Şimdi Ara

İyi üniversitede orta düzey GPA vs özel üniversitede yüksek GPA

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.547
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Özet: İyi bir üniversitede (Boğaziçi, İTÜ, ODTÜ) 3.20 civarında ortalama getiren bir öğrenci yurtdışı yüksek lisans başvurularında orta tabaka bir özel üniversitede (Bilgi, Bahçeşehir, Kadir Has, TOBB vs.) 3.60 ortalaması olan birine göre daha şanssız mıdır?


    Başlıkta belirttiğim gibi hangisinin daha faydalı olduğunu bilemedim. Üstelik iki tarafı da tecrübe etmiş olmama rağmen. Bilgi Üniversitesi'nde tam burslu olarak ekonomi bölümündeydim. Hazırlığı okuduktan sonra 1. sınıf sonunda İTÜ'ye geçtim. Ve Bilgi'de bir şey öğrenmediğimi düşündüğümden idealist davranıp hiçbir dersimi saydırmadım.

    İnsanların emeğine saygım var elbette ama cidden Bilgi'de yata yata yüksek not alıyordum. Math 101'e çok az çalışarak girip AA ile geçmiştim. Dersler gerçekten çok hafifti. İTÜ'de durum böyle değil. İnsanların LYS'de matematiği fethedip geldiği okulda Math 103 dersi %50 FF. Devam zorunluluğu da var kimse salıp kalmıyor. İTÜ'de dersler ciddi ölçüde daha zor ve emek istiyor. ATA dersi Bilgi'de online sistem üzerindeyken İTÜ'de bu derse bile min. 2-3 sayfa sınav kağıdı doldurup anca AA-BA alıyoruz. Özeldeki arkadaşlarım çok kasmadan ÇAP yapıp üstüne 3.50 ortalama getirebiliyor. İTÜ'de tek anadalda +3.60 yapana ilah gözüyle bakar hale geldik. Bilgi'de İngilizce 2 dersinde her hafta online sisteme ıvır zıvır yüklerken İTÜ'de 3 arkadaş 20 sf akademik makale yazdık.

    Aklıma takılan şey şu oldu. Şu an İTÜ'de notlarım Bilgi'ye göre daha düşük. Ancak daha çok şey öğreniyorum ve derslerden daha düşük geçmeme rağmen daha fazla verim alıyorum. Şirketler işe alım yaparken üniversite adına dehşet derecede dikkat ediyor. Ancak gün gelip de yurtdışında yüksek lisans başvurusu yaparken Bilgi, Bahçeşehir, Kadir Has gibi özel üniversitede rekabetsiz bir ortamda rahat rahat ortalama kasan bir insan benim önüme geçer mi? Okulun adı çok fark ediyor mu? Başvuruları okuyan şahıs "WTF is Bahçeşehir/Kadir Has?" der mi? Yoksa benden daha mı iyi görür? Mesela benim ortalamam 3.20, özeldeki arkadaşın ortalaması 3.70 olsun.

    Biraz uzun yazdım farkındayım ama içimi dökmeyi istedim bir yandan. Bu durum cidden kafama takıldı. Gördüğünüz şeyler vara bu tarz paylaşabilir misiniz? Lütfen yanlış anlaşılmasın Bilgi'de işinde gücünde çalışkan insanlarla da tanıştım. Gayet iyi yetenekli insanlar. Sadece okul hakkaniyetsiz derecede kolay.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sultans of Swing -- 7 Ağustos 2018; 13:30:1 >



  • 3.00+ GPA üzerinde sen ileri veya geri atıcağını sanmıyorum. Zaten başvurunda ve mektubunda neden orayı seçtiğin, ilgi alanların ve bu ilgi alanların ile seçtiğin okul arasındaki ilişki önemli bana kalırsa. Örnek vermek gerekirse Amerikada bir Bilgisayar 'Mühendisliği' için başvuru yapıyorsunuz ve ilgi alanlarınız donanım odaklı. X üniversitesi ve Y üniversitesini beğendiniz ve başvurularınızı yaptınız. Fakat x üniversitesi Computer Science iken Y üniversitesi Computer 'Engineering'. Başvurularınızı inceleyen hoca(lar) öncelikle niyet mektubunuza ve ilgi alanlarınıza bakacaktır. Daha sonra bu ilgi alanları ve becerileriniz okul/bölüm ile tutarlı mı bunları karşılaştıracaktır. Belikide sizi seçmelerindeki en düşük etken GPA'iniz olacaktır. Bu durumda X üniversitesinden red alırken Y üniversitesinden kabul alabilirsiniz. Ne kadar açıklayıcı oldu bilemem ama 3.00 GPA üstünde çokta takılmanıza gerek yok, çünkü belirleyici olan siz ve sizi ilgi alanlarınız/becerileriniz. Zaten 3.00+ bir GPA ile başarılı olduğunuzu kanıtlamış oluyorsunuz. Umarım açıklayıcı olmuşumdur. Çok karmaşık ve dağınık yazdıysam kusura bakmayın, molada yazıyorum bu cevabı.
  • Orta sınıf üniversitelerde (kısacası caltech gibi top olmayan üniversiteler) gpa nın +3.00 olması yeterli, Orta sınıf dediğime bakmayın, en az bir boğaziçi itü bilkent odtü ediyorlar. Üniversite sizin gelişiminiz için vardır, onlardan daha öndesiniz merak etmeyin.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bu arada İtü mezunlarının ingilizcesinin çok iyi olmadığı duyumlarını alıyorum, yurtdışına lisansüstü eğitime gidecekseniz +3 ortalamadan daha çok etken olacak şeyler var. Örneğin Toefl-Ielts puanınız. En çok da bu etki eder,

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yurtdışında yüksek lisansa gidince adam wtf bilgi vs demez wtf Boğaziçi de demez çünkü adamlar ikisini de bilmiyor. İster bilgiden mezun ol ister itüden yurtdışı için farketmez ama yurtiçinde fark eder. İTÜ'de oku derim ben

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.