Arkadfaslar ben php yi ooreniorum suan ve bir sorunun cevabini yine DH forumundan almak istedimm arkadasla javascript oorenmemem benim icin buyuk bi eksik mi ve javascriptin + lari nelerdirr nerelerde kullanilirr
Javascript, Java adlı programlama dilinden farklı bir script dilidir. Özellikle web sayfalarında kullanıcı ile etkileşimde önemli rol oynar. Dinamik web sayfalarında birçok işlemin client tarafından yapılıp Server’ı meşgul etmeden işlerin tamamlanması sağlanır. Bu script dili ile kullanıcı mesaj basmaktan tutun da, bilgisayarına cookie kaydetmeye kadar birçok şeyi gerçekleyen bir yapı sağlar. HTML’ deki etiketleri kullanarak bir programlama dilindeki kontrol ve döngüler ile işlevselliğini gösterir. Yalnız Javascript kullanırken bütün browserların desteklediği scriptler yazmaya önem göstermeliyiz. O nedenle bir etiketi kullanmadan önce yine Javascript ile kullanıcının browser tipini ve versiyonu test etmemiz en akılcı çözümdür. Örneğin ben bir projemde üye olma kısmında bütün kontrolleri Server tarafında yapıyordum. Bu her yanlış giriş için Server’ın meşgul olması ve kullanıcının doğru girdiği bilgiler varsa bunların da kaybolmasına neden olmaktaydı. Bunu Javascript ile yapınca hem sunucuya her defasında gitmekten kurtuldum hem de kullanıcının sadece yanlış girdiği bilgileri düzeltmesini sağladım. Her ne kadar Javascript’ i sevmesem de üstlendiği görev bakımından webde vazgeçilmezlerim arasında bulunmaktadır. Javascript içinde kullanabileceğimiz tamsayı, karakter gibi değişkenleri belirtirken tip tanımlaması yapılmaz. Ben genelde vereceğim değişken tamsayı ise intStatus adlı değişkeni kullanırım status yerine. Eğer bu değişken string bir ifade ise strStatus olarak kullanırım. Bu benim stilim. Yani bana daha kolay geliyor. Çünkü kodu yazdıktan bir süre sonra kodu incelediğimde değişkenlerin tip tanımlaması olmadığı için karıştırmamak için böyle bir yola başvururum. Aslında bunu yazdığım comment’lerle de belirtebilirim ama bu tercihim değil. Javascript içinde dizi tanımlaması da yapılabilir. Bu sayede aynı türden birçok eleman döngü yapıları ile kolayca kontrol edilebilir.
Fonksiyonlar Javascript içinde kullanılabilir. Bu sayede tekrarlı işler tek bir yönden yönetebilir, kod kalabalığını önlemiş oluruz. Özellikle de script dosyası harici olarak tasarlanırsa web sitemizin genelinde kullanılacak birçok işlem buradan fonksiyonlar ile rahatça yönetilebilir. Bunu belirtmişken Javascript dosyalarının aynen CSS’de olduğu browser içine de yazabiliriz. Mesela ben bir proje için şöyle bir şey yapmıştım: External bir script dosyam var. Burada gönderilen bir stringin okul numarası olup olmadığını kontrol eden bir fonksiyon yazmıştım. Okul numarasının girilmesi gereken bir yerde (genelde bütün sayfalarda script dosyasını kullandığım için her sayfada referans gösteririm ) aldığım bu değeri fonksiyona gönderip doğru/yanlış değeri almıştım. Bu bana aynı kod bloğunu kopyala/yapıştır ile kullanmayı önlemişti.
Javascript içinde kullanıcı ile etkileşimi sağlayan mini pencereler bulunur. Bunlar alert, prompt ve confirm’dir. Alert ile kullanıcıya bir uyarı verebilir, confirm ile onay isteyebilir, prompt ile bir değer girmesini sağlayabiliriz. Bunlardan alert ve confirm çok sık kullanılır. Örneğin bir kayıt silinmek istendiğinde confirm ile emin misiniz diyebiliriz. Bu sayede kullanıcı hatalarını en aza indirebiliriz. Bu mesajları bazı olaylara bağlayabiliriz.
yaa e posta adresin varsaaa oradann iletisimde olsakk
php öğrendikten sonra javascript öğren bence. ikisini birbirine karıştırabilirsin. hemen hemen aynı söz dizimini kullanılar. kökenleri aynıdır. javascript web programlamasında önemli rol oynar. kullanıcı taraflı programlamada yerine geçebilecek bir başka dil yoktur. tüm bilinen tarayıcılar tarafından desteklenir. bir çok web uygulamasında kullanılabilir. xmlhttprequest gibi ek componentler ile çok daha kullanışlıdır. alışveriş sitelerinde sepet uygulamalarından tutunda chat scriptlerine, web üzerinde oyun yapmaya kadar bir çok işte kullanılabilir. mesela bir yarışma sitesinde süre işlemlerini yaparken javascript kullanabilirsiniz. mesela şuanda bulunduğumuz sayfadaki hızlı cevap formundaki soldaki gülücükler ve üstteki bbcode'ların tıklanması ile forma girilen kodlar javascript sayesinde yapılır.
javascript ile web sayfanın butun elementlerine erisme olanagı saglar yani web sayfanda dinamik olarak her değişikliği server'a gitmeden yapabilirsin
esasında kullanıcı dostu bir web sayfası icin gereklidir.
cunku servera gidip her seferinde web sayfanın tamamını bir daha cekmediigi icin daha hızlı bir sekilde kullanıcıya cevap verir.
mesela DHTML die birsey var javascript icinden css stylelerini değiştirdiginiz zaman DHTML yazmıs olursunuz
esasında DHTML die bir dil yoktur. tamamıyle soyut bir kavramdır
ozellikle email kontrolü veya diğer kontrolleri servera gitmeden yapabilmeniz javascriptin ne kadar faydal oldugunu gosteriyor
ayrıca ajax teknolojisinide yine javascript ile kullanıyoruz.
son olarak javascript bir programlama dilindeki dongu - kontrol yapıları olan birde bunlara ek olarak HTML DOM ustunde her turlu kontrol saglayan bir script dilidir.
burada en onemlisi HTML DOM ogrenmen HTML DOM en temel bilmen gereken konudur.
javascript siz web programlama olmaz..
elin kolun bağlı olur, kısıtlanmış hissedersin kendini..