Şimdi Ara

Jeoloji müh gerçekten kötü mü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
61
Cevap
2
Favori
28.121
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Forumlara bakıyorum buraya gireceğinize tekrar sınava hazırlanın veya orta çapta bi üninin makine müh bölümüne gidin falan deniliyor.Bu kadar kötü mü bu bölüm.

    Ayrıca diğer hedeflerim CTIS ve Geomatik(Harita)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sing for the moment -- 17 Mart 2013; 11:07:07 >



  • quote:

    Orijinalden alıntı: Keep on rising

    Forumlara bakıyorum buraya gireceğinize tekrar sınava hazırlanın veya orta çapta bi üninin makine müh bölümüne gidin falan deniliyor.Bu kadar kötü mü bu bölüm.

    Ayrıca diğer hedeflerim CTIS ve Geomatik(Harita)

    jeodezi, jeolojiye göre daha geniş bence : )

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ilginç ki kimse cevap vermemiş..

    şöyle özetliycek olursak jeoloji mühendisliği kötğ değil. sadece mühendislik değil yani diğer x mühendisinin ampirik bilgilerle çözdüğü sorunlar yerine daha teorik çalışarak çözüyolar.

    yani mühendislik değil bi nevii yurt dışında fen edebiyatta bulunuyo zaten.. Jeodezi ile bi kıyaslama yazpılamaz zaten. her jeo ile başlayanı aynı şey sanmayı coğrafya da aslında jeo(geo) ön ekiyle başlar her ne hikmetse ona coğrafya diyoruz.

    özetlersek: iyidir ama mühendislik değildir..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: turumaji

    ilginç ki kimse cevap vermemiş..

    şöyle özetliycek olursak jeoloji mühendisliği kötğ değil. sadece mühendislik değil yani diğer x mühendisinin ampirik bilgilerle çözdüğü sorunlar yerine daha teorik çalışarak çözüyolar.

    yani mühendislik değil bi nevii yurt dışında fen edebiyatta bulunuyo zaten.. Jeodezi ile bi kıyaslama yazpılamaz zaten. her jeo ile başlayanı aynı şey sanmayı coğrafya da aslında jeo(geo) ön ekiyle başlar her ne hikmetse ona coğrafya diyoruz.

    özetlersek: iyidir ama mühendislik değildir..

    Arkadaşım gayet güzel özetlemiş. Aslına bakarsan Jeolojici arkadaşlarımdan çok objektif insanlar vardı ve bölümlerinin gerçekten kolay olduğunu söylüyorlardı. Mühendislikle pek alakası yok. Ve çok ilginçtir bizim okulun jeolojicilerinin neredeyse yarısı yurtdışına gidiyor master için. Belkide en yüksek yurtdışına mezun gönderen bölüm bile olabilirler. İngilizce falan yaparsan biraz da iyi bir ortalamayla bitirirsen önün açık olur. Makina, elektronik falan kasacağına daha rahat şekilde jeoloji bitirmek bence mantıklı. Kompleks yapmaya gerek yok.




  • Ankara ünideyim. Hazirlik biktirdi. Bolumu daha gormedim, jeolojideyiz bakalim :)

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1 yıl jeoloji okudum..yurt dışında jeoloji mühendislik olarak değil bilim dalı olarak var.mesala fizik,kimya gibi.Bir tek bizim güzide ülkemizde mühendislik olarak geçiyor.Arkadaşlarında dedikleri gibi pek mühendislik açısı yok.Matematiğe pek dalmıyorsunuz.(Bir elektrik-elektronik müh. kadar).Ama çok fena ezberi vardir.1 dağın oluşum yılı , kayaçların oluşum yılları vardır ki ezberle ezberle bitmez..Fosiller vardir bide onları ezberlersiniz.yaşları vardır onlar felan vb..vb.. bir sürü ezber..Özellikle optik mineroloji dersleri zevklidir.Kimyaya çok yakındır.Bizim ünide kristal yapıları felan tahta yapılıp öğrenciler daha iyi görebilmeleri için veriliyordu.Velhasıl tatlı bir güzel bir bölümdür..

    "buraya gireceğinize tekrar sınava hazırlanın veya orta çapta bi üninin makine müh bölümüne gidin falan deniliyor" demişsin.

    Bu düşüncene gerçekten çok üzüldüm.Neden dersen eğer ; bizim bir hocanın sözü vardır çok severim.Şöyle derdi "Mühendislikler belirli değişkenlere göre (zamansal,politik,teknolojik) zaman zaman parlar , zaman zaman söner.Önemli olan sizin o alanda en iyi olmanızdır"derdi.

    (Eğer sen üstteki mantığa göre düşünürsen makina mühendisliğide öldü bitti.Devir elektronik ve yazılım devri.Eğer böyle düşünürsen jeolojide olsa aynı , makinada olsa aynı !)

    Eğer inanıyorsan ben yapabilirim diyorsan git mutlaka..Benim görüşüme göre jeoloji özellikle ülkemizde önü çok açık , zira ülkemiz doğal olarak çok zengin.Ve bence parlayacak mühendisliklerden biridir.Şahsen ben pişmanım.


    Çok uzun oldu.kusura bakma :)) yine bilgi felan istersen olabildiğince yazarım..Şimdi gtmem gerek..İnşallah senin için iyi olan , hayırlı olan bölüme gidersin..
    İyi Günler..


    Dip NOT : hatırladığım kadarıyla YANLIŞ OLABİLİR ! şu sıralar jeolojik etüd yapılmadan bina dikilemiyor. Ki bunuda jeoloji mühendisleri yapıyordu diye hatırlıyorum.Birde Kpss'den bu aralar çok fazla alım var diye duyuyorum.Doğrumudur bu duyumlar :)) ? Bilgilendiren olursa bende teşekkür edeceğim :))




  • Makineye git demissinde makine okumak kolaymi be kardesim adamin hevesi ve istegi yoksa 6 seneden once bitmez birde ingilizceyse zaten Allah muhafaza.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mühendislik değil diyenler olmuş gülüyorum buna sadece
    jeoloji mühendisliği okuyorum
    kardeşim iyi düşün makine mühendisleri kpss de 85+ ile açıkta kalıyorlar ama jeolojide 70 alsan afet acile girebiliyorsun yanlış anlaşılmasın makineyi kötülemiyorum ama ülkede çok makine mezunu var piyasada özel sektörde mühendis olarak girip sanayide işçi olarak çalıştırılanları var patrondan azar iştenleri var ha ama satış konusunda makineci isen ve çenen varsa paraya para demezsin dediğim gibi makinede devlete girebilmek çok zor

    jeolojiye gelince hem bilim dalıdır hem de mühendisliktir doğa bilimidir bilim olarak ilk iki sene genel jeoloji ağırlıklı ders görürsünüz paleontoloji sedimantoloji stratigrafi optik mineraloji, mineraloji görürsünüz eğer bunları başarıyla geçerseniz temel jeoloji bilgisini alırsınız ve 3. sınıftan itibaren mühendislik başlar maden yatakları petrofizik saha jeolojisi harita alımı zemin-kaya mekaniği sismoloji gibi dersler ile mühendislik olayına girersiniz 3. sınıfta ise çalışacağın branşı seçersin bunlar maden yatatkları ve jeokimya, genel jeoloji, uygulamalı jeoloji ve mineraloji petrografi ankara universitesinde 3. sınıftan itibaren kredi eksiğin yoksa iki anabilim dalı seçebilme imkanı var ben şahsen maden yatakları ile genel jeoloji seçicem

    jeoloji mühendislik değilse petrol sondajları maden aramaları ve üretimi işletimi nasıl yapılıyor ? endüstriyel hammeddelerden cam seramik boya üretimi nasıl yapılıyor bunların hepsi mühendisliktir

    bi nevi gezegen bilimidir

    çalışma alanlarına gelince

    *maden yatakları ve jeokimya
    metalik madenler
    endüstriyel hammaddeler
    petrol doğal gaz oluşumu aranması işletimi

    *uygulamalı jeoloji
    tünel yol baraj
    su sondajı
    zemin etüdleri

    *genel jeoloji
    paleontoloji
    sedimantoloji
    stratigrafi
    deniz jeolojisi

    *mineraloji petrografi
    mineraller
    kayaçlar
    cevherler
    --------------

    bunların dışında dsi tpao mta afet acil belediyeler özel idare karayolları iller bankası gibi devlet kurumlarında çalışılabiliyor. bizim bölüme jmo başkanı seminere geldi 2 sene sonra özelde çalışan yeni başlayan jeoloji mühendisi maaşı 2000 tl den başlaması için görüşme yapıyorlarmış kendi ağzı ile söyledi

    yüksek lisans ı yurtdışında yapabilme imkanın var hem de devlet burs verip gönderiyor ve geri geldiğinde orada kaldığının iki katı süre ile bıurada çalışmak zorundasın yani işin garanti

    özelde ise bu sene okula girsen 4 sene sonra mezun olduğunda en az 2000 tl ile başlayacaksın bugün labaratuar işi hakkında bilgi topladım ilk yıl lab deneyleri kendini amorti ediyor ve ikinci sene ortağınla beraber kişi başı 10.000 tl getirisi oluyor

    mesleğin önü açık sadece ilk iki sene geneljeoloji dersleri ve mat fiz dif denklemler dersleri görüyorsun

    aklına takılan soru olursa ben buradayım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi urqun -- 6 Nisan 2013; 1:31:17 >




  • Jeoloji'den 70 alsan devlete giriyorsun kpss'den öyle mi?Yok daha neler
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Revaha_Huzeyfe

    Jeoloji'den 70 alsan devlete giriyorsun kpss'den öyle mi?Yok daha neler

    tpao mta gibi yerlere giremez ama afet acil bakanlıklar gibi hatta müfettişlik gibi yerlere giriliyor hocam
  • sadece Kpss ile giremez il afetlere sayın hocam;)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Revaha_Huzeyfe

    sadece Kpss ile giremez il afetlere sayın hocam;)

    o kadarını bende bilmiyorum ama il afetin kpss ile aldığını biliyordum sadece heralde mülakatları falan mı var ? bazen açıktan alım yapıyor özel idareler bazen de belediyeler
  • Mülakat uzman yardımcılıklarında oluyor.Ama oralara girebilirsen 3 bin tl ye yakın maaşla başlıyorsun.Benim bir edebiyatçı arkadaşım Türk Dil Kurumu'na girdi 2900 alıyor. Jeoloji'de harcırah aldığını da göz önüne alırsak 3000- 3500 ü bulabilir.
    Dediğin gibi belediyeler yerine göre Kpss ile alıyor. Adana'nın yanlış hatırlamıyorsam Seyhan Belediyesi almıştı aklımda kalan.
    Maaş biraz girdiğin kuruma bağlı.Mesela TPAO ya da BOTAŞ'a girebilirsen -ki sağlam ingilizce istiyor- oldukça yüksek maaş alıyorlar diye biliyorum.

    Ama dediklerin çok doğru.Eğer severek yaparsan Jeoloji Mühendisliğini muazzam paralar kazanabiliyorsun.Sen 10 bin tl demişssin ama çok daha fazla da kazanabilirsin.Ki püf nokta bizim hidrojeoloji hocası demişti.Bir Belediye başkanıyla mı şirket müdürüyle mi ne konuşmuş özel de ihtiyaç çok ama kalifiye eleman bulamıyoruz hocam diyormuş.




  • Bu arada ben yanlış yazmışım kusura bakma karıştırmışım.İl afetlere Kpss ile giriliyor.Çoğu kurum Karayolları,Dsi,TCDD vb tamamına yakını KPSS ile alıyor.fakat bazı kurumlar yabancı dil de istiyor.
    ben niye "sadece Kpss ile giremez il afetlere sayın hocam;)"

    böyle yazdım anlamadım...Beyin uçtu iyice saat bu saat olunca kusura bakma ;)
  • jeoloji, şimdilik bizde önü kapalı meslek o yüzden puanalrı uçuk derecede düşük, ama kpss atamalarıda yok deyil 90 üstü puan size devleete 3500 tl maaş almaya kadar götürebilir
  • Arkadaşlar jeolijiyi kötülemeyin hiç mi yok bu işten para kazanan tabikide var siz neden onlardan biri olmayasınızki ?

    Bu arada makine asla ölmez kardeşim geçmişin şimdinin ve geleceğin mesleğidir. Elektrik- Makine - İnşaat bunlar temel mühendisliklerdir her zaman ihtiyaç duyulur.

    Kazanacağınız parada tamamen sizin elinizde staj için gittiğim fabrikadaki müdür makine mühendisiydi adamın net maaşı aylık 40.000 Tl fabrikadaki herşey ondan sorumlu ve her an namlunun ağzında ufak bir hatada onun tepesine biniyor şirketin ortakları yani sorumluluk büyük. Diğer taraftan 1500-2000 lirayada çalışanladar var yani iş tamamen sizde bitiyor.

    Kpss hakkında da hiç bir bilgim yok hangi mühendslk neyle atanıyor ama şuna emin olun belki makineci arkdaş 85 le atanıyorsa bu adam devlette çalışmazda gider orta halli bir işletmede çalışır gene ekmeğini kazanır ama ben şu ana kadar hiç jeoloji mühendisiyle iş yapan bir özel kurum görmedim illlaki vardır ama denk gelmedi bana .Macera aramaya gerek yok gidin sanayiye bakın bakalım hangi mühendislikler işi götürüyor.




  • arkdaşım benim kadar jeoloji mühendisiyle projede çalışmamışsındır emin ol. Jeolojinin mühendislik olmadığını itünün ve ankara nın bölüm başkanı söyledi. bi çok kişide bu görüşde. 1970 lerde avrupaya ayak uydurma çabaları sonucu mühendislik olmuştur. Jeoloj iodasının web sitesindede yazdığı üzere.


    Ayrıca;

    mineraloji
    sismoloji
    maden yatakları
    petrofizik
    zemin-kaya mekaniği
    sismoloji
    jeokimya

    derslerini jeofizik bölümüde alıyor. yani neyin çabasındasın anlamadım burda kendi bölüm derslerini yazsan daha hoş olurdu.

    quote:

    jeoloji mühendislik değilse petrol sondajları maden aramaları ve üretimi işletimi nasıl yapılıyor ? endüstriyel hammeddelerden cam seramik boya üretimi nasıl yapılıyor bunların hepsi mühendisliktir


    Petrol hakkında bilgin olmadığı belli. TPAO da 2 sene staj yaptım. Ve Emin ol jeoloji mühendisinin onla bi ilgisi yok . jeokimya daire başkanlığında jeoloji departmanı var ve kesinlikle arama daire başkanlığıyla alakası yok. Madene gelecek olursak : Maden aramalarının jeoloji mühendisi yapmaz ; jeolojii mühendisinden yardım alınır > jeofizik mühendisleri etüd yapar > maden mühendisleri çıkarır, işlertir. endüstriyel hammeddelerden cam seramik boya üretimi ise endüstri mühendisleri ve 2005 ten sonrada üretim mühendisleri tarfından metalurji mühendisi tarafından yapılmaktadır.

    quote:

    özelde ise bu sene okula girsen 4 sene sonra mezun olduğunda en az 2000 tl


    şimdi kendini kandırma sende mezun olunca 2000 TL ile başlamıycağını bilyosun. Kendine bi sor yeni mezun mühendise kim 2000 TL maaş verir?

    Sizin odanın başkanıda sallamış demek. Oda başkanalrı üniversitelerde hep iyi örenkler verir tabi. bizimkide tpao bursuyla yutdışında okuyan birisini örnek verdi döndüğünde 15.000 $ maaş alıyomuşta 2 tane araba vermiişte şirketi...

    sanırsın 1 sene içinde oldu hepsi. adam 30 yıldır jeofizik yapıyo. dinleyen saflarda o kadar para alcağını sanıyo.

    Neyse kısacası kendinizi kandırmayın jeoloji mühendislik değildir fakat kötü meslek değildir. Katır yüküyle maaş almazlar %65 işsizlik oranı vardır(jeofizik %81[kaynak tuik@2010]).




  • İnşaat Mühendisliği okumak istiyordum ama ÖSS'de istediğim puanı alamadım.Alamayınca Kocaeli Üniversitesi Jeoloji Mühendisliğini seçtim yatak geçiş yapmak için.Ama Genel Jeoloji dersinden kalınca yatay geçiş yattı.Dersler bir anda inanılmaz zorlaştı ve kendimi saldım,öğrenci hayatı barlar,kızlar vs... Nihayetinde okulu tam 6.5 senede bitirdim.Okulun bitmesine 5 ay kala bir laboratuvarda 1300 tl'ye işe başladım.Çok çalıştım hiçbir işten kaçmadım ve geoteknik ölçümleme konusunda baya bilgi sahibi oldum.Ama açıkcası çok fazlaca işçilik yaptım.Çevrem baya genişledi.Sonra bana bir arkadaşım vasıtasıyla iş teklifi geldi.Fore kazık işinde şantiye şefliği.Daha ilk aydan maaşım 2000 tl.gelecek ay 2500 tl olacak.bu şirkette 4 senelik mühendisin aldığı maaş 3500 tl.yani bazı şeyler sizinle alakalı kendinizi ne kadar geliştirirseniz ne kadar çok saldırırsanız o kadar kazanırsınız.Ama yattığınız yerden kimse size yüksek paralar vermez önce Mühendis olmanız lazım bu da okulda olmuyor maalesef.İmkanınız varsa okul zamanı bi laboratuvarda vs... çalışın yoksa ben mühendisim diye aval aval ortalıkta gezersiniz.Saygılar...




  • bilmeyenden değil, bilmediğini bilmeyenden korkmalı demişler. vallahi doğru, 2 sene staj yapıp " bu bölüm mühendislik değil " mi diyenleri ararsın, aramayı jeoloji mühendisleri yapmaz diyenler mi ararsın. ne ararsan var. adam daha mühendislik kelimesinin anlamını bilmiyor ama mühendislik olup olmadığını sorgulayabiliyor. vallahi çok ilginç. ibretlik resmen.
  • ODTÜ mezunu ve 8 yıldır fiilen bu mesleği icra eden bir Jeoloji Mühendisi olarak sizlerle bilgilerimi paylaşmak isterim.

    Burada mesleğimizle ilgili herkes bir takım yorumlar yapmış ancak maalesef işin özüne ulaşabilen olmamış.

    Mühendislik mi değil mi tartışmasından başlayacak olursak, önce mühendisliğin ne olduğunu öğrenin de gelin derim. Mühendislik, kabaca teknik problemlerin çözümünde bilimsel bilgilerin kullanılmasını içeren bir disiplindir ve bütün mühendislik bölümleri öğrencilerinin vermek zorunda olduğu ortak dersler vardır. Bunlar Calculus (Matematik), Fizik, Kimya gibi temel bilimlerin yanı sıra, Mühendislik Mekaniği, İstatistik, vb. mühendislik bilimleri dersleridir. İlk 2 yılı kapsayan bu eğitimin sonrasında branşlara göre (inşaat, makine, elektrik, bilgisayar, jeoloji, jeofizik kimya, vs.) dersler farklılaşır. Ancak bu programların hepsi aynı altyapıyı içerir, bu yüzden jeoloji mühendisliği mühendislik değildir demek en hafif tabirle dümbelekliktir.

    Mühendisliğin değişik konulara veya branşlara odaklanması farklı bir konudur ve genellikle kişiye de bağlıdır. Örneğin bir makine mühendisi mezuniyeti sonrası metalürji üzerine master yaparak veya bu sektörde deneyim edinerek bir metalürji mühendisinin yapabileceği işleri yapabilir. Bir inşaat mühendisi geoteknik üzerine de uzmanlaşabilir, hidrolik üzerine de. Bir makine mühendisi otomotiv konusunda uzmanlaşabilir, ancak otomotiv mühendisliği diye bir bölüm de var ve bu konuya odaklı mühendisler yetiştiriliyor. Bunların hepsinin temeli mühendislik bilimleridir ve bu bilimlerin hakkını vererek, bunları anlayarak mezun olmuş bir mühendis mühendistir, branşı ne olursa olsun. Ne var ki bu, bir mühendisin her önüne gelen işi yapabileceği anlamına da gelmez.

    Jeoloji mühendisliğinde mühendislik temelinin üzerine doğa bilimlerine ilişkin yığınla da ders alırsınız, ki bu konulara ilginiz var ise son derece keyifli ancak yığınla yabancı kavramla karşılaşacağınız ezberi bol derslerdir. Ayrıca mühendislik jeolojisi diye bir yıla yaygın bir ders vardır ki, bunu iyi anlarsanız mezuniyet sonrası hayatınızda çok zorlanmazsınız.

    Jeoloji mühendisliği, farklı bir çok sektörde çalışabilecek mezunlar yetiştiren bir disiplin. Türkiye’de jeoloji mühendisliği mezunları inşaat, madencilik, petrol gibi alanların yanı sıra diğer tüm mühendislik dallarında olduğu gibi sadece mühendislik altyapılarını kullanarak bankacılık, sigortacılık gibi ilgisiz sektörlerde de çalışmaktadır. Burada 8 yıldır inşaat sektöründe çalışan bir mühendis olarak altını çizmek istediğim bir konu var, Türkiye’de iyi jeoloji mühendisi az bulunmaktadır ve mesleğinizde iyiyseniz çok iyi paralar kazanabilirsiniz. Özellikle son yıllarda baraj, hes vb. projelerde ciddi anlamda ihtiyaç var alanında iyi jeoloji mühendislerine.

    Ancak, son olarak ifade etmek isterim ki, bu meslek %80 arazide yapılan bir meslektir. Yok abi ben şantiyeye gitmem, dağın başında sondaja gitmem, her daim şehirde bulunması gereken insanım diyorsanız bu bölümü asla yazmayın. Bilgisayarınız çok iyi ise ve konu da yetenekliyseniz, CBS vb. işlerde uzmanlaşıp tam bir ofis insanı olabilirsiniz, ancak bu düşük bir ihtimaldir. Veya çok çalışkan ve zekiyseniz 3-5 sene arazide takılıp sonra müdür falan olup araziden büyük ölçüde paçayı yırtabilirsiniz, ama bu meslek %80 arazide yapılır bilesiniz.




  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.