Şimdi Ara

İTÜ Endüstri Mühendisliği Hakkında Bilgilendirme - Konunun 8. Yılı (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
219
Cevap
19
Favori
36.706
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Konunun Etiketleri
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Hocam merhaba ben itü uçak mühendisliğindeyim fakat aslında bilgisayar istiyordum . İlk senemi btirdim ve 3.91 ortalamam vardı , bilgisayar mühendisliği de okuyabilmek için çift anadala başvurmuştum. Bugün çap sonuçları açıklandı ve bana endüstri gelmiş bilgisayar çap taban ortalaması maalesef 3.98le kapatmış ve bilgisayar gelmemiş. Sizce sırf İTU için uçak-endüstri çapı yapmaya değer mi yoksa hacettepe bilgisayara mı geçmeliyim. (15 eylüle kadar hacettepeye myp ile kesin kayit yaptirabiliyorum yani 2 gün sürem kaldı) Eğer hacettepeye geçersem derslerin bir kısmını saydıramayacağım için 3.91 ortalamam boşa gidecek ayrıca hacettepe yabanci dil yeterlilik sinavina itü bilgisayar çapı kesin gelir gözüyle baktigim için girmemistim ve bu yüzden hacettepede yarım dönem hazırlık okumak zorunda kalacağım. Bu şartlar altinda sizce en basindan beri istediğim bölüm olan bilgisayar mühendisliği için itüdeki bu çap imkanimi birakip geçmeli miyim hacettepeye? Cevaplarsaniz cok sevinirim . bu arada itüde gölet yurtlarında tek kişilik odada kalıyordum hacettepeye geçersem barınma sorunuyla ugrasmam gerekecek ama hayalim bilgisayar mühendisliğiydi yorumlarinizi bekliyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Reswattt R kullanıcısına yanıt

    Merhaba,


    Konuda defalarca dediğim gibi, ben üniversite tercihindense bölüm tercihinin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Çünkü önemli olan yapacağın meslek ve önünde uzun yıllar bununla ilgileneceksin.


    Bahsettiğin bölümler birbirinden tamamen uzak bölümler ama kafanda asıl istediğin net gibi anlıyorum ben. Bundan dolayı ben bilgisayar için ilerlemeni tavsiye ederim.


    Konaklama konusunda haklısın ama mutlaka bir şekilde çözülür, buna takılarak kararını etkilemesine bence izin verme.

  • Merhaba, öncelikle hayırlı olsun.


    Eğer kesinlikle yazılımda çalışmak istiyorsanız bilgisayara geçiş yapmanızı tavsiye ederim. Endüstrici olarak bu yönde bir kariyer başlangıcı yapmak zor olacaktır. Başlangıcı yaptıktan sonrası çok daha kolay ama başlangıç yapabilmek zor olur. Bundan dolayı bu kararınızda eminseniz ben değiştirmenizi öneririm. Bahsettiğiniz şekilde saf yazılımcı olarak çalışan arkadaşım yok ama data analist olarak çalışıp yazılım dili kullanan arkadaşlarım var.


    Yüksek lisans için üniversitelerin sitelerine girip ön şartları okumanız lazım. Her üniversiteye göre bu şartlar değişecektir. Bazı üniversitelerde yapamazsanız bile yapabileceğiniz üniversite mutlaka bulabileceğinizi düşünüyorum ama araştırmak lazım ön şartları.

  • Bu dönemde soruları olanlar varsa sorularınızı sorabilirsiniz. Lütfen konuda daha önce sorulup cevaplamadığım şeyleri sorun. Bir çok farklı konuda zaten kendi düşüncelerimi paylaştım.

  • Hocam merhabalar öncelikle forumda gördüğüm en yararlı konulardan birini açtığınız için teşekkür ederim. Endüstri benim ilk tercihim değil ancak yine de merak ettiklerimi sorayım. Sorularıma geçecek olursam:

    1) İktisat alanıyla daha ilgili olan birisi endüstri mühendisliğinden bu sektöre (bankacılık sektörünü kastediyorum) kayabilir mi?(ekonomi ile çap yapmayı düşünüyorum bu arada eğer ortalamam yeterse)

    2) Siz mezun olalı baya geçmiş ama yine de sorayım. İtünün mat/fizik/kimya 101 102 derslerindeki bazı hocaların biraz kıl olduğunu ve derslerin pek verimli geçmediğini sınavda da anlatmadıkları şeyleri sorduklarına dair duyumlar aldım bunlar sizce gerçeği yansıtıyor mu?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi randyrhoads7 -- 16 Temmuz 2023; 0:25:53 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • randyrhoads7 R kullanıcısına yanıt

    Rica ederim ne demek, yol göstermek son derece kıymetli.


    1) Buna kaymak bile diyemeyiz, direkt olarak bankacılıkta çalışmaya başlayan çok arkadaşım var. Banka sektöründe herhangi bir sorun yaşamadan çalışmaya başlayabilirsiniz.


    2) Bu görüşe pek katılmıyorum. Evet dersler çok verimli geçmeyebilir çünkü zaten bildiğin şeyleri görüyorsun sadece biraz daha detaylı halleri, hatta 101 dersleri lisenin aynısı sadece sayılar tam sayı değil ondalıklı sayı 😄 Anlatılmayan şeylerin sorulduğuna da ben hiç denk gelmedim.

  • ananni A kullanıcısına yanıt

    Teşekkürler hocam cevaplarınız için  


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ananni A kullanıcısına yanıt

    itünün boğaziçine koça bilkent endüstriye göre dezavantajı var mıdır ? Aynı ağırlığa sahip midir. Ayrıca endüstri mezunu olarak neler yapabilirim acaba işletmevari bir bölüme boşa harcamak mı oluyor puanı. Yazılımla ilgili işler yapabilir miyim veya kendimi geliştirmek istesem ne olur. Benim derdim işletme mezununun çalıştığı satış pazarlama insan kaynakları gibi bana göre boş gelen yerlerde çalışmamak ne yapabilirim acaba nasıl bir kariyer yolu olabilir daha teknik ve kaliteli


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir dezavantajı olduğunu hiç görmedim bugüne kadar. En üst seviye okullar belirttikleriniz + odtü. Okul anlamında iş verenler olarak bir fark pek bulunmuyor.


    Endüstri mezunu neler yapabiliri daha önce konu içerisinde çok detaylı olarak cevapladım, konuyu okumanızı rica ederim.


    Yazılım üzerine eğilirseniz elbette çalışabilirsiniz ancak benim anladığım sizin daha teknik, somut bir yolda ilerlemek istediğiniz. Bundan dolayı endüstri değil bilgisayar, yazılım, elektronik gibi bölümleri tercih etmeniz.

  • Hocam öncelikle konu için çok teşekkür ederim, forumdaki en detaylı ve uzun süreli konulardan biridir sanırım.

    2023 YKS'de 1600 sıralama yaptım. Aklımda ODTÜ EEE, İTÜ EHB, Bilkent, ODTÜ,İTÜ endüstriler var. Yapay zeka ve yazılım konusuna kaymak isteyenler için hangisini tavsiye edersiniz? Sizce endüstri mühendisliğini Ankara'da okumak dezavantaj yaratır mı?

  • Rica ederim.


    Yapay zeka ve yazılım istiyorsan endüstri seçmemeni tavsiye ederim. Elektronik, bilgisayar bölümlerini seçmen bence daha doğru olur. Bir de İTÜ'de yapay zeka ve veri mühendisliği adında bir bölüm açılmıştı sanırım bir kaç yıl önce. Ona da bir bak derim. Ankara'da okuma konusuyla ilgili yorumlarımı daha önce konuda paylaştım. Özetle her ne kadar küçük dezavantajları olsa da çok önemli değil.

  • Hocam selamlar. İTÜ İngilizce endüstri yazmayı düşünüyorum.


    Öncelikle bu bölüme yönelmemin sebebi endüstri'nin yelpazesinin geniş olması. Benim matematiğim fkb'm ikisi de gayet güzel ve fen branşlarının her birisine ilgim var. Ama aynı zamanda sosyal bilimlere de ilgi duyuyorum. Ve itiraf etmek gerekirse sosyal bilimler beni daha çok cezbediyor.

    Ben de o yüzden kendimi bilgisayar gibi net bir alanla sınırlandırmanın beni mutlu etmeyeceğini düşündüm.


    Fakat kafamda bir sürü sorun var. En nihayetinde bi kenarda garanti 40 50k maaşlı tıp duruyor çünkü.


    1-) Endüstri ile alakalı en takıldığım nokta her şey hakkında fikir sahibi olup herhangi bir uzmanlığın olmayacak söylemi. Bu böyle mi?


    2-) Ben itünün olanaklarını kullanarak ekonomi ve yazılım alanında kendimi geliştirebilir miyim? Ve bunun bana çok artısı olur mu?


    3-) Bir şirket spesifik olarak bir endüstri mühendisi arar mı? İş yelpazesine baktığımda şunu göürüyoum şirket neden illa ki endüstri mühendisi istesin? İşletme (mühendisi), ekonomi mezunundan benim ne farkım olacak?


    4-) Maaşlar nası')


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • er_come E kullanıcısına yanıt

    1) Herhangi bir uzmanlığın olmayacaktan aklınıza gelen nedir veya söylemek isteyenlerin demek istediği tam olarak nedir bilmiyorum ama bir bilgisayar mühendisi, mimar, inşaat mühendisi gibi sınırları net olan, elle tutulur, somut bir şey akla gelmiyor evet doğrudur. Endüstri mühendisliğinin temelinde optimizasyon ve verimlilik yatar. Bunların nasıl yapılacağı ile ilgili çok derin bir eğitim alınır. Ancak sadece bu meziyetlerin arandığı pozisyonlar çok da fazla değildir(Türkiye için konuşuyorum). Bundan dolayı eğitim sırasında çok farklı alanla ilgilenen endüstri mühendisleri şirketlerde esnek şekilde farklı pozisyonlarda kullanılabiliyor. Fakat fabrika ve genel merkezlerde bazı şirketlerde belli ekipler var ki sadece endüstri mühendisleri çalıştırırlar, örnek vermek gerekirse aklıma ilk gelen lojistik, taşıma, havayolu şirketlerinin bazı ekipleri oldu.


    2) Evet geliştirebilirsiniz. Eğer bu alanlara yönelik bir sektörde çalışmayı planlamayı düşünüyorsanız size mutlaka yardımcı olacaktır. Fakat, temel yazılımlarda kendinizi çok iyi geliştirdiniz ancak yazılım bilmeyi gerektirmeyen bir iş geliştirme ilanına başvurdunuz. Burda herhangi bir avantaj yaratmayacaktır.


    3) 1de bunu belirtmeye çalıştım. Bu şekilde özel pozisyonlar dışında eğer itü endüstri mezunu ve işletme mühendisliği(işletme, ekonomi, MIS, hatta diğer mühendislikler) mezunu iki adayla iş görüşmesi yapıyorsam ve birbirlerine üstünlük sağlayan herhangi farklı bir özellikleri yoksa bu iki aday benim gözümde eşittir.


    4) Maaşlar son yıllarda şirketlere, bulundukları sektörlere göre inanılmaz farklı olmaya başladı, eskiden böyle değildi. Son aldığım duyumlara göre, genel global profilli şirketlerde yeni mezun işe başlayan maaşlarını 20-50bin arasında olarak duyuyorum. Genel ortalamayı 30 bin +- 5 bin gibi düşünebilirsiniz bence.





  • ananni A kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkür ederim hocam görüşlerinizi dikkate alacağım

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • ananni A kullanıcısına yanıt
    Merhaba,bu sene İTÜ endüstri mühendisliğine geçmekle Özyeğin Üniversitesine yatay geçiş yapmak konusunda kararsızım.Kadroya baktığımda İtüdeki akademisyenlerinin çoğunun itü çıkışlı olduğu ve farklı üniversitelerde eğitim almadığını görüyorum,Özyeğindekiler boğaziçi bilkent çıkışlı ve neredeyse hepsi yüksek lisans doktorasını yurt dışında yapmış.Artık devlette adam kalmadı özeller hepsini aldı gibi bir izlenim oluşturdu bu bende.
    Ayrıca erasmus olarak itüde şu an çok rekabet olduğunu 3.5 endüstri için 3.7 ortalamayla gidilebildiğini duydum.Özyeğinin bu konuda imkanları daha rahat ve en çok istediğim şey yurt dışında kapı açması.Şu an İtüye gitmem değecek mi bana istediğim kadar imkan sağlayıp en iyi eğitimi alabileceğim yer mi düşünüyorum.Adı için gitmek istemiyorum.Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz bu yılki durumlar göz önüne alındığında bir İtü ya da Özyeğin mezununun işveren gözünden farkı nedir veya şimdi olsa hangisini tercih ederdiniz
    Bir itülü olmak size ne farklılık kattı bunları sormak istedim teşekkür ederim şimdiden.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • SudeBaşpınar NQ7UI S kullanıcısına yanıt

    Bildiğim kadarıyla İTÜ'de ders verebilmek için yüksek lisans veya doktorayı yurtdışında bir üniversitede tamamlamış olma şartı var. Ama bu son senelerde değiştiyse bilmiyorum, dediğiniz şey bana garip geldi. Evet hocaların bir çoğunun lisansı İTÜ'dür ama tamamının İTÜ olması şartlar dolayısıyla mümkün değildi benim zamanımda. Ondan dolayı dediğinize yönelik, bilmediğim için bir yorum yapamıyorum.


    Tabi özeller güzel paralar vererek, ismi olan, alanında iyi hocaları almaya çalışıyor ama kült okullarda önemli hocalarda bulunmaya devam ediyor.


    Evet, enüdstride erasmus için güzel bir not ortalaması gerekli. Bunun iki sebebi var, enüdstri gayet kolay bir bölüm ve bölümdeki kişiler Türkiye'nin sayılı insanlarından olduğu için içeride seviye yüksek. Bundan dolayı not ortalamaları da yüksek. Ancak erasmusa gitmenin tek şartı not ortalaması değil aynı zamanda hazırlık atlama sınavından alınan İngilizce notunun da önemli bir ağırlığı vardı ve alt sınırın 3,7 olması bana fazla abartı geldi. Bu çok talep olan belli başlı bir kaç okul için olabilir ama erasmusa gitmek için min 3,7 lazımdır gibi bir durum olduğunu düşünmüyorum.


    Özyeğin'in yurtdışı bağlantıları hakkında en ufak bir bilgim yok bundan dolayı karşılaştırma yapamayacağım ancak İTÜ ile yakın bile olabileceğini tahmin etmiyorum. İşveren olarak bakarsam da, eğer Özyeğinlinin çok çok özel bir CVsi yoksa zaten o İK'nın CV inceleme aşamasında elenecektir ve CVsi bana ulaşmayacaktır, en azından benim bugüne kadar bulunduğum iki şirket için bu geçerli.


    İTÜlü olmak özellikle staj başvurularında ve ilk işe başvurularda sizi öne taşıyan bir durum. Boğaziçi, İTÜ, Koç, Sabancı, ODTÜ, Bilkent bu ülkenin tepedeki üniversiteleri ve diğerlerinden ciddi olarak ayrışıyor. Çok fazla başvuru alan şirketlerin bu üniversite dışındakileri eleyip buralardan bakması da bu bağlamda çok garip durmuyor. Elbette, bunlar dışındakiler bir şansı yok demiyorum ancak CV inceleme aşamasını geçmeye yardımcı oluyor, sonrası zaten sana kalmış.


    İTÜ uğraştırıcı bir okul, aynı devlet dairesi gibi. Çoğu istediğin olmaz, bir şey yapabilmek için 50 tane yere başvurman, sorman lazım, ciddi olarak yoruyor insanı. Ama öyle bir alışıyorsunki şuan karşılaştığın bürokratik zorluklar hiç garip gelmiyor   Bu ve benzeri problemlerde özellikle Koçlu ve Boğaziçili arkadaşlarım dağılırken İTÜde okuyanların böyle sorunları hiç garipsemediğini ve çok daha kolay hallettiği kişisel bir gözlemim. Enteresan ama farklı bir artı diyebiliriz  





  • ananni A kullanıcısına yanıt
    Keşke ben de tahminlere dayanarak tercih yapsam ancak itünün sitesinde kadronun tamamına bakarak söyledim.Son beş yılda para birimimiz inanılmaz değer kaybetti ve ülke çapında radikal değişimleri getirdi.En iyi devlet üniversitelerinde bile bu yılda kaliteli eğitime ulaşamamak beni üzüyor.Sizin mezun olduğunuz yılki imkanlar şu an sunulmuyor.Yorumlarınız için teşekkür ederim.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Yeni bir güncelleme yapmak istedim. Bir süredir İstanbul'da yaşamaktan çok sıkıldığım için remote iş bakıyordum. Şirketin verdiği müdürlük terfisini reddederek iyi ay önce başka bir kurumsal firmada remote pozisyonda çalışmaya başladım. Umarım bir an önce İstanbul'dan da taşınırım  




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ananni -- 1 Şubat 2024; 23:42:10 >
  • 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.