum. Eğer fighter bir karakterle oynuyor (Lee, Xin) ve gerideysem ise Madred's Razor tercih ediyorum.

Mid Game e doğru alınacak ilk item.

Jungle nedir ? Nasıl yapılır ? (Rehber) /  Jungle nedir ? Nasıl yapılır ? (Rehber)

Oynadığınız karaktere bağlı olarak Spirit Stone u geliştirebilirsiniz veya Brutalizer gibi damage a yönelik bir item satın alabilirsiniz. Yada 1-2 tane Doran's Blade. Fakat takıma yararı dokunacak ilk item dan bahsediyorum.

Yeni gelen patch ile beraber bulwark oyundan kaldırıldı ve LoIS Aegis in upgrade edilmiş haline dönüştü. Dolayısıyla takımınızda mutlaka bulunması gereken itemlardan bir tanesi ve supportun almadıgı durumlarda "genelde" bu itemı rushlamak yararınıza olacaktır.

9- Gank yolları

Üstteki resim mavi takıma göre verilmiştir.Kullanabileceğiniz bazı gank yolları bunlar. Açıklamalarına gelecek olursak.

Öncelikle mavi olanlar genelde kullanılan gank yollarıdır. Gank e gittiğiniz lane pushladı ise, gap closer ı olan bir jungler ile gank atmayı deneyebilirsiniz.

Siyah olanlar yine mid lane e gank için kullanabileceğiniz alternatif gank yollarıdır. Ward olma duruma göre bu yolları tercih edebilirsiniz.

Mor olanlar ise pushlamıs lane e gank yaparken kullanacağınız yollar. Lane gank diye geçiyor. Fakat lane gankte başarıya ulaşmak için gerçekten yüksek bir burst e ihtiyacınız var. Ayrıca top lane de olmasa da bot lane de genelde yandaki bushlarda ward oluyor. Bot lane e gitmeden önce bush ta ward olup olmadığını sorup öyle gidin.

Son olarak ise yeşil olan kalıyor. Bu gank yolu ise top lane e gank atmak için. Solo top oyuncusu genelde ward la başlar ya da en geç ilk base den sonra ward alır. Ve bu wardı ya top lane in girişindeki bush a, ya barona yakın bir yere, ya da tri bush la top lane e girişteki bush un arasında koyar.Dolayısıyla bu yolu izlenirse rakibin sizi görmeden gank atma olasılığınız gayet yüksek.

10-Map awareness

Şunu asla unutmayın. Ward almak sadece supportun görevi asla ve asla değildir. Yukarıda genelde haritanın hangi bölgelerinin wardlandığını gösteren bir resim var.

Kırmızı: Yüksek öncelikli bölgeler. Mutlaka ve MUTLAKA wardlanması gerekiyor.
    Yeşil: Genelde wardlı olan bölgeler. Mümkün olduğunca bu bölgelerde vision olması gerekiyor.(Early game)
    Turuncu: Duruma göre wardlanması gereken bölgeler.(Late game)

Parantez içindeki açıklama genelde oyunun hangi kısmında o bölgelerin wardlandığını anlatmak içindir.

NOT: Yeni gelen patch ile beraber jungledaki creeplerin verdiği experience yüksek oranda arttı. Dolayısıyla 2. blue buff ı mid e vermeyip kendinize alabilirsiniz zira experience farkediyor bayağı.

Edit: Jungler sıralaması sekmesine; Alistar, Diana, Gangplank, Evelynn, Rengar, Sejuani, Jax, Rammus, Master Yi, Kha'Zix eklendi.
    Edit 2: Jungle itemları/buildleri sekmesine başlandı.
    Edit 3: Gank yolları sekmesi tamamlandı ve yeni sekme Map Awareness eklendi.
    Edit 4: Güncellendi
    Edit 5: Aatrox patch i ve jungle değişiklikleri ile beraber güncel. Jungler sıralaması sekmesinde bayağı bir değişiklik yapıldı. Aatrox ve riven sıralamaya eklendi. Ve amumu hala tier II. Öyle kalmaya da devam edecek. Jungle gameplay videosu koymayı düşünüyordum fakat malumunuz son günler biraz karışık olduğundan oynama fırsatım olmadı pek. Hala aklımda eğer uygun bir zaman bulabilirsem ekleyeceğim.
    Edit 6: Bazı imla hataları düzeltildi, Elise sıralamaya eklendi
    Edit 7: Güncelleme yapıldı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arctic Cat -- 30 Ocak 2014; 21:21:14 >

• Bir kaç resim eklersen daha fazla ilgi çekebilir kardeşim.
  • büyük çoğunluğunu okudum başarılı buldum. Yapım aşamasınla olanlarda bıttığınde güzel şeyler cıkıcak gıbı.
  • Cok guzel yazilmis bir yazi tebrik ediyorum ayrica jungler takimdaki en onemli etken diyebilirim ozellikle iyi bir jungler counterjungle la karsidaki jungler ve midi etkisiz hale getirebiliyor ve durumlari cok etkili kullanirsa oyunu cevirebiliyor mesela karsi jungler topa gank gittiginde bot lane de adam eksikse kolay bir dragon gibi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Komple okudum beğendim emeğine sağlık. Jungle yapmayı mid laneden sonra ikinci planda seviyorum. Aradaki farkı kapatan herolarla jungle daha başarılı oluyor yalnız bir sorum var hiç denemedim bir kere haricindede hiçbir metada görmedim mainim olarak kullandığım Akali ile jungle gidilir mi , q e ile iyi bir jungle temizleme avantajı olabilir ultisi 3 stackteyse lanede odaklanacağınız heronun kaçması neredeyse imkansızlaşır bunun yanı sıra invisi de var. Sorum budur bana çok sıcak geliyor ama yapmayı denesem fail mi olurum vs. bu soruların cevapları lazım.
  • Shaco teamfightta useless nasıl oluyor onu anlamıyorum bence oyundaki en iyi adc temizleme champlerinden biri.
  • shaco t1 de olmalı.Sunfire ve warmog çek yeter.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Diana niye yok
  • Amumu ve Nocturne kesinlikle T1'de olmalı. Hatta Amumu en iyisi denilebilir. E skilini fullediğinizde neredeyse junglde damage yemiyor. Oyun başı direkt olarak tank gittiğiniz için de kolay ölmüyorsunuz yani kolay counter jungle yapılamıyor bence, en azından benim gözlemime göre öyle. 6 lvlde garanti kill alıyorsunuz. Birazcık Q tutturabilmenize bağlı kullanışlığı.

Nocturne ise hem tf hem early gank hem de jungle temizleme hızı bakımından mükemmel bir şampiyon. Bence en iyilerden biri neden T2'ye koydun anlyamadım. Ayrıca Banshee'dan başka hiçbir magic resist itemi kasmanıza gerek yok(belki MoM). Geçenlerde denediğim build çok başarılıydı. Ninja bot, spirit stone(geliştirmiyorum), Ruined King, Randuin, Frozen Mallet, Banshee, son item oyuna göre. Çok başarılı oldu. Son item olarak Statik Shiv öncelikli tavsiye.

Cho'Gath şimdiki metaya göre en uygunu evet ama unutmayın ki birazcık takıma göre seçim yapmanız lazım. Bazen damage bakımından eksik oluyor takımınız ve tanky olduğunuz halde feci şekilde eziliyorsunuz.

Ayrıca Oracle da nerf yemeden önce kesinlikle alınması gerekilen bir itemdi fakat şu anki hali ile çok ihtiyaç duyulduğunda alınabilir sadece. Çünkü jungler zaten para olarak hep geride kalıyor bir de oracle alırsa 5dk için hep geride kalır.

Edit: Skarner yine en iyilerden biri. Hatta 2k elo maçlarda permabandı bir dönem. Belki hala öyledir epeydir stream izlemiyorum. Ayrıca ad mid varsa takımda alınacak en iyi jungle Fiddle, alternatif olarak Diana. Fiddle kesinlikle T3'de olmamalı en az T2.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-EACEAB9ED -- 13 Şubat 2013; 16:04:17 >

• favorilerime ekledim

• Henüz guide bitmedi eklenecek herolar ve sekmeler var. Jungler sıralaması sekmesinde " Burada kendime göre bir jungler sıralaması yapacağım. Herkesi fikri ayrıdır. Buradaki tamamen kendi fikrimdir. " cümlesini göz önüne alarak yorum yaparsanız sevinirim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nunéth

Henüz guide bitmedi eklenecek herolar ve sekmeler var. Jungler sıralaması sekmesinde " Burada kendime göre bir jungler sıralaması yapacağım. Herkesi fikri ayrıdır. Buradaki tamamen kendi fikrimdir. " cümlesini göz önüne alarak yorum yaparsanız sevinirim.

Kusura bakma orayı atlamışım. Şampiyonların başına iconlarını eklersen daha iyi olur, göze hoş gelir
  • Amumuya katılmıyorum.Tamam jungleı çok yavaş dönüyor ama ilk levelları atlatınca Vi den sonra en iyi jungler bence.Gankları 6 dan önce zor demişsin onada katılmıyorum tamam kill alamayabilir ama dogru zamanda gelen q ile rakibin spellerini harcatabilir.6 dan sonra canavar oluyor zaten o ultiylede oyunu çevirebilecek kapasitede 2 takım arasında çok fark yoksa tabi.Amumu kısmı dışında katılıyorum yazdıklarına jungle oynayan arkadaşlara ve bana çok yararı dokunacaktır baya detaylı olmuş sağol.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi myhexx175 -- 13 Şubat 2013; 16:35:04 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mesen90

Amumu ve Nocturne kesinlikle T1'de olmalı. Hatta Amumu en iyisi denilebilir. E skilini fullediğinizde neredeyse junglde damage yemiyor. Oyun başı direkt olarak tank gittiğiniz için de kolay ölmüyorsunuz yani kolay counter jungle yapılamıyor bence, en azından benim gözlemime göre öyle. 6 lvlde garanti kill alıyorsunuz. Birazcık Q tutturabilmenize bağlı kullanışlığı.

Nocturne ise hem tf hem early gank hem de jungle temizleme hızı bakımından mükemmel bir şampiyon. Bence en iyilerden biri neden T2'ye koydun anlyamadım. Ayrıca Banshee'dan başka hiçbir magic resist itemi kasmanıza gerek yok(belki MoM). Geçenlerde denediğim build çok başarılıydı. Ninja bot, spirit stone(geliştirmiyorum), Ruined King, Randuin, Frozen Mallet, Banshee, son item oyuna göre. Çok başarılı oldu. Son item olarak Statik Shiv öncelikli tavsiye.

Cho'Gath şimdiki metaya göre en uygunu evet ama unutmayın ki birazcık takıma göre seçim yapmanız lazım. Bazen damage bakımından eksik oluyor takımınız ve tanky olduğunuz halde feci şekilde eziliyorsunuz.

Ayrıca Oracle da nerf yemeden önce kesinlikle alınması gerekilen bir itemdi fakat şu anki hali ile çok ihtiyaç duyulduğunda alınabilir sadece. Çünkü jungler zaten para olarak hep geride kalıyor bir de oracle alırsa 5dk için hep geride kalır.

Edit: Skarner yine en iyilerden biri. Hatta 2k elo maçlarda permabandı bir dönem. Belki hala öyledir epeydir stream izlemiyorum. Ayrıca ad mid varsa takımda alınacak en iyi jungle Fiddle, alternatif olarak Diana. Fiddle kesinlikle T3'de olmamalı en az T2.

Katılıyorum amumu konusunda.

• Amumu konusunda T1 e konulmasını düşüneceğinizi önceden sezmiştim. Fakat eğer o kadar iyi bir jungler olsaydı turnuvalarda ban yada pick olurdu öyle değil mi ? Çok rahat counterjungle yapılan bir hero fakat bronze-silver-gold da elbette çok güçlü. Dolayısıyla T1 olarak düşünmenizi anlayabiliyorum.
  • Yararli konu.

• ORMANCI ORMANCI
  • diana koyabilirsin oraya.güzel temizliyor ve gankleri etkili baya.damage de var.
  • güzel birşeye benziyor eline sağlık ama tl;dr
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nunéth

Amumu konusunda T1 e konulmasını düşüneceğinizi önceden sezmiştim. Fakat eğer o kadar iyi bir jungler olsaydı turnuvalarda ban yada pick olurdu öyle değil mi ? Çok rahat counterjungle yapılan bir hero fakat bronze-silver-gold da elbette çok güçlü. Dolayısıyla T1 olarak düşünmenizi anlayabiliyorum.

Olaya gold ve üstü olarak bakacaksan zaten bu kişilerin rehbere ihtiyacı yok :) Buradan faydalanacak olanlar gold seviyesinin altındakilerdir.Amumu bu seviyede mükemmel bir jungle.Nocturne aynı şekilde..Hatta zorlasan khazix bile eklersin oraya :)Pek jungle oynanmasada rahatlıkla oynanabilen bir şampiyon.

Birde jungle ile nasıl daha uyumlu oynanır konusunada değinseydin keşke.İyi bir jungle oyuncusu olduğumu düşünüyorum ama en büyük derdim koridor oyuncularının uyumlu hareket edememesi.

Son olarakta yeri gelmişken yazayım.Ward almayıpta koridorunuzu kaybediyorsanız jungle oyuncusuna küfür etmeyin, kendi suçunuzu garibim oyuncuya yüklemeyin.

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.