Şimdi Ara

Islam daki ibadetlerle ilgili Önemli soru?!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
56
Cevap
0
Favori
870
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Herkesin bildiği gibi islamiyette en önemli ibadet olarak namaz kılmak gösteriliyo. Kuran da birçok yerde bunun önemi vurgulanmış. Ama gerek arkeolojik gerek sosyolojik tarihi çalışmalarda insanlığın ilk zamanlardan beri yani islamiyet, hristiyanlık ve yahudilikten önce bile namazdakine benzer hareketlerin varlığı. Yani düşününün ki bütün evreni yaratacak güce sahip olan Allah bize din gönderiyo ve itaat etmemizi istiyo. En önemli ibadet olarak da namazı seçiyo. Ama gel gör ki bu ibadet daha dinler tarihinin en başından beri ilkel doğaya tapan insanların ayinlerindeki hareketlerle çok benzer. Madem Allah her şeyi yaratacak güce sahip, neden bize emrettiği ibadet daha orijinal değil de sanki ilk dinlerin ibadet şeklinin çok az şekil değiştirmiş ( evrilmiş) hali? Kafamı baya karıştırdı bu durum. Yani sanki namaz sonradan emredilmedi de ilk dini inanışı yapan insanların hareketlerinden ve orta doğu kültüründen evrilmiş gibi geliyo bana

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Cephe gerisine sarkmaya çalışan troll kokusu alıyorum.

İslam dini getirdiği şeylerin yeni bişey olduğunu iddia etmemektedir. Tam aksine, ''bunlar evvelki kitaplarda da vardır'' diye belirtir. Dolayısıyla bu tür benzerliklerin olması son derece normaldir.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Stuka Bismarck S kullanıcısına yanıt
    Ne troll ü bilader kafam karıştı düşünürken ben de buraya yazdım. Troll atcak olsam konu dışına yazarım, burda işim olmaz.

Cevabına gelirsek: benim dediğim önceki kitaplar değil. Ben semavi dinlerin tümünün öncesini kastediyorum. Mesela dışarıyla hiçbir bağlantısı olmayan afrika kabileleri bile ibadet ederken benzer hareketleri yapiyo. Yani tüm insanlıkta nerdeyse tüm zamanlar boyunca (milattan önceden günümüze) kadar hep benzer hareketlerin olması insan içgüdüleriyle alakalı bi şey sanki. Yani her şeyi yaratan Allah neden ibadet şeklini tek gerçek din için farklı emretmemis

• Cunku namaz her zaman vardi islamiyetle dogmadi.

• RagnarLoRdbrok kullanıcısına yanıt
    İşte cevabı kendiniz verdiniz.

İnsan güdüleri. Acımasız doğa karşısındaki acziyetini farkeden insanoğlunda birnevi acziyet güdüsü, tapınma güdüsü şeklinde kendini gösteriyor. Aciz olan insanoğlu, aciz olarak görmediği şeylere yöneliyor. Tapıyor. Kutsuyor.

Kitap derken maksat sadece semavi kitaplar değil. Allah ilk insandan itibaren yol gösterici peygamber ve dinler gönderdi. Benzer ifadelerin yer alması şaşırtıcı değildir. Tam aksine islamın "evvelkilerde de vardır" ayetini ispat ediyor.

• Peki Allah neden doğaya tapan putperestlerde görülen ibadet şeklini semavi dinler için farz kıldı? Yani onların adetini neden islamiyete koydu?

Evet hocam doğru ama 2 gündür kafam çok karışık. Dünya üzerinde geçmişte ve günümüzde toplam 3000 e yakın din olduğu söyleniyo. Mesele sadece namaz değil. Oruç da bu 3000 dinin bi çoğunda var farklı şekillerde olsa da. Yada kurban, bu da çoğunda var. Kiminde insan, kiminde hayvan, kiminde ise mal mülk kurban ediliyo. Hatta mucizeler( veya efsaneler) bile bu dinlerde ortak. Mesela Kuran da geçen Nuh olayı Gök Tanrı Türk mitolojisinde de var. Yani ilahi olsun veya olmasın, kutsal kitap olsun veya olmasın, doğu batı, milattan önce milattan sonra ayrımı olmaksızın dinlerin bu kadar ortak özellik barındırması bence 2 şekilde açıklanabilir:

1)ya gerçekten sizin dediğiniz gibi Allah ilk insanlardan itibaren uyaran peygamber gönderdiği için tarih boyunca dinler hep ortak şekillendi.

2)ya da aslında dinlerin tamamı insan uydurması. Ve her uyduran kendi yöresine, kültürüne özgü değişiklikler yaptı ve kendisinden bişeyler kattı. Bu yuzden dinlerin ana omurgasi hep aynı, sadece farkli özellikler eklendiği için basit bölgesel farklılıklar mevcut.

Bilmiyorum ama son zamanlarda 2. Madde sanki daha doğru geliyo bana

Edit: imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RagnarLoRdbrok -- 3 Eylül 2016; 16:59:22 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Dünyanın heryerinde benzer şeylerin olması, yapılan arkeolojik ve tarihi araştırmalarda çok daha eski devirlerde yaşayan insanların da benzer ritüeller yapması senin için ne ifade ediyor? Sebebi ne olabilir?
    Tapinan kisilere bakarak Allah kendi dinine almamistir. Ilk insan Hz. Adem'dir. Hz. Adem namaz kildigina gore o ibadet Allah'a aittir.

Bana göre bunun sebebi 2. Maddede yazdığım durum. Yani insanlığın ilk zamanlarında üretimden zaman arttiran insanlar düşünmeye artık zaman ayırınca biz buraya nerden geldik sorusuna yanıt aramaya başladılar. Gördükleri her güçlü şeye tapinma isteği oluştu(güneş mesela) sonra depremler falan olunca Tanrı yı memnun etmek adına manevi olarak ona yönelme fikirleri oluştu. Yani ilk ibadetler. Burda da insan iç güdüsü devreye girdi ve yere kapanma, diz çökme, kendinden bi şeyler sunma(yani kurban), kendini kısıtlama( yani açlık ve oruç) gibi ibadetler oluşmaya başladı. Ve bu şekilde ilk dinler oluştu. Daha sonra tıpkı evrimin anlatılması gibi oluşan bu dinler farklı bölgelerde farklı değişikliklere maruz kalarak evrildi. Bölgesel özellikler ve kültürel faktörler değişikliklere yol açtı. Temel öğeler genelde sabit kaldı( oruç kurban gibi vs) sadece yapılış şekilleri değişti. Mesela kutuplarda yaşayan birinin tanrı için inek kurban etmesi beklenemez. Bunun için ılıman bi yer lazım. Ne tesadüf ki hep de ılıman yerlerdeki dinlerde var ineklerin kurban edilmesi. Yine örnek vermek gerekirse orucun islamiyetteki yeri. Bizdeki oruç şartı gün doğumu ve batımı arası. Peki 22 saat gündüz olan yerdekilere haksızlık değil mi? Kutuplardaki 6 ay gece 6 ay gündüz olayına hiç girmiyorum bile. Sanki islamiyette tıpkı diğer dinler gibi bu değişimden nasibini almış gibi geliyo bana. Temel ibadetler hep mevcut, sadece yapılış şekilleri ve ayrıntıları orta doğu kültürüyle şekillenmiş gibi.

Yanlış anlama. İlk mesajda bahsettiğim duruma geldik. Zira bu yazdıkların sadece 2 günlük bir düşüncenin ürünü olamaz. Haftalar, aylar hatta yılların ürünü.

Ben insanoğlundaki tapınma güdüsünü yaratıcının varlığının mutlak delili olarak görüyorum.

Üreme güdüsü -> İnsan soyunun devamını sağlamak için yaratılmış

Hayatta kalma güdüsü -> İnsanların para kazanmalarını, kendini korumaları, hayatta kalmaları vs vs ve bunlar üzerinden imtihan etmek için yaratılmış.

Tapınma güdüsü -> İnsanların Allahı bulması ve ona kulluk etmesi için yaratılmış.

İmtihan için kusursuz bir yaratılış. Bütün bunlar beni bu sonuca götürüyor.

Aslında 2 günlük dusunce değil. Sanırım sadece son 2 günde düşüncelerimi toparlayabildim.

Evet tapinma iç güdüsü benim de kafamı karıştıran bi olay ama gerçekten tanrı varsa bile bize böyle gelenekçi bi dini neden emretsin? Az önceki mesajımda da örneklerini verdim. Mesela kutuplarda yaşayanlar falan demiştim. Yani islamiyet te sanki gelenekçi bi din. Bi türlü evrensel gerçeği aklıma yatmiyo. Çok bariz bi şekilde Orta doğu ve arap ülkeleri insanları için uygun bi inanış gibi geliyo bana. Tıpkı diğer dinler gibi belli başlı ibadetleri, efsaneleri ve ritüelleri edinmiş ve yoluna devam etmiş bölgesel bi inanış biçimi gibi

• Arkeolojik kanıtlarla konuşacaksak önce evrimi kabul edeceksiniz. Maymungiller familyasından olup ama aslanla kaplanın farklı oluşu kadar şempazelerden farklı olan sapiens türünün zamanla evrimleşerek günümüz modelini oluşturduğuna dair kanıtlar o dediğin kanıtlara nazaran çok ama çok daha güçlü ve güvenilir. İnsan dışındaki insana benzeyen Neandertal, Homo Erectus, Denisova gibi tipleri hiç saymıyorum bile...

Ha, bu evrim muhabbeti Tanrı'nın olup olmamasına indirgenemez ama net bir şekilde dinlerle çelişir. Ya dine inanacaksın ya da evrimi kabul edeceksin, bunu yılların evrim ve materyalizm düşmanı olup sonradan hatamı anlamaya başlayan biri olarak söylüyorum. Kuran ile insan evrimini birbirlerine zıt olarak görmeyen net şekilde ikilemde kalmıştır. Gerek evrim uzmanı gerekse Cübbeli gibi bir din alimine soracak olsan o da ikisinden birini seçmek zorunda kalacağını söyleyecektir. Nihat Hatipoğlu'nun Homo Sapiensten bahsettiğini duyan oldu mu? E abi koskoca ömrünü dine adamış alimler yanlış biliyor da bi siz mi doğru biliyorsunuz? Dinle evrim birbirlerine zıttır.

• quote:

Yani tüm insanlıkta nerdeyse tüm zamanlar boyunca (milattan önceden günümüze) kadar hep benzer hareketlerin olması insan içgüdüleriyle alakalı bi şey sanki.

kardeşim bunun nedeni primatlar güç gösterisi yaparken veya birbirleriyle kavga edecekken, güçsüz primat erkek-dişi farketmeksizin güçlü karşısında eğilir, domalır ve güçlünün üzerine binmesini sağlar bazen de bırakıp gitmesini neden olur. böylece kavgaya girip ağır yaralanmaktan kurtulur. güçlü karşısında domalmanın evrimsel kökeni budur. namaz dediğin şey eğilmekten ibaret olan bir şey sürekli eğilirsin, yerde eğilirsin ayakta eğilirsin. tanrı, aciz kuluna göre çok güçlüdür, öfkelidir. kulu tanrı karşısında eğilerek kendisine karşı öfkesini dindirmeye çalışır.

• J.Valjean kullanıcısına yanıt
    siz konu hakkında sayfalarca felsefi yorum yapadurun, taaki biri gelip bilimsel veriyi ortaya atana dek
    edebi edepsizden öğren diye bi laf var.şu videodaki adamın gelişine bak

https://youtu.be/ldNTzGJnFNg?t=661

buda ayrılışı

https://youtu.be/ldNTzGJnFNg?t=819

• quote:

Orijinalden alıntı: RagnarLoRdbrok

Peki Allah neden doğaya tapan putperestlerde görülen ibadet şeklini semavi dinler için farz kıldı? Yani onların adetini neden islamiyete koydu?

Onların adetini İslamiyet'e koymadı.İbadetin özüne aykırı olan "Doğaya veya Kul'a" tapma eylemini "Yaradan'a" tapma olduğunu insanlara hatırlatarak,farz kıldı.

Aşağıdaki görsel Putperestlerin yaptığı hatayı net olarak açıklıyor.

Islam daki ibadetlerle ilgili Önemli soru?!

• Mr.Lucky kullanıcısına yanıt
    Hocam sen tam anlamadin galiba dediğimi. Tamam orası doğru da neden yaradan a yapılan ibadeti klasik ibadetlerden farklı kılmadı

• quote:

Orijinalden alıntı: RagnarLoRdbrok

Hocam sen tam anlamadin galiba dediğimi. Tamam orası doğru da neden yaradan a yapılan ibadeti klasik ibadetlerden farklı kılmadı

Hayır anladım.Sen diyorsun ki İslamiyet ile birlikte yepyeni bir ibadet biçimi gelmeliydi çünkü bu ibadet putperestlerin ritüeli.Ben ise hayır bu putperestlerin değil ilk insandan itibaren yapılan bir ritüel, putperestler ise ibadetin özünden uzaklaşarak "Yaradan'a" yapılması gerekeni helvaya,çanağa,çömleğe yapıyor.

Yani diyelim ki "içmek" fiili var.TDK bunu "ağızdan alınan sıvıyı yutmak" şeklinde tanımlamış.Putperestler şarabı gayet normal bir içecek olarak kabul ederken İslamiyet hayır bu HARAMDIR diyor.E sen diyorsun ki bunu Haram olarak kabul etmesi önemli değil.Benim için fiilin yönünü değiştirmeliydi.Mesela ağızdan değil damardan almalıydı.
    Yani böyle bir şey mi olmalı?

• Mr.Lucky kullanıcısına yanıt
    Evet ilk insandan beri yapılan bi ritüel, ama her çağda her bölgede hep benzer ibadet yapılmış. 21. Yüzyılda bile daha hiç balta girmemiş ormanlarda dış dünyayla hiç alakası olmayan kabileler var. Onların ayinleri bile benzer. İşte tam soru burda geliyo zaten: acaba islamiyet te tıpkı diğer bölgesel dinler gibi ibadetlerin modifiye edilip ve üstüne orta doğu kültürü eklenip insanlara sunulduğu uydurma bir din mi?

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.