Şimdi Ara

İTÜ Yapay Zeka vs Hacettepe Bilgisayar (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
187
Cevap
2
Favori
11.311
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • OOP cs camiasinda aşırı sevilen bir konsept degildir zaten (dijsktra) eskiden ders programlarımda hiç yoktu cs nin temel dersleri arasında da sayılmaz sektöre yönelik bir ders yani. hiç bir programda html css de yoktur ama bunlari bilmeyen mühendiste yoktur öyle düşünün oop yok diye karalar bağlamayın sacma sapan.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bakın buraya yazıyorum. Tüm dünya bu yöne giderken ve yapay zeka kullanım alanları hızla gelişirken İTÜnün böyle bir bölümü açması müthiş bir şey. Buradan mezun olanların ne yaptıklarını hep beraber göreceğiz 3-4 sene sonra. İTÜ matematik mühendislerinin neredeyse hepsi çok iyi yazılım öğrenip bu alanlarda çalışırken, İTÜnün en hızlı iş bulan mühendisleri olurken, bilgisayar mühendisliğinin bir özel dalı olan bir programın mezunlarının da çok iyi işler çıkaracağından eminim. Burada bu bölümü saçma bulan bir takım yazarların, yine buraya yazıyorum, kendi üniversitelerinde de bu bölüm çok geçmeden açılacak. Hele İTÜ ne yaparsa aynısını yapan, okul formatı fakülte dağılımı İTÜye benzeyen ve her fırsatta kendisini İTÜyle karşılaştıran öğrencileri olan bir üniversite var ya, evet bildiniz, şu bizim küçük kardeşimiz, muhtemelen ilk önce orada açılacak. O zamanlar geldiğinde de şimdi nasıl düz bilgisayar bölümlerini yere göğe sığdıramıyorlarsa aynı şekilde yapay zeka ve veri mühendisliğini de yere göğe sığdıramayacaklar. Ve burada xxx üniversitesi yapay zeka vs İTÜ yapay zeka başlıkları açıp aslında biz yapay zekada İTÜden daha iyiyiz cümleleri kurmazlarsa ben de adımı bilmiyorum :)

    İTÜye güvenin ve yazın.

    Hacettepe bilgisayar da elbette iyidir o ayrı konu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Aerospace_ITU -- 4 Ağustos 2022; 23:25:4 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • hvl00 kullanıcısına yanıt

    Hocam yapmayin etmeyin, 8+1 hocali bir kadro nasil yeterli oluyor, 5i itu doktorali ustelik (outputlarina lafim yok itulu nlpci ve compvisci iki hoca baya saglam)

    Bizim okulda eede 5 cste 9 tane adam var sadece ml/ai bakan, onlari toplasan, hatta onlari toplamayip cscileri isin icine katmadan sadece eeden azcik ml bakan hocalari toplasan daha saglam bir bolum cikiyo ortaya ki bence bu cs+eeden gelen 14 hocayla bile boyle bi bolum acilmamali. Ben buradaki hesaba iedeki dataci hocalari katmadim ama onlari katsam da gorusum aynen gecerli




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Killing Road -- 4 Ağustos 2022; 23:39:49 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • seniorcoder S kullanıcısına yanıt

    Okuldan sizi iş hayatına hazırlamasını beklemeyin, üzülürsünüz. Mit bilgisayar mühendisliğinde de docker, aws vs anlatılmıyor. Yazılım ve yazılım araçları stajda, işte ve kişisel projelerle öğrenilir. Odtü, itü, bilkent, boğaziçi gibi yerlerde okuyan tüm arkadaşlarımdan da gördüğüm bu.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • The Killing Road kullanıcısına yanıt
    Bakın yukarıda yazdım:

    “İTÜdeki fakülteler bölüm gibidir, yani uçak mühendisliği hocası uzay mühendisliği hocasıdır aynı zamanda. Aynı şekilde bilgisayar fakültesindeki bilgisayar mühendisliği hocası yapay zeka mühendisliği hocasıdır. Çünkü dersler ortaktır ve bu derslere o fakülteden herkes girer.“

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Aerospace_ITU A kullanıcısına yanıt

    Sizi mi kiricam 5 hocaniz daha varmis, comp visci sağlam gerisi aidakilere gore ortalama alti outputa sahip. Bunlarin hepsini katsak da yeterli degil bence orasi ayri ama;

    Comp viscilerden biri ai dersi vermiyor logic veriyo, ai/robotikci olarak gozuken comporg veriyor, data miningci gozuken diğer bolumlerin intro to progrraming courseunu veriyor, saglam comp visci dedigim undergradlara sinyal veriyor sadece. Bi tanesi harbiden ortak mat dersini ve data dersini veriyor, 1.5 tanesi aicilara giriyo yani. 10.5 hoca yine az


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • The Killing Road kullanıcısına yanıt
    Hocam haksızlık ediyorsunuz daha 40 öğrenci alıyor. Öğrenci sayısı artmadan sayı artmıyor.


    ... üniversitemiz, son beş yılda yapay zeka alanındaki bilimsel çıktılarına 926 atıf alarak Türkiye üniversiteleri arasında birinci sırada yer aldı. Bu akademik kadronun rehberliğinde Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği bölümü, birbirine bağlı disiplinlerin olanaklarını öğrencileriyle birlikte tekrar keşfedip genişletmeyi ve teknolojinin ön saflarında yer almayı hedefliyor.”

    🤚



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Aerospace_ITU -- 5 Ağustos 2022; 0:14:26 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Aerospace_ITU A kullanıcısına yanıt

    Hocam 40 kisi de olsa 240 kisi de olsa bolumde 240 aktslik ders verilecek. Hocalarin sayisi saf research için iyi olabilir (ki bence itu standartlarinin cok cok uzerindeler ortalama olarak akademik cikti acisindan) ama sen sonucta cocuklara bilmem kac tane ders vericeksin. Su an daha 3.sinifs yeni geçiyorlar sanirim, hala bilgisayarla ortak cok ders var o konuda sikinti henuz yasamazsiniz da ben saf yapay zeka/data egitimi vericem iddiasina uymayan bi yol bu. Zaten derssizlikten itunun en dusuk kredili bolumu sanirim yzv. Yapay zekanin gerektirdigi altyapi dusunuldugunde kademeli olarak bu fikrin bilgisayarın son senesine track gibi konmasi daba dogru olurdu bence, sonra belki (bence yapilmamasi gereken bir sey) ayri bolum olurdu. Secmelilerin darligindan belli hoca eksikligi zaten, bari simdilik gecici olarak grad level dersleri ac cocuklara

    Sizin econda da aynisi var, hocasizliktan normalde secmeli olmasi gereken dersler zorunlu filan orada. Gelecek vaadediyor mu evet, su an icin iyi bir lisans egitimi mi bence hayir.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Aerospace_ITU A kullanıcısına yanıt

    Böyle bir bölüm açılınca ne fark ediyor ki okuldaki hocalar zaten isterlerse bu alan üzerine çalışabilirler. Öğrencileri direkt olarak yapay zekaya odaklamanın ne mantığı var ki yazılım mühendisi olmak için gelip hayal kırıklığına uğrayacak bir sürü öğrenci olacak. Ayrıca ders programı da biraz aceleye getirilmiş gibi bir alana bu kadar odaklanıyorken bence matematik altyapısını daha sağlam tutabilirlerdi.

  • arobasgan kullanıcısına yanıt

    cmu yu da bile var ara bak cloud computing derslerinde anlatılır. "Odtü, itü, bilkent, boğaziçi gibi yerlerde okuyan tüm arkadaşlarımdan da gördüğüm bu" oralarda bu ders açılmadığındandır. Çankaya bil müh mü yazılım müh mü orda bile anlatılıyordu.

    www.cs.cmu.edu
    CMU 15-619 Spring 2020 Home Page
    https://www.cs.cmu.edu/~msakr/15619-s20/
  • seniorcoder S kullanıcısına yanıt

    Bizde de aciliyo ki: https://stars.bilkent.edu.tr/syllabus/view/CS/443 Boun odtu vs de de banko aciliyodur


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • seniorcoder S kullanıcısına yanıt

    Mesele anlatılması değil. İtü'de de asistanlar docker kullanıp anlatıyor. Akademinin endüstrinin gelişim hızını yakalaması mümkün değil, hocalar müftedat hazırlayıp kaynak oluşturana kadar state-of-the-art değişiyor. Tabii ki software engineering bölümlerinde daha çok anlatılır ama orada da işe girdiğinizde işte öğrenecek bir dünya araç olur. Bu işin doğası bu, okul dediğin yer temel eğitim yeridir, yazılım gibi hızla gelişen bir yerde akademi endüstrinin gereksinimini karşılayamaz. Anlatmaya çalıştığım şey bu.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • The Killing Road kullanıcısına yanıt
    Hocam mesela eskiden bilgisayar ee nin alt dalı idi. Spesifik bir uzmanlaşma alanıydı. Şu an bilgisayar da ana dal olmuş ve bir sürü uzmanlık yapılacak alan barındırıyor. Yapay zekada da aynısı söz konusu. Zaten okulun bu bölümü açma sebeplerinden biri bu. O yüzden bölüm yapay zeka lisans eğitimi veriyor. Güzel bir temel atıyor. Ancak yapay zeka alanında bu bölümden mezun olduktan sonra bile daha spesifik bir alanda uzmanlaşmak önemli. Doğal Dil İşleme, Bilgisayarla ile Görü, Robotik, Öneri Sistemleri, Büyük Veri Analitiği, Veri Haberleşme Ağları, Pekiştirmeli Öğrenme, Algoritmalar ve Hesap Kuramı, Oyun Teknolojileri ve Biyoinformatik gibi. Şimdi bölümü okuyunca zaten bunların hepsinde uzmanlaşmak mümkün değil. Ama bunlardan biri üzerine kariyerini devam ettirmeyi hedefleyen biri için yeterli lisans donanımını verdiğini düşünüyorum. Seçmeli dersler vs artsa daha iyi olur tabi. Ama bir lisans programında böyle bir alan için her şeyi bekleyemezsin. Ayrıca bu 9 hoca gerçekten 9 kişiyle yapılabilecek en iyi kadrolardan biri olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca zaten hali hazırda Bilgisayar bölümünde de yapay zeka alanında çalışmış aşağı yukarı 15 kişi var ve onlar da ders veriyor. Yani mükemmel olmayabilir ama yeterli olduğuna inanıyorum gerçekten.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • Bölümün adı yapay zeka değil zaten yapay zeka ve veri bilimi mühendisliği. Veri bilimi alanında da eğitim alabiliyorsunuz ve bence data science adına kesinlikle bölümler açılmalı. İtü’de bu konuda öncülük ediyor.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • hvl00 kullanıcısına yanıt

    Hocam computer science ile ai in olayı farkli ki. Computer science dedigimiz sey eenin icinden cikmis olsa da basic applied math a son derece yakin bir alan, konu olarak o denli advanced sayilmaz yani ve ustune koya koya gidilebilecek bir alandi. Muhtemelen su an gordugumuz basic cs alanlari hic ai gibi bunlar advanced diye grad alanı olmamistir, olduysa da ogrencilerin yetersizliginden değil bilgisayarlarin eksikligindendir. Ai/nl/data dedigimiz alanlar cs in aksine cok cok ciddi math bilgisi istiyor, bunu vericek hoca bulmak zaten sikintili birincisi (itu bu bölümü math muh uzerine insa etse bence kesinlikle daha iyi olurdu), bu temel gereksiniminden oturu adam akilli dersleri zaten 3te vermeye basliyorsun ve hoca yetersizliginden (itu icin degil tum tr icin gecerli) atiyorum maximum intro to bioinformaticste veya reinforcement learningde durucaksin, e bunu sen zaten cs hatta eede bile verebiliyorsun, math temelin de ayni, bolumun ne manasi kaldi.

    Duzgun kadro kurmak da zor bu bolumde, bu 9lu baslangic icin iyi olabilir ama en iyisi mi kesinlikle değil, sirf bio icin bizden bi adami alsan 9 hocanin citation toplamini geçiyor, eger ayrilmadilarsa comp vis icin de koc ve boundan 2 hocanın toplami icin gecerli olmali bu. Ai alaninda makale sicmak cok kolay oldugu için hayvani citation alinabiliyor

    Ha tabi son not olarak ben hep derim ee ile cs baya ayrılmış olsa da bölümler eecs halinde olmali orasi ayri.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • The Killing Road kullanıcısına yanıt

    Kral valla laf anlamayan insanlara iyi dil dökmüşsün helal olsun.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • The Killing Road kullanıcısına yanıt
    Tamam hocam demek istediğini anladım mantıklı. Benzetmeyi de tamamen aynı anlamında yapmadım zaten örneklik açısından söyledim. Mat kısmı ile ilgili dediğin şey doğru aslında. Ama İTÜ’de mat müh hocaları başka fakülteler için ders verebiliyor. Onlardan faydalanacaklarını umuyorum. Hocaları da lisans seviyesi için iyi buldum. Alanım olmadığı için uzmanlık seviyesinde tartamıyorum. Sonuç olarak benim anlatmak istediğim ai dan gideceğim diyen biri bu bölüme gelip okul imkanlarıyla vs. iyi işler yapar diye düşünüyorum. Biraz da benimki muhtemelen başta bu kadar bile performans beklemediğimdendir.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Mertovski53 M kullanıcısına yanıt

    bunun gibi zekası dusuk arkadasları dinlemeyin kendisi hatırladıgım kadarıyla bir sabancı botudur ne sorarsanız sorun yok akademik uyeler yok master yok phd falan bir seyler sallar sizi sabancıya yonlendirir.


    yukarıda yazdıgı yoruma gore zaten zekası ortada hala makine gibi bitik bir bolumu oneriyor sırf bogazici oldugu icin. hatta daha da rezil olanı gidip kimya oku falan demesi. baslıkta olan soru cs mi ai mı bu arkadas gidip kimya, makine, ehb gibi ne kendileriyle alakalı ne de baslıktaki bolumlerle alakalı 3 bolum onermis  


    sıralamayı ziyan etme diye bir sey yok bos bos insanları dinlemeyin sevdiginiz alanı secin once bolum secin universite yerine. baslıktaki soruya gelirsek yapay zeka bolumu ile bilgisayar cok farklı degil yuksek lisans alanı gibi dusunmeyin iki bolum de uzmez.

  • The Killing Road kullanıcısına yanıt
    Hocam itü yapay zeka kendi sayfasında yapay zeka veri bilimi üzerine en çok atıf alan üniversite olduklarını belirtiyor (son 5 yılda toplam olarak). Bu durumda sizin sadece bir hocanız bu 9 (+bilgisayar bölümündekileri saymıyoruz) hocayı nasıl geçiyor ? Toplam hayatı boyunca aldığı atıfları saydığınız ileri yaşta saygın bir prof mu kendisi, kimdir bahsettiğiniz kişi ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Aerospace_ITU -- 5 Ağustos 2022; 15:20:4 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Aerospace_ITU A kullanıcısına yanıt

    https://scholar.google.com/citations?user=wo5_FngAAAAJ&hl=en

    Bioinformatigi ai+data olarak saymiyorlarsa bilemicem. Son 5 yilda 30k atifi gözüküyor


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.