Şimdi Ara

(Ciddi soru yardım) Jeoloji müh olmak vs endüstri müh olmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
26
Cevap
0
Favori
1.144
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bu sene jeoloji mühlüğüne yerleştim hacettepede. Hazırlık okurum yks kasıp tekrar girerim diye bu bölümü seçmiştim hiç zerre miktar araştırmadım bölüm nedir diye. Arkeoloji gibi falan boş işsiz bir bölüm sanıyordum hobi niyetine okunur sanıyordum.

Yerleştim okuldaki üst sınıflarla falan konuştum 180 derece döndü fikirlerim. İş imkanları çok iyiymiş. Tüpraş, botaş, tpao, mta, eti maden, altın şirketleri, dsi falan bin çeşit yer varmış ve hepsi de cidden billurlu şirketler. Makina okuyup savunma sanayiine girmek gibi.

Bide benimki hidrojeoloji. Türkiye’de tek bizim okulda var. Su sıkıntısı çekiyoruz çekecez bu bölüm de çok değerli bence. Zaten normal jeoloji mühendisi gibi diğer şirketlere girme hakkın da var. Bide hacettepe en iyi 3 okuldan biri. Piyasada çok değerliymiş. Zaten sıralamalar her yıl ileri çekiyor. Bu yıl 50k ileri çektik.

Sahada çalıştığın için maaşlar da çok iyiymiş. İçeriden aldığım bilgilere göre dolu dolu geçiirp mezun olunca 50-80 arasıymış maaş. Sahada çalışırsan böyle. Masa başı çalışırsan da 30k imiş.

Endüstri mühendisliği ise tam benim için biçilmiş kaftan bir meslek. Hem ders içeriği hem meslek hayatı bana göre. Asıl hayalim girişimcilik yapmak zaten. Endüstri okusam faydası olur kendime.

Jeoloji ise dağ taş severim gezmeyi. Küçüklüğümden beri dağlardan inmedim. Ofise tıkılmaktan güzeldir. Altıma bir duster veya pikap versinler her araziye severek giderim.

Bide jeolojide az kişi içinde sivrilip yukarı çıkmam daha olası. Ama makinede endüstride rekabet çok pis. Sıradan bir Endüstri mühendisinden çok kazanır bence gelişmiş bir jeolog.

Şimdi hangi yola girsem bilemedim. 4 seçenek var.

A) 1 yıl hazırlık okuyup kırıkla endüstri mühendisliği kazanmaya çalışmal
    B) direkt jeoloji 1. sınıfa başlayıp ortalama kasıp endüstriye yatay geçmek
    C) 1 yıl hazırlık okuyup inglizcemi geliştirip jeoloji mühendisliğine devam etmek
    D) direkt jeoloji 1. sınıfa başlayıp jeoloji alanında gelişmek

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-2A9D48150 -- 24 Ağustos 2023; 18:28:9 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• aöf ybs okuyup yazılımda ve ingilizcede kendini geliştirmek

• E) Jalal Shengorl olmak

(Ciddi soru yardım) Jeoloji müh olmak vs endüstri müh olmak
  • Akşama kadar oturup yazılım yapacağıma eşşek gibi dağda gezmeyi tercih ederim. Veya fabrikada millete emir verip üretim yaptırmak isterim

• Bak bu da çok doğru. Bizim bölüm bu yüzden düşük puanlı zaten. Millet oturduğu yerden kazanmanın derdinde. Sonra böyle maceralar için kazandığı parayı geri bu aktivitelere kaptırıyorlar o ayrı mesele. Şu an c ile d seçeneği arasında kaldım

• Jeoloji seçeceksen ve İngilizcen b1+, b2 ise hiç hazırlıkla uğraşma bölüme geç bence, hazırlık çekilmeyecek kadar boş geçiyor +yaz da öyle

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Leopard76 kullanıcısına yanıt
    Doğru. Jeolojiyi sevmeye başladım ama endüstri de hâla içimde ukte. Endüstriyi aklımdan çıkarsam direkt jeolojiye gideceğim de. En iyisi jeo 1e başlarım. Ortalama kasarım. Yatay geçiş olursa olur olmazsa önemli değil diploma notum yüksek olur. Ders çalışmaktan zarar gelmez. Bence zaten jeoloji gelecekte endüstriden daha parlak

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ap

• Hangisi ilgini daha çok çekiyorsa, dezavantajlarıda seçmene engel değilse onu seç.

• İş bulma oranını arşatır ciddi bi şekilde araştır
    Eğer yüzde 75 80 üzerindeyse okunur bence
    200k Dan gireceğim endüstri muhtemelen daha kötü çalışma şartları sunacak

• Zaten 200k dan gireceğin endüstri asgari ücretli vardiya amiri olmak demek. Endüstri olacaksam bir yıl ya yks ya da ortalama kasmam gerek.

Aynı sıralamada jeo çok daha iyi çünkü en iyi 3 üniden birinden mesunsun ve başlangıç maaşları 50k falanmış iş imkanları da iyi. Ama arazide çalışıyorsun yorucu.

• Arazide çalışırsın o sıkıntı değil o kadar

Sonuçta sen kürek alıp eline birşeyler kazmazsın büyük ihtimal

Ancak gerçekten istihdamı var mı bu kadar

Atıyorum İTÜ ODTÜ hacettepeden senede 300 mezun çıkıyor

Mesela bölümün toplam senelik istihdamı da 300 kişi ise direkt garanti olarak bakma olaya

Çünkü senden kötü okul mezunu işe alınırken senin alınmama ya da daha düşük maaşla çalışm ihtimalin de var

Eğer bu üç okulun kontenjanı 300 toplam istihdam sayısı da 500 600 ise o zaman garanti diye bakabilirsin bence

• magister militum kullanıcısına yanıt
    Ofis çalışmasına yönelik mesleklerin popülerliği artıyor diye inşaat maden jeoloji gibi bölümlerin kontenjanı değişmiyor ki

• İtü odtü hacet 150 kişi kontenjan. Bide benimki hidrojeoloji 30 kişi sadece hacettepede var türkiyede hidrojeoloji. Eğitim hayatını aktif geçirirsen iş sıkıntısı yok diyorlar. Konuştuğum 4. Sınıf diyor ki 4 yere girebilirim hangisine gireceğime karar veremiyorum diyor. Bide çalışacağın şirketler hep büyük kurumlar. Maden şirketleri petrol şirketleri ve devlet kurumları.

Ve benim hidrojeoloji olduğu için normal jeoloji gibi çalışabiliyorum ama üstüne hidro olduğundan su kaynakları ile ilgili de önüm açık avantaj.

• R E A L I S T kullanıcısına yanıt
    Talep düşüyor işte. 150k yapan biri bınlarq yerleşmek yerine mezuna kalıyor veya taşrada o bölümü okuyor

• Yazdığım şeyle ne alakası var dediğin şeyin

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.