Şimdi Ara

İşveren arkadaşlara bir soru, daha doğrusu sitem

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
1.057
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Özellikle işverenlere karşı enflasyonist ve döviz artışı olan ülkemiz ortamındaki personel gideri hakkında bir sitemim var.


    Ben üniversite mezunu işçiyim (mütercim tercüman),


    Yeni mezun olarak,



    2015 yılında 2040 TL ile işe başladım. Dolar 2,53 TL idi. 806,32 USD maaşım varmış.


    2018 yılında USD yıllık ortalaması 4,81 TL idi maaşım 2640 TL idi. 548,85 USD maaşım varmış.


    2020 yılındayız USD yıllık ortalaması 6,80 TL, maaşım 3550 TL. 522,05 USD maaşım var, ortalama baz alırsak. Şu anı baz alırsak, reelde şuanki 1 USD= 7,9 TL kurundan dolayı, 449,36 USD maaşım var.


    (rakamlar hep AGİ dahildir)



    Net-brüt-vergi dilimlerinin ve enflasyonun işverene de vermiş olduğu ek yükün farkındayım, ancak hesabı çok karıştırmamak adına net aldığım rakamlar ile ilerliyorum.


    Toplam 2 farklı işyerinde çalıştım, geçiş sırasında çok iş görüşmesine gittim, kimse 2015 yılında dolar bazında kazandığım miktarı TL olarak teklif etmedi, yanaşamadılar bile. Asgari ücret bile teklif eden utanmaz bir işyeri oldu.


    İşim gereği Almanca-İngilizce özel uzmanlık alanlarında çeviri yapıyorum. Yani işverenlerim USD/EUR gelir elde etmekte.


    İşverenler net olarak karlılıklarını arttırdılar. Maliyetler arttı, kira, elektrik arttı vs. kimse inatlaşmasın. Döviz artışı enflasyonun, heleki resmi enflasyonun çok üzerinde.


    Benim 2015'deki gelirimin TL bazında karşılığı şuan 6,369 TL. Ben bunun %55'ini yani 3550TL alıyorum. Ozaman yeni mezun idim üstelik.


    Arkadaşlar, kusura bakmayın da, sizin bence personel giderleriniz reelde 5 yıl öncesine göre ucuzladı. Enflasyon gayet işçinin sırtında. İşçilik ucuzladı.


    Aksini ispatlayın lütfen, ikna edin ki, ben de diyeyim tamam işverenler de haklı. Çünkü işverenlerin her toplantıda ortam kötü, zor durumdayız işte ülke durumu cart curt diyerek işçiden fedakarlık beklemesinden, zamları komik rakamlar ile vermesinden bıktım.


    Ben ve diğer milyonlarca işçi bıktı.








  • Hocam şu konuları görünce şükretmek geliyor. Şu kazandığın para çok az üniversite mezunusun bir de o kadar çalışmışsınız. ama patrona bir şey deyince çık bu paraya çalışacak çok diyor. Komik yani haklı.

  • Eskiden (20-25 yıl önce) yeni başlayan bir "Bilgisayar Mühendisi" asgari ücretin 7 katı alıyordu. Şuan eşit belki biraz daha fazla alıyor. 3. yılımı tamamlıyorum ama hala öyle bir orana yetişemedim.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.