< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
| _____________________________ |

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
|
Haklısını eski Belbim müşhişti. Önceki Belbim de harika bir mobil uygulama vardı, bankaların sistemlerinden rahat rahat para aktarıp bugünkü gibi sadece yükleme noktalarına bağımlı kalmamıştık. Akbilin içinde ne kadar para olduğunu çok daha rahat görüyorduk, bugünkü gibi sürprizle karşılaşıp otobüsten geri inmek zorunda kalmıyorduk. Bakiyesiz kaldığın yerde yükleme noktası da yoksa yolda kalmıyorduk. Akbil ile marketlerde, restoranlarda harcama yapabiliyorduk. Hatta ihtiyacı olanlara kredi bile verilebiliyordu eski akbillerde... Hangi saatte hangi otobüse trene binmişiz hepsini rahat rahat takip ediyorduk.. Yapmayın arkadaşlar Allah aşkına! 25 yılda en ufak bir yenilik olmadan akbil kullandık. Evet uygulamada sorun oluyor mu? oluyor. ama eskiyi yağdedecek durumdaysanız diyecek bir şey bulamıyorum. He eleştirilemez mi? Tabiki eleştirilir. Örneğin bir akbildeki parayı diğerine ya da dijital karta aktarabilmek lazım. Ya da akbilin içindeki bakiye ile abonman alabilmek lazım. Abonman satın alırken bir de banka komisyonu ödememek lazım... 153 de açılan kayıtlara çok geç geri dönüyorlar, telefonla bağlanmak bile dakikalar sürüyor. Bunlar da zamanla olacaktır. |
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
Valla bilmiyorum oyleyse benim bahtsizligim olur cunku farkli duraklardaki metrobus, marmaray ve otobusteki qr kodlari ile odeme yapamadim bir turlu. Telefonun kamerasi 64mp daha 2 ay once aldim. İett disindaki butun qr kodlarini okuyor mubarek < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
hocam bende de aynı durum oldu çok üst üste yükleme başarısız uyarısı alınca uygulamada bekleyen kısımda para kayboluyor ama kart yükleme makinasına gidip kartı okutunca direk kendisi yüklüyor. ne kadar gerizekalı bir güvenlik uygulaması adı altında insanı uğraştırmaktır akıl alır gibi değil. parayı online atıyorum gidiyorum orda kartı makinaya değdirmek için yeri geliyor 10 dakikalık sırayı bekliyorum. tam bir avel işi ya. memlekette bir hizmet yokki aa ne kadar mantıklı ne güzel olmuş diyelim. kendi kartıma yüklediğim paranın güvenliğini sanamı kaldı korumak. |
|
Haklısını eski Belbim müşhişti. Önceki Belbim de harika bir mobil uygulama vardı, bankaların sistemlerinden rahat rahat para aktarıp bugünkü gibi sadece yükleme noktalarına bağımlı kalmamıştık. Akbilin içinde ne kadar para olduğunu çok daha rahat görüyorduk, bugünkü gibi sürprizle karşılaşıp otobüsten geri inmek zorunda kalmıyorduk. Bakiyesiz kaldığın yerde yükleme noktası da yoksa yolda kalmıyorduk. Akbil ile marketlerde, restoranlarda harcama yapabiliyorduk. Hatta ihtiyacı olanlara kredi bile verilebiliyordu eski akbillerde... Hangi saatte hangi otobüse trene binmişiz hepsini rahat rahat takip ediyorduk.. Yapmayın arkadaşlar Allah aşkına! 25 yılda en ufak bir yenilik olmadan akbil kullandık. Evet uygulamada sorun oluyor mu? oluyor. ama eskiyi yağdedecek durumdaysanız diyecek bir şey bulamıyorum. He eleştirilemez mi? Tabiki eleştirilir. Örneğin bir akbildeki parayı diğerine ya da dijital karta aktarabilmek lazım. Ya da akbilin içindeki bakiye ile abonman alabilmek lazım. Abonman satın alırken bir de banka komisyonu ödememek lazım... 153 de açılan kayıtlara çok geç geri dönüyorlar, telefonla bağlanmak bile dakikalar sürüyor. Bunlar da zamanla olacaktır. |
|
Hep balık yemek yüzünden... |
|
İstanbul gibi milyonların yaşadığı bir şehirde ve milyonlarca insanın cebinde olan karta bu kadar yeniliği kim getirdiyse o yenidir benim için. Örneğin bu kadar yıldır ilgili yerlerin yönetiminde olup da ülke genelinde ortak bir toplu taşıma kartı getirememiş insanlar benim için eskidir. Her gittiğimiz şehirde ayrı toplu ulaşım kartı almak zorunda bırakanlar eskidir. Adam bir pasaport ile tüm Avrupa'yı dolaşıyor, biz komşu şehirde otobüse binmek için kart çıkartmak zorunda kalıyoruz... |
|
Kim getirdi? |
Dediğim gibi, kimin getirdiğinin isimsel olarak bir önemi yok. Ayrıca bunun sıcak fırsatlarla da alakası yok. Sadece bu uygulamadan önceki kara düzeni bugünkü dijital düzene tercih etmek saçma dedim. Varsa bir karın ağrınız söyleyin, neye ulaşmaya çalışıyorsunuz anlamadım? |
|
25 yıldır hiçbir şey yapılmamış, en ufak yenilik olmadan kullandık diyen ben değilim. Öyle bir mesaj yazmışsın ki; sanki hiçbir şey yapılmadı yapılmadı bir anda hepsi şak diye yapıldı. Akbil diye bir şey de yok zaten. 2009 yılında İstanbulkart çıktı. 2014'te de akbil bitti gitti. Uygulama arayüzü güncellemesi ile saydığın özellikler de Belbim'e gelmedi zaten. 2015 yılı sonu ile elektronik para kuruluşuna dönüştüken sonra süreç başladı ve kademe kademe süreç gelişti. 2018 yılında nfc ile bakiye yükleme/kontrol etme (banka ve Belbim uygulamaları) ve İspark ödemesi, 2019 yılı başında da market ödemesi, Beltur, İBB sosyal tesis vs. ödemeleri başladı. Konuya attığın ilk mesajın da sıcak fırsatla bir alakası yok zaten. Kendinden emin ama yanlış mesaj atan görünce dayanamıyorum. |
Burada akbilden kasıt istanbul kart olayının tamamıdır. Gerçek olan şudur ki, akbil dediğimiz anahtarlıktan istanbul kart denilen karta geçilmek dışında gerçek anlamda hayatı kolaylaştıracak bir iş 2019 öncesinde yapılmadı. Yapıldıysa da ben hatırlamıyorum. İspark'ta İstanbul kart ile ödeme işi 2019 yılının ekim ayında başladı. Küçücük şehirlerin bile ulaşım kartları yüklemeleri banka uygulamarından yapılıyorken İstanbul karta para yüklemek için cihazlara gidiyorduk. Bu özellik bile yeni geldi. Kartın marketlerde geçeceğinin duyurusu bile 2019 Mayıs ayında yapılmış, nerede 2019 yılının başı? Beltur'da ödeme duyurusu 2019 Aralık'ta yapılmış. Uygulama dediğin olay yıllarca süründü ne kart eklenebildi ne bakiye sorulabildi. Madem 2015 yılında para kuruluşuna dönüşülmüş, Çanakkale belediyesi bile banka üzerinden para yüklemesi yaptırırken, koskoca metropolün ulaşım kartına para yüklemek için yıllarca "gişe" aramasaydık. Tekrar yazıyorum, burada olayı kimin yaptığı değil, "eski" den hiç yapılamamış ya da senin deyiminle "gündeme gelmiş" ama yıllarca sürünmüş işlerin son dönemde çok çok etkili ve kolay kullanacak şekilde hayatımıza sokulmuş olması önemli. Tartışma parti tartışması değil, mevcut uygulamada da büyük ve saçma eksikliklerin olduğunu bir önceki mesajda yazmıştım. |
|
|
Ben kimin yaptığıyla değil verdiğin yanlış bilgilerle ilgileniyorum. Gene emin emin yazılmış ama yanlışlarla dolu bir mesaj. Ben İspark'ı 2018 hatırlıyordum ama 2017'imiş. https://ispark.istanbul/haberler/istanbulkart-ile-isparkta-park-et 2019 Ocak Migros ile protokol yapıldı. Araştırır bakarsın. Çoğu sıcak fırsatçı zaten zamanında Money kart ile İstanbulkart'ını eşleştirip kampanyalardandan yararlanmıştı o dönem. Keza nisan ayında da TROY ile protokol imzalandı. Beltur ve sosyal tesisler de 2019 başı. Beltur'un daha önce başladığı belirtilmiş ama olsun. 2019 Ocak diyelim. https://tesislerimiz.ibb.istanbul/ibb-sosyal-tesislerinde-istanbulkart-ile-odeme-kolayligi// Fastpay ile 2018 yılında gene çoğu sıcak fırsatçı İstanbulkart yüklemesi yapıp kampanyadan faydalanmıştı. Yani 2018 ile hem banka hem de Belbim uygulama üzerinden yükleme ve kontrol yapılabiliyordu. İş bankası, Garanti 2019 başı başladı. O zamandan beri kullandığım için 3 seneden fazladır cihaz aramaya, cihaza gitmeye gerek duymadım. Sana tavsiye 10-15 dakika araştırma yaparak bilmediğin konularda yazma. Ya düzgünce araştır ya da hiç yazma. Daha fazla uzatmak istemiyorum. Selametle. |
Yazdıklarının hiç biri neredeyse çeyrek yüzyıl boyunca bu kart için can alıcı bir geliştirme yapılmadığı gerçeğini değiştirmiyor. Ne mobil uygulama, ne para yükleme, ne bakiye görme, ne ulaşım dışı harcama vs. vs. vs. Senin dediğin olsun, 2018 den sonra yapılmaya başlanılanlar ile bugüne kadar üstüne eklenmişler "eski Belbim"e kıyasla çağ atlamaktır. Ortada eskiyi arayacak bir durum yoktur, tartışmanın başlangıcı burasıdır. İyi akşamlar... |
|