ÖnceLikle selemalar arkadaşlar, topic'in amacı geleceğin efendilerinin kendi aralarında ki tartışmalarının sadece karı& kız olmasını engellemek ve düşünme yeteneğimizi geliştirmek...elbette hepimizin bu konu hakkında fikri vardır ancak bir düşüncem var
Bence işsizliğin azalmasında en önemli adım; Emekli iş günleri dolanların emekli olması ve yerlerine çalışacak genç insan alınması böylelikle Devlet dairelerinde 60 yaşında adamları görmemiş olacaz...belki bir çok kişi bunu kabul etmiyecektir ancak kendi evladını düşünenler bunu kabul eder diye düşünüyorum ... Ayrıca ülkenin gelişimini bence sanayiden ziyade Tarıma yönLendirmeliyiz böylelikle dünyada en pahalı olacak olan ürünler güzel ülkemizde gelişir ve iş alanı artar.
Sizlerin de böyle düşünceleri varsa paylaşırsanız sevinirim hem sohbetlerimiz de arkadaşlar arasında , sizin fikirlerinizi de kullanabiliriz...
Kimse çıkıpta devleti sen mi kurtarıcan demesin ki zaten böyle diyen kişiyi adamdan sayıpta cevap vermem ... !!
quote:
Orjinalden alıntı: Azap
Ayrıca ülkenin gelişimini bence sanayiden ziyade Tarıma yönLendirmeliyiz böylelikle dünyada en pahalı olacak olan ürünler güzel ülkemizde gelişir ve iş alanı artar.
Tarım sektörünün devlet ekonomilerindeki yeri çok oldu biteli. Artık hizmet ve bilgi sektörü var. Sanayi dahi demiyorum. Hizmet ve bilgi sektöründe mümkün olduğu kadar gelişen ülkeler büyüyebiliyor ve istihdamı artırıyor. Bilgi sektörünün gelişimi zaten sanayi sektörünü de ihtiyacı olduğu kadar geliştirecek. Ama tarım sektörü artık dünyada geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde geçerli. Gelişmiş ülkelerin tarımının ekonomilerine katkısı çok düşüktür.
Nüfus.
İstihdam artırılmalı, istihdamın artması için yatırımlar artmalı, yatırımların artması için faiz oranları düşmeli... Gerçi bunu Keynes amca diyor.
teknoloji die düşünüyorum eskiden insanların yaptığı bir çok şeyin yerini artık daha iyi ve hızlı yapan makineler var.ilerde dahada artacaktır insanlar sadece hizmet sektöründe iş yapar hale gelecektir.
nüfusu azaltacan başka yolu yok
bir şekilde işsiz güçsüz insanları diğer insanlara zarar vermemesi için oyalaman lazım
gelişmiş ülkeler işsizlik maaşı veriyor ama biz veremeyiz
amerika en ufak bir suç işleyince hapse atıyor, nüfusa oranla en fazla mahkumun bulunduğu ülkelerden biridir amerika.
bizde liseye 4 yıla çıkar, her yere üniversite aç, askerliği uzat bi şekilde oyalıyoruz.
kimse kendini kandırmasın asya da ayda 100 dolara çalışacak 2 milyar insan olduğu sürece beden gücü önemini her gün daha fazla kaybedecek.
@PHI
Dostum Tarım belki şu aşamada önemini kaybetmiştir ancak değişen şartlarda insanın en büyük ihtiyacı elbette ki yiyecektir ve gün geçtikçe bu azalıyor..
@AppendiX
Nufus derken nasıl yapıcaz kafalarına mı sıkacaz huysuzluk yapanların =)
@smyrna17
Teknoloji de gelişmekte olan ( halâ biz ) ülkeler de işsizliği arttırdığı bir gerçek sizin de dediğiniz gibi insan gücünün yerini alan makinalar insan ihtiyacını azaltıyor ...
Condom bedava olmalı ve cınsellık konusunda her ınsanı egıtmelı sonra nufus ıster ıstemez azalacaktır.Buda ıs ımkanlarını cogaltıcaktır.Millet calısmaya ıs bulamıyorki condom alsın.Masallah her ılıskıde bır tane velet
Fazla nüfuslu ülkelerde olduğu gibi çocuk sayısına sınır getirilmeli. (RTE nin sırtı pek karnı tok olunca 3 yapın demesi kolay) Ülke madencilik adına geri durumda hala açılmamış petrol kuyuları ve işlenmeyi bekleyen bor madenleri var (bor madeni açısından en zengin ülkelerdeniz) Halkımızın koyunluğu bırakıp kurt olmaları lazım.
işsizliğe çareyi ancak olaya tepeden bakan ve herşeyi kontrol edebilen bir güç bulabilir. Bu da devlet oluyor. Serbest piyasa ekonomisinde bile devletin kontrolü çok önemli.
Türkiye gibi devlet kontrolünün ve katkısının az olduğu ülkelerde, ekonomik sistemin dışına itilmiş yığınlar giderek artıyor. Gelişmiş ülkelerle aramızda çok fark var. İş kurmaya çalışanı bir dövmedikleri kalıyor. Ona vergi buna vergi, ayrıca bürokrasi gibi şeyler zorluk çıkartıyor.
İşsiz olanlar ise unutulmuş durumda. 1.5 yıllık işsizlik maaşı var, ondan sonra ne yaparsan yap. İstersen yol kenarında öl git.
Resmi işsizlik oranı 16.1 ülkemizde. Ama gayriresmi olarak nüfusun neredeyse 4/1'i işsiz. Bu kadar büyük oranda bir nüfus sistemden dışlanmış durumda. Ailesinin katkısı ile kısıtlı bir hayat sürmekte. Kendine bir hayat, bir aile kurma gücünden yoksun bırakılmış durumda.
Oysa pekhala, bunlar da sisteme entegre edilebilirler. Kimisi bakkal olabilir, kimisi işçi olabilir kimi bilmemne olabilir. Sonuçta ortada değiş tokuş ve emek üzerine işleyen bir sistem var ve bu sistemin yeni katılımcıları içine alması pek hala mümkün. Yani bu işsiz kesim bir şekilde kendi aralarında ve toplumun diğer kesimleri arasında değiş tokuş yaparak ve emek harcayıp para kazanarak, sisteme dahil olabilirler.
Bütün bunlar için devletin piyasayı denetlemesi ve istihdam arttırıcı politikalar izlemesi gerek. İş bulmaya çalışana yardım eden, iş kurmaya çalışana yardım eden bir devlet yapısı gerekli. Yüksek vergiler alıp, sonra da umursamaz tavır takınan bir devlet anlayısı ile işsizlik sorunu çözülmez.
Amerika'da işsizlik oranı %8. Krizden sonra böyle oldu üstelik. Bizde %16 ve hala kriz en büyük sorun ve en önemli gündem maddesi olmaktan uzak. Kısır politik çekişmeler içersizinde halkın asıl sorunları görmezden geliniyor. Önce bir sorunu kabul edeceksin, vehametini anlayacaksın. Birinci adım bu. Ondan sonra gerekli adımlar atılmalı. Teşvik, kredi, vergi indirimi, yeni memur alımı, iş kuranlara kolaylık, istihdam sağlayanlara kolaylık, ıvır zıvır.
Dediğim gibi nüfusun çalışmayan kesimini sisteme entegre etmek doğru politikalar izleyerek zor değil. Tepeden olaya müdahala edebilen güç olan devletten başkası bunu yapamaz. Özel sektörün bu konuda yapacağı bir şey yok. Yapısı gereği faydacıdır. Onun bu faydacılığını törpüleyen ve düzene sokan bir devlet otoritesi gerekir.
Bu konunun tekrar gündeme gelmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Fikirlerinizi beyan ederseniz sevinirim.
Eğitim sisteminin yenilenmesi lazım. Özellikle Üniversitede bölümler dallara ayrılmalı. Örnek vermek gerekirse bir doktor kardeoloji bölümünde ama uzmanlığı kalp damar cerrahisi, onunda alt bölümleri var. Bu şekilde uzman kişi sayısını azaltmak inceltmek lazım. bugün herkes işletme okuyor. türkiyede 131 üniversite var. bunun yıllık öğrenci sayısı 150 olsa 19650 kişi işletme mezunu oluyor. ama bunu inceltirseniz tarım işletmesi, vergi işletmesi gibi(sallıyorum şu anda) issizlikde bir nebze azalır.
Ayrıca doğuya yatırım yapıp göçün önlenmesi gerekir. Sanayi bölgeleri açmak lazım. Devlet sattığı kurumların yerine yeni kurumlar açmalı. Fabrika kuranları teşvik etmeli sadece kendi ümmetinde olanlara değil herkese kucak açmalı.
Türkiye doğru yönetilirse 100 milyon nüfusu bile çok rahatça kaldırır. her bakımdanda insanca yaşanır. tarımı ve hayvancılığı sanayi ile ilintili hale getirmek, enerji, vizyon kentler ve demiryolu konusuna önem verilirse birçok sorun çözülür. fakat benim hiç umudum yok artık Türkiye'den. eskiden yine bir özelliği vardı ama son 2 yıldır Türkiye gözüme daha çok beton yığını, çeşme başıcıların ülkesi olarak gözüküyor. herkes bir musluk başı tut derdinde. herkes böyle yaptığındanda kimse düze çıkamıyor işte...
TOKİ'nin o özelliksiz yapıları(sokaklarında esnaf bile yok sanki mülteci kampı gibi), tarım alanlarının üstüne fabrika, 1 tane HES kaldırabilecek akarsuya 60 tane HES yapmak, tarımın sınırlandırılması, hayvancılığın bitirilmesi, fındık kayısı mısır şeker pancarı tütün gibi ürünlerin hala eski zihniyetle satılması(bunların her yanı paradır. kayısıyı işleyerek satsa devlet milyar dolarlarca para kazanır, fındık ve mısırdan bahsetmiyorum bile.), vizyon kent konusuna önem verilmemesi(örnek veriyorum; Yalova'ya silikon vadisi, diyarbakır sanayi şehri, istanbul medya finans merkezi vb gibi). eskişehir dışında bunu gerçekleştirebilmiş tek şehir yok. bakıyoruz nüfusun 6'da birinin tek bir şehirde, 3'te birinin tek bir bölgede toplandığını görüyoruz. böyle bir ülke gelişemez. gelişmeyecekte. istanbulun içine ettiler, şimdi sırayı iskenderunda görüyorum ben.
neyse bu konular uzun uzun konuşulacak konular. böyle konuşunca daldan dala atlanıyor. aslında alana indirgersek konuyu daha iyi olur. tarım ve hayvancılık nasıl gelişir, enerji sorunu nasıl çözülür, vizyon kentler nasıl olur gibi. öyle daha iyi tartışırız.
Daha refah bir ülke ve güçlü istihdamın hafifletilmiş Komünizm düzeni ile sağlanabileceğini düşünüyorum. Zira geri kalmışlığımızın en büyük etkeni Sahte Dinciler ve Sahte Kemalistlerdir. İki kesimin çatışmasıdır ülkemizi bu hale getiren. Din siyasete karıştırılarak bir yere gelinemez. Bu zamana kadar bu şekilde varlığını sürdürebilmiş devlet neredeyse yoktur...
quote:
Orijinalden alıntı: Lucky.Luke
Daha refah bir ülke ve güçlü istihdamın hafifletilmiş Komünizm düzeni ile sağlanabileceğini düşünüyorum. Zira geri kalmışlığımızın en büyük etkeni Sahte Dinciler ve Sahte Kemalistlerdir. İki kesimin çatışmasıdır ülkemizi bu hale getiren. Din siyasete karıştırılarak bir yere gelinemez. Bu zamana kadar bu şekilde varlığını sürdürebilmiş devlet neredeyse yoktur...
Aynen katılıyorum.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme