Şimdi Ara

işlemci hızı mı, veri yolu hızı mı, önbellek mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
1
Favori
11.112
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • yeni işlemci almayı düşünüyorum arkadaşlar, ewet sizce hangi kriter bir işlemci de daha önemli? fiyatlarına göre E7xxx, E8xxx ya da bütçeyi biraz zorlarsam Q8xxx 2.el almayı düşünüyorum hepsi için. Mesela veri yolu 1333 MHz olan E8xxx mi, yoksa almayı pek düşünmüyorum ama mantığını ögrenmek için soruyorum 4 cekırdeklı 1066 Mhz Q6xxx mi daha iyi performans verir?
    Bir elektronik mühendisi olarak veriyolundaki 300 MHz lik farkın, işlemcideki 0.5 GHz lik yani 500 MHzlik farktan daha önemli olacağını düşünüyorum, sizlerden deneysel olarak, yani performansını gördüğünüz işlemciler hakkında yorumlarınızı bekliyorum. Şimdiden herkese teşekkürler

• Hocam öncelikle herşeyden önce mimari önemlidir. Saat hızları da önemlidir ama oc ile de yükseltilebileceği vs.. filan düşünülmelidir, bu nedenle extereme işlemcilere pek yaklaşmamak gerekir. Ön belleğe gelince de oyunlara pek etkisi olmadığı gibi etkili olduğu uygulama da azdır...

Bu arada hangi fakülteden mezunsunuz?
  • evet ben de önbelleğin bu kriterler arasında önemli olmadığını düşünüyorum, bu yüzden sadece başlıkta kaldı, yine de yazayım dedim onu da. Pamukkale üni. mezunuyum.
  • İşlemci mimarisi önemli Mehmet kardeşimin dediği gibi...

Veri yolu hızı ya da saat hızı çok bir şey fark ettirmez örneğin; arkadaşımda E6600 C2Duo 2.4GHZ 1066MHZ 4MB Cache işlemci vardı 65nm üretimli bende de E6750 2.66GHZ 1333MHZ 4MB Cache ve 65nm'lik işlemci vardı, ancak iki işlemci arasındaki 266mhz'lik saat hızı ver yolu hızı farkını m.üstü kullanımında anlayamayız, hatta aynı uygulamaları da kullansak...

Benchmark haricinde bu ufak farkı anlamak mümkün olmaz, bu iki işlemci de LGA775 sokete aittir aynı mimariye sahip iki farklı model, ancak E6xxx serisi çok daha kolay hız aşırtma uygulanan bir seridir fark olarak bunu belirtebilirim.

Diğer yandan yeni nesil DDR3 bellek kontrolcüsü ile çalışan yeni soketler (LGA 1156/1366 & AM3 gibi) ve buna uygun işlemciler de var ancak maliyete etki ediyor haliyle. Mimariden söz ettiğimiz de ek olarak üretim teknolojisi de öne çıkıyor LGA1156 için Intel'de 32nm işlemciler geliştirildi bu da güç tüketimini en düşük seviyede tutuyor.

Uzun ve kapsamlı bir konu bu aslında, burada seçimi belirleyici etken kullanım amacı ve bütçedir, mesela dvd-rip, encode etme, video editleme vb. işleri yapan biri için farklı bir öneri, oyun pc ağırlıklı isteyen birine farklı bir öneri, günlük ofis ve web uygulamalarını kullanan birine de farklı bir öneride bulunulur ve upgrade için de müsait anakart seçilerek, uzun vade de kullanım imkanı bulursunuz.

Ön bellek farkı olan Athlon II (2mb) ve Phenom II (8mb) arasındaki farklar;

http://forum.donanimhaber.com/m_40440384/tm.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LEON-X -- 2 Temmuz 2010; 12:43:01 >

• Belirtmek isterim ki, aslinda islemcinin onemi buyuktur..
    Veri yolunun hizi da ozellikle onemlidir.. Cunku veri yolu sizin ramden ve ekran kartindan aldiginiz paketlerin islemciye goturulmesi veya islemciden getirilmesi amacli kullanilir...
    Cok guclu bir islemciniz olsa bile veriyolu bant genisliginiz yeterli degilse, 2. ekran kartini taktiginiz anda 1. ekran kartinin verdigi performansin sadece yarisina kadar ekleme yapmis olursunuz... Bu sebepten "Core i" islemciler cikmistir.. aksi taktirde veri yolu bant genisligi bakimindan AMD cok ciddi bir one atilim gerceklestirmisti.. AMD islemcilerde cift veriyolu vardir ve her bir yolun frekansi 2000mhz'dir. toplamda 4000mhz'e ulasmistir.(yeni islemcilerde)

"Core 2" islemci ailesindeki islemciler, bazi coklu ekran karti ve coklu harddisklerin kullanildigi sistemlerde yeterli olmadigi icin bu tip sistemlerde overclock ihtiyaci gorulmus ve bu yontemle dolayli yoldan veriyoluna etki edilmistir. Bu sebepten bir cok insan esasen mimarinin iyiligini, overclock olabilme yetenegine gore de nitelendirir..

kisaca paranin alabildigi en yuksek performans; eger yapilacak ise gore, overclock gerektirmiyorsa o islemcinin mimarisi iyidir.

• anladım, çok teşekkürler paylaştığın bilgiler için. Ben genelde zorlama açısından, bilgisayardan tv izliyorum ya da bluray film, oyun da oynarım, program olarak da ara sıra matlab i kullanıyorum, ama bu ara sıra durumu daha da uzun bir süreç ifadesine dönüşebilir ilerde, çünkü tezime başayacağım. 2 günlük arastırmalarım sonucu sanırım Q8300 alıcam, şu an için ona yakınım en çok.
  • Quad işlemci almak uzun vade de iyi bir yatırım olur haliyle Q8300'de güzel bir işlemci, 45nm (95w TDP'ye sahip) ve stok fanı ile de rahat bir kullanım imkanı sunuyor.

En düşük fiyatlar için; http://www.teknofiyat.com/?search=q8300&altlimit=&ustlimit=

Bu arada elinizde LGA 775 anakart var sanırım ? Yoksa sıfırdan sistem mi kurmayı düşünüyorsunuz ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LEON-X -- 2 Temmuz 2010; 12:48:02 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • anladım, elımde 775 anakart vardı ama bunları desteklemıyordu, ben de dün ASUS P5G41C-M LX G41 DDR2+DDR3 anakartını aldım.
    @towarscke teşekkürler
  • Anladım, aslında LGA775'te DDR3 ram denetleyicisi yoktur yani bu sokete ait işlemcilerle DDR3 ram kullanımı bir şey ifade etmiyor bu yüzden DDR2'li alsanız da olur anakartı.

Q8300'ü rahat kullanırsınız bu anakart ile sorun olmaz, hatta ufak bir hız aşırtma ile de 3.0ghz seviyesine getirebilirsiniz işlemciyi.
  • nasıl yani ram denetleyicisi yoktur derken? kullanamaz mıyım, ya da kullansam da pek birşey mi ifade etmez? ilerde ddr3 ram alırım dıye almıştım bu kartı.
    Overclock'u hiç yapmadım, bios taki kademeyi yani core çarpanını değiştirerek mi oluyor yalnızca? Pek taraftar değilim overclock olayına ama, eğer ek birşey gerektirmiyorsa (soğutucu falan) ve de bir risk taşımıyorsa neden daha düşük hızda çalışsın tabi, ama yine de fabrika optimum seviyesi daha akla yatkın geliyo bana :) mantıklı bulmuyorum yani pek, 0.5 GHz için riske girmeyi, ama yanlış da düşünüyor olabilirim.
  • 0.5GHz ramlerden ekran kartından hatta hdd den bile aldığınız performansı ciddi ölçüde etkiler. işlemci 80 derece ve üzerinde uzun süre çalışırsa ömrü kısalır. yalnız quad core bir işlemci %100 performansı video editleme veya DVD Rip encoding gibi işler yapılmıyorsa blu ray ile oyunla filan hayatta görmez ve istendiği kada oc yapılsın kolay kolay 80 derecenin üstüne çıkmaz o yüzden 70 80 liralık bir soğutucu ile almak istediğiniz işlemci 3.5GHz e kadar rahat çalışır. yapınca performansa etkisini sizde göreceksiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi El Mukteda -- 3 Temmuz 2010; 0:41:09 >
  • towarscke.
    Belirtmek isterim ki, aslinda islemcinin onemi buyuktur..
    Veri yolunun hizi da ozellikle onemlidir.. Cunku veri yolu sizin ramden ve ekran kartindan aldiginiz paketlerin islemciye goturulmesi veya islemciden getirilmesi amacli kullanilir...
    Cok guclu bir islemciniz olsa bile veriyolu bant genisliginiz yeterli degilse, 2. ekran kartini taktiginiz anda 1. ekran kartinin verdigi performansin sadece yarisina kadar ekleme yapmis olursunuz... Bu sebepten "Core i" islemciler cikmistir.. aksi taktirde veri yolu bant genisligi bakimindan AMD cok ciddi bir one atilim gerceklestirmisti.. AMD islemcilerde cift veriyolu vardir ve her bir yolun frekansi 2000mhz'dir. toplamda 4000mhz'e ulasmistir.(yeni islemcilerde)

"Core 2" islemci ailesindeki islemciler, bazi coklu ekran karti ve coklu harddisklerin kullanildigi sistemlerde yeterli olmadigi icin bu tip sistemlerde overclock ihtiyaci gorulmus ve bu yontemle dolayli yoldan veriyoluna etki edilmistir. Bu sebepten bir cok insan esasen mimarinin iyiligini, overclock olabilme yetenegine gore de nitelendirir..
    bunları demişsin.
    1066 veri yolundaki Q6600 Biraz o.c ile E8X00 serisini rahat geçiyor.
    4 çekirdek olduğu için mi.

• @el mukteda
    peki hiç soğutucu falan kullanmasam, risksiz olarak ne kadara çıkarım? overclock yapınca işlemcinin yanması sadece sıcaklığının artmasıyla mı oluyor? o zaman bios sıcaklık alarmını etkinleştirip rahatça kullanabilirmiyim?
    Bir de 2. el almak daha sonra sorun çıkartabilir senin dediğine göre, yani işlemciyi kullanan kişi ne kadar overclockla çalıştırmış bilemeyiz, sureklı overclock lu yuksek sıcaklıkta calıstırdıysa ömrü kısalmıştır demektir senın dedıgıne gore, o zaman 2. el almak pek mantıklı degıl gıbı haksız mıyım? zaten az bucuk bıraz ucuza alınabılıyor, 2.el fıyatları da oldukca yuksek gıttıgıdıyorda
  • öncelikle gg dan hiçbirşey alma. stock soğutucu ile 3 3.2GHz seviyelerine rahat çıkarsın. 2. el güven meselesi eşin dostun tanıdığın veya tandığının referans olabileceği birilerinden alacaksın tabi oc yapmışmı yapmamışmı bilemezsin. 2. el faturalı üründe fatura tarihi de önemli mesela 6 aylık bir işlemci istediği kadar oc yapılsın ömrü kısalmaz. böyle yeni fatura tarihli 2. el bulursan al. ama gg dan kesinlikle birşey alma.
  • stock sogutucu dedıgın kendı fanı heralde, cahıllıgımı mazur gör gg dan daha önce alışverişler yaptım hıc sorun yasamadım, nıye oyle dedın, fıyat acısından heralde
    aslında şunu demek ıstıyorum, bir işlemci 50-60 derecede çalısırken de overclock yapıldıgı için yanar mı?
  • evet stock soğutucu kendi kutusundan çıkan orjinal fanı. işlemci sıcaklıktan kolay kolay yanmaz eskisi gibi değil. tehlikeli sıcaklıklarda sistem kendini kapatır. işlemcinin yanması ancak kalitesiz bir psu kullanıldığında şebeke geriliminin aşırı yükselmesi ile psu nun sapıtım diğer bileşenlere zarar vermesi ile olabilir. ancak artık anakart giriş mosfetleri çok sağlam. arada onlar var önce güç kaynağı sonra anakart en son işlemci ama milyonda bir ihtimal. şebeke hattına yıldırım düşerse orasını bilemem.
  • yani Q8300 ü, 3 GHz yapayım hiçbir şey olmaz diyorsun kısaca
  • evet rahatlıkla çıkarsın ama işlemci ısınır. elin genişe çıkınca birde 775 soğutucu al burdan tavsiye alarak. sanki hiç oc yapılmamış gibi. stock soğutucunun oc suz sıcaklığına düşürsün sıcaklığı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: El Mukteda

evet rahatlıkla çıkarsın ama işlemci ısınır. elin genişe çıkınca birde 775 soğutucu al burdan tavsiye alarak. sanki hiç oc yapılmamış gibi. stock soğutucunun oc suz sıcaklığına düşürsün sıcaklığı.

Hatta soğutucuyu iyi seçersen 3ghz nin üstünede rahat çıkarsın.Gerçi bir yerden sonra ufak farkların performansa etkisi çok çok az oluyor ama...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zortul -- 3 Temmuz 2010; 17:07:07 >
  • arkadaşlar ben bu lga775 lerin ddr3 ram denetleyicisi olmadıgı için bu ramleri kulklanmanın bir anlamı olmadıgı durumu pek anlayamadım. Yani frekansı yuksek ram kullanıyorum bunun işlemciyle ne alakası var ki? Frekansı düşükmüş gibi mi çalışacak, pek anlayamadım. Bir de gittigidiyor'un dışında 2.el önerebileceğiniz siteler var mıdır? gg da cok yuksek 2.el işlemci fiyatları :(
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.