|
Merhaba arkadaşlar, Aracım Jeep Liberty(Cherokee) KJ 2006 model. Aracın orjinalliğini pek fazla bozmadan kapı hoparlörlerini değiştirmek istiyorum. Yanlış anlaşılmasın zaten konunun detayına girdikçe anlayacaksınız demek istediğimi. Öncelikle aracımın ön camın altında sağda ve solda olmak üzere 2 adet twitter bulunuyor. Ön arka kapılarımda ise 16cm hoparlör bulunmakta. Kapılardaki hoparlörlerin perti çıktı diyebilirim. Önce körük değiştirdim daha sonra ise sağ önün bobin tarzında bir sorunu oldu ve çok kötü bir ses gelmeye başladı. Bende soketini çıkardım ve kullanmaya devam ediyorum ancak artık işin tadı kaçtı. Yani tak etti artık değiştirmem gerekiyor. Aracın tesisatından bahsetmem gerekirse çok değişik bir yapısı var. Daha önceki araçlarıma her ne kadar tesisat falan çeksemde biraz garibime geldi. Şu şekilde anlatayım teyipten sağ tarafın tüm tesisatı öncelikle sağ ön kapıya geliyor. İçerisinde amfi tarzı birşey var ve hoparlörün arkasına montaj ediliyor. Fotoğrafını çekmeyi unutmuşum, internetden bulduğumu atıyorum aynısı zaten. ![]() Ön kapıların körüklerinin yenilenmeden öncesi ve hoparlörün model kodunu bırakıyorum; ![]() Hoparlörün arkasındaki cihaz ilk resimdeki cihazla aynı. ![]() Her neyse bu cihazdan tesisat ön tweeter'a ve arka hoparlöre doğru ilerliyor. Daha önce bir yerlerde gördüm tam hatırlamıyorum ama cama değmeden bir şekilde bunu içeride bırakıyorlardı. Tweeter hakkındada 2.8" 4-ohm hoparlör bulunuyormuş. ![]() Tesisatın gidişatı hakkında internetden topladığım bilgileride size aktarayım; Kablo dizilimi:
mor - mavi/kırmızı: ön hoparlörlerin girişi (ön kapı ve cam altı tiz) Purple-Blue Red: Front in
mavi/turuncu - mavi/beyaz : arka kapı girişi bluue/orange - blue/white: Rear In
siyah: şase Black: Ground
siyah/kırmızı +12 V teyğ açılınca akım geliyor kontak ile değil black/red: +12V active with radio
turuncu - kahve/siyah: cam altı tiz orange - brown/black: Front tw out
kahverengi/mavi - kahve/mor : arka kağı mid çıkışı. brown/blue - brown/purple: Rear mid out şeklinde bir bilgi sağladım başka bir forumdan. Yani sağ kapıya gelip arka ve öne dağıtım sağlanıyor o cihazı iptal edip düz bağlasam bir sorun yaşarmıyım bilemiyorum. Bu konuyuda atladıktan sonra geriye hoparlör tavsiyesi kalıyor. Aklımdaki şu şekilde; Ön kapılara güzel bir mid takım. Arka kapıya içinde tiz olan hoparlörlerden sanırım komponent oluyor. En son yani acelesi yok sonrası için ise koltuk altı aktif bir subwoofer yapıp tesisat çekeceğim. Dolayısıyla subwoofer'ı saymazsak tesisatı hiç bozmadan mevcut tesisat üzerinden en iyi şekilde tabiki bütçe dahilinde fazla uçmadan güzel kaliteli bir ses almak var aklımda. Teyp'e gelicek olursak.. Aracın üzerindeki mevcut teyp'i söktüm ve depoda yatırıyorum. Onun yerine ; ![]() Cihazı satın alıp takmıştım. Teyp çıkışında 5x 55w bir çıkış var yazılana göre ama ohm ile ilgili bir bilgi bulamadım. Çerçeveyi kesmemek adına 2dinli daha yüksek ramli ve yüksek rmsli teyp ne yazık ki alamamıştım. Artık ne kadar kaliteli bir ses alırım bu sistemle bilinmez. Araca amfide takmak istemiyorum bir ton uğraş olucak. Bütçe olarak ise fazla birşey çıkamıyorum şu halimle ancak aklımda ön hoparlörlere 3k arkalara 1.5k-2k ayırmayı düşünüyorum veyahut arka hoparlörlerin durumu şuanlık fena değil önlere direkt kaliteli alıp arkaları bekletebilirimde. Sanki bütçe az kalıyor gibime geldi ancak malum devirde pahalı bir tık geç kaldık bunun için.. Sizler ne öneriyorsunuz ? Neler yapılmalı bu arabaya ? Şu şekildede bir kaynak bırakayım; https://www.crutchfield.com/S-hw1gstIf7Ze/learn/2002-2007-jeep-liberty-sport.html |
|

Yeni Kayıt

1 Mobil
Konudaki Resimler