Şimdi Ara

İsveç'te Doktora ve Postdoc yapmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
4.016
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Burada anlatılana göre Doktora yapanlardan harç alınmıyormuş hatta maaş veriliyormuş.
    Yani İsveçte post doca kadar yükselebilirim peki ama okul bitince nasıl iş bulunur nasıl geçinilir ?
    Bilen birileri varsa yardımcı olabilir mi ? Türkiye'ye geri dönme durumunuda post doc bittiğinde doçent ya da dr. öğr. görevlisi ilanlarına başvurma hakkım olur mu ?
    Aklımda bir okul var times higher toplistte dünya da ilk 100 içerisinde görünüyor. Bu bişey katar mı ?
    Yani Mezun olduktan sonra nasıl hayat idame ettirilir ?

    https://studyinsweden.se/plan-your-studies/degree-programmes/phd-studies/







  • Merhaba,

    Verdiginiz linkte su sekilde diyor "Universiteler veya bazi finansman kuruluslarinca maasli Doktora pozisyonlari genelde sunulur. Bu da demek oluyor ki eger size maasli bir Doktora pozisyonu teklif edilirse harclari odemeyeceksiniz ve aylik bir maasiniz olacak"

    Tavsiye olarak Isvec yerine Finlandiya'daki Universiteleri secmenizi oneririm. Sebebi ise Finlandiya'nin suanda Dunya'nin en iyi egitim sistemine sahip olmasi. Finlandiya'da egitim icin su linkten daha detayli bilgi edinebilirsiniz:https://www.infofinland.fi/tr/finlandiya-da-ya-am/e-itim

    Universite egitiminiz (Doktora vs.) bittikten sonra ya da son siniftayken bu ulkelerde sadece universite son sinif ya da yeni mezunlari sadece kabul eden staj pozisyonlari oluyor. Bu sekilde bir sirkette staj yapmaya basladiginizda duruma gore size kadroya kalici olarak da alabiliyorlar. Ayni sekilde yine duruma gore akademisyen de olma sansiniz var. Egitim suresince duruma ve sizin performansiniza bagli olarak burs alma sansiniz da var. Eger staja veya ise baslarsaniz zaten oturum izniniz de uzamis oluyor. Bu arada dusundugunuz doktora programi ya da programlari nelerdir tam olarak ?




  • İsveç'te Doktora yapanlar öğrenci değil işçi pozisyonundadır, yani Üniversite'de çalışıyor görünürsünüz. Bu sebeple öğretim elemanı olarak çalışırsınız asistanlık yaparsınız ve maaş alırsınız. İsveç'te maaşsız Doktora olamaz. Doktora çoğu Avrupa ülkesinin aksine 4 yıl sürmektedir (diğerlerinde 3'tür). İsveç şartlar bakımından Avrupa'da Doktora için en iyi ülke denebilir. Fakat herkesi Doktora'ya aldıklarını düşünmeyin, küçük bir ülke ve maaş ödendiğinden poziyonlar ilan ediliyor ve az sayıda ihtiyaca göre öğrenci alınıyor. Türkiye gibi gereksiz 10000 tane Doktora öğrencisi alınmıyor. Diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Doktora'ya girmek için önce Yüksek Lisans'ınız olması gerekir. Yüksek Lisans AB vatandaşı olmayanlar için İsveç'te paralı ve pahalıdır. Yüksek Lisans'ın ücretsiz olduğu ülkeler Almanya, Avusturya, İsviçre, Norveç, ve Aşırı Ucuz olan İtalya'dır. Norveç'te ve İsviçre'de yaşam çok pahalı olduğundan üniversitenin ücretsizliğini kapatabilir.

    Sizin üniversiteye para vermediğiniz gibi üzerine size maaş veya burs verilen bir doktora programı bulursanız ona gidin, bunlar o kadar rahat istediğim önümde istemediğim arkamda şeyler değil.




  • doktorayi bitirdikten sonra akademik pozisyonlara basvurabiliyorsun, universiteler referanslarina ve yayinlarina bakarak seni degerlendiriyor. genel olarak tum dunyada phd ve postdoc ta tuition fee yok, ve funding imkanlari cok daha fazla. avrupa da integrated phd programlari az sayida, ve ms ucretleri eu vatandasi degilsen baya artiyor, ornegin tu delft eu vatandasi 2k euro fee oderken non eu 15k euro civarindaydi. neyse phd ve post doc ta isin sirri yaptigin yayinlar ve yaptigin hocalarin tanidiklari. ne bileyim phd sirasinda bir nature paperin varsa turkiyede kabul almayacagin universite yok. phd den sonra is bulman lisans bitirmis birine gore daha fazla. bi kere o dr title i oldugu icin seni adam yerine koyuyorlar, tabi bu anlattiklarimin hic biri turkiye icin gecerli degil.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.