Bizdeki akakçe yani en ucuz fiyatı belirten sitelerin yunanistandaki benzeri http://www.skroutz.gr/ olduğunu gördüm. Malumlarınız bizdeki kdv oranı % 18 ve telefon fiyatları ülkemizde distribütörlerinde oldukça fazla kazanç konması nedeniyle fiyatlar uçup gidiyor. Elbette sonuçta ürünün de 2 yıllık resmi bir garantisi oluyor. Çevreme baktığım zaman ise yurtdışında her vatandaşımızın hakkı olması sebebiyle pasaportlarına işleterek bir telefon getirme hakları oldukları malum. Benim mesela hakkım var ve henüz kullanmadım. Bu işin ticaretini yapanlar ise ayrı bir konu ve beni ilgilendirmiyor. Burada beni ilgilendiren bireysel olarak kullanacak olan benim gibi insanlar.
Oturdum ve bir hesap yaptım. Bizde % 18 olan kdv yunanda %23 yani oldukça yüksek ve yunanın ab ülkesi olması nedeniyle bizden biri orda alışveriş yaptığı takdirde kdv yi geri alma yolu açık. yani özetle taxfree shopping denilen hakka sahibiz.
Fakat bu taxfree işi malum devletler için aslında vergi kaybı ve devletler bu işe uğraşmayı pek sevmezler. Bu nedenle global blue gibi aracı firmalar bu açığı görüp aslında iade alınması gereken örneğin %23 ise %15 i falan hemen hesabınıza veya havalimanında ödeyip aradaki farkı komisyon diye cebe indiriyorlar. Fakat işin aslına bakarsak bazı firmalar ise direk ödeme sistemi yapabilmektedirler ve bu firmalardan alışveriş yaptığınız zaman ise kdv %23 ise %23 ü geri alabiliyorsunuz.
Gelelim mevzumuza eğer çevrenizde İskeçe, Gümülcine civarında telefon satış mağazası olan tanıdıklarınız varsa taxfree direk ödeyebilecek bir durumdaysa gidip alışveriş yapabilirim. Belki yunanda freeshoplarda (kapıkule karşısı) da telefon satışı vardır ama orda fiyatlar zaten uçuk olacaktır.
Eğer Batı Trakya da alışveriş yaparak karayolu ile ülkemize dönen ve taxfree alan varsa ve bizlerle paylaşırsa yararlı olacağı kanısındayım. zira taxfree çıkınca bir iphone 4s 1100 liraya falan alınabilir duruma geliyor.