Bildirim
İyelik eki mevzusu

Daha Fazla 
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az 

2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü,
1 Mobil

Giriş
-
Ben de çok sıkıntı yaşıyorum bunlarda. Dil bilgisinde oturtamadığım tek konu olabilir. -
Cevapne
< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > -
B mi cevap ? -
evet b cevap
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Hocam sıkıntı yaşadığınız cümleyi ögelerine ayırın, -i belirtme eki göreviyle kullanılmışsa belirtili nesne olur cümlede. İyelik ekiyse nesne olamaz.
Başına onun getirdiğinizde anlamda ciddi bozulmalar olmazsa iyelik diyebilirsiniz veya isim tamlamasının tamlanan kısmındaysa her daim iyeliktir. Belirtme hali ise neyi,kimi sorularına cevap verir. -
hocam mesela son cümlede neyi sorusuna cevap veriyor burda sondaki i mi iyelik eki yoksa 1 önceki hecedeki mi -
Sondaki belirtme, ondan önceki iyelik eki. En iyisi onun getirerek okumaya çalışın hocam o daha rahat. Tamlamanın bittiği yere dikkat edin son cümlede, oradan da sondaki -i'nin tamlamaya dahil olmadığını anlayabilirsiniz.
Edit: Kendisinin indiği tamlama bu şekilde sonrasında belirtme eki almış ve araya kaynaştırma girmiş kendisinin indiğini haline gelmiş.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 13th Patronus -- 26 Ocak 2020; 21:6:4 >
Hocam iyelik oluşturan kelimeler genellikle cümlenin öncesiyle bağlantılı oluyor tamlama falan oluşturuyor ona dikkat edin
Kelimeyi okurken kelimenin öncesine mi sözcük getirebilirsiniz sonuna mi diye bakın. Önüne ise iyelik, sonuna ise ilgi(tamlayan) ekidir. Örneğin:
Bunu yazdığını biliyordum.
Yazdığını sözcüğünün önüne kitabı, yazıyı, onu getirebiliyoruz. Ozaman oradaki. -I eki iyelik ekidir.
hocam iyelik eki isimlere gelmiyor mu?Buradaki yazdığını adlaşmış sıfat fiil olduğu için mi aldı ?
Adlaşmış sıfatlar isim kökenli olduklarından dolayı hocam. İlla isim olmasına gerek yok.
Hocam dediğiniz doğru ama ufak bir ekleme daha yapmak istiyorum: adlaşmış sıfatlar/adlaşmış sıfat fiiller adlaştıkları için isim sayılıyor.
Evet hocam haklısınız onu belirmeyi unutmuşum
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Sayfa:
1
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X