Şimdi Ara

İyilik Doğuştan Mı Gelir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8
Cevap
0
Favori
220
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bu konu ile ilgili konuşma yapmam lazım. Bunun ile yapılan deney hariç ne anlataiblirim?

• Yaşanılan çevre ve insanın kendisine bağlı bir şey olduğunu düşünüyorum.

Yaşanılan çevrenin insan üzerine etkisi hakkında raporlar sunabilirsiniz sanırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-5F6A14216 -- 22 Şubat 2016; 23:15:55 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: RandomlaYaratılmıs

Bu konu ile ilgili konuşma yapmam lazım. Bunun ile yapılan deney hariç ne anlataiblirim?

Hoş geldin arkadaşım konuşma esnasında deney amaçlı olarak aniden bayılmış gibi davran yanına yardım etmek isteyenler gelecektir sonra onları örnek ver iyilik insanın içindedir

• bu ara suriye'de doğan bir bebek olsaydın veya başka bir savaş, yoksulluk, imkansızlık ortamında doğmuş olsaydın aklın kemale(!) erdiğinde cevabın ne olurdu

doğduğun aile ve çevre bundan etkili, yıllar boyunca ekmek+su ile karnını doyuran bir gencin "iyi" birisi olamamasını ona çok görmem
  • Evet. Ama benlik ortaya çıkana kadar bu durum. Dikkat edin, kötü dediklerimiz şeyler arzularımızdan, nefsimizden ibaret. İnsan birey olduğu anda kötülük kavramı da ortaya çıkıyor. Bir çocuk pek ala birisini öldürebilir ya da hırsızlık yapabilir ama yetişkin bir insanımdır benzemez. Çocuk iyi bir şey yaptığını zannebilir. Bu sebeple de kötü diyemeyiz çünkü amacı kötülük yapmak değil. Ya da kendisinin arzusunu gidermek için değil. İyilik görecelidir. Sen yaptığın şeyin iyilik olduğunu ancak kendi iç hesaplaşmanla farkedersin. Karşı taraftan bağımsızsın yani. Çocuk da "ben" olmadığı için de iç hesaplamasından yana sorun yaşamaz.

Ben kavramı neden kötüdür peki? Çünkü ben ayrıyım demektir benlik kavramı. İnsan karşısına almış olmakta bütün evreni. Evrende bütün ihtiyaçlarını karşılama çabasının sonucu tam olarak kötülüğü açığa çıkarıyor. Ama bu ihtiyaçlar doğanın amacından farklı şeyler. Mesela cinsellikte kendi arzunu gidermek kötüyken üreme amaçlı cinsellik söz konusu olduğunda kabul ediliyor. Evrenin enerjiden ayrılıyorsan kötülük etmiş oluyorsun. Mesela İslamda hayvanlara zarar vermek uygun değilken kurban ritüel söz konusu. Hayvanlara doğadan bağımsız zarar vermek uygun değilken kurban rituelinin tam da doğanın istediği şey olduğu için ibadet sayılabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi optimizatio3n12123 -- 22 Şubat 2016; 23:40:39 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

•  İyilik Doğuştan Mı Gelir?
  • iyilik yapmak insanın tercihi kesinlikle. Yapmayabilirsin de.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    insan ne için yaşar ?
    15 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Hümanizm yaklaşımı buna uygundur araştırıp bu konu hakkında konuşma yapabilirsin humanizme gore insan doğuştan iyidir ancak bu sana yetmiyorsa bunun karşı gorusu psikanalitik goruse gorede insan doğuştan kotudur buda yetmediyse tam ortadaki gorus yani davranışçı yaklaşıma gorede insan doğuştan ne iyi ne de kotudur insan doğduktan sonra şekillenir. Ucunude dene tarafını sec ...

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.