Şimdi Ara

JohnnyGuru PSU Uzmanı Anlatıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
620
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • https://www.youtube.com/watch?v=QJ_VV3UjEBY&app=desktop
    İngilizce bilen izlesin.

    Bunca zamandır forumda anlattığım şeyi anlatmış. Özetle;

    -Aşırı dandik olmadığı sürece %99.99 ihtimalle patlayan PSU parçalarınızı bozmayacak. Eğer düzgün bir PSU kullanıyorsanız zaten voltaj koruma sistemi var kapatıyor direkt. Yine en kaliteli psu'da bile nadir de olsa böyle bir ihtimal var diyor ama %99.99 ihtimalle bu olmaz(bunu derken masaya vuruyor haha)

    -Psu arızalarının büyük kısmı primer tarafta yani alternatif akım (220volt) henüz voltajı düşürüp düz akıma çevrilmeden evvel gerçekleşiyor. Pc parçalarına giden elektrik sekonder kısımdan gidiyor yani 12V 5V vb kısımlardan.

    -Yanındaki herif de diyor bunca zamandır çok psu bozdum ama hiç psu yüzünden bileşen bozmadım sence şanslı mıyım yoksa bu hiç olmaz mı diyor. (cevap %99.99 olmaz)

    -Corsair'in VS ve CX-M serisi eski tip teknoloji kullanıyor giriş düzeyi. Corsair'de çalışıyor adam.

    -Eskisi gibi öyle 300 Watt çekecek sisteme 1500 Watt PSU almak/önermek anlamsız.

    -Verimlilik sertifikası son kullanıcı için çok önemli değil aslında. Gold ile Platinium arasında ayda 2 cent(hadi Türkiye'de elektrik pahalı olsun 3 lira) fark oluşuyor en fazla.

    -Maliyetin önemli bir kısmı PSU'yu üniversal yapmak için harcanıyor. Sadece 240 voltta çalışan PSU yapmak daha ucuza mal oluyor. (Abd ve Uk'de voltaj farklı)

    -Fansız PSU'lar aslında daha yüksek wattlı. Mesela 1000 Watt psu'yu fansız diyip 700 watt olarak satıyorlar çünkü 700 watt'a kadar fan açmasına gerek yok. Yani rm850x aldınız 500-550watt çekerse zaten fan açmayacak.

    -Çok dandik psu'lar dalgalı voltaj gönderdiği için çok dandik(daha az faz ve daha kalitesiz vrm kullanan) anakartları uzun vadede bozabilir veya zorlayabilir. Çünkü vrm'ler daha fazla voltajı düzenlemek zorunda kalıyor. Aynı olay gene coilwhine'a yol açabiliyor ekran kartlarında.

    -Multirail ile single rail arasında ev kullanıcısı için çok aşırı fark yok ama çok pahalı kıymetli parçalar kullanıyorsanız sli'lı 3 tane 2080ti falan takmışsanız kullanın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi L.J -- 5 Ekim 2019; 17:6:53 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • faydalı. teşekkürler

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Dandik psu lar coil whine sebeb oluyor demiş ya aslında dandik değil cooler masterın 700w lık bir psu'su ama 10 sene felan oldu alalı.Şuanda psunun kendisi beyin eritecek derecede coil whine yapıyor browser da felan mouse topuyla yukarı aşağı yapsam bile coil whine yapıyor.Oyunlara girince aralıksız coil whine duyuluyor.Nasıl engelleyebilirim bu durumu? Silikon mu sıkayım üstüne
  • "-Eskisi gibi öyle 300 Watt çekecek sisteme 1500 Watt PSU almak/önermek anlamsız."

    Eskiden ekran kartları daha yüksek voltaj çekiyorlardı ayrıca sli/crossfire yapan çoktu şimdi bu etkenler değiştiği için doğal olarak kimse yüksek güçlü psu almıyor/tavsiye etmiyor.
  • Yoizhik kullanıcısına yanıt
    Su an overclock yapilmis bir Rx 5700 XT li sistem yaklasik 400-450w guc tuketiyor, islemciye de OC yapilacak denilse anca +20-25 w eklenir herhalde.. Bu durumda 600w uzeri PSU onermek, asil olarak PSU uzerine binen yuku azaltip daha sessiz bir sisteme sahip olmak disinda %100 gerekli gozukmuyor.

    Guc tuketimi icin;https://prnt.sc/pf6me8


    Ek olarak, Gold urun onermekte bence asil amac, gold verimliligi saglamak icin daha kaliteli bilesen kullanma gerekliligi. Bu konuda yanlisim varsa duzeltin lutfen ama 80+ urun ile gold urun arasinda elektrik faturasi senede 5-10 lira fark etse bile, malzeme kalitesi olarak Gold standarda erismek icin daha kaliteli urunler kullanildigini dusundugum icin imkan varsa Gold alinmali gorusundeyim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CCaaNN -- 5 Ekim 2019; 13:51:21 >




  • CCaaNN kullanıcısına yanıt
    Olay şu ki psu kendisi bozulacağı ancak bileşenleri bozmayacağı için Platinium sertifikaya falan servet dökmek anlamsız. Bütçe kısıtlıysa uçmaya gerek yok.

    Yani 1000 liralık Gold psu alana kadar aynı wattajda 400 liralık bronz veya 80+ alırım(eğer bütçem dar ise) 5-6 sene sonra bozulursa da gider bir tane daha alırım. 10 yıldır aynı psu'yu kullanan pek yoktur zaten. Bunu 5700xt veya 2070super alacak kişiler için değil rx570 580 1660 falan alacak kişiler için diyorum.

    Ha videoda da diyor zaten 750 wattlık sfx üretebilmek için kullandığımız teknoloji ve parça kalitesi zaten Platinium sertifikasına erişmesini sağlıyor aletin diye.

    Yeni akım sfx psu'lar diyor. Kaldı ki Corsair pazar lideri hatta pazarda tek sfx konusunda. Sf600 ve sf750 zaten top tier.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • L.J kullanıcısına yanıt
    Fiyatlari da top tier ama Sharkoon'un Bronze 1-2 urunu var aslinda, onlar da 400-500w seviyesinde guzel urunler fiyatina gore. Artik insanlar Full Tower kasalar kurmak yerine yer kaplamayan ITX kasalari tercih ediyor, bu da SFX e talebi arttiriyor tabii. Benim de alanim dar olsa acikcasi sivi sogutma ve ITX faktorlu bir kasa tercih ederdim. Su an 2 pc'den biri ITX birisi Mid Tower. Ikisi de ITX olabilirdi ama ITX kurmak cok daha pahali oluyor Mid Tower a gore.
  • CCaaNN kullanıcısına yanıt
    Aslında verimi (gold,platinyum vs) artırmak için kullanılan parçaların aynı zamanda da daha ''dayanıklı'' olduğunu bilmiyoruz, sadece öyle umuyoruz. Verimliliği artırmak için kullanılan bu parçalar dayanıklılığı düşürüyor bile olabilir. Belki bir bölgedeki 2 küçük kondasatör kullanmı 1 büyük kondansatör kullanımına göre daha verimli ama bozulmaya daha yatkın olabilir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.